|
Potrzebuję pomocy w zrozumieniu pewnej rzeczy |
| Autor |
Wiadomość |
kula69

Wersja CorelDRAW: x5
Pomógł: 71 razy Wiek: 56 Dołączył: 04 Lut 2011 Posty: 890 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 8 Kwiecień 2015, 17:04
|
|
|
| F-Głowy napisał/a: | | Artur Miernik napisał/a: | | Z pantonami nie chodzi o to, że są „prestiżowe”, tylko powtarzalne, to raz, a dwa, mają bogatszą gamę — CMYKaniem tego nie ukręcisz. Ot cała sprawa. Takich palet jest kilka. |
Lepiej się je odtwarza? |
Wpierwej należało by powiedzieć że Panton to nie ekskluzywne farby, ale farby kryjące i tu tkwi ich siła. Istnieje cmyk Pantonowy (używany by uzyskać kolor cmyk-owy mieszany przed drukiem nie istniejący w tej skali) ale KRYJĄCY nie laserunkowy. Używa się ich nałogowo np.: w sitodruku i gdzie indziej także, ale kładzie się np.: 2 x Panton z cmyka laserunkowego czyli kartka przelatuje 2 razy przez cykl druku(aby uniezależnić się od podłoża), lub używa się 1 koloru KRYJĄCEGO z puszki Panton :)
Co do złota i druku offsetowego jeśli drukarz nie ma złota sprawdzonego przez siebie lepiej nie próbować. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2015, 20:53
|
|
|
| kula69 napisał/a: | | ale farby kryjące i tu tkwi ich siła |
Wiem, że może odgrzewam kotlet, ale dzisiaj zauważyłem pewna rzecz odnośnie "kryjących" własności farb PANTONE, których to Corel nie uwzględnia. Otóż kiedy zrobimy obiekt (A), częściowo znajdujący się nad innym obiektem (B), i nadamy A kolor czarny K100, a B będzie dowolnym kolorem i potraktujemy A "nadrukowaniem wypełnienia" to dostaniemy jakby głębszy czarny nad B i nieco jaśniejszy czarny poza nim.
Oczywiście wszystko to w oparciu o założenie, że mamy włączona opcję symulacji nadrukowania.
Jednakże, skoro PANTONE są farbami kryjącymi, to czy w DRAWie, kiedy ten sam czarny K100 zamienimy na PANTONE Black C, nie powinien on na projekcie mieć jednolicie czarnej barwy? A niestety efekt jest identyczny, jak w przypadku czarnego CMYKowego, czyli dwa odcienie czarnego, zależnie od tego, nad czym się znajduje. Różnica polega tylko na tym, że te czarne (CMYKowy i PANTONE'owy) wyświetlane są w nieco innym odcieniu (PANTONE jest nieco bardziej "bury", a K100 bardziej jak odcień szarości oparty tylko na K).
Ot, taki burak, który przeczy rzeczywistemu sanowi rzecz. A może nie przeczy? Nie mam doświadczenia z drukiem prawdziwymi PANTONE'ami. Nawet jak dostawałem w nich projekt, to i tak szło na rozbarwienie, bo to cyfrowa maszyna była.
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20 Kwiecień 2015, 21:25
|
|
|
Podstawowe kolory Pantone nie są kryjące - zachowują się tak samo jak każda inna farba CMYK-owa (skrajny przykład, ale niech będzie: spróbuj wydrukować np. żółty Pantone na K to się boleśnie przekonasz ;))
Teoretycznie kryjącymi farbami Pantone są kolory metaliczne oraz DEDYKOWANE farby kryjące, m.in. specjalny biały.
Mimo tej "teoretyczności" dawno temu zaprojektowałem kiedyś coś takiego, że na CMYK szedł dodatkowy Pantone srebrny - oj, bolesne (szczególnie dla mojej kieszeni) było ujrzenie efektu końcowego... |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 20 Kwiecień 2015, 21:54
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | Podstawowe kolory Pantone nie są kryjące - zachowują się tak samo jak każda inna farba CMYK-owa (skrajny przykład, ale niech będzie: spróbuj wydrukować np. żółty Pantone na K to się boleśnie przekonasz ;)) |
i... masz racje, ale nie do końca hihi - w sicie są kryjące w offsecie nie bo... ziarno zbyt małe przy tej warstwie farby. w sitodruku kładę co dzień (no dobra kiedy jeszcze się tym bawiłem :) ) jasne na ciemne. To tak tylko sie tłumaczę :)
Co do offsetu tam srebrna na bazie aluminium więc ziarno większe (tak mi kiedyś nagadał któś mundry a jemu wierzę hihi) |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 09:08
|
|
|
Było o sicie i offsecie, to ja wam powiem że w technologii pędzelka i wałka, krycie też jest mocno przereklamowane. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 09:29
|
|
|
Offset: w skali "od transparentne do kryjące", to co nazywa się "kryjące" - są tylko mniej transparentne
A jak już są true "kryjace", to mogą być słabo, średnio i mocno kryjące. Z tym, że te "mocno kryjące" to kryjące nie są. |
|
|
|
 |
kula69

|
Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 17:07
|
|
|
| no cóż - następna puszka Pandory - farby :). wszystko zależy od widzimisię producenta i uczciwości rozlewni ale to osobny temat i chyba nie te forum :) |
|
|
|
 |
Sound
Doradca

Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2011 Posty: 114 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 22 Kwiecień 2015, 08:56
|
|
|
| Przy wydruku etykiet na folii spotkałem się z drukarnią która dodawała jakiegoś nabłyszczacza (jak w lakierze do paznokci) do srebrnego pantonu 877 C. Kolor ładnie się prezentował (namiastka tego co na folii metalizowanej). |
|
|
|
 |
RSgrafik
Początkujący grafik

Wersja CorelDRAW: x3
|
Wysłany: 26 Kwiecień 2015, 08:39
|
|
|
| Farby triadowe i farby Pantone nie są kryjące. Nadrukowany złoty Pantone 871 na jakąkolwiek inną da inny efekt niż położenie tej farby na biały papier. Tak samo będzie z innymi Pantonami. Czasem stosujemy nadrukowanie jednego Pantonu na drugi ale trzeba dokładnie wiedzieć co się robi. Teoria o tym że farby są kryjące pewnie wynika z tego, że sitodruk ma całkiem inne farby i dodatkowo położone grubą warstwą faktycznie dają taki efekt. W offsecie, felxo i innych to już nieosiągalne. Oprogramowanie jedynie symuluje efekty i nie daje pełnego obrazu. Dodatkowo Corel prawidłowo pokazuje efekt mocniejszej czerni położonej na inną farbę - tak jest w rzeczywistości. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26 Kwiecień 2015, 10:15
|
|
|
| RSgrafik napisał/a: | | Pantone nie są kryjące. Nadrukowany złoty Pantone 871 na jakąkolwiek inną da inny efekt niż położenie tej farby na biały papier |
Kryjący to nie jest nawet płatek czy folia 24 karatowego złota. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
|
|
|