Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jestem początkujący - kilka pytań
Autor Wiadomość
TenSamJa 
Początkujący
^^^^^^^

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X7
Wysłany: 28 Marzec 2015, 09:26   Jestem początkujący - kilka pytań

Witam, jako że jestem początkujący jeśli chodzi o corel'a mam do was kilka pytań

1. jak w corelu otworzyć plik .psd
- lub na jaki rodzaj pliku w Photoshopie zamienić by Corel mógł spokojnie go otworzyć,tak bym mógł kontynuować na nim dalej swoje prace

2. mam już gotowy projekt i chciałbym przekształcić go na krzywe
- projekt ten będzie użyty do druku na koszulki/bluzy itd

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 28 Marzec 2015, 11:02   

ad 1. Plik psd importujesz do Corela. Potem, jeśli chcesz mieś dostęp do warstw, to go rozgrupowujesz.

ad 2. Zamiana na krzywe? - Zaznaczasz tekst i wciskasz Ctrl+Q

chezare 

Wysłany: 28 Marzec 2015, 11:36   

Jak masz i PS i Corela, to zrób lepiej pdf. Bezkarnie, bez strat to niekoniecznie się uda.

TenSamJa 
Początkujący
^^^^^^^

Wysłany: 28 Marzec 2015, 11:48   

Trurl, Jak rozgrupować dany obraz... bo w PS mam warstw np 20, a jak już wrzucę do Corela to tworzy się jedna warstwa i dalej nie wiem nic...

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Marzec 2015, 16:18   

Raczej tworzy Ci się grupa obiektów. Żeby najszybciej je rozgrupować naciśnij [Ctrl]+[U], jest to skrót od zwrotu Ungroup. Odwrotna operację wykonujesz za pomocą [Ctrl]+[G], co jest skrótem od Group.

Podstawy obsługi Corela znajdziesz odejmując od adresu niniejszego forum: http://corel.wodip.opole.pl/forum/ końcówkę forum/

TenSamJa 
Początkujący
^^^^^^^

Wysłany: 28 Marzec 2015, 18:23   

Artur Miernik, Dzięki wielkie za pomoc i za pokierowanie mnie do odpowiedniego działu.

Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o Corel'a i wszystkie wasze rady sa dla mnie cenne

Artur Miernik 

Wysłany: 28 Marzec 2015, 18:55   

Proszę bardzo i zachęcam do nauki, bo Corel to sprytny i wygodny program.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Marzec 2015, 19:21   

No proszę! Patrząc na TegoSamegoJego i przypominając sobie niedawnego corelowego neofitę Adamo, aż serce rośnie :-o

TenSamJa 
Początkujący
^^^^^^^

Wysłany: 29 Marzec 2015, 09:02   

Shame, To komplement ??

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Marzec 2015, 11:20   

Owszem. Jak najbardziej. Zwykłem przykładać dużą miarę do swoich słów :->

Artur Miernik 

Wysłany: 29 Marzec 2015, 16:45   

A miarę miał krawiecką.

TenSamJa 
Początkujący
^^^^^^^

Wysłany: 29 Marzec 2015, 17:26   

Shame, Dziękuje, mam nadzieje że kiedyś chociaż w jakimś stopniu dorównam wam umiejętnościami :)

Artur Miernik 

Wysłany: 29 Marzec 2015, 18:20   

Hołdy lenne przyjmujemy tylko w czwartki, po obiedzie.

TenSamJa 
Początkujący
^^^^^^^

Wysłany: 30 Marzec 2015, 09:21   

To jeszcze raz ja... dalej nie moge wyłapać krzywych...

1. Otwieram nowy projekt (pusta karta)
2. Importuje dany obraz w formacie PSD
3. Zaznaczam obraz i naciskam crlt+q (nic się nie dzieje)
4. Zaznaczam obraz i rozgrupowywuje go crlt+u
5. Zaznaczam poszczególne elementy i znowu naciskam crlt+q (dalej nic sie nie dzieje)

Przeglądając poradnik na Youtube, zrobiłem kwadrat i wcisnąłem crlt+q i wtedy mogłem dowolnie i swobodnie przemieszczać te linie, a jak wrzucam swój projekt który został wykonany na Photoshop'ie to zupełnie nic się nie dzieje..

