Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
"N" - jako skrót
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 19 Grudzień 2014, 21:08   "N" - jako skrót

W wersji starszych Corela mogliśmy wcisnąc "N" by anulować ten komunikat. Ale ten skrót zniknął w wersji X7. Bynajmniej ja go nie mam.

Czy można sobie go jakoś obłożyć by było tak samo jak dawniej? Korzystałem z niego.

O ten mi chodzi: http://prntscr.com/5ip1e0

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Grudzień 2014, 23:07   

w ostrzezeniach sobie ustaw czy chcesz to miec czy nie,no ja Ciebie nieraz nie kumam :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 20 Grudzień 2014, 02:45   

Może jestem już za stary, ale nie znalazłem. Właśnie próbuję triala.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 20 Grudzień 2014, 05:55   

Bidon, ja ciebie natomiast nie kumam też

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Grudzień 2014, 10:17   

oki,oki to ja sie zagolopowałem i nie zauważyłem że to o PP chodzi :-) bo w draw x7 ten skrot dziala,a PP nie mam wiec moja culpa :poklon

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Grudzień 2014, 02:25   

Skrót ten nie występuje teraz ani w Photo-Paint ani w DRAWie. Nie można go obłożyć?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 21 Grudzień 2014, 16:27   

F-Głowy, a jakbym ci powiedział, że w mojej X7 w wersji angielskiej działa to bez problemu, zarówno w PP jak i w DRAW? ;-) Musiałbym nagrać filmik, który rejestruje też wciśnięcia klawiszy i pokazuje jakich, żeby to udowodnić, ale niestety nigdy nie potrafiłem używać programów rejestrujących :-/ Ja mam poważne podejrzenia, poparte Twoimi ciągłymi problemami, które poruszałeś w innych tematach, że masz jakaś zbabraną wersję tego Corela. Gdyby to było jakieś 10 lat temu, to bym się spytał, czy nie masz czasem ruskiej wersji z Bema*, wydanej przed premierą ;-) Domyślam się, że masz oryginała i to z najnowszymi update'ami (ostatni update dawał wersję X7.3) ale kto wie? Może jakiś trefny build ci się trafił? :roll:

* Bema to był (i wciąż po części jest) największy targ w Poznaniu, gdzie można było dostać takie perełki, jak przedpremierowe ruskie Windowsy i inne cudeńka, w pudełkach CD z drukowanymi na marnej atramentowej drukarce 'okładkach ;-) gdzie szanse na to, że coś będzie działać po włożeniu tego do kompa wynosiły jakieś 60%

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Grudzień 2014, 07:14   

ale ten skrot to ogolnie windowsoski jest,to mi sie wydaje ze z corelem to on nic wspolnego nie ma,to poprostu jest zamykanie okienek pop-up Dialog i nic wiecej

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 23 Grudzień 2014, 03:20   

Shame, a może weźmy pod uwagę to co Bidon napisał, czyli:
Cytat:
"ale ten skrot to ogolnie windowsoski jest,to mi sie wydaje ze z corelem to on nic wspolnego nie ma,to poprostu jest zamykanie okienek pop-up Dialog i nic wiecej"

Ja mam Windowsa 7 a Ty, Shame?

O tym targu nic nie wiedziałęm bo nie jestem z tego miasta. Ale znałem swój targ. Pamiętam jak kupowało się piraty w ten sposób. Trafiały się też gry dubbingowane przez amatorów, pozbawione filmów przerywnykowych i innych takich.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Grudzień 2014, 08:58   

dobra dogrzebałem sie,to jest corelowskie jednak :-) wejdx w opcje polecenia ,kliknij w te lornetke wpisz nawigator kliknij znajdź i dopisz skrot N no i bedzie gut :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 23 Grudzień 2014, 19:05   

F-Głowy napisał/a:
Ja mam Windowsa 7 a Ty, Shame?

Również.

bidon184, nie bardzo czaję, o co ci chodzi. Masz na myśli to, że skrót "N" jest przypisany do Nawigatora? No i co z tego? Skróty działają tylko jeśli okno główne ma fokus. Kiedy wyskakuje pop-up zapytania to on ma fokus i N działa normalnie. Ja również mam przypisane "N" do Nawigatora, ale "N" w okienkach zapytania (oznaczające "No" lub "Nie") działa normalnie :-/

F-Głowy, a takie "N" jako skrót zapytań działa ci w Windowsie w ogóle? Np. jak chcesz usunąć plik i ci się pyta system Tak/Nie, to wtedy wciśnięcie "N" daje efekt?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Grudzień 2014, 20:37   

o to chodzi że tak trza zrobic,sory Shame ale glupia dyskusja dlaczego tak to nier do mnie to do corela ,tak jest w dll i już :-) wszystkim zdrowych i wesołych świąt

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 27 Grudzień 2014, 04:25   

Bidon. Ale czy to rozwiązuje problem? I czy "nawigator" to na pewno to o co nam chodzi?
Bo ja mam tak i nie działa:

Shame, zgadza się. W środowisku Windows działa mi to bez zarzutu. Jedynie Corel taki jakiś wadliwy. Myślałem, że to jakaś globalna zmiana, ale Ty mówisz, że nie.

