|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Nie rozumiem DPI w Corelu |
| Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 19:44 Nie rozumiem DPI w Corelu
|
|
|
Jak rozumiem, im więcej DPI w projekcie, tym lepsza jakość - ponieważ tym większa rozdzielczość, większy obszar roboczy. A więc bardziej szczegółowy. I zawsze też tak było, że jak tworzyliśmy nowy obszar roboczy o jakichś wymiarach, to był on tym większy im większą liczbę wpisaliśmy w dziale DPI. Dzisiaj postanowiłem się pobawić i zobaczyłem coś takiego jak poniżej.
Możecie mi wyjaśnić jakim cudem dwa obrazki, gdzie jeden ma DPI=300 a drugi DPI aż 6000 mają taki sam rozmiar? Mam dwa obrazki, wyglądają identycznie podczas gdy jeden ma 300 DPI a drugi aż 6000.
Obrazek niżej to ilustruje. To szare po lewej to nasz obszar roboczy, jak widać w pikselach jest taki sam.
Serio mam niby uwierzyć, że jak zrobię projekt w tak małym rozmiarze jakim jest 640x480 (no ale w rozdzielczości aż 6 tysięcy DPI!) to wyjdzie dobrze w druku? Nie sądzę. Coś tu nie gra.
Dla testu zaimportowałem sobie jedną grafikę do tych obu projektów i powiększyłem, by zobaczyć różnicę. Ale jej nie ma. No rany, cokolwiek gdzie widać różnicę. Czym one się różnią?
Po tym doświadczeniu wychodzi na to, że nie ma znaczenia jakie wpiszemy DPI bo to NIC NIE ZMIENIA, nie polepsza, niczego dobrego nie powoduje. Wystarczy tylko ilość pikseli wpisać strasznie dużą i będzie dobrze. Na przykład jakieś 6000x3000 w DPI równym 10 i byłoby dobrze.
Mógłby ktoś to jakoś SKOMENTOWAĆ? |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 20:33
|
|
|
Zmieniłem na centymetry. Co ciekawe, centrymetrów jest więcej tam gdzie ilość DPI jest mniejsza. NIe powinno być na odwrót?
Rozumiem to tak na chłopski rozum, że:
jakość przeznaczona do wydruku musi być najlepsza, a więc jak to zrobić? Mianowicie tak aby pracować na projekcie jak największym. W skali 1:1 w przypadku dużych plakatów albo jeszcze większej w przypadku małych. Generalnie zasada taka aby projektować w pomniejszeniu swój np. plakat i oddawać do drukarni ogromny plik. A skoro ogromny to musi mieć dużą ilość pikseli. Więc definiujemy sobie obszar roboczy takiej kartki formatu np. A4 i teraz wybieramy ilość milimetrów w tejże jednostce oraz liczbę DPI. Teraz bardzo ważna sprawa, wczytaj się... No i... im tego DPI wpiszemy więcej, tym otrzymamy w programie WIĘKSZY obszar roboczy do pracy.
Więc idąc tym tropem to wybierając jednostkę jako piksele a nie milimetry i ustalając jej większą ilość DPI - powinniśmy otrzymać większy rozmiar roboczy. A tak się nie dzieje (jak widać na obrazku). Dlaczego?
 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 20:42
|
|
|
| no bo nie ma sie zwiekszac,dpi to nie rozmiar tylko ilosc,to ze zwieksza sie np bitmapa to dlatego ze w danej przestrzeni stalej nie idzie wiecej upakowac zeby sie nie zlalo i w bitmapach co bardzo wazne mowimy o ppi |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 21:02
|
|
|
No jak? Przecież im więcej ma być cali na 1 piksel to tym większa musi być bitmapa/obszar roboczy.
Napisz mi czemu nie powinno być na odwrót.
