Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rysunek w stylu matrioszki problem ze skalowaniem.
Autor Wiadomość
Cris_Jumper 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3
  Wysłany: 21 Czerwiec 2015, 16:09   Rysunek w stylu matrioszki problem ze skalowaniem.

Witajcie.

Obecnie jestem w posiadaniu corela x3. Muszę zrobić kilka rysunków na bazie grafiki rastrowej. Pliki stworzone w corelu posłużą mi do wycięcia laserem pewnych rzeczy. Problem polega na tym, że mam plik w jpg i wymiary obiektu. Kiedy narysuję skrajną krzywą a potem ją duplikuję i skaluję nie zgadzają się odstępy między krzywymi. Załączam rysunek:

wiem że wymiary są w calach i wyglądają tak 25” x 14 3/4 to 11” x 3 1/2”. a przerwa między poszczególnymi obiektami wynosi 3/16" a szerokość jednego elementu to 3/4". Jest jakiś sposób aby to wszystko zautomatyzować? Wiem, że mogę siedzieć i nanosić krzywe na rysunek ale obawiam się, że nie wyjdzie mi to dokładnie tak jak powinno wyjść.

s766770830534488916_p202_i1_w500.jpeg
Pobierz Plik ściągnięto 96 raz(y) 33.7 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 21 Czerwiec 2015, 17:19   

Hmm... Próbowałem Metamorfozy między najmnijeszym i największym elementem (dla uproszczenia zrobiłem tylko jedną krawędź).

Przy zaokrąglonych narożnikach całość poleciała:

Coś nie bardzo to wyszło, chociaż figura symetryczna itd..
Spróbowałem za to z ostrymi narożnikami i efekt był o wiele lepszy, bardzo bliski docelowemu. Niestety nie idealny:

Chociaż, może gdyby porobić co trzeba i na koniec rozdzielić i rozszerzyć dołami poszczególne elementy, to by spasowało? Albo po prostu o czymś zapominam :-/

Tutaj CDRv11 dla tych, którzy chcą popróbować.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Czerwiec 2015, 19:23   

ja to obrysem zalatwilem,tylko potem zaokraglilem narozniki 10mm

matrioszkabidon184.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 132 raz(y) 23.84 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 21 Czerwiec 2015, 19:33   

Ładnie. Zrobiłeś zewnętrzny element i użyłeś Konturu Wewnętrznego?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Czerwiec 2015, 19:45   

zeby byc precyzyjnym to najpierw uzylem Twojego elementu zewnetrzego :-) dojechalem tak jak piszesz konturem wewnetrzym do srodka,potem skasowalem Twoj element bo odleglosci nie byly rowne i dolozylem zeby wszystko bylo cacy no i na koncu zaokraglilem narozniki,tylko nie jestem pewny czy w wersjach nizszych niz x6 jest funkcja zaokraglania

chezare 

Wysłany: 21 Czerwiec 2015, 20:12   

Przetłumaczy mi ktoś ten fragment, " i wyglądają tak 25” x 14 3/4 to 11” x 3 1/2”"?

Cris_Jumper 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 21 Czerwiec 2015, 20:19   

No zaczyna się robić fajnie :) Dzięki panowie :) tylko jest taki mały myk jest za mało konturów. Ta biała przestrzeń między obiektami ma być przezroczysta. Tak jak pisałem odstęp między obiektami musi wynosi 3/16 cala...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Czerwiec 2015, 20:32   

no to zamieniasz kontur w obiekt,nastepnie dajesz kontur wlosowy,klikasz bez wypelnienia i wychodzi takie o to cosik

Odpowiedz do tematu