Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
do jakiego pliku zapisac aby...
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:11   do jakiego pliku zapisac aby...

Witam, do jakiego pliku muszę zapisać swoją pracę wektorową aby bez problemu szło odpalić w PS???
Nie jestem znawcą PS więc nie wiem...
proszę o info czy takie pliki idzie edytować czcionkę....gdybym w corelu pisał wszystko np arialem...

Pozdro

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:29   

nie da rady,jedynie co mozesz zrobić to obiekty dawac na kazdą strone,nie na warstwe!!,w tedy bedziesz miał w szobie osobne wrstwy nazwijmy to edytowalne

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:40   

Możesz zapisać w jednym z tych formatów:
1. *.eps
2. *.ps
3. *.ai
4. *.pdf

A jeśli masz warstwy, które chcesz zachować w PS, to po kolei eksportuj każdą z warstw i zrób warstwy w PS. I zapisz jako *.psd. :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:44   

Albo podrzuć plik, to się mu przyjrzę i odpowiem Ci precyzyjnie. :-)

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:48   

to będzie taka mapka (rysunek) dziesiątki lini, kresek itp... no i wszystko opisane... nazwy... kilka kolorów...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Grudzień 2014, 13:55   

nie da sie Trurl wyeksportować do psd grafiki na warstwach!! to musi być strona ,ja juz to przerabiałem ,tylko strona gwarantuje edycje jako taka

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Grudzień 2014, 14:17   

bidon184, nie chodzi mi o eksport z Corela do psd, a zapisanie pracy w PS jako psd, co gwarantuje w PS edytowalność warstw.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 6 Styczeń 2015, 17:33   

Panowie wrócę do tematu bo dalej nie wiem jak to zapisać.
Znajomy chce ode mnie plik (kalendarz) ale on nie ma corela a ja używam fotoszopa tylko do edycji zdjęć i nie mam pojęcia jak się w nim pracuje w wektorach.
On chce abym mu zapisał kalendarzyk który mam cały w wektorach do formatu, który operuje fotoszop...

nie bardzo wiem jak to zrobić... eksportuje do psd, ai itp... i próbuję otworzyć na swoim fotoszopie i wszytko mi sie otwiera jako mapa albo zupełnie jakoś totalnie zniekształcone...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Styczeń 2015, 21:35   

znaczy nie da sie zrobic to wektorowo w szopie zawsze to bedzie bitmapa,mozna zrobic tak zwana maske wektorowa i to w szopie bedzie ściezka ,ale z corela tego nie zrobisz niestety to jest patent macromedi ,ktory wykupil Adobe i tylko pomiedzy tymi programami to dziala,jedynym wyjatkiem jest import do corela takiego pliku ,ale to juz bylo przerabiane,chezare w tym sie lubuje :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 6 Styczeń 2015, 22:51   

dj_maras napisał/a:
On chce abym mu zapisał kalendarzyk który mam cały w wektorach do formatu, który operuje fotoszop...

No tego nie czaję. Skoro on chce to mieć w PSD, czyli bitmapy, to przecież możesz zrobić tak, że pozaznaczasz elementy, lub grupy elementów, przekształcisz je w DRAWie na bitmapy, aż w końcu będziesz miał tylko bitmapy w projekcie i to wyeksportuj do PSD.

Poza tym, specjalnie dla ciebie zrobiłem próbę, wykonując w DRAWie szybki rysunek na którym zawarłem 3 warstwy, na których była metamorfoza, cień i przezroczystość w trybie odejmowania - jakby coś się miało posypać, to bym widział ;-) Wyeksportowałem to do PSD i otwarłem w PhotoShopie - bez problemu wszystko idealnie wychodzi. Zero przekłamać i zniekształceń. Warstwy zachowane (w DRAW warstwa może trzymać wiele obiektów, w PS warstwa oznacza 1 obiekt - jeśli w DRAWie na warstwie masz kilkanaście rzeczy, to zostaną one spłaszczone do pojedynczej bitmapy).

Projekt w DRAWie:

Okno opcji eksportu:

Widok z PhotoShopa

Na obu screenach rzuć okiem na menedżera obiektów/warstw.

a tak swoja droga, to próbowałeś po prostu publikować to jako PDF i taki plik importować do PS'a? PS bardzo dobrze otwiera PDFy - pokazuje się okno w którym wybierasz, czy chcesz całą stronę, czy tylko konkretny obraz z tej strony (wyszukuje bitmapy i je wylistowuje).

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 7 Styczeń 2015, 21:03   

shame i o to mi chodziło... bardzo dziękuję!

Odpowiedz do tematu