Czemu powinno być moim zdaniem Ci właśnie uargumentowałem kolorem zielonym. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 21:18
|
|
|
| no dobrze prawisz im wiecej ppi tym wieksza bitmapa,ale bitmapa bardziej prawidlowo pixel mapa to nie obszar roboczy,ale to nie ma nic wspolnego z dpi bo dpi to nie rozdzielczosc w sensie np 200x200 |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 21:26
|
|
|
| No i...? Kontynuuj, ja słucham. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 21:42
|
|
|
również czekam na info :]
(ps. czy drukuję u siebie czy sąsiedniej drukarni (większe sprawy) zawsze wysyłam pdf, wszystko w 300dpi... i jest zawsze ok... a że pliki po 100mb... co mnie to obchodzi..) |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 21:43
|
|
|
no ale co ja mam napisać no masz np telewizor ledowy o wymiarach 48 cali, i to nie ma znaczenia ,znaczenie natomiast ma to ile ledow upakowanych jest w tych 48 calach ilosc plamek sie liczy ,gdzies na tym forum ktos to lepiej tlumaczyl niz ja ,chba tegraf ale nie jestem pewny |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 22:10
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | No jak? Przecież im więcej ma być cali na 1 piksel to tym większa musi być bitmapa/obszar roboczy. |
F-Głowy, przeczytaj co napisałeś tak ze sto razy. Ja próbowałem... i nic. "Więcej cali na 1 pixel..." - czyli cal (na oko 2.5 cm) może być... mniejszy niż 2.5 cm? Jeżeli pixel będzie miał 2.5 cm, to skoro będą 2 cale na jednym pixlu :-) (o rany!) to się skurczą gdzieś do centymetra z kawałkiem? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 22:44
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | Możecie mi wyjaśnić jakim cudem dwa obrazki, gdzie jeden ma DPI=300 a drugi DPI aż 6000 mają taki sam rozmiar? Mam dwa obrazki, wyglądają identycznie podczas gdy jeden ma 300 DPI a drugi aż 6000 |
Nieprawda. Oba mają 640x480 pikseli. Nie mają "żadnej" rozdzielczości.
Określasz rozmiar obrazka w pikselach. Ustalasz ich ilość na 640x480. To wszystko. Koniec. Finito. Tylko 640x480 pixeli. Nic więcej. Przełączniki poniżej, te z rozdzielczością, są kompletnie bez znaczenia. Nie działają. Wpisuj tam, co chcesz. Nic to nie zmieni. Rozmiar obrazka określiłeś w pikselach. Koniec.
"DPI" to ilość pikseli na cal. Może też być na mm - wtedy "DPM". Do chwili, w której nie zmienisz jednostki na cokolwiek mierzalnego, Twoje obrazki nie mają rozdzielczości. Te dwa przełączniki z rozdzielczością działają dopiero w chwili, gdy zamiast pikseli, pojawi się tam cokolwiek, co przypomina linijkę.
Być może, lepiej by było, gdyby przy wybranych pikselach, te przełączniki z rozdzielczością były nieaktywne. Ale nie są.
W tej chwili (na tym pierwszym zrzucie) określasz ilość pikseli w... pixelach. To większego sensu nie ma.
Po zmianie jednostki (albo po zaimportowaniu do np. Corela), to jeżeli Twój obrazek będzie miał 640x480 mm, to będzie miał rozdzielczość 1 piksel na 1 milimetr, czyli 1 DPM. Jeżeli przeskalujesz do rozmiarów 64x48 mm - to 10 DPM. Ale zawsze będzie miał 640x480 pikseli. To piksel zmienia rozmiar, nie milimetr, czy cal. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 22:59
|
|
|
F, to od początku.