Bidon, nie działa Twój sposób. Ale coś mi mówi, że Shame ma racje. Nawigator to nawigator i wywołujemy go skrótem gdy pracujemy na obszarze roboczym. Kiedy zamykamy program wyskakuje okienko pop-up, jak pisał Shame. Chyba nie czytasz dokładnie tego co ja piszę. Tak, ewidentnie nie czytasz ze zrozumieniem po prostu tego co piszę. Spójrz, Shame zawsze rozumie.

Dziękujemy za życzenia, wzajemnie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Grudzień 2014, 09:47   

ja tam czytam chyba dokladnie to wy chyba niue czytacie opisu corelowskiego :-) skrot N to nawigator ,ale w opisie tego skrotu jest cos jeszcze :-) a mianowicie Powrot do edycji dokumentu,czyli jesli masz okienko to gdy klkikniesz N to nie odpalasz nawigatora tylko opvje jak wyżej :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 5 Luty 2015, 10:31   

U mnie nie działa.
A powiedz mi Bidon oraz Shame. Jak Wam to okienko wyskoczy to macie takie podkreślenie pod literką "N" sugerujące, że można się posłużyć klawiszem?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 5 Luty 2015, 17:19   

F-Głowy napisał/a:
Jak Wam to okienko wyskoczy to macie takie podkreślenie pod literką "N" sugerujące, że można się posłużyć klawiszem?

Nie. Podkreślenie pojawia się dopiero po kliknięciu lewego ALTa.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 7 Luty 2015, 04:00   

Ej co jest? Pisałem odpowiedź a dzisiaj ona znikła. Wrrrr!

W niej pytałem o to czy ten skrót z ALTem to jakiś znany skrót w Windowsie by wywołać takie opcje? Bo ja 1 raz się z czymś takim spotykam. To ma jakeiś zastosowanie?
Znowu kiedy trzebaby wywoływać z ALTem to podkreślenie pod "N" by potem wciskać "N" na klawiaturze to byłoby to trochę bez sensu. Wtedy lepiej byłoby po prostu ręcznie, myszką zamknąć.

Co ciekawe, fakt - jak wcisnę "N" to wywoła mi te 'podkreślniki' ale... one nadal nie działają. Wciskam "N" i mi nie zamyka. Po co to wszystko wiec?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Luty 2015, 11:53   

a wogle to jaką msz klawe ??? bo ja mam microsoftu zakupioną w UK z icnym oprogramowaniem,i tez mialem mase problemow w sensie przyzwyczajen ,dopiero jak pobralem nakladke ktora sczalila klawe z windows ultimate na rynek polski to jest mniejwiecej oki,ale i tak oczywiscie co poniektore klawisze maja inne funkcje ,nie wspomne juz o roznicy w umieszczeniu np at (malpka )jest przy shifcie w orginale dopiero nakladka zamieniła pod dwojke ,ale graficznie na klawie jest jak jest,ale sie przyzwyczailem :-) jest mnostwo roznic,i dlatego sie dopytuje o klawe bo moze byc tak ze klawa poprostu jest na inny rynek i dlatego przyciski nie odpowiadaja Twoim przyzwyczajeniom

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 7 Luty 2015, 12:06   

F-Głowy napisał/a:
Co ciekawe, fakt - jak wcisnę "N" to wywoła mi te 'podkreślniki' ale... one nadal nie działają. Wciskam "N" i mi nie zamyka. Po co to wszystko wiec?

No to jest dziwne. Lewy ALT jest klawiszem funkcyjnym pozwalającym przejść w tryb obsługi klawiaturą, w razie jakby ci mysz padła. Wypróbuj to w Windowsie. Otwórz sobie dowolny katalog i wciśnij L-ALT to pojawi się "starodawne" menu. Wciśnij L-ALT w WORDzie to pokażą się skróty klawiatury dla poszczególnych narzędzi i memu. To nie patent Corela, tylko Windowsa. I to powinno działać wszędzie. Jeśli nie działa ci gdzie indziej, np. w WORDzie czy po prostu w Explorerze, to znaczy, że może to coś z klawiaturą? Bidon zadał dobre pytanie - jaką masz klawę? Bo może masz jakiegoś wypasa od RAZORa albo innego Logitecha, który ma własny soft? I co więcej - jaką masz ustawiona klawiaturę w Widnowsie? Ja używam podrzuconej przez Artura Polskiej Międzynarodowej i wszystko działa (Artur, chyba nigdy nie będę w stanie ci wystarczająco podziękować za tą klawiaturę, bo teraz nie potrafię się bez niej obejść ;-) )

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Luty 2015, 12:18   

tez potwierdzam to co Artur zapodał jest mistrzostwem świata :poklon

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 21 Luty 2015, 21:48   

Shame, a co jest w tej klawiatrze takiego niecodziennego? To znaczy chodzi Ci o układ języka czy o klawiaturę taką co leży nam na biurku?

Swoją mam od firmy Microsoft. No i serio, wciskam "ALT", pokazują mi się podkreślniki, wciskam "N" i mimo tego nic się nie dzieję.

Odpowiedz do tematu