Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrzebuję pomocy w zrozumieniu pewnej rzeczy
Autor Wiadomość
kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 8 Kwiecień 2015, 17:04   

F-Głowy napisał/a:
Artur Miernik napisał/a:
Z pantonami nie chodzi o to, że są „prestiżowe”, tylko powtarzalne, to raz, a dwa, mają bogatszą gamę — CMYKaniem tego nie ukręcisz. Ot cała sprawa. Takich palet jest kilka.

Lepiej się je odtwarza?

Wpierwej należało by powiedzieć że Panton to nie ekskluzywne farby, ale farby kryjące i tu tkwi ich siła. Istnieje cmyk Pantonowy (używany by uzyskać kolor cmyk-owy mieszany przed drukiem nie istniejący w tej skali) ale KRYJĄCY nie laserunkowy. Używa się ich nałogowo np.: w sitodruku i gdzie indziej także, ale kładzie się np.: 2 x Panton z cmyka laserunkowego czyli kartka przelatuje 2 razy przez cykl druku(aby uniezależnić się od podłoża), lub używa się 1 koloru KRYJĄCEGO z puszki Panton :)
Co do złota i druku offsetowego jeśli drukarz nie ma złota sprawdzonego przez siebie lepiej nie próbować.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Kwiecień 2015, 20:53   

kula69 napisał/a:
ale farby kryjące i tu tkwi ich siła

Wiem, że może odgrzewam kotlet, ale dzisiaj zauważyłem pewna rzecz odnośnie "kryjących" własności farb PANTONE, których to Corel nie uwzględnia. Otóż kiedy zrobimy obiekt (A), częściowo znajdujący się nad innym obiektem (B), i nadamy A kolor czarny K100, a B będzie dowolnym kolorem i potraktujemy A "nadrukowaniem wypełnienia" to dostaniemy jakby głębszy czarny nad B i nieco jaśniejszy czarny poza nim.

Oczywiście wszystko to w oparciu o założenie, że mamy włączona opcję symulacji nadrukowania.

Jednakże, skoro PANTONE są farbami kryjącymi, to czy w DRAWie, kiedy ten sam czarny K100 zamienimy na PANTONE Black C, nie powinien on na projekcie mieć jednolicie czarnej barwy? A niestety efekt jest identyczny, jak w przypadku czarnego CMYKowego, czyli dwa odcienie czarnego, zależnie od tego, nad czym się znajduje. Różnica polega tylko na tym, że te czarne (CMYKowy i PANTONE'owy) wyświetlane są w nieco innym odcieniu (PANTONE jest nieco bardziej "bury", a K100 bardziej jak odcień szarości oparty tylko na K).

Ot, taki burak, który przeczy rzeczywistemu sanowi rzecz. A może nie przeczy? Nie mam doświadczenia z drukiem prawdziwymi PANTONE'ami. Nawet jak dostawałem w nich projekt, to i tak szło na rozbarwienie, bo to cyfrowa maszyna była.

Cysorz 

Wysłany: 20 Kwiecień 2015, 21:25   

Podstawowe kolory Pantone nie są kryjące - zachowują się tak samo jak każda inna farba CMYK-owa (skrajny przykład, ale niech będzie: spróbuj wydrukować np. żółty Pantone na K to się boleśnie przekonasz ;))
Teoretycznie kryjącymi farbami Pantone są kolory metaliczne oraz DEDYKOWANE farby kryjące, m.in. specjalny biały.
Mimo tej "teoretyczności" dawno temu zaprojektowałem kiedyś coś takiego, że na CMYK szedł dodatkowy Pantone srebrny - oj, bolesne (szczególnie dla mojej kieszeni) było ujrzenie efektu końcowego...

kula69 

Wysłany: 20 Kwiecień 2015, 21:54   

Malutki napisał/a:
Podstawowe kolory Pantone nie są kryjące - zachowują się tak samo jak każda inna farba CMYK-owa (skrajny przykład, ale niech będzie: spróbuj wydrukować np. żółty Pantone na K to się boleśnie przekonasz ;))

i... masz racje, ale nie do końca hihi - w sicie są kryjące w offsecie nie bo... ziarno zbyt małe przy tej warstwie farby. w sitodruku kładę co dzień (no dobra kiedy jeszcze się tym bawiłem :) ) jasne na ciemne. To tak tylko sie tłumaczę :)
Co do offsetu tam srebrna na bazie aluminium więc ziarno większe (tak mi kiedyś nagadał któś mundry a jemu wierzę hihi)

chezare 

Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 09:08   

Było o sicie i offsecie, to ja wam powiem że w technologii pędzelka i wałka, krycie też jest mocno przereklamowane. :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 09:29   

Offset: w skali "od transparentne do kryjące", to co nazywa się "kryjące" - są tylko mniej transparentne :-)

A jak już są true "kryjace", to mogą być słabo, średnio i mocno kryjące. Z tym, że te "mocno kryjące" to kryjące nie są.

kula69 

Wysłany: 21 Kwiecień 2015, 17:07   

no cóż - następna puszka Pandory - farby :). wszystko zależy od widzimisię producenta i uczciwości rozlewni ale to osobny temat i chyba nie te forum :)

Sound 
Doradca

Wysłany: 22 Kwiecień 2015, 08:56   

Przy wydruku etykiet na folii spotkałem się z drukarnią która dodawała jakiegoś nabłyszczacza (jak w lakierze do paznokci) do srebrnego pantonu 877 C. Kolor ładnie się prezentował (namiastka tego co na folii metalizowanej).

RSgrafik
Początkujący
grafik

Wersja CorelDRAW: x3
Wysłany: 26 Kwiecień 2015, 08:39   

Farby triadowe i farby Pantone nie są kryjące. Nadrukowany złoty Pantone 871 na jakąkolwiek inną da inny efekt niż położenie tej farby na biały papier. Tak samo będzie z innymi Pantonami. Czasem stosujemy nadrukowanie jednego Pantonu na drugi ale trzeba dokładnie wiedzieć co się robi. Teoria o tym że farby są kryjące pewnie wynika z tego, że sitodruk ma całkiem inne farby i dodatkowo położone grubą warstwą faktycznie dają taki efekt. W offsecie, felxo i innych to już nieosiągalne. Oprogramowanie jedynie symuluje efekty i nie daje pełnego obrazu. Dodatkowo Corel prawidłowo pokazuje efekt mocniejszej czerni położonej na inną farbę - tak jest w rzeczywistości.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Kwiecień 2015, 10:15   

RSgrafik napisał/a:
Pantone nie są kryjące. Nadrukowany złoty Pantone 871 na jakąkolwiek inną da inny efekt niż położenie tej farby na biały papier

Kryjący to nie jest nawet płatek czy folia 24 karatowego złota.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 6 Maj 2015, 15:48   

Przypadkowo znalazłem takie rozwiązanie.
http://www.druk.zgora.pl/

Odpowiedz do tematu