Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z narzedziem metamorfoza
Autor Wiadomość
agucha1712
Praktyk

Wysłany: 23 Luty 2015, 13:42   problem z narzedziem metamorfoza

metamorfoza przestała mi działać jak należy, pewnie coś wcisnełam....kombinuje co ale nie mogę do niczego dojść, może ktoś z Was miał podobną sytuacje
wklejam przykład:

wyjściowe kształty to dwa kołeczka,
nie rozumiem skąd ta minimalizacja tych kołeczek w środku i ich rozciągniecie(spłaszczenie)?
kiedy powinno przejść płynnie kółeczko za kołeczkiem..zmniejszajac tylko ich kolor i rozmiar..
co zaznaczyć lub odznaczyć?

agucha1712
Praktyk

Wysłany: 23 Luty 2015, 13:58   

okej mam juz rozwiązanie problemu ;)
kołeczka były kopiowane... i pomniejszane...przez co zadzialal chyba efekt odwrócenia..co wpływało na metamorfoze
kiedy robie nowe kołka kazdy z osobna dziala normalnie ;)
nie wiem jak usunąc temat..?
chyba ze zostawić i moze komuś się kiedys przyda ;P

chezare 

Wysłany: 23 Luty 2015, 15:12   

Kopiowanie nie wpływa na to jak wygląda efekt metamorfozy, to że jeden z okręgów był pomniejszony też nie wywołało tego efektu, taki efekt wywołuje odbicie, zmienia się wtedy kierunek krzywej.
Ten obrazek powinien wyjaśnić ten mechanizm.

Artur Miernik 

Wysłany: 23 Luty 2015, 18:25   

Prawo, lewo — od sie, do sie
Bo rzeczy są prawo- albo lewoskrętne jak DNA. Dyć, nawet kóń o tym wi, ino trza mu pedzieć od sie, lubo do sie, jakoż ónemu kóniowi bedzie łatwij. Jeśli przekształcasz dwie krzywe skręcone w tę samą stronę, to metamorfoza przebiegnie bez odbicia lustrzanego, ale jeśli są przeciwskrętne, to po drodze nastąpi wygibas.

Rozbierzmy Jasia i Małgosię
Jeszcze prościej, będzie na koszulkach — Jaś namówił Małgosię, na zdjęcie bluzki. Sam też zdjął swoją. Czegoż to człek nie uczyni dla nauki?
Przypadek pierwszy: Małgosia zdjęła białą bluzkę a Jaś czarną koszulę. Oboje wrzucili je do pralki zwanej Corelem. Metamorfoza przebiegła błyskawicznie — otrzymali pośrednią, szarą bluzkę.
Przypadek drugi: Małgosia zdjęła białą bluzkę, ale Jaś, widząc to, z pośpiechu zdarł swoją za obrzeże i przez głowę przewrócił na lewą stronę. Tak było szybciej, ale tym razem mamy jedną koszulę przenicowaną, a drugą — nie. Oboje wrzucili swoje koszule do pralki zwanej Corelem, ustawili programator na metamorfozę i w te pędy zajęli się sobą. Nawet nie zauważyli, że pranie w Corelu trwało dłużej, ponieważ Corel musiał nie tylko wytworzyć pośrednią szarą bluzę, ale jeszcze ją przewrócić z lewej na prawą.

agucha1712
Praktyk

Wysłany: 23 Luty 2015, 18:44   

juz rozumiem chłopaki :)
dzieeki ;)

Odpowiedz do tematu