Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wizytówka
Autor Wiadomość
Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 17 Marzec 2015, 21:57   

Zdefiniuj "marginesy" bo chyba nie myślimy o tym samym.

chezare 

Wysłany: 17 Marzec 2015, 23:31   

Z tych jego obrazków moim zdaniem jasno wynika, że skądś wziął jakiś szablon.
Coś gdzieś napisali o jakimś marginesie, z reguły dotyczy to odstępu od krawędzi użytku do jakichś istotnych informacji i nieszczęśnik wstawił 120 prowadnic do niczego niepotrzebnych.
Napisałem dwa kilometry wcześniej żeby zapomniał o tych marginesach, ale widać bardzo się do nich przywiązał?
W pdf mogą być Media Box, Crop Box, Trim Box, Bleed Box i Art Box. Skale densometryczne, znaczniki cięcia i pasowania, informacja o numerze buta drukarza, to może i na marginesy znajdzie się miejsce? :-)
Napiszę dziesiąty raz, a on i tak nie przeczyta.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Marzec 2015, 08:59   

chezare napisał/a:
Napiszę dziesiąty raz, a on i tak nie przeczyta

Mnie takie chaotyczne podejście bardzo męczy i dałem sobie już spokój .

Adamo
Praktyk

Wysłany: 18 Marzec 2015, 09:09   

Czemu piszecie o marginesach? Mi zalezy o spady. Napisalem

chezare 

Wysłany: 18 Marzec 2015, 10:29   

To nie my piszemy, tylko ty piszesz od początku o jakichś marginesach, a w temacie spadów powinieneś być już ekspertem. Jak się Shame zapytał o jakie marginesy chodzi, to nie raczyłeś napisać.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 18 Marzec 2015, 10:50   

Panda, po prostu.

Adamo
Praktyk

Wysłany: 18 Marzec 2015, 14:33   

Z tego co widzę to napisałem o spadach, a nie o marginesach dlatego nie potrafimy dojść do wspólnego konsensusu.

"Rozumiem, czyli my dajemy plik w pdf do drukarni a oni sobie z tego drukuja to po co wlasciwie mamy robic spady w corelu w dokumencie skoro tego i tak nie uwidocznimy w pdf? :D"
Ponawiam pytanie. Nie potrafię zrozumieć jaka jest różnica między spadami w pdf a w projekcie. Skoro wystarczy w pdf zrobic dla drukarni to po co w dokumencie sie robi? Określcie obrazkami jakby to wszystko wygladalo w samym pdf z pdf i projektem itd, moze wizualnie lepiej bd zrozumiec i opisowo. ok

chezare 

Wysłany: 18 Marzec 2015, 16:04   

Po to żeby w pdf tam gdzie jest pole spadu, nie było pustej powierzchni.
W Corelu to to co jest za polem strony możesz sobie nazywać jak ci się podoba, przy generowaniu pdf, masz zaznaczyć i określić spad. Amen.

wizytowka

Adamo
Praktyk

Wysłany: 18 Marzec 2015, 17:36   

Udalo mi sie zrobic spady? W Adobe Reader za bardzo nie wiem co powinienem widziec.

Zrobilem spady w projekcie 2mm i ustawilem je w adobe tez 2mm, widac to?

Kopia_zapasowa_wizytowkanr2.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 134 raz(y) 1.33 MB

chezare 

Wysłany: 18 Marzec 2015, 18:51   

W Adobe Reader:

Teraz trochę matematyki.
Jak użytek, wizytówka ma 90x50 mm, a spad 2, to ile to jest razem?
2+90+2=94 x 2+50+2=54 (94x54)
W twoim pdf spad jest ale 1 mm, grafika ma wymiary 92x52 mm.

Tak twoja wizytówka wygląda w Corelu. Nieskrzywione egzotyczne fonty, nazwisko pisane czcionką 30 pkt, jak chcesz żeby ten twój klient wyszedł na buraka, to tak zostaw.

Pdf w wersji 1,5, ile razy mam pisać x-1a, albo x-3? Myślisz że w każdej drukarni oprogramowanie kosztujące parę tysięcy złotych wymieniają za każdym razem kiedy ukaże się nowa wersja pdf?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 18 Marzec 2015, 20:44   

Adamo napisał/a:
Czemu piszecie o marginesach?

O ty cwaniaku. Teraz to jeszcze się wypierać będziesz, bo w swoim poście z dnia wczorajszego z 21:50 zadałeś pytanie właśnie o marginesy. Teraz głupa rżniesz bo:

Kod:
Ostatnio zmieniony przez Adamo Wczoraj 23:27, w całości zmieniany 1 raz

czyli 1 godz. i 30 minut po mojej odpowiedzi...

Tegraf idealnie to podsumował.

