Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klonowanie
Autor Wiadomość
chlebek84 
Początkujący
sitodrukarz ,grafik amator

Wersja CorelDRAW: x7
Wysłany: 8 Luty 2015, 18:45   Klonowanie

Witam.
Zacznę od tego iż jestem totalnym świerzakiem jeśli chodzi o grafikę, potrafię rysować proste kształty itp.
Niedawno poznałem ciekawy efekt - mianowicie klonowanie.
Wszystko super fajnie ale mam takie pytanie.
Na stronie np A4 potrzebuje sklonować jeden obiekt np: gwiazdkę 15 razy tak żeby mieć :

Wiem że jeśli zmienię coś w pierwszej gwiazdce to pozostałe się również zmienią np: kolor lub obrys itd.
Moje pytanie jest następujące: czy da się również coś zrobić żeby inne zmiany zachodzące w głównej gwiazdce również zachodziły w pozostałych, np: jeśli wytnę za pomocą okręgu środek z pierwszej gwiazdki to żeby na pozostałych również identyczne wycięcie się pojawiło.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 8 Luty 2015, 20:05   

Sklonuj gwiazdkę , odsuń je od siebie i użyj narzędzia -Metamorfoza.

new.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 100 raz(y) 21.08 KB

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 8 Luty 2015, 20:11   

Metamorfoza

ryzujesz gwiazdkę....
zaznaczasz ją, wciskasz i trzymasz ctrl i przesuwasz w prawo jednocześnie klikając prawy przycisk myszy.

mając je obie zaznaczone: efekty / metamorfoza
i zaznaczasz "liczba kroków" 1 i zastosuj = masz 3 gwiazdy.

zaznaczasz gwiazdy i rozdzielasz grupę metamorfozy.

i znowu zaznaczasz wszystkie trzy i przenosisz je tak jak wcześnie = ctrl i prawa przycisk myszy.

grupujesz górny trzy gwiazdy i grupujesz dolne trzy gwiazdy.

zaznaczas je w końcu razem i znów metamorfoza... tym razem 2 kroki...

gotowe

chlebek84 
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2015, 20:12   

Albo robię coś nie tak albo ta metoda mi nic nie pomoże.
Jeszcze raz od początku.

Rysyję gwiazdkę, klonuję ją, gwiazdkę numer2 kopiuje i przesuwam w prawo, kopie również kopiuje. Zaznaczam trzy ostatnie gwiazdki i kopiuje w dół 2 razy. W sumie otrzymuję to co w załączniku.

Coś takiego drukuję na kliszy , wysyłam do naświetlarni gdzie robią z tego matryce drukarskie, chodzi o to że czasem dostaję za zadanie np "odchudzić " gwiazdki, lub pozbawić je np jednego ramienia lub wyciąć w nich jakiś kształt lub litere.

I teraz zaczynają się schody gdyż muszę wszystko robić od początku, dbając o identyczne rozstawienie gwiazdek. to bardzo upierdliwe.
Mogę zmienić ich rozmiar zmieniając gwiazdkę którą klonowałem, jednakże wycinając jej fragment nie powoduje żadnych zmian u pozostałych- jak tego dokonać czy jest to możliwe?

gwiazdki.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 98 raz(y) 24.63 KB

Cysorz 

Wysłany: 10 Luty 2015, 21:08   

Zrób inaczej: ustaw JEDNĄ gwiazdkę na środku potrzebnego pola (np. arkusz zaokrąglając do 62,5×63,5 mm - to Twoje uśrednione pole wokół gwiazdki), wejdź w opcje DRUKOWANIA, ustaw w drukarce (np. PDFCreator) docelowy wymiar arkusza i w okienku Podgląd wydruku -> Układ rozmieszczenia wpisz wymaganą liczbę kolumn i rzędów. Możesz też wprowadzić dowolne odstępy między nimi - zarówno dla całości jak i dla pojedynczych kolumn/rzędów.
Pracujesz w takim przypadku TYLKO na jednym obiekcie, resztę robi za Ciebie automat z Corela. Ta opcja zaoszczędza masę czasu i żmudnego klikania, trzeba ją tylko parę razy przećwiczyć.

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 12 Luty 2015, 11:10   

Ja bym kliknął na prawym klawiszem myszy na obiekt i stworzył symbol. Następnie skopiował obiekt ile razy trzeba i masz gotową pracę. Jeśli chcesz zmienić jakiś atrybut obiekty typu kolor wcięcie itp. klikasz na obiekt prawym klawiszem myszy wybierasz edytuj symbol. tam zmieniasz kolor, docinasz itp. i zamykasz edycję. Wszystkie obiekty będą miał ten sam kształt i kolor.

chlebek84 
Początkujący

Wysłany: 12 Luty 2015, 19:03   

lobo4581
Nie jestem pewien ale to chyba GENIALNE... Zaraz obczaje to z plikami :-D z pracy
Mam pytanie odnośnie symboli. Czy ich tworzenie jest nieograniczone, czy w praktyce można twożyć dowolną ilość symboli?

lobo4581
Praktyk

Wysłany: 13 Luty 2015, 09:55   

Myślę że jest to nieograniczone. Ja zrobiłem w jednym projekcie 50 rodzajów symboli i nie było problemu.

chezare 

Wysłany: 13 Luty 2015, 16:37   

Nie wiem jak jest w nowych wersjach, ale kiedyś cały ten bajzel dodawał się do każdego pliku, a skasować parę tysięcy symboli wcale nie jest tak łatwo.

Odpowiedz do tematu