Po pierwsze, na screenie na którym pokazałeś rozmiar obszaru roboczego w pikselach. No jak już masz w pikselach, to DPI nie ma nic do rzeczy. Jak chcesz mieć więcej pikseli w pikselu? Skoro ustawiłeś jednostkę jako piksel, czyli - dla uproszczenia - kwadracik na ekranie, to robiąc projekt 5×5 px, dostaniesz na ekranie tyleż właśnie kwadracików. A że rozmiar pliku (w bajach) ten sam, niezależnie od tego, ile DPI wpiszesz, to ma sens, bo piksela nie wydrukujesz. Piksel to wirtualna i lekko niesprecyzowana jednostka nieprzekładalna na druk, bez podania rozdzielczości, czyli gęstości tych pikseli. bo możesz wydrukować te 5×5 pikseli rozkładając je co np. 1 mm, wtedy rozmiar wydruku będzie miał 4×4 mm, albo możesz je wydrukować w odległości 0,1 mm, wtedy dostaniesz plamkę o wielkości 0,4 × 0,4 mm. Teraz rozumiesz?
Drugi przypadek z centymetrami. Tutaj już DPI ma sens. Dlaczego? Bo centymetr to rzeczywista jednostka. A DPI? To informacja, ileż to punktów upychasz w 1 calu (dla uproszczenia powiedzmy, że 1" = 2,5 cm). Żeby się łatwo liczyło, załóżmy, że robisz 1×1 cm o DPI równym 250. Z poprzedniego założenia możemy obliczyć, że 1 cm = 0,4 cala. W takim razie, ilość punktów wydrukowanych na 1 cm będzie wynosiła (250 * 0,4) = 100. To Twoja rozdzielczość. Jeśli większych DPI do 500, to na 1 cm przypadnie ci 200 punktów. Jasne?
No to teraz trudniejsza sprawa, czyli przeliczanie rozmiar↔rozdzielczość w Corelu i to, jak robić duży obszar roboczy. Co prawda nie do końca zrozumiałem twoje posty (chyba za dużo informacji na raz), ALE mniej więcej dobrze mówiłeś. Powiedz mi, czym się rożni - w realnym świecie poligrafii i designu - projekt A4 w 300 DPI i A5 w 600 DPI? Podpowiem - niczym! W realnym świecie drukujesz (dla uproszczenia) wszystko w 300 DPI bo większa gęstość punktów nie ma sensu (i tak ich nie widać, więc jakość się nie zmienia). Dlatego jak chcesz zrobić plakat B0, to równie dobrze obszar roboczy możesz mieć wielkości znaczka pocztowego, jeśli taka Twoja wola, ale DPI musisz przy tym zrobić ze 4000 Tylko musiałbyś o tym poinformować drukarnię. A żeby ni wkurzać DTPowców i drukarzy, wszyscy umówili się, że póki się da, to robimy wszystko 1:1 przy tych własnie 300 DPI.
Robienie obszaru A4 z 600 DPI, jeśli faktyczny rozmiar druku ma być A4 mija się kompletnie z celem. Dostaniesz kilkakrotnie cięższy plik, który w żadnym stopniu nie zostanie lepiej wydrukowany, niż taki co ma 300 DPI.
Inaczej ma się rzecz w grafice WEBowej. Bo piksele są zawsze obok siebie i jedynie od ich wielkości (rzeczywistego rozmiaru plamki w matrycy) zależy, ile ich wypadnie na cal i Ty nie masz nic do powiedzenia ze swoim DPI w tym przypadku
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30 Styczeń 2015, 23:45
|
|
|
| Shame napisał/a: | | /.../ czym się rożni - w realnym świecie poligrafii i designu - projekt A4 w 300 DPI i A5 w 600 DPI? Podpowiem - niczym!/.../ |
Jesteś pewien? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 31 Styczeń 2015, 01:29
|
|
|
Chodziło mi o objętość pliku i kwestię jakości. Projekt w 1:2, czyli A5 z 600 DPI w druku powiększone do A4 będzie wyglądało dokładnie jak projekt zrobiony w 1:1, czyli A4 z 300 DPI. Chyba faktycznie niezbyt jasno to napisałem. Tak to jest, jak człowiek nie potrafi dobrze myśli wyrazić |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 31 Styczeń 2015, 02:18
|
|
|
| Cytat: | | No jak już masz w pikselach, to DPI nie ma nic do rzeczy. Jak chcesz mieć więcej pikseli w pikselu |
To jest cenna uwaga. Czyli nie sugerować sęi. Ale w takim razie po co Corel te pola zostawia w pełni edycyjne?
Malutki, tak zrozumiałem Shame'a co chciał powiedzieć to pisząc. Zrozumiałem, dość jasno się wyraził bo wiedziałem do czego nawiązuje.
Shame. Dziękuję jeszcze raz za wykład. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 31 Styczeń 2015, 02:21
|
|
|
| To trochę inaczej się liczy - A-5 powiększone do A-4 to coś około 141% (liniowo). Ale to taki szczegół. bo niepotrzebnie zajmuję miejsce w tym wątku ;-) |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 31 Styczeń 2015, 07:32
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Projekt w 1:2, czyli A5 z 600 DPI w druku powiększone do A4 będzie wyglądało dokładnie jak projekt zrobiony w 1:1, czyli A4 z 300 DPI. |
A5 w porównaniu z A4 ma dwa razy mniejszą powierzchnię, ale nie ma dwa razy mniejszych wymiarów. Gdyby miał wymiary dwa razy mniejsze, to byłby to A6.
300 dpi w A4 = 420 dpi w A5 = 600 dpi w A6. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 31 Styczeń 2015, 09:52
|
|
|
Oczywiście, szanowni panowie, macie rację odnośnie tego, że jeśli chodzi o DPI to biorąc obraz 600 DPI i przeskalowując go do 300 DPI dostanie się obraz nie 2, ale 4 razy większy. W poprzednim poście popełniłem błąd. Ale jak napisałem wcześniej byłem świadom niedokładności i niedomówień.
Poniżej przedstawiam dokładne wyliczenie, które zgadza się z Waszymi postulatami
A5 to rozmiar 14,8×21 cm. W calach będzie to - dla uproszczenia - 5,83"×8,27".
Ten rozmiar przy 600 DPI daje 3495×4960 pikseli.
Jeśli ten rozmiar przeliczymy przez 300 DPI dostaniemy 11,65"×16,53" czyli jakby nie było, 4 razy większy.
A 11,65"×16,53" to to samo co A3.
Nie mniej jednak, jak wykazał tegraf, już A5 z 420 DPI jest tożsame A4 w 300 DPI. Nie mniej jednak, te 420 DPI i tak mija się z celem w stosunku do przyjętych zasad przygotowywania projektów i ergonomii pracy, jeśli projekt w rzeczywistości miał być właśnie A5. Właściwie wszystko ponad te 300 DPI, prawda? Dlatego żeby zakończyć ten temat, należałoby po prostu przyjąć maksymalną rozdzielczość DPI równą 300 i projekty 1:1. Nie poruszę tutaj sytuacji kiedy to 300 DPI też mija się z celem i powinna być mniejsza, ale to nie czas i miejsce.
F - dlaczego Corel nie blokuje opcji DPI kiedy przechodzisz na piksele? Bo pewno im się nie bardzo chciało to specjalnie implementować Któż to wie? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 31 Styczeń 2015, 10:23
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Właściwie wszystko ponad te 300 DPI, prawda? Dlatego żeby zakończyć ten temat, należałoby po prostu przyjąć maksymalną rozdzielczość DPI równą 300 i projekty 1:1. |
No niekoniecznie. Rozdzielczość powinna być równa liniaturze rasta * 1.41. Najbardziej popularna liniatura to 150 lpi. 150*1.41 = 211 dpi. Tyle powinna wynosić rozdzielczość bitmap drukowanych z liniaturą 150 lpi. Ponieważ jednak graficy mają problem z zapamiętaniem tego "1.41", zaokrąglono tę wartość po prostu do 2. Stąd te mityczne "300" dpi, czyli 150 x 2.
