|
Coreldraw x6 Special Edition |
| Autor |
Wiadomość |
Jacek41
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 9 Marzec 2015, 22:19 Coreldraw x6 Special Edition
|
|
|
Witam wszystkich !
Jestem NOWY na tym forum.
Korzystam z Corel Draw x3.
Pojawiła się możliwość zakupu wersji x6 SE.
Mam 3 pytania:
1.Jaki są ograniczenia po zakupie wersji Special Edition ?
2. Jakie będę miał ulepszenia w wersji x6 w stosunku do X3 ?
Używam Corela do robienia prostych rysunków. Płyty czołowe urządzeń, tabliczki znamionowe.
Także proste rysunki techniczne. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 9 Marzec 2015, 22:57
|
|
|
| Jacek41 napisał/a: | | 1.Jaki są ograniczenia po zakupie wersji Special Edition ? |
Całkiem niezłe pytanie. Dotychczas nikt dokładnie nie odpowiedział Z tego co wiadomo ograniczeń może i nie ma (chociaż nie ma potwierdzenia odnośnie obsługi makr) ale różni się zawartością pakietu. Wersja uboższa o możliwość upgrade'u do wyższych wersji, bez clipartów i fontów w zestawie. Jednym słowem - okrojony pakiet, ale nie funkcjonalność.
| Jacek41 napisał/a: | | 2. Jakie będę miał ulepszenia w wersji x6 w stosunku do X3 ? |
Ściągnij sobie trial i obadaj.
| Jacek41 napisał/a: | Używam Corela do robienia prostych rysunków. Płyty czołowe urządzeń, tabliczki znamionowe.
Także proste rysunki techniczne. |
To zastanów się, czy w ogóle potrzebujesz tej X6-ki |
|
|
|
 |
Jacek41
Początkujący

|
Wysłany: 9 Marzec 2015, 23:38
|
|
|
| Shame napisał/a: | Całkiem niezłe pytanie. Dotychczas nikt dokładnie nie odpowiedział Z tego co wiadomo ograniczeń może i nie ma (chociaż nie ma potwierdzenia odnośnie obsługi makr) ale różni się zawartością pakietu. Wersja uboższa o możliwość upgrade'u do wyższych wersji, bez clipartów i fontów w zestawie. | Dzieki za fachową odpowiedź. Upgrade i cliparty minie nie interesują.
Mam nadzieję, że te fonty(czcionki) co są X3 to nadal będą.
| Shame napisał/a: | | Ściągnij sobie trial i obadaj. | Poradź skad to ściągnąć. Bo na stronie Corela jest tylko X7.
| Shame napisał/a: | To zastanów się, czy w ogóle potrzebujesz tej X6-ki |
Masz rację, że nie potrzebuję. Bo to co robię jest na BARDZO niskim poziomie wymagań.
Jednak może być tak, jaka z przejściem w Word 2000 do 2010. Udogodnienia które ułatwiają pracę z programem. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10 Marzec 2015, 21:45
|
|
|
| Jacek41 napisał/a: | | Poradź skad to ściągnąć. Bo na stronie Corela jest tylko X7. |
Nie tylko, ale ciężko się dostać do tego, co się chce
TUTAJ masz link do pobrania, tylko z prawej strony wybierz TRIAL, wciśnij Download i wybierz wersję (32 lub 64 bit) |
|
|
|
 |
Jacek41
Początkujący

|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 07:23
|
|
|
Dziękuję za link.
Już ściągnąłem i zainstalowałem. Pierwsza przyjemna opcja, to że przy instalacji nie nadpisał X6 na X3. Dzięki temu mogę używać zarówno X3 jak i X6.
Druga opcja, to zauważyłem, to już zauważyłem kilka udogodnień użytkowych.
Z Corela jestem zadowolony. X3 używam od 5 lat. Dobrze się w nim rysuje.
Wczoraj stwierdziłem, że dobrze się nadaje do zrobienia drzewa genealogicznego - multimedialnego. Obecnie takie drzewo mam w Excelu. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 10:09
|
|
|
| Jacek41 napisał/a: | | Pierwsza przyjemna opcja, to że przy instalacji nie nadpisał X6 na X3. Dzięki temu mogę używać zarówno X3 jak i X6. |
U Corela to normalne.
Poza tym, barwy do druku dobrze wyświetla, bo Corel zrezygnował z dotychczasowego mechanizmu Kodaka. |
|
|
|
 |
Jacek41
Początkujący

|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 13:39
|
|
|
W X3 miałem problem z barwami. Nie mogłem uzyskać barwy "karmin".
Na szczęście nie robiłem typowej grafiki.
Barwi innych opcji nie zdążyłem jeszcze sprawdzić. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 14:24
|
|
|
| Karmin, cynober, ochra, siena — to nie komputerów domena. Pisałem o modelu drukarskim, a nie o barwach z tuby malarza, poszerzonych. |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 22 Kwiecień 2015, 07:34
|
|
|
Zastanawia mnie jedno, w kilku sklepach internetowych z corel x6 special edition jest informacja że można dokonać pełnoprawnego upgrade-u do x7, 1000 fontów, cliparty i krzywe pojazdów - również jest dodawane.
"Osoby, dla których możliwości tego oprogramowania wydadzą się zbyt ograniczone, mogą oczywiście zaktualizować je do najnowszej wersji CorelDRAW Graphics Suite X7 na normalnych warunkach."
artykuł
Shame skąd masz informacja że upgrade jest niedostępny? |
|
|
|
 |
|
|