Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zalewka w CorelDRAW
Autor Wiadomość
lukcio31 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X6
Wysłany: 31 Marzec 2015, 09:50   Zalewka w CorelDRAW

Mam do wykonania np.projekt w którym niebieski obiekt znajduje się na czerwonym tle.
Czy niebieski obiekt znajdujący się na czerwonym tle będzie musiał mieć zalewkę?
Proszę o bardzo dokładną odpowiedź Dzięki

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 31 Marzec 2015, 10:51   

Jeśli w tym niebieskim jest magenta, tak jak w czerwieni, na której leży (np. 100, 20, 0, 0), to może być bez zalewek. Ale na wszelki wypadek możesz dać. - Na przykład zrób na niebieskim obiekcie obrys włosowy tego samego, niebieskiego koloru z opcją nadruku.

Albo podeślij plik, to powiem Ci dokładnie, co zrobić z zalewkami. :-)

chezare 

Wysłany: 31 Marzec 2015, 11:00   

To drukarnie już sobie z tym same nie dają rady?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Marzec 2015, 11:26   

Niektóre nie dają. :-)

Trzeba pamiętać, że zalewka to pojęcie "wyższego rzędu". Zalewki dzielą się na nadlewki i podlewki (szkoda, że nie nalewki). I jeszcze trzeba pamiętać, żeby zachować nadrukowania przy generowaniu pdfa.

chezare 

Wysłany: 31 Marzec 2015, 11:33   

Moim zdaniem, bez informacji które są tylko w posiadaniu drukarni, zrobienie ich poprawnie, tych nalewek, :-) jest sprawą przypadku. Jeśli to jest zwykły CMYK, a nie modne tu ostatnio złoto, to lepiej zostawić to drukarni, ona wie na jakim papierze drukuje, jakimi farbami, itp. i to co my prawdopodobnie spaprzemy zrobi po swojemu, dobrze.
Takie jest moje zdanie, z którym się przynajmniej chwilowo zgadzam. :-)
Na pewno nie robiłbym tego bez uzgodnienia z drukarnią. Nadmiar nawet najlepszej nalewki może być zgubny, choć z drugiej strony, podobno alkohol pity w miarę, nie szkodzi nawet w dużych ilościach?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Marzec 2015, 11:40   

chezare napisał/a:
Na pewno nie robiłbym tego bez uzgodnienia z drukarnią.

Słusznie. Dobre nalewki to robię ja i RIPy w naświetlarniach.

lukcio31 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X6
Wysłany: 31 Marzec 2015, 17:58   

To ja nie wiem czy niebieski obiekt znajdujący się na czerwonym tle musi posiadać zalewkę.
A jeśli niebieski obiekt znajdujący się na czerwonym tle ma np.kontur o wielkości 0,5punktów,to czy wtedy ten niebieski obiekt na czerwonym tle będzie musiał mieć zalewkę???

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Marzec 2015, 20:40   

Diabeł tkwi w szczegółach - nie wiadomo, jaki "czerwony" i jaki "niebieski". To akurat ważne w tym przypadku, pisał o tym Trurl.

Jeżeli ten kontur 0.5 pt nie jest jakąś istotną składową projektu - to może być nadlewką, o ile będzie miał atrybut nadrukowania. Każda nadlewka musi mieć ten atrybut, inaczej nie będzie nadlewką.

Ale lepiej upewnij się w drukarni. Być może rozwiążą ten problem sami i nie będziesz musiał się gimnastykować.

chezare 

Wysłany: 31 Marzec 2015, 21:08   

Może i każda?
Tutaj też musi być włączone nadrukowanie?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Marzec 2015, 21:28   

Tak. Dla "czarnego Pantone" dałbym nadrukowywanie. W czarnym tle wyciąłbym dziurę w kształcie napisu CMYK i umieściłbym je nad napisem. Sam napis oczywiście z konturem, najniżej.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 31 Marzec 2015, 22:32   

tegraf, nie prościej jest dać pomarańczowy napis na wierzch i dać mu obrys czarny Pantone z opcją nadruku?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 31 Marzec 2015, 22:36   

Albo pomarańczowy obrys z opcją nadruku, choć to może być ryzykowne...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Marzec 2015, 23:00   

Trurl napisał/a:
tegraf, nie prościej jest dać pomarańczowy napis na wierzch i dać mu obrys czarny Pantone z opcją nadruku?

