Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak możliwości wyszukiwania ciągu znaków w PDF
Autor Wiadomość
Netz24 
Początkujący
Informatyk

Wysłany: 11 Kwiecień 2008, 15:35   Brak możliwości wyszukiwania ciągu znaków w PDF

Witam, mam oto następujący problem; katalog zrobiony w corelu i mający w tej chwil 350 stron (grafika, parametry techniczne, numery referencyjne) który po zapisaniu w formacie pdf, nie dość że jest ooogromny, to jeszcze nie umożliwia wyszukiwania ciągu znaków. Poza tymi dwiema bolączkami wszystko jest ok, przy tej ilości danych i umieszczeniu katalogu na stronie www są one znaczące. Próbowałem edytować, optymalizować i drukować przez Adobe Acrobat 8.0 i nic, w pliku pdf nadal nie można wyszukiwać a w momencie kopiowania jakiegokolwiek znaku do innej aplikacji pojawiają się dwa kwadraciki, tak jak by każdy znak tekstowy w tym pdf-ie był zapisany podwójną ilością bitów. Proszę o jakieś sugestie i z góry dziękuje.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Kwiecień 2008, 16:45   

jak ten pdf byl robiony? tzn najpierw z corela a potem edytowany w Acrobacie?
czy tez byl z corela drukowany bezposrednio na Distillera jako na drukarke?
wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem (a czesto skutecznym) bedzie
wydruk do pliku jako prn w kompozycie i otworzenie tego programem Acrobat Distiller i za jego pomoca przekonwertowanie do pdf z ustawieniem tez opcji kompresji zeby plik na www byl mniejszy.
pozdr.

Netz24 
Początkujący
Informatyk

Wysłany: 11 Kwiecień 2008, 17:32   

Konwertuje bezpośrednio z corela na pdf, w opcjach ustawiam na kompatybilność z acrobat min 7.0, kompresję bitmap i rysunków włączam, tekst nie jest konwertowany na krzywe, kodowanie w ascii, czyli tekst jest tekstem w pdf-ie, jak sądze. Po otwarciu w adobe acrobacie 8.0 pro:

a.) optymalizuj i zapisz - lipa, dalej każdy zaznaczony znak na stronie jest dwoma kwadracikami po skopiowaniu, o szukaniu można zapomnieć.

b.) drukuj na Adobe PDF - też lipa

c.) drukuj do pliku i próba otwarcia distillerem, błąd :
%%[ Error: undefined; OffendingCommand: II* ]%%
%%[ Flushing: rest of job (to end-of-file) will be ignored ]%%
%%[ Warning: PostScript error. No PDF file produced. ] %%

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 11 Kwiecień 2008, 17:48   

1. czy w punkcie c to byl destylowany plik prn? czy ps?
2. na jaki sterownik drukarki PostScript i jaki level? drukarki i czy ta drukarka byla instalowana przez najnowsza wersje programu Winsteng.exe?
pozdr.

Netz24 
Początkujący
Informatyk

Wysłany: 14 Kwiecień 2008, 08:06   

Przepraszam za tak długą przerwę, kłopoty rodzinne. Jeśli chodzi o punkt c to drukowałem do pliku bezpośrednio z corela (rozszeżenie *.prn), nie zmieniając żadnych ustawień.

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 14 Kwiecień 2008, 11:50   

...te ustawienia moga miec znaczenie tak jak i sterownik jak bedzie niewlasciwy to plik nie zostanie poprawnie zinterpretowany przez Acrobata lub wyskoczy blad przy destylacji.

Dobrze zeby plik drukarki byl inny niz np Linotronic, moze byc AGFA Avantra 44s, lub Scitex Dolev, badz np Phoenix 2250-x na stronach naswietlarni sa dostepne i trzeba to zainstalowac uzywajac programu Winsteng jest na stronie Adobe.
Wydaje mi sie ze jedynym wyjsciem jest obejscie generowania pliku bezposrednio przez Corela. I ratowanie sie konwersja z pliku PostScript. Dlatego dobrze zeby udalo sie go zdestylowac poprawnie przez Distillera.

Ewentualnie mozna otworzyc tez plik prn w gsview (musi byc tez zaintalowany razem z Ghostscript) i tym programem go przekonwertowac do pdf. Z tym ze nie jestem pewny czy po tym wyszukiwanie bedzie dot. wyrazow z polskimi znakami podobny problem byl kiedys z wersja Acrobata 4. Natomiast kodowanie bedzie poprawne i po skopiowaniu do np notatnika tych kwadratow nie bedzie tylko tekst.
pozdr

Netz24 
Początkujący
Informatyk

Wysłany: 14 Kwiecień 2008, 21:29   

No udało mi się w końcu obejść ten problem, trochę się namęczyłem ale efekt osiągnięty.
Zainstalowałem PDFCreatora w ver.PL-0.8.0_AFPLGhostscript a następnie z corela publikowałem do pdf, z ustawieniami jak napisałem powyżej. Kolejnym krokiem było otwarcie pliku w Acrobacie i druk na drukarkę PDFCreator i tak oto powstawał wyszukiwalny już pdf, tylko o nieco nieodpowiadającej mi wielkości. Teraz pozostała tylko optymalizacja tego pliku w acrobacie i gotowe. Dzięki serdeczne za zainteresowanie wątkiem, nadal się zastanawiam na czym mógł polegać problem ale już po stresie z terminem. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu