Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ikonka
Autor Wiadomość
kamol561 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 17 Luty 2015, 15:02   ikonka

Witam, muszę zrobić ikonkę która jest obok adresu URL, wymiary 32x32 px. w formacie PNG kolory RGB
Nie mam pojęcia jak to zrobić aby jakość była dobra, bo teraz wychodzi fatalnie i widać pixele.
Logo które chcę tam właśnie dodać jest wykonane w grafice wektorowej, ale to na nic.
Proszę o pomoc co zrobić aby jakość była dobra.
Pozdrawiam i czekam na każdą odpowiedź

sthefciu 
Doradca
sthefciu

Wysłany: 17 Luty 2015, 15:46   

po dodaniu favico do stronki, w przegladarce powinno byc okej, przy eksporcie z Corela do png w podglądzie możesz mieć pixele. Dodaj ikonke i zobacz jak wyglada. ewentualnie daj namiar na strone..

s-p-i-n 

Wysłany: 17 Luty 2015, 17:14   

a moze obrazek nie nadaje sie do takiego rozmiaru, pokaz co masz

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 17 Luty 2015, 17:44   

no to raz,po dwa corel nie za bardzo sie nadaje do zmniejszania obrazu a trzy png powinno byc indeksowane w tedy masz gwarancje ze wszystko lyknie

alex02
Początkujący

Wysłany: 18 Luty 2015, 00:36   

Eksportuj gifa i wczytaj go tutaj tutaj. Jak popieścisz trochę piksele powstanie śliczna ikona. Jeśli Ci się spodoba, nawet animowaną można wyrzeźbić.

Artur Miernik 

Wysłany: 18 Luty 2015, 13:38   

Rozmiar favicony to 16x16 pikseli a nie 32x32.

alex02
Początkujący

Wysłany: 18 Luty 2015, 20:25   

32x32 to dobry rozmiar. Jeśli przeglądarka będzie miała życzenie, to sobie ikonę przeskaluje. Dopuszczalnych rozmiarów ICO jest od groma. Generalnie przeglądarki obsługują ICO do rozmiaru 48x48, nowoczesne przyjmują pliki PNG o najróżniejszych (np.: Android Chrome 192x192px) z domyślna opcją im większy, tym lepszy. W specyfikacji HTML5 rekomendowane jest używanie ikon w wielu wersjach rozmiaru.

Cysorz 

Wysłany: 18 Luty 2015, 20:33   

Corel źle eksportuje bitmapy - jest to związane zazwyczaj z wygładzaniem.
Wyeksportuj go w pdf (w dużej rozdzielczości) lub tiff (2:1 lub większy, bez wygładzania) i pod jakimś programem do bitmap go zmniejsz i zapisz (w portfolio podajesz, że znakomicie znasz Photoshopa - wykorzystaj to).

chezare 

Wysłany: 18 Luty 2015, 20:37   

Być może ta ikona może być skalowana przez przeglądarkę, ale nie jest skalowane pole adresu, to jaki sens ma robienie jakiejś kobyły?

Artur Miernik 

Wysłany: 19 Luty 2015, 00:27   

Kiedy przeciągniesz stronę z paska adresu na pulpit, to skrót powinien mieć ikonę taką, jak ta w pasku adresu, czy tam na zakładce. Szczerze… nie widzę sensu, no chyba, że klient za to zapłaci. Dlatego robię tylko 16x16.

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 12 Marzec 2015, 15:40   

Właśnie natrafiłam na tę stronkę i przypomniałam, że niedawno ktoś poruszał ten temat na forum więc wrzucam link, a nuż się komuś przyda:
http://www.creamsoft.com/...-windows-8.html
pozdrawiam :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 12 Marzec 2015, 17:38   

Goniu, cała wiedza zebrana w jednym miejscu, ładnie.

Tylko ta strona do automatycznego tworzenia ikon polecana przez CreamSoft, oczywiście produkuje brzydkie, interpolowane obrazki. Chcesz mieć ładnie — rób ręcznie.

Dlatego zostaję przy 16 x 16. No chyba, że klient zapłaci.

chezare 

Wysłany: 12 Marzec 2015, 18:55   

Masz rację Arturo, trzeba kobietę pochwalić, przyłączam się do pochwał chociaż android kojarzy mi się wyłącznie z filmami s-f. Nigdy się tym nie zajmowałem, ale parę programów do robienia ikon widziałem. Jak chcesz mieć naprawdę dobrą ikonę, to musisz trochę poklikać.

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 13 Marzec 2015, 08:40   

Artur Miernik napisał/a:

Tylko ta strona do automatycznego tworzenia ikon polecana przez CreamSoft, oczywiście produkuje brzydkie, interpolowane obrazki. Chcesz mieć ładnie — rób ręcznie.

Tu się akurat zgadzam, bardziej chodziło mi o te informacje związane z wymaganiami przeglądarek i systemów operacyjnych w kwestii favicon, ale że jestem samoukiem więc prawdopodobnie tylko dla mnie było to odkryciem bo dla innych jest to oczywista oczywistość :oops:
miłego dnia :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Marzec 2015, 09:22   

Jak dla mnie, nie tak bardzo oczywista, ta oczywistość, bo nie znałem wszystkich rozmiarówek. Przynajmniej tych większych. Trochę mnie rozsierdził brak konsekwencji u pomysłodawców tej głupoty z tuzinem favicon, osobno na termometr pod pachę, osobno na prodiż.

Jak to jest, że mają rozmiar 196 pikseli zamiast 192? Przecież to nie dzieli się przez szesnaście! Ci od góglę Andronid są jednak bezmyślni.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Marzec 2015, 10:51   

to nie bezmyslnosc tyko wygoda :-) chodzi o statusbary i widgety pogody a konkretnie o scrollbar,czyli to ustrojstwo graficzne gdzie widzisz belke gdy przesuwasz palcem po ekranie,no i nad ta belka mozna dac ikone,no i teraz zeby nie robić dodatkowej ikony to sie robi square czyli obszar zdefiniowany do konkretnego wymiaru w celu skalowania obrazu lub przykrycia,i teraz mozesz zdefiniowac pokazuj np gore obrazu ktora jest poza square,no i zeskaluje 192 pix a te 4 pix bedzie wyswietlone,no i tera jestesmy w domu,te antenki (uszy) androidka na status barze to ta ikona :-)

Artur Miernik 

Wysłany: 13 Marzec 2015, 23:29   

Przez te 4 piksele różnicy nie można interpolować automatycznie. Taka to wygoda.

Odpowiedz do tematu