Rozcięcie 2 obiektór i stworzenie jednej krzywej |
Autor |
Wiadomość |
RossiQ
Początkujący
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 02:18 Rozcięcie 2 obiektór i stworzenie jednej krzywej
|
|
|
Witam. Proszę o pomoc jak wykonać następującą rzecz.
Mam 2 kwadraty. ich wypełnienia mnie nie interesują tylko kontury. Są aby zobrazować problem.
Przecięcie jednego z nich narzędziem nóż rozcina go i robi 2 obiekty z zamkniętymi krawędziami.
Wkładając czerwony kwadrat do niebieskiego zrobiłą mi się niebieska rama. Czy jest możliwość przecięcia jej i połączenia w jedną krzywą??
Bądź połączenia 2 kwadratów 2 równoległymi liniami i stworzenia jednej krzywej o kształcie 2 kwadratów połączonych linią.
Zależy mi tylko na konturach a nie na wypełnieniu.
Wiem że można rozłączać krzywe w obydwu obiektach i łączyć je ręcznie ale czy jest jakieś narzędzie które to przyspiesza? |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 11:10
|
|
|
Ustaw te kwadraty tak, jak mają być, zaznacz je i połącz (Ctrl+L). |
|
|
|
|
RossiQ
Początkujący
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 11:58
|
|
|
No to to ja wiem ale teraz proszę o rozcięcie tego aby uzyskać taki efekt ale szpara ma być 0,1mm |
|
|
|
|
restauro
Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7684 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 12:29
|
|
|
Z prawej ma 0,1 z lewej 1 mm
Rysujesz pasek Krzywą Beziera , ustalasz na górnej półce porządną grubość i przekształcasz kontur w obiekt .Następnie wycinasz .
Rys2.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 233 raz(y) 19.85 KB |
|
|
|
|
|
RossiQ
Początkujący
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 13:29
|
|
|
Kontur tylko nowej linii czy całości i jak to przekształcić w obiekt?
Kombinuje i nic mi nie wychodzi
:( |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 13:51
|
|
|
Rysujesz linię krzywa Berezie ,ustalasz grubość i zaznaczasz (dotykasz wskaźnikiem) Następnie Rozmieszczenie -Przekształć kontur w obiekt.
Po przekształceniu ustawiasz linie w pożądanym miejscu . Zaznaczasz najpierw linie później z klawiszem Shift prostokąt .Uaktywni się na górnej belce min. opcja Przytnij .Klikasz na nią .Następnie - Rozmieszczenie -Rozłącz krzywą .
Tak to łopatologicznie opisałem ,ponieważ nie wiem na ile znasz program .
Rozmieszczenie -Rozłącz krzywą . potrzebujesz jeśli chcesz rozdzielić dwie połówki .Jeśli rozcinasz jedną nie jest ta opcja potrzebna
Rys a.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 237 raz(y) 19.63 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 13:57
|
|
|
Połóż na tym kwadracie z dziurą (kwadratową) wypełniony prostokąt o szerokości szpary, którą chcesz uzyskać i wykonaj akcję Window/Dockers/Shaping/Trim. |
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 13:58
|
|
|
Trurl napisał/a: | Połóż na tym kwadracie z dziurą kwadratową wypełniony prostokąt o szerokości szpary |
to ma być 0,1 mm , ciężko będzie prostokątem . |
|
|
|
|
RossiQ
Początkujący
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 14:01
|
|
|
Dzięki Tobie już sobie poradziłem.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 21:11
|
|
|
Cytat: | to ma być 0,1 mm , ciężko będzie prostokątem |
Masz rację, Restauro. Nie doczytałem, że to wycięcie jest szerokości 0,1 mm. Twoja zamiana linii na obiekt jest jedynym dobrym rozwiązaniem problemu.
P.S. Czy w Gdyni dużo jest architektury w stylu art déco? - Pewnie dużo, bo Gdynia powstawała w czasach rozkwitu tego stylu... |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Marzec 2015, 21:28
|
|
|
uff Trul tu tego u nas za duzo nie ma, to jednak kaszubski styk ,Gdynia czyli Gdenia znaczy bagno podmokly teren,ale troche artysci poszaleli ,niestety debile poparu chcieli to zmienic,ale troche zostalo ,dworzec,konkretnie sala dawnego warsu,kino atlantic,tylko nie wiem co sie teraz dzieje z terakota,warszawa,troche zniszczona no i goplana ,ale to chyba znow wojsko wzielo ,reszta ,kolego to wspomnienia ale piekne,chociazby skwer kwiatkowskiego gdzie stala przepiekna wierba placzaca teraz jest niestety debilny budynek o dumnej nazwie ,porazka normalnie |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 6 Marzec 2015, 01:46
|
|
|
Nie wiem jak wy to wszystko zrozumieliście, w każdym razie te kombinacje z konturem to niepotrzebna robota, bez problemu można narysować prostokąt w którym jeden bok ma wymiar 0,1 mm i bez problemu przycinając takim prostokątem inny obiekt, zrobić w nim szparę 0,1 mm
|
|
|
|
|
restauro
|
Wysłany: 6 Marzec 2015, 09:50
|
|
|
Nie jest tak źle trochę zostało Na szczęście wojna nie zniszczyła zbytnio miasta.
Przedwojenna architektura to głównie Modernizm i trochę Art Deco oraz modernizm z detalami Art Deco . (poczta ,dworzec)
Taką perełką jest dawny budynek Banku Polskiego ( róg 10 Lutego i 3 Maja) Straż Pożarna - Władysława IV , Dom Rybaka , |
|
|
|
|
|