|
Przycinanie środków artystycznych |
| Autor |
Wiadomość |
Gustiwa
Początkujący

|
Wysłany: 26 Styczeń 2015, 13:50 Przycinanie środków artystycznych
|
|
|
Witam,
Jestem nowa na forum i są to moje początki z Corelem.
Przejrzałam wątki z przycinaniem obiektów, ale żaden nie działa, dlatego proszę o pomoc.
Chcę usunąć tą część środka artystycznego która wystaje poza kwadrat, jednak mam z tym problem. Stosowałam metody które znalazłam na forum, ale nie wyszło mi to :(
Do przycięcia.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 138 raz(y) 103.34 KB |
|
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26 Styczeń 2015, 13:59
|
|
|
| Wykadruj to - zbuduj ramkę, poza którą ma nie wychodzić wzór, kliknij we wzór i kliknij tu: Effects/Power Clip. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26 Styczeń 2015, 17:55
|
|
|
Możesz skorzystać z opcji Część wspólna .Zaznaczasz element wychodzący po za prostokąt ,następnie klikasz prostokąt i wybierasz z górnego paska część wspólna .
Część wspólna.cdr |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Styczeń 2015, 18:10
|
|
|
Obawiam się, że część wspólna, przycinanie, itp, nie zadziała przy złożonym obiekcie jakim są środki artystyczne? Kadrowanie zadziała na pewno, tylko trzeba zacząć od wyłączenia centrowania kadrów.
Jeśli w tle strony jest prostokąt wypełniony jakąś teksturą, to może on posłużyć jako kadr, wystarczy zaznaczyć te zygzaki z menu efekty wybrać szybkie kadrowanie->umieść w kadrze i kliknąć w prostokąt.
Można też 2x kliknąć narzędzie prostokąt co utworzy takowy o rozmiarach strony, wcisnąć shift+PgUp żeby przenieść go na wierzch i wykadrować do niego.
W wersji rysunkowej to będzie jakoś tak
 |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26 Styczeń 2015, 19:26
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Obawiam się, że część wspólna, przycinanie, itp, nie zadziała przy złożonym obiekcie jakim są środki artystyczne |
Po usunięciu szkieletu część wspólna działa . (Rozłącz -Środki artystyczne -usuń szkielet i następnie zgrupuj ) |
|
|
|
 |
Gustiwa
Początkujący

|
Wysłany: 27 Styczeń 2015, 11:16
|
|
|
Dziekuję Wam za odpowiedź :)
Sposób chezare okazał się skuteczny, inne niestety nie wiedzieć czemu nie zadziałały w tym wypadku. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 27 Styczeń 2015, 12:51
|
|
|
Ja tylko narysowałem to o czym napisał kolega Trurl |