|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Konwersja z ISO Coated v2 ECI na Fogra 39 |
| Autor |
Wiadomość |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 08:31 Konwersja z ISO Coated v2 ECI na Fogra 39
|
|
|
Witam
Wszystkie projekty mam zrobione w oparciu o profil kolorystyczny ISO Coated v2 ECI, ponieważ drukarnia, w której praca miała być drukowana, pracuje w oparciu o w/w profil. Niestety, w międzyczasie okazało się, że listwowanie nie będzie możliwe, tym samym trzeba było znaleźć inną drukarnię, która poprosiła o przygotowanie projektu w oparciu o Fogra 39. Zmieniłem ustawienia profilu w poszczególnych projektach i niestety w niektórych różnica jest przepastna (na niekorzyść), oczywiście korzystam tylko z palety CMYK. Co z tym fantem zrobić? Znaleźć drukarnię, pracującą w oparciu o ISO Coated v2 ECI?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 08:40
|
|
|
Spróbuj www.ligatura.com.pl : na pewno ISO, a nawet więcej niż ISO.
Ale nie wiem, jak z listwowaniem. Zadzwoń.
Edit: ewentualnie poproś o fragment proofa. Nie A1, oczywiście. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 09:25
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | Zmieniłem ustawienia profilu w poszczególnych projektach i niestety w niektórych różnica jest przepastna (na niekorzyść), oczywiście korzystam tylko z palety CMYK. |
Coś jest generalnie - nie tak.
Skoro pracujesz w cmyku - to Ty jesteś profilem. Jeżeli zdefiniujesz wypełnienie jakiegoś elementu jako C100 M30 Y20 K0 (na przykład) to obojętnie z jakim profilem wypuścisz pdfa, to zawsze ten element powinien mieć takie wartości w pdfie - bez względu na profil.
Wpływ profilu natomiast powinien być widoczny przy konwersji z RGB na CMYK (np. bitmap). Ale szczerze mówiąc, wątpię, by ktokolwiek zobaczył jakąś większą różnicę między nimi. Może gdzieś w jakiś granicznych kolorach (jakieś ciemne brązy lub granat).
Co do drukarni pracującej w Fogra. To też jakieś nieporozumienie. Dla drukarni to kompletnie obojętne, w jakim profilu przygotowujesz pdfa. Profil - to problem grafika, a nie drukarni. Drukarnię interesują bezwzględne wartości cmyk poszczególnych elementów w rysunku - a sposób w jaki do tego dochodzi (czyli profil) jest kompletnie bez znaczenia. Kwadrat wypełniony C100 M30 Y20 K0 ma być wydrukowany jako C100 M30 Y20 K0 - i nic tu nie ma do rzeczy, skąd ten kolor się tam wziął: czy w wyniku konwersji RGB>CMYK z ISO, RGB>CMYK z Fogry, czy też wpisany wprost przez profil Martin_Sound.
Przygotuj pdfa cmykowego bez osadzonego profilu (bo tak powinieneś go przygotować do drukarni) i ślij, gdzie zechcesz, także do tej drukarni z Fogrą. Wartości cmyk mają być zachowane, nieważne, jak powstały. Coś mam wrażenie, że ta drukarnia z Fogrą to wie, że w jakimś kościele dzwoni, tylko nie wiadomo w którym. Żądaj wydruku próbnego (najlepiej certyfikowanego) jakiś istotnych fragmentów plakatu. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 09:45
|
|
|
| W takim razie po co pytać drukarnię (niektóre nawet umieszczają na swojej stronie) o profil kolorystyczny, jeżeli nie ma to znaczenia? Np kolor "zieleń mięty" 0 40 0 40 (nie pamiętam dokładnie składowych) wygląda zupełnie inaczej w ISO Coated v2 ECI niż w Fogra 39. Skąd mam mieć pewność jak wyjdzie w druku? |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:07
|
|
|
A czy nie robisz czasem PDFa w RGB?
W X4 po zainstalowaniu, wybierając "publikuj do PDFa" w zakładce zaawansowane jest domyslnie wybrana opcja RGB. Trzeba to zmienić na CMYK. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:26
|
|
|
Bo nie tylko Corel jest na świecie.