W czym leży problem...

Jeśli ktoś z was miał by chwile czasu, aby wytłumaczyć mi to przez SKYPE, to będę bardzo wdzięczny

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2015, 09:31   

Kochanieńki bez tego Twojego obrazka trudno będzie Ci coś poradzić.
Równie dobrze ten obrazek z PhotoShopa to może być zwyczajnie bitmapa i możesz sobie wtedy wciskać wszystkie kombinacje klawiszy i żadnego wybuchu nie będzie.
Weź to wyślij do któregoś z kolegów którzy dysponują jedną z nowszych wersji Corela mailem, jeśli nie chcesz upubliczniać grafiki i zobaczy co się w tym Twoim wynalazku kryje.
Malutki, Artur, Tegraf czy Bidon na pewno Ci pomogą.

TenSamJa 
Początkujący
^^^^^^^

Wysłany: 30 Marzec 2015, 09:35   

chezare, Dzięki wielkie, na pewno tak zrobię, jeśli tylko któryś z nich znajdzie czas :)

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2015, 09:42   

Znajdzie. :-)
Ja bym Ci pomógł, ale 12 to nic już nie otwiera. :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 30 Marzec 2015, 10:37   

TenSamJa, ja Ci mogę to wytłumaczyć na Skype.
Cytat:
To jeszcze raz ja... dalej nie moge wyłapać krzywych...

1. Otwieram nowy projekt (pusta karta)
2. Importuje dany obraz w formacie PSD
3. Zaznaczam obraz i naciskam crlt+q (nic się nie dzieje)
4. Zaznaczam obraz i rozgrupowywuje go crlt+u
5. Zaznaczam poszczególne elementy i znowu naciskam crlt+q (dalej nic sie nie dzieje)

Przede wszystkim usiłujesz zamienić na krzywe bitmapy, bo plik psd jest wielowarstwową bitmapą, a na krzywe można zamieniać teksty, albo predefiniowane krzywe, tzn. prostokąty, elipsy, wielokąty itp.

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Marzec 2015, 10:53   

Proponuję zrobić to tak:
1) Umieść ten plik na jakiejś tymczasowej składnicy (np. wikifortio.com lub voila.pl),
2) ale w ten sposób, żeby praca była tam zawieszona tylko kilka dni (powiedzmy trzy, cztery), a dodatkowo zabezpieczona hasłem. Jedno i drugie umożliwiają oba wspomniane serwisy.
3) Następnie tutaj podaj łącze i hasło.

W ten sposób za sprawę weźmie się pierwszy z nas, który akurat będzie miał chwilkę.

Czarów nie ma
Kontynuując myśl Trurla, podpowiem, że kombinacja [Ctrl]+[Q] to nie jest czarodziejski przycisk „zamień wszystko na wektor”. W Photoshopie i Illustratorze też nie ma magii, nie znajdziesz tam np. guzika „a teraz zrób mi portret” ani „teraz zrób mi z tego opakowanie”. To jest komenda, pozwalająca zdegradować specjalny rodzaj obiektu wektorowego do zwykłego wektoru, czyli do krzywej.

Wektoryzacja
Mapę bitową zamieniamy w grafikę skalowalną na dwa sposoby: albo ją obrysowujemy ręcznie i mamy wtedy precyzyjną pracę, albo robimy to automatycznie (wektoryzujemy, trasujemy) i w efekcie otrzymujemy pracę mało dokładną.

