|
Jak przygotować 100 obiektów takich samych pod wydruk |
| Autor |
Wiadomość |
kamilesp
Początkujący

|
Wysłany: 9 Luty 2015, 18:16 Jak przygotować 100 obiektów takich samych pod wydruk
|
|
|
| Panowie, mam taki problem. Załóżmy iż mam jakiś projekt o wymiarach 10x10cm. I teraz chce takich projektów wydrukować maks. ile zmieści się np na 1m2 papieru. Do tej pory kopiowałem ręcznie taki obiekt... ale czy Corel nie ma jakichś opcji aby zrobić to automatycznie? po czym wygenerować np tiffa? |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 9 Luty 2015, 20:08
|
|
|
| metamorfoza |
|
|
|
 |
kamilesp
Początkujący

|
Wysłany: 9 Luty 2015, 20:20
|
|
|
| dj_maras napisał/a: | | metamorfoza |
a cos wiecej ? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 9 Luty 2015, 20:23
|
|
|
Można tak:
IMPOZYCJA
Albo tak:
Jeśli grafika ma być rozmieszczona na stronie o rozmiarach 1x1 m to definiujesz stronę o takich wymiarach. Ustawiasz grafikę (powiedzmy 10x10 cm w lewym górnym rogu, zaznaczasz całą, wciskasz alt+F7, wpisujesz w jedno z okienek o jaką odległość chcesz grafikę przesunąć, w drugie wpisujesz 0 i klikasz Apply To Duplicate. Jak masz cały wiersz, albo całą kolumnę, to ją zaznaczasz, w drugie okienko wpisujesz odpowiednią wartość i znowu klikasz Apply To Duplicate.
DJ gdzieś się zapodział?
Metamorfoza też nie jest złym pomysłem.
Grupujesz całą grafikę i umieszczasz ją powiedzmy w lewym górnym rogu strony (1x1 m).
Kopię ustawiasz w tym samym poziomie (ctrl się przyda) przy prawej krawędzi.
Wybierasz narzędzie metamorfoza i przeciągasz kursor od jednego obrazka do drugiego, później ustawiasz liczbę kroków tak, żeby grafika nie nachodziła na siebie.
Rozdzielasz grupę metamorfozy i grupujesz wszystko to co masz. Robisz kopię (+ na klawiaturze numerycznej) i z ctrl przeciągasz do dołu i znowu metamorfoza.
 |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 9 Luty 2015, 20:43, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kamilesp
Początkujący

|
Wysłany: 9 Luty 2015, 20:38
|
|
|
| chezare napisał/a: | Można tak:
IMPOZYCJA
Albo tak:
Jeśli grafika ma być rozmieszczona na stronie o rozmiarach 1x1 m to definiujesz stronę o takich wymiarach. Ustawiasz grafikę (powiedzmy 10x10 cm w lewym górnym rogu, zaznaczasz całą, wciskasz alt+F7, wpisujesz w jedno z okienek o jaką odległość chcesz grafikę przesunąć, w drugie wpisujesz 0 i klikasz Apply To Duplicate. Jak masz cały wiersz, albo całą kolumnę, to ją zaznaczasz, w drugie okienko wpisujesz odpowiednią wartość i znowu klikasz Apply To Duplicate. |
Dokładnie w ten sposób to w tej chwili robię ale myślałem że jest jakaś szybsza mniej "łopatologiczna" metoda :) bo np... jak obiektów ma być np 400 to robi się problem :) |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 9 Luty 2015, 20:46
|
|
|
To wtedy zastosuj tak jak napisał DJ metamorfozę, albo zrób tak jak napisałem na początku.
Możesz też napisać 3 linijki makra, które zrobi to po jednym kliknięciu myszą i wpisaniu dwóch liczb, ile w pionie, ile w poziomie. Jak się założy że to ma być tyle ile wlezie, to nawet nie trzeba nic wpisywać, wystarczy raz kliknąć. |
|
|
|
 |
kamilesp
Początkujący

|
Wysłany: 9 Luty 2015, 20:51
|
|
|
| Pomysł z duplikowaniem z wpisanym recznie przesunięciem x (tyle ile szerokość obiektów) wydaje się szybki. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 9 Luty 2015, 21:14
|
|
|
| Jak bym miał coś takiego robić często, to napisałbym sobie makro, to się zmieści w kilku wierszach. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 9 Luty 2015, 21:25
|
|
|
| Według mnie najrozsądniejsza jest Impozycja, którą przedstawił chez. Jest szybka, daje kontrolę nad rozmieszczeniem i spadami. Proste makro ogranicza, a rozbudowane i skomplikowane jest, no cóż, skomplikowane. Skoro w Corelu jest taki moduł jak Impozycja, to dlaczego z niego nie korzystać? Sprawdza się niezależnie od ilości elementów i dodatkowo umożliwia druk dwustronny. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10 Luty 2015, 00:36
|
|
|
Załóżmy dla uproszczenia, że element który chcę powielić na arkuszu jest prostokątem (w rzeczywistości może być dowolnym obiektem).
Ja to robię tak:
1. Pierwszy element ustawiam w lewym górnym rogu arkusza posługując się prowadnicą poziomą i pionową do ustalenia położenia lewego dolnego rogu pierwszego prostokąta. ustawiam drugą prowadnicę pionową dla drugiego egzemplarza mojego obiektu. Włączam przyciąganie do prowadnic.
2. Stosuję znany trik do robienia kopii obiektu za pomocą prawego klawisza myszy - chwytasz obiekt lewym klawiszem myszy, przesuwasz go w miejsce docelowe, nie puszczasz lewego klawisza, tylko wciskasz prawy i puszczasz obydwa.
No więc chwytam pierwszy obiekt i z wciśniętym klawiszem Ctrl przesuwam go w miejsce docelowe drugiego elementu, którego lewą krawędź wyznacza druga pionowa prowadnica, wciskam prawy klawisz i puszczam obydwa, uzyskując drugi egzemplarz obiektu na właściwym miejscu. Klawisz Ctrl zapewnia mi przesunięcie tylko poziome, albo tylko pionowe.
3. Wciskam klawisz Ctrl+R i trzymam tak długo, żeby uzyskać odpowiednią liczbę obiektów na szerokości arkusza.
4. Stawiam niżej drugą poziomą prowadnicę, wyznaczającą położenie dolnych krawędzi drugiego rzędu.
Zaznaczam cały górny rząd obiektów i kopiuję z klawiszem Ctrl do drugiego rzędu, też stosując ten trik z prawym klawiszem myszy. Mam w ten sposób drugi rząd obiektów na właściwych miejscach arkusza.
5. Wciskam klawisz Ctrl+R i trzymam tak długo, żeby uzyskać odpowiednią liczbę wierszy obiektów na długości arkusza.
Jak widać, niepotrzebna jest metamorfoza, ani makro. |
|
|
|
 |
|
|