Zadaniem profilu jest nie tylko konwersja kolorów z przestrzeni niedrukowalnych (np. RGB) na drukowalne (CMYK), ale też kontrola maksymalnego nafarbienia, czyli sumy składowych CMYK.
Załóżmy, że przygotowujesz jeden projekt. Masz go wydrukować na kredzie i na papierze gazetowym. Na kredzie maksymalne nafarbienie to 300%. Czyli możesz użyć w projekcie koloru 75 75 75 75. Prawdopodobnie i w Fogrze i w ISO - w wynikowym pdfie taki kolor zachowasz.
Ale co z gazetą, gdzie np. profil gazetowy dopuszcza tylko 240%? Suma składowych 75 75 75 75 przekracza dopuszczalną wartość o 60%. Powinieneś... przygotować osobny projekt, gdzie zmniejszysz składowe tego wypełnienia do np. 60 60 60 60.
Aby uniknąć tego kłopotu związanego z nowym projektem, wystarczy zaprząc do roboty profil.
W programach Adobe można wygenerować pdfa na kilka sposobów. Jednym z nich jest tzw. "Konwertuj na miejsce docelowe - zachowaj wartości". Oznacza to, że w pdfie te elementy, które grafik wprost zdefiniuje w cmyku, zostaną zachowane (bez względu na profil).
Innym: "Konwertuj na miejsce docelowe". W tym sposobie, wszystkie elementy (także cmykowe) zostaną w locie przekonwertowane do nowych wartości cmyk, tak, aby maksymalne nafarbienie nie zostało przekroczone.
Czyli grafik adobowy, przygotowując reklamę drukowaną i na kredzie i w gazecie - w tym drugim przypadku po prostu zmieni profil na gazetowy, a nie będzie opracowywał nowego projektu.
Corel jednak chyba taki mądry nie jest. Moja wiedza na temat Corela skończyła się na wersji X3. Z tego co wiem, pdfy generowane z Corela zachowują wartości cmyk (czyli działa jakby sposób "Konwertuj na miejsce docelowe - zachowaj wartości", a profil działa jedynie w przypadku konwersji obiektów RGB na CMYK. Jedyną możliwością zmiany wartości cmyk w pdfach wygenerowanych z Corela (czyli zmiana profilu), jest potraktowanie takich pdfów np. Acrobatem.
Ale, być może, w nowszych Corelach od X3 jest inaczej.
| martin_sound napisał/a: | | Skąd mam mieć pewność jak wyjdzie w druku? |
Żądaj wydruku próbnego. Możesz go też zlecić w jakiejś zewnętrznej firmie wykonującą tzw. proof certyfikowany, wtedy z takim wydrukiem możesz udać się do dowolnej drukarni żądając zgodnego wydruku. Musisz tylko uprzedzić, że będziesz porównywał, oczywiście nie na oko. Znaczna część odpadnie w przedbiegach.
| martin_sound napisał/a: | | Np kolor "zieleń mięty" 0 40 0 40 (nie pamiętam dokładnie składowych) wygląda zupełnie inaczej w ISO Coated v2 ECI niż w Fogra 39 |
Na płytach offsetowych wykonanych w drukarni, w miejscu elementów wypełnionych tym kolorem (w pdfie!) powinno pojawić się: na płycie C - nic, na płycie M - 40%, na płycie Y - nic, na płycie K - 40%. Profil nic nie ma tu do rzeczy. Profil działał wcześniej, wypełniając ten element tymi wartościami. Jak pisałem, mógł być to ISO, Fogra lub Ty. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:32
|
|
|
| Konwertuję do CMYK, ale jako TIFF, ponieważ niektóre obiekty w przypadku PDF-a wychodzą lekko postrzępione. Ale nie chodzi tu o konwersję do pliku finalnego, tylko zarządzanie kolorami w Corelu, wspomniana "zieleń mięty" zupełnie inaczej wygląda po przełączeniu z ISO Coated v2 ECI na Fogra 39. Tak samo inne kolory, aczkolwiek nie wszystkie. Dlatego mam zagwozdkę, że jak oddam do drukarni, która działa w oparciu o wspomnianą Fogrę, to efekt będzie odwrotny od oczekiwanego (w przypadku niektórych projektów). |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:45
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | Konwertuję do CMYK, ale jako TIFF, ponieważ niektóre obiekty w przypadku PDF-a wychodzą lekko postrzępione. |
Przy zamianie na bitmapę masz wszystkie elementy postrzępione. Jaki sens ma używanie wektorowego programu graficznego do produkcji tiffów? Tracisz w ten sposób wszystkie plusy, np. nadrukowywanie czarnego koloru, nie wspominając o tym, jak może wyglądać tekst 5 pt w kolorze szarym zamieniony na tifa, choćby i 300 dpi.