Możliwości zależą od użytego obiektu
Sprawy mają się tak: Corel to jest program obiektowy. To znaczy, że każdą rzecz traktuje jako obiekt i zależnie od tego, jakiego rodzaju jest to obiekt, takie a nie inne czynności możemy na nim wykonać. Na przykład, w kwadracie możemy zaokrąglać rogi, ale dopiero po zdegradowaniu go do krzywej możemy dowolnie manipulować kształtem.
Z tego wynikają dwie rzeczy: raz — istnieje hierarchia obiektów z czynnościami przypisanymi tylko do danego rodzaju obiektu, dwa — jeśli chcemy wykonać na obiekcie wyższym w hierarchii czynności dostępne tylko niższemu, musimy ten pierwszy najpierw zdegradować do niższej postaci.

Mówmy o degradacji, a nie o przekształceniu
O wyższości w hierarchii obiektów decyduje to, czy dany obiekt da się opisać wzorem i jak ten opis przebiega. Podstawowym rodzajem obiektu jest krzywa, popularnie zwana wektorem. Jednak istnieje sporo obiektów, które noszą dodatkową regułę, czy tam cechę (kwadrat, tekst, koło, kształty itp.) Są to obiekty specjalne, czyli takie, które możemy pozbawić tej dodatkowej cechy, czyli zdegradować do postaci krzywej (słynne [Ctrl]+[Q]). Degradacja przebiega tylko w jedna stronę, bo jest procesem stratnym (tracimy cechę). W druga stronę już się nie da.
Jeszcze niższą formą niż krzywa, bo nieopisywalną wzorem, są mapy bitowe. Bitmapy nie da się przekształcić z powrotem w wektor. Można tylko narysować nową krzywą na podstawie bitmapy. Ale o tym pisałem w akapicie pt. Wektoryzacja. Właśnie tak się robi i właśnie to mają na myśli mówiący o przekształcaniu bitmapy w krzywą.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Marzec 2015, 12:51   

ja tylkovprzypomne ze jest hosting hostuje.net gdzie masz pelna kontrole nad plikami,rejestracja i trzymanie plikow wraz z ftp jest darmowe,po drugie w ps mozna robic wektory,mozna tez je wypuszczac jako sciezki do ai lub jako maske wektorowa w pdf,chezare nam tutaj nieraz upowal takie pdf'y :-)

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2015, 16:56   

Płaci wam ktoś za straszenie ludzi? :-)
Bidonik, nie przesadzaj, ja się zgłaszam tylko wtedy kiedy jestem już całkiem zdesperowany, a to mi się zdarza niezbyt często. :-)

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 30 Marzec 2015, 20:53   

psd do Corela to słabo widzę - z zachowaniem edycji już w ogóle masakra.
Illustrator to jeszcze przejdzie, bo i to wektor i to...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 31 Marzec 2015, 07:42   

Sponsi napisał/a:
psd do Corela

Są osoby które potrzebują trochę perwersji do funkcjonowania.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 31 Marzec 2015, 16:15   

Sponsi napisał/a:
psd do Corela to słabo widzę - z zachowaniem edycji już w ogóle masakra.

Nie bardzo wiem, dlaczego tak mówisz? Ja prawie zawsze używam PS, bo uważam go za nieporównywalnie wygodniejszy i bardziej zaawansowany niż corelowski PP. Do tego, każda warstwa, którą utworzę w PS i zapisze do PSD, w DRAWie mieni się jako osobny obiekt i mogę bez problemy niewielkie poprawki nanosić już z poziomu PP, żeby niepotrzebnie nie komplikować. Do tego, nawet efekty się zapisują (przezroczystości nawet z wybranym trybem - jeśli akurat Corel też ten tryb obsługuje).

AI jakoś nie ogarniam, chociaż nie raz próbowałem i DRAW uważam za lepiej przemyślany i prostszy, to jednak na polu edycji bitmap, PhotoPaint nie zawsze daje radę ;-)

Artur Miernik 

Wysłany: 31 Marzec 2015, 22:21   

Ogólnie Ai jest do efektów lepszy, bo ma rozbudowane style. Ale prawie wszystkie podstawowe czynności szybciej idą w Corelku. Też uważam, że Corel jest lepiej przemyślany od AI, Xara — także.

Odpowiedz do tematu