|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Grandient w Pantone konwertuje na RGB |
| Autor |
Wiadomość |
kielbasa
Bywalec

|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 12:09 Grandient w Pantone konwertuje na RGB
|
|
|
Hej,
Co zrobic, by wypelniony obiekt gradientem z dwoch kolorow Pantona, nie byl czytany jako RGB?
Pojedynczy obiekt, gdy najezdzam narzedziem pipety na kolor, w prawym dolnym rogu jest odzczytywany jako Pantone. Natomiast przy gradiencie pokazuje, ze to RGB.
Przeklada sie to pozniej na zly wydruk, bo Wasatch tez go czyta jako RGB.
dzieki |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 20:16
|
|
|
Wydruk puszczasz bezpośrednio z Corela?
Próbowałeś zapisać taka pracę np. jak pdf X/1a lub X/3 i wtedy drukować spod Acrobata?
Zgaduję, bo nie wiem co to takiego "Wasatch"...
Zakładam też, że to urządzenie drukuje CMYKiem . |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 21:03
|
|
|
Wasatch, to chyba jakiś RIP?
Ciekawsze jest jednak robienie wypełnień tonalnych z pantonów
Zamienia na RGB, bo nie ma pojęcia jak będą wyglądały pomieszane dwa pantony, podobnie będzie pewnie kiedy taki efekt skonstruuje się np. z CMYK i RGB?
Nie żeby się nie dało, choć Corel nie umie zrobić pdf z takim wynalazkiem, konia z lejcami temu kto przewidzi jak to się wydrukuje
Z mojego Corela nie da się czegoś takiego zrobić?
Obojętnie co by się nie ustawiło to obiekt wypełniony tonalnie, spotowymi kolorami zostaje przekonwertowany do CMYK, RGB, skali szarości, do wyboru do koloru, ale nie zostają zachowane barwy pantonowe, z jednolicie wypełnionymi obiektami kolorem panton, jeśli jest zaznaczona opcja zachowania tych kolorów, nic się nie dzieje.
 |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 21:47
|
|
|
Tak porządkując: wypełnienia gradientowe z dwóch kolorów dodatkowych (np. Pantone) w pdfie wygenerowanym zgodnie ze standardem PDF/X-3 - zostają w pdfie zachowane.
Oczywiście, jeżeli wydruk jest wykonywany farbami cmyk (a nie własnie tymi dodatkowymi), to gdzieś zostanie (bo musi) dokonana konwersja na cmyk (bo póki co, farb RGB nie ma).
Jak słusznie zauważył Chezare, opcja "Przekształć kolory dodatkowe na rozbarwiane" musi być przy generowaniu pdfa - wyłączona.
Swoją drogą, jeżeli ten "Wasatch" to jest jakieś urządzenie drukujące tylko cmykiem, to projektowanie wypełnień z dwóch kolorów dodatkowych (czyli takich, których atramentów lub tonerów w tym tajemniczym Wąsatym nie ma), jest po prostu lekko bez sensu. A nawet nie lekko. |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 21:56
|
|
|
Spróbuj zrobić dwa gradienty nałożone na siebie w przeciwną stronę, każdy od 100% danego pantona do zera. Po rozbarwieni wyjdzie w druku gradient od jednego pantona, do drugiego. Choć cholera wie, jak będą wyglądały w druku zmieszane dwa pantony.
Z kolei, jeśli nie drukujesz pracy offsetem, to pantony Ci niepotrzebne. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 11 Marzec 2015, 22:53
|
|
|
To mnie Tegraf zaciekawiłeś. Czasami coś napiszę z pamięci i w praktyce okazuje się, że człowiek nie miał racji, ale tym razem przeprowadziłem kilka eksperymentów i w żadnym nie udało mi się zapisać do X-3 pantonów w gradiencie. W jednolitym wypełnieniu bez problemu, gradientu w pantonach z takiego pdfa nie zobaczyłem, a chętnie bym zobaczył
Kilka lat temu w jakiejś świątecznej ulotce poniosło mnie i narobiłem takich pięknych wypełnień z bordowego pantonu do metalowego złotego, napisałem, że to będzie cud, miód, ultramaryna, klient chyba sobie to wyobraził, bo był zachwycony i wtedy przyszło mi do głowy, jak to się wydrukuje? Naczytałem się sporo na różnych forach na temat takiego wynalazku, zadzwoniłem do znajomego drukarza i wszędzie odpowiedź była taka sama, nie da się przewidzieć efektu takiego rozwiązania, choć fizycznie jest to wykonalne.
Od tamtej pory uważam, że taki eksperyment na offsecie jest dla samobójców, gdybym miał maszynę offsetową, to na pewno bym spróbował |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 06:40
|
|
|
Cdr i pdf w załączniku. Zawartość to kwadrat z wypełnieniem gradientowym od koloru PANTONE Rhodamine Red C do PANTONE Orange 021 C.
Poniżej: podgląd obu kolorów w Acrobacie:
Podgląd tylko PANTONE Rhodamine Red C:
Podgląd tylko PANTONE Orange 021 C:
spot.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 173 raz(y) 1.3 MB |
spot.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 125 raz(y) 12.72 KB |
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 08:51
|
|
|
Dziękuję. To teraz mam jasność. Jeśli w pdf są rzeczywiście 2 pontony, to konwersja na CMYK odbywa się w 12 w momencie otwarcia pdf. Jeśli w załączniku nie ma żadnych pontonów, rowerów wodnych i podobnego sprzętu, to będzie znaczyło, że 12 zamienia też spotowe kolory na cmyk przy tworzeniu pdfa.
Ciekawa jest różnica w wielkości pdf i cdr, bo oba chyba przechowują wzór na utworzenie grafiki? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 12:10
|
|
|
znaczy ogolnie to ja wysnowam wniosek ze wszystkie gradienty są w rgb,dopiero na stole montarzowym sa w locie przekształcane, dlatego np pipeta nie mozesz zmieniac kolorow bezposrednio z okna gradientu tylko musisz pipeta najechac na stol lub na palete i zapewne w pliku jest zapis palety rgb i zamiana na cmyk,ciekawe co widzdi twoj program,zapewne palete przed zamiana poniewaz nie jarzy pontonow,takie to moje przemyslenia sa |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 12:25
|
|
|
Moim zdaniem, to sprawa jest znacznie prostsza. Weź Bidonik zrób sobie takie wypełnienie gdzie na jednym końcu jest CMYK, a na drugim RGB. Gdzieś te kolory się stykają, to w jakiej palecie jest kolor w tym miejscu? Zrób tak i pomacaj sobie pipetą
Z Pantonem jest jeszcze gorzej, bo to są konkretne ponumerowane kolory, te numery istnieją fizycznie, co ma zrobić program, nadawać nowe numery których fizycznie nie ma?
Tych farb się nie miesza, chyba że w puszce po kawie
Bidonik, w tym moim pedeefie są pantony czy 12 zamieniła je na CMYK? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 12:32
|
|
|
cmyk pszem Pana |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 12 Marzec 2015, 19:00
|
|
|
Dziękuję Panie Bidon
Czyli tak, 12 ani zrobić pdf nie umie, ani go przeczytać. Tak myślałem.
Dzięki Bidonik. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|