| martin_sound napisał/a: | | Dlatego mam zagwozdkę, że jak oddam do drukarni, która działa w oparciu o wspomnianą Fogrę, to efekt będzie odwrotny od oczekiwanego (w przypadku niektórych projektów). |
Zrób tak jak masz i ślij, nie mówiąc nic o profilu. Ale jak drukarnia pisze, że Fogra, to ja bym chciał wydruku próbnego. Mam nadzieję, że nie konwertują Acrobatem każdego pdfa do Fogry. To by była zbrodnia. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:55
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | martin_sound napisał/a: | | Konwertuję do CMYK, ale jako TIFF, ponieważ niektóre obiekty w przypadku PDF-a wychodzą lekko postrzępione. |
Przy zamianie na bitmapę masz wszystkie elementy postrzępione. |
Nie, w przypadku konwersji do TIFF nie ma problemu, jedynie w przypadku PDF niektóre elementy są postrzępione (niektóre logotypy i desenie wektorowe). |
| Ostatnio zmieniony przez martin_sound 24 Czerwiec 2015, 11:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 10:58
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | jak drukarnia pisze, że Fogra, to ja bym chciał wydruku próbnego. Mam nadzieję, że nie konwertują Acrobatem każdego pdfa do Fogry. To by była zbrodnia. |
Dostałem wydruk próbny A3 (wprawdzie na cyfrówce - plik dostarczyłem jako PDF X-3) i jest różnica, kolory są ciemniejsze, a pomarańczowy prawie wygląda jak czerwony... Zapewniali, że na offsecie będzie lepsza jakość.
Info z drukarni: plik do druku proszę zapisać jako TIFF 350dpi CMYK z kompresją LZW
przed zapisem spłaszczony (zapisany bez warstw)
przygotowany w opraciu profil FOGRA39 - ale zapisany bez dołączania profilu
Czy jest sens eksportować do 350 dpi, jeżeli poszczególne projekty są w 300 dpi? Poza tym musiałbym ręcznie wpisać wymiary (szerokość, wysokość). |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:18
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | Dostałem wydruk próbny A3 (wprawdzie na cyfrówce |
To nie jest wydruk próbny. To nic nie warty zadrukowany arkusz papieru.
| martin_sound napisał/a: | | Info z drukarni: plik do druku proszę zapisać jako TIFF 350dpi CMYK z kompresją LZW |
Są jeszcze takie drukarnie?
| martin_sound napisał/a: | | przygotowany w opraciu profil FOGRA39 - ale zapisany bez dołączania profilu |
No właśnie. Czytaj: Jak projektujesz coś w RGB, to skonwertuj do cmyk w oparciu o Fogrę, ale nie dołączaj profilu, bo nas, to czym dokonałeś konwersji - specjalnie nie interesuje. To Twoja sprawa, czy podoba Ci się wygląd Twojej pracy symulowany profilem Fogra. Interesują nas tylko wartości cmyk i maksymalne nafarbienie - a to, czym to osiągniesz, to Twoja sprawa. Może być Fogra. Ale równie dobrze cokolwiek innego.