Ja właśnie skończyłem z udzielaniem się, bo mam wrażenie, że ciskam grochem o ścianę. My o rybkach, Adamo o akwarium :-? Ile można? Chezare już dwukrotnie zrobił pełen obrazkowo-tekstowy tutorial na temat spadów, a ty nadal nie jarzysz. I podejrzewam, że wiem dlaczego - bo jesteś zbyt leniwy by samemu coś wypróbować, poszukać, poćwiczyć, przejrzeć lub przeczytać. Jest w każdym programie HELP, który opisuje działanie wszystkich narzędzi. Jeśli masz Corela oryginalnego, to w menu Pomoc znajdują się przygotowane przez producenta tutoriale odnośnie podstaw obsługi programu. W innym temacie napisałem ci, gdzie na tym forum szukać wideo poradników zrobionych przez Rolanda. Nie podoba się? To szukaj sobie sam i przestań zawracać głowę. Chyba każdy z fachowców, które to forum zrzesza, uczył się Corela samemu w ten czy inny sposób. Praca, próby, sukcesy i błędy pozwoliły im osiągnąć wyżyny możliwości tego programu. To trwało często lata. I co? Wydaje ci się, że teraz każdy rzuci wszystko, poświęci swój czas i umiejętności, żeby kręcić tutoriale o każdej pierdołce, bo tobie nie chce się kliknąć w cholerną ikonkę i samemu wypróbować? Oj Adomo, chyba właśnie strzeliłeś sobie w stopę, jeśli chodzi o to forum. Nie wiem ile jeszcze Chezare wytrzyma, ale wątpię, żeby to długo potrwało.

Na tym forum są dziesiątki historii, w których ludzie z zapałem i chęcią do nauki otrzymywali od nas pomoc, a po jakimś czasie widać było efekty, gdy prezentowali nam swoje prace i postępy w obsłudze Corela. Nie szczędziliśmy dla nich trudu i czasu. Oni prosili, nie żądali. Oni słuchali, nie krzyczeli. Wykazywali zaangażowanie, a nie olew. Ty, jak widać, nie jesteś jednym z nich.

Kropka.

Adamo
Praktyk

Wysłany: 18 Marzec 2015, 21:07   

Okej, powoli juz lapie. A jak sprawdzic w adobe reader rozmiar? Chodzi mi zebym znal wymiary dokladne, bo w corelu napsiane jest.

Tak przy okazji u mnie w drukarni za 80 wizytowek chcą 35 zł :/ Jak to u Was jest?
Ostatnio zmieniony przez Adamo 18 Marzec 2015, 21:10, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 18 Marzec 2015, 21:09   

Spokojnie Shame - no widać, że nie czyta (p)odpowiedzi i nie stosuje się do udzielanych rad. W końcu to nie grzech ani przestępstwo. Może nie potrafi zrozumieć pisanego tekstu - jest taka przypadłość.
tegraf nawet "zapodał" znakomity link - ja bym go chętnie przykleił jako warunek rejestracji :-) !

Adamo
Praktyk

Wysłany: 22 Marzec 2015, 18:48   

Odświeżam

Cysorz 

Wysłany: 22 Marzec 2015, 18:53   

A po co?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Marzec 2015, 19:02   

Malutki napisał/a:
A po co?

Jak ktoś się spocił ciągłym muleniem powinien wziąć prysznic . Może zimny ?

Adamo
Praktyk

Wysłany: 29 Marzec 2015, 08:31   

Jak sprawdzic w adobe reader i corelu rozmiar projektu - ze spadami badz nie?

Artur Miernik 

Wysłany: 29 Marzec 2015, 16:26   

W Corelu to proste rozmiar = strona. Wszystko, co wystaje poza nią, to spad.

Reader zdaje się nie ma takiej możliwości. Musisz mieć pełnego Acrobata.

chezare 

Wysłany: 29 Marzec 2015, 22:10   

W Corelu

W Acrobat Reader

Ta zielona ramka wyznacza linie cięcia, to co pomiędzy nią i ramką niebieską, to spad.
Żeby ją wyświetlić w Acrobat Reader: menu Edycja->Preferencje

Żeby spad się w pdf znalazł, trzeba przy generowaniu pdf go wpisać

Chcesz informacji o wymiarach wyświetlanego obrazka w Acrobat Reader?
Wciśnij ctrl+D, w pierwszej zakładce masz rozmiar, albo ustaw kursor w lewym dolnym rogu obrazka.

To są wymiary ze spadem.
Jak ktoś sam rysunek w Corelu sporządził i sam zrobił pedeefa, to doskonale widzi czy spad jest czy nie, bez żadnych dodatkowych narzędzi.
W Corelu też można granicę spadu wyświetlić:

wtedy wygląda to tak:

Jak sobie taki format zdefiniujesz, to będziesz go miał na stałe na liście rozmiarów papieru, wystarczy wybrać i nie będziesz musiał wpisywać sto razy 90x50.

a wyświetlanie tego uruchamia się tu:

Mam nadzieję, że w końcu przeczytasz i dasz spokój z tym spadem, bo inaczej to ci żadne odświeżanie nie pomoże. Może sobie pdf skopiuj żebyś nie zapomniał, jak obrazki tutaj znikną. :-)
Ostatnio zmieniony przez chezare 30 Marzec 2015, 00:37, w całości zmieniany 4 razy  

Artur Miernik 

Wysłany: 30 Marzec 2015, 00:21   

Jasno wyszło, że do Readera nie zaglądam.

chezare 

Wysłany: 30 Marzec 2015, 00:38   

Boś profesjonalista. :-)
Ja się cały czas cofam, nie daleko jest moment kiedy jedynym potrzebnym mi narzędziem będzie łopata. Kiedyś po ustawieniu kolorów "na oko" to się modliłem żeby się udało, teraz się nie przejmuję bo to nie mój cyrk.
W pół do drugiej, co ja robię, przecież i tak jedyne na co się zdobędzie, to wpisanie, odświeżam. :-)
Dobrej nocy.

Odpowiedz do tematu