|
eksportować grafike do jpg. |
| Autor |
Wiadomość |
vilq5
Początkujący

|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 09:35 eksportować grafike do jpg.
|
|
|
Słuchajcie jestem nowy mam pytanie
chce eksportować grafike do jpg. w corelu 12
grafika ma 5m na 3m i w ustawienach nie chce mi zrobić 100% rozmiaru tylko 1% na 1% i z prostokąta wychodzi mały kwadrat |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 10:28
|
|
|
bo generalnie Corel ma trudnosci w eksportowaniu do wielkich formatow
mozna
1.Wyeksportowac do pdf i zrastrowac to w photoshopie
lub
2. Przeskalowac w Corelu grafike na mniejsza np zamiast 100 % dac 10 % (przy wzroscie rozdzielczosci grafiki) potem eksport do jpg.
Pozniej otworzenie tego w photo-paint lub photoshop i tam ustawic wiekszy rozmiar w cm przy zmniejszonej rozdzielczosci. Czyli powrot do rozmiaru wyjsciowego.
pozdr. |
|
|
|
 |
vilq5
Początkujący

|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 10:49 odp
|
|
|
| no tak tylko że nie chce mi sklowac do 10 % tylko wys 1% i szerokosc tez 1% czyli z prostokata wychodzi kwadrat |
|
|
|
 |
uroczy
Praktyk

Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 82 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 11:09
|
|
|
| a nie mas zaznaczonej zachowaj proporcje :) |
|
|
|
 |
wawel
Ekspert wawel

Pomógł: 261 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 2143 Skąd: podgorze
|
Wysłany: 15 Kwiecień 2008, 11:10
|
|
|
bo corel znieksztalca b. czesto przy eksporcie do wielkiego formatu, wiedza o tym w firmach ktore drukuja wielki format i zalecaja sprawdzenie tego co wyszlo z corela w programie do rastrow np photoshopie.
Piszac o 10 procentach mialem na mysli zeskalowanie tego projektu w samym dokumencie a nie w opcjach eksportu. Mozna jeszcze zrastrowac to przed tym skalowaniem tez w dokumencie, a potem zapisac te mape bitowa (pomniejszona) jako tif zeby nie tracic na jakosci i potem juz to co opisalem czyli skalowanie w photopaint czy photoshop i zapis do jpg.
czyli np grafika ma 5m na 3 m przy rozdzielczosci np: 10 dpi
po pomniejszeniu ze 100 % do 10 (w dokumencie) bedzie grafika miala 100 dpi i w takiej postaci ja zapisac do tifa. Oczywiscie rozdzielczosci moga byc inne.
pozdr. |
|
|
|
 |
|
|