Fakt, prościej.

chezare 

Wysłany: 31 Marzec 2015, 23:17   

Ja się tak z czystej ciekawości zapytałem.
Wyciąłem napisem dziurę w czarnym, dodałem do napisu pomarańczowy kontur i umieściłem go pod czarnym.
1. Nie włączyłem nadrukowania. Kiedy w procesie druku będzie użyty czarny panton?
2. Włączyłem dla czarnego pantona nadrukowanie, kiedy zostanie on użyty w procesie druku?
3. Czy włączenie nadrukowania zmienia coś w kolejności używania farb drukarskich, czy tylko ma związek ze sposobem w jaki traktowane są nakładające się na siebie obiekty?
Andrzej Gołąb, twórca chochlika, człowiek który z pewnością wie o czym mówi, twierdzi, że zajmowanie się robieniem zalewek przy druku z CMYK, nie ma sensu. Nie ma sensu dlatego że żeby to zrobić dobrze trzeba dysponować kilkoma informacjami, które są w posiadaniu drukarni, a nie projektanta grafiki, a poza tym ta operacja jest robiona przez drukarnię jakby z automatu i kombinowanie w tym temacie w trakcie projektowania jest niepotrzebną nadgorliwością.

Cysorz 

Wysłany: 1 Kwiecień 2015, 00:02   

Zalewki/overprinty CMYK/Pantone (lub odwrotnie) należy robić dopiero wtedy, kiedy wie się, w jakiej kolejności drukowane będą kolory.
Kiedyś się o tym bardzo boleśnie przekonałem, jak drukarnia położyła mi CMYKa na srebrnym Pantonie a ja byłem pewien, że CMYK pójdzie pierwszy, bo wymyśliłem takie a nie inne efekty. I nie była to ulotka ciucharni, tylko okładka dużego katalogu turystycznego - dodatkowo foliowana i lakierowana UV. Oj - wiele, wiele lat to temu było a pamiętam to w szczegółach jak by to było wczoraj...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 1 Kwiecień 2015, 06:36   

chezare napisał/a:
Andrzej Gołąb, twórca chochlika, człowiek który z pewnością wie o czym mówi, twierdzi, że zajmowanie się robieniem zalewek przy druku z CMYK, nie ma sensu.

I to jest - oczywiście - święta racja. Tak naprawdę dzisiejsze maszyny mają tak dobre pasowanie, że często żadne zalewkowanie nie jest potrzebne.

Ale lukcio31 nigdzie nie napisał, że chce to drukować offsetem.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 1 Kwiecień 2015, 10:14   

chezare napisał/a:
[...]dzisiejsze maszyny mają tak dobre pasowanie, że często żadne zalewkowanie nie jest potrzebne.

Jako człowiek starej daty, ciągle myślę Romayorem i Dominantą i rozbarwianiem z plików postscriptowych na filmy w naświetlarniach... :-)

chezare 

Wysłany: 1 Kwiecień 2015, 11:20   

Tegraf, maszyny maszynami, ale zalewkowanie było, jest i będzie potrzebne, ale w znakomitej większości przypadków, jeśli chodzi o druk offsetowy, zrobi to lepiej od nas drukarnia. Masz rację, nie wiadomo o jaką technologię chodzi, może np. o sitodruk?
Autor nie wykazuje się jakąś szczególną aktywnością. :-)
Trurl, to nie ja to powiedziałem, choć się z tym akurat w zasadzie zgadzam. :-)
Jeśli chodzi o daty, to ja bym się na Twoim miejscu nie licytował. :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 1 Kwiecień 2015, 13:39   

Wybacz, chezare, coś mi się pokręciło. Cytowałem oczywiście tegrafa. :-)

chezare 

Wysłany: 1 Kwiecień 2015, 13:54   

Tegraf z zasady nie gada głupot, to możesz go cytować ile chcesz i podpisywać moim nickiem. :-)

Odpowiedz do tematu