|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
wygięty sjald 3D |
Autor |
Wiadomość |
Radek
Bywalec Qrad
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 37 Skąd: Kudowa Zdrój
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 10:30 wygięty sjald 3D
|
|
|
Znalazłem w sieci taki obrazek zrobiony w innym programie, wadą jego było to że obrazek w slajdzie był prosty a klisza wygięta i wyglądało to trochę nienaturalnie. Przy pomocy PP można uzyskać podobny efekt bez tego błedu.
1.zaczynamy od wycięcia ramki slajdu, narzędziem PROSTOKĄT (F6) rysujemy prostokąt bez tła, obramowanie 0, promień 0, z białym wypełnieniem. Dla ułatwienia włącz WIDOK SIATKA, a w ustawieniach NARZĘDZIA - OPCJE - DOKUMENT - SIATKA zaznacz PRZYCIAGAJ DO SIATKI. Teraz nakładamy maskę prostokatną (R) na miejsca które chcemy wyciąć (przy zaznaczaniu otworów na brzegu kliszy wykorzystaj PROMIEŃ NAROŻNIKÓW). Odwróć zaznaczenie maski tak aby to co ma być wycięte pozostało widoczne i resztę WYTNIJ, zdejmij maskę, ramka gotowa.
2.otwórz nowe zdjęcie, wklej na ramkę, przesuń niżej (Shift+PgDn) i połącz oba obiekty ze sobą. Użyj EFEKTY 3D – OBRÓT W PRZESTRZENI i pochyl obrazek do tyłu (tak jakby leżał przed tobą). Skopiuj go do schowka (potrzebny będzie później do zrobienia cienia pod kliszą).
3.użyj EFEKTY - ZNIEKSZTAŁCANIE - MARSZCZENIE dla wygięcia slajdu, żeby uzyskać jedno wygięcie, bez podwijania boków, zwiększyłem rozmiar papieru i ręcznie przesunąłem zdjęcie w bok. Na końcu wybierz OBRAZEK i UTWÓRZ TŁO najlepiej nie białe.
4.teraz wklej ze schowka skopiowany wcześniej obraz i wypełnij go (F) na szaro, użyj OBIEKT - WTAPIANIE żeby rozmyć krawędzie, na końcu przesuń go pod niżej (Shift+PgDn).
5.Sklej wszystko razem i wykadruj tło, GOTOWE.
1.JPG z białego prostokąta wycinamy perforacje kliszy i kadr |
Pobierz Plik ściągnięto 1716 raz(y) 156.16 KB |
2.JPG wklejamy zdjęcie, przesuwamy niżej,łaczymy obiekty i robimy jedną kopie do schowka |
Pobierz Plik ściągnięto 1316 raz(y) 143.86 KB |
3.JPG pochylamy obraz do tyłu i marszczymy |
Pobierz Plik ściągnięto 1307 raz(y) 141.08 KB |
4.JPG wklej obrazek ze schowka i wyrównaj dolną krawędź z obrazkiem wygiętym |
Pobierz Plik ściągnięto 1086 raz(y) 85.19 KB |
5.JPG wypełnij kubełkiem i wtop krawędzie |
Pobierz Plik ściągnięto 1146 raz(y) 58.2 KB |
6.JPG przesun niżej |
Pobierz Plik ściągnięto 1055 raz(y) 87.44 KB |
7.JPG sklej i wykadruj tło |
Pobierz Plik ściągnięto 1172 raz(y) 125.67 KB |
slajd.jpg gotowy obrazek |
Pobierz Plik ściągnięto 1828 raz(y) 78.42 KB |
|
|
|
|
|
IdCzarek
Doradca Czę100chowa
Wiek: 42 Dołączył: 09 Mar 2007 Posty: 109 Skąd: Czę100chowa
|
Wysłany: 19 Kwiecień 2008, 20:42
|
|
|
ten cień trochę chyba nie taki ...
jak by światło padało centralnie z góry
ale nawet jak by tak było to chyba nie było by widać cienia w górnej części ... |
|
|
|
|
Rosa
Fachowiec mało gramotny !
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 01 Lut 2008 Posty: 232 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2008, 16:21 Mój slajd.
|
|
|
lub ten z " cieniem nie centralnie"
|
Ostatnio zmieniony przez Rosa 24 Kwiecień 2008, 08:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Radek
Bywalec Qrad
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 37 Skąd: Kudowa Zdrój
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2008, 08:49
|
|
|
Rosa, moje uznanie kolejna lekcja odrobiona na 5 z wielkim plusem
Tak jak napisał IdCzarek, rzeczywiście światło jest tu opuszczone centralnie z góry, chcąc zmienić kąt padania światła wystarczy wygiąć sam cień o wartość mniejszą niż slajd i dopiero wtedy go wkleić. |
Ostatnio zmieniony przez Radek 24 Kwiecień 2008, 09:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Rosa
Fachowiec mało gramotny !
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 01 Lut 2008 Posty: 232 Skąd: z lasu
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2008, 08:59
|
|
|
Dzięki Radek. Zdaje się, że po to tu jestem, a mianowicie; żeby przykładnie odrabiać lekcje
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|