Problem jednak w tym, że ta wartość najbardziej popularnej liniatury (150 lpi), ma już przynajmniej kilkanaście lat, jak nie kilkadziesiąt. W tym czasie zmieniły się papiery, maszyny, farby. W moich znajomych drukarniach liniatura 150 zarezerwowana jest właściwie tylko dla najpodlejszego papieru offsetowego. Na kredach drukuje się z 220 lpi. A to oznacza, że przy mnożniku x 2, rozdzielczość bitmap powinna wynosić 440 dpi. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 31 Styczeń 2015, 16:57
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Na kredach drukuje się z 220 lpi. A to oznacza, że przy mnożniku x 2, rozdzielczość bitmap powinna wynosić 440 dpi. |
No tak. Pytanie tylko, czy ma to sens? Zauważy ktoś różnicę między 300, a 440 na gotowym produkcie (mówimy o ogóle, a nie na przykład katalogu reprodukcji dziel słynnych mistrzów pędzla)? Z tego co czytałem, ludzkie oko przy komfortowej odległości czytania/oglądania i tak nie zauważy dodatkowych 140 punktów na cal. I chociaż nie sprawdzałem, to wydaje mi się, że produkowanie plików z 440 DPI zwiększy kilkakrotnie jego wagę, w stosunku do tych 300 mitycznych DPI |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 31 Styczeń 2015, 23:42
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Zauważy ktoś różnicę między 300, a 440 na gotowym produkcie |
Nikt nie zauważy, bo nikt nie daje 440 dpi
Mnożnik x2 jest przesadzony. Dla 220 lpi wystarczy... 300 dpi (1.4 x 220 = 308). Ktoś kiedyś zaokrąglając 1.4 do 2, dał spory - i jak się okazuje - wystarczający zapas. |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 6 Luty 2015, 10:03
|
|
|
| Widzę, że tutaj w temacie pojawiły się jakieś bardziej skomplikowane rzeczy. Widzę to po słownictwie, nomenklaturze i innych takich. Wy pracujecie w drukarni, że wiecie takie rzeczy? Tegraf, Shame? |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 6 Luty 2015, 22:04
|
|
|
Pracowałem. Moja obecna praca nie ma absolutnie nic wspólnego nie tylko z drukiem, ale nawet z projektowaniem. Ale to moje hobby i pasja, dlatego wciąż zaglądam na to forum Jednak mogę jedynie chylić czoła i bić pokłony przed tegrafem, Malutkim i chezare i pewno jeszcze paroma ludźmi na tym forum. To prawdziwe skarbnice wiedzy na temat DTP jak i samego druku. Ja tylko trochę wiem. Oni mają praktykę |
|
|
|
 |
F-Głowy

|
Wysłany: 7 Luty 2015, 03:56
|
|
|
Nie no, to forum jest bardzo pomocne. Właśnie dzięki takim jednostką.
Sam pamiętam jak kiedyś szef w pracy zlecił mi zrobienie "czegoś". Nie wiedziałem za bardzo o co mu chodzi i napisałem temat na forum. Ktoś nawet był tak uprzejmy by przerobić mi moją pracę tak jak trzeba, ponieważ ja na biurowym sprzęcie (w domu i prywatnie to wiadomo, że inna sprawa) nie byłem wyposażony w to co było potrzebne do obrobienia tak tej pracy. Więc ja się zgadzam. Mamy tutaj bardzo pomocnych użytkowników.
Nawiasem mówiąc, dla mnie ta tematyka drukarstwa, impozycjonerstwa itd jest za bardzo skomplikowana. Zawsze byłem tylko gościem od wykonywania projektów. A całe sedno WYDRUKU robił już ktoś taki pracujący bezpośrednio w drukarni na maszynach. Oni to są skarbnicami wiedzy. A takich jak ja jest pełno w sieci. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|