Problemem może być ta różnica w maksymalnym nafarbieniu miedzy ISO i Fogrą. Nie wiem, jakie jest w Fogrze.
| martin_sound napisał/a: | | Zapewniali, że na offsecie będzie lepsza jakość. |
Dobre. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:25
|
|
|
| tegraf napisał/a: |
To nie jest wydruk próbny. To nic nie warty zadrukowany arkusz papieru.
|
Czyli nie ma się tym co sugerować, tylko konkretnie poprosić o proofa. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:28
|
|
|
Są jeszcze takie drukarnie?
|
Jak widać są, w PDF-ie też zapewne przyjmują, tylko jak pisałem, po konwersji jest problem w postaci postrzępionych niektórych logotypów i deseni wektorowych (ew. mogę w projekcie wyeksportować do TIFF-a i zaimportować do projektu jako bitmapę). |
| Ostatnio zmieniony przez martin_sound 24 Czerwiec 2015, 11:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:33
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Czytaj: Jak projektujesz coś w RGB, to skonwertuj do cmyk w oparciu o Fogrę, ale nie dołączaj profilu, bo nas, to czym dokonałeś konwersji - specjalnie nie interesuje. To Twoja sprawa, czy podoba Ci się wygląd Twojej pracy symulowany profilem Fogra. |
I tu jest problem, bo niektóre kolory po "przewaleniu" do Fogry są wręcz nie do przyjęcia. Niemniej jednak zdaje sobie sprawę, że jak oddam do drukarni z profilem ISO Coated v2 ECI, to też będzie różnica (aczkolwiek mniejsza, niż w przypadku konwersji do Fogry). |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:38
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | Czyli nie ma się tym co sugerować, tylko konkretnie poprosić o proofa. |
Tak, tylko i wyłącznie. Ale to kosztuje. Drukarnie z dbałością o jakość - kosztują.
| martin_sound napisał/a: | | po konwersji jest problem w postaci postrzępionych niektórych logotypów i deseni wektorowych. |
Czy dobrze rozumiem, że w drukarni dokonują konwersji z wektorowego pdf na tifa? Sami? I stąd te postrzępienia?
| martin_sound napisał/a: | | Niemniej jednak zdaje sobie sprawę, że jak oddam do drukarni z profilem ISO Coated v2 ECI, to też będzie różnica (aczkolwiek mniejsza, niż w przypadku konwersji do Fogry). |
Mam wrażenie, że w drukarni przez Ciebie wybranej, jest zainstalowany innowacyjny system zarządzania kolorem w całym przepływie pracy - od grafika do pakowacza. Nazywa się "Przypadek". |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:40
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | Zapewniali, że na offsecie będzie lepsza jakość. |
Dobre. |
Nie ukrywam, że mam braki w tej kwestii. Dawien dawno (2005 - 2008) pracowałem na Corelu 8.0 i 9.0, oddając pracę do druku nie było żadnych pytań o profile kolorystyczne (nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje), wysyłałem jako CDR (co było błędem, ze względu na możliwość przypadkowego przesunięcia obiektów lub ingerencji), CMYK, czcionki na krzywe i wszystko się zgadzało. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:46
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | Nie ukrywam, że mam braki w tej kwestii. |
Znajdź w swojej okolicy dobrą drukarnię. Weź wolne, dobry koniak i jedź do właściciela. Powiedz, że jesteś grafikiem i chciałbyś się poduczyć. Zapytaj, czy możesz się poszwędać po drukarni przez cały dzień i pozadawać trochę pytań. Prześledź, jak wędruje przykładowa praca na kolejnych stanowiskach, Może pozwoli. Ale jak pozwoli, to gwarantuję, że uznasz cenę tego koniaku za naprawdę niską, za to, co dostałeś. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:50
|
|
|
Czy dobrze rozumiem, że w drukarni dokonują konwersji z wektorowego pdf na tifa? Sami? I stąd te postrzępienia? |
Nie, nie. Chodziło mi, że u mnie na monitorze widać postrzępienia, po konwersji CDR do PDF X-3 (desenie wektorowe i niektóre logotypy), dlatego pomyślałem, żeby przekonwertować do TIFF-a z wygładzaniem (wtedy problem nie występuje). Do drukarni dałem na próbę (kilka dni wcześniej) PDF-a X-3, ale nie z wszystkimi projektami. Ostrość wyszła dobrze, jedynie kolory o wiele ciemniejsze. Swoją drogą nie rozumiem w jakim celu dali mi A3 z cyfrówki, skoro ten wydruk (z tego co napisałeś) nic nie jest warty i nie odzwierciedla rzeczywistego na offsecie. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 11:58
|
|
|
Zapytaj, co się stanie, jak dostaną pdf z ISO. I jak to sprawdzą. I jaka jest wg nich różnica między pdfem wygenerowanym w oparciu o ISO a pdfem w oparciu o Fogrę, skoro pdf ma być bez profilu.
| martin_sound napisał/a: | | Swoją drogą nie rozumiem w jakim celu dali mi A3 z cyfrówki, skoro ten wydruk (z tego co napisałeś) nic nie jest warty i nie odzwierciedla rzeczywistego na offsecie. |
Też nie rozumiem. Proof certyfikowany to wydruk na specjalnym ploterze, na specjalnym papierze, a co ważniejsze - ze specjalnym dołożonym paskiem pomiarowym (tzw. pasek Forga, nie mylić z profilem). Ten pasek to zbiór kwadracików w różnych kolorach. Kolor tych pól (kwadracików) się mierzy i przedstawia dołącza do wydruku w postaci tabeli. Wynik tego pomiaru to tzw. deltaE, czy odchyłka między kolorem zdefiniowanym (wydrukowanym) a pomierzonym. Im mniejsza - tym lepiej.
Idealnie by było, aby ten sam pasek został gdzieś na marginesie wydrukowany razem z pracą. Wtedy można dokonać porównania wartości poszczególnych pól. Jeżeli różnica mieści się ramach określonego marginesu - to nie ma podstaw do reklamacji. Nic nie ocenia się na oko. |
| Ostatnio zmieniony przez tegraf 24 Czerwiec 2015, 12:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 12:08
|
|
|
Mowa była o TiFF-ie: (Info z drukarni: plik do druku proszę zapisać jako TIFF 350dpi CMYK z kompresją LZW przed zapisem spłaszczony (zapisany bez warstw) przygotowany w opraciu profil FOGRA39 - ale zapisany bez dołączania profilu).
Nie wiem jak będzie w przypadku PDF-a.
Czyli lepiej jest dostarczyć w PDF-ie, zamieniając w projektach kłopotliwe desenie wektorowe i logotypy na bitmapę?
P.S. Wygenerowałem na próbę TIFF-a w oparciu o ISO i Fogrę. Różnica jest zauważalna. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 12:10
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | Mowa była o TiFF-ie: |
Nie ma znaczenia, tif czy pdf. Zasada ta sama.
Zrób próbę. Narysuj w Corelu 10 kwadratów wypełnionych cmykiem w tych kolorach, które wg Ciebie różnią się między Twoim projektem, a pdf w ISO i Fogrze. Zapisz w X3. Wygeneruj dwa pdfy - jeden z ISO, drugi z Fogrą. Wszystkie trzy pliki załącz na forum. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 14:59
|
|
|
| Czy w PDF-ach osadzić profile, czy eksportować bez osadzania? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 15:02
|
|
|
| Bez. Tak jak chce drukarnia. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 15:36
|
|
|
Wersja X3 to inaczej 13? Co ciekawe, w Adobe Reader kolory w obu przypadkach są widoczne jak w Fogra 39, zaś w przypadku TIFF-a widać różnicę.
Test_Fogra.tif
|
Pobierz Plik ściągnięto 207 raz(y) 660.94 KB |
Test_ISO.tif
|
Pobierz Plik ściągnięto 149 raz(y) 1.77 MB |
Test_Fogra.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 197 raz(y) 641.36 KB |
Test_ISO.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 205 raz(y) 1.75 MB |
Test_ISO.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 162 raz(y) 20.26 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez martin_sound 24 Czerwiec 2015, 22:49, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 19:25
|
|
|
Chyba się nie zrozumieliśmy.
Miałeś przygotować jeden plik cdr. Zrobić kwadraciki i wypełnić wartościami cmyk.
Z tego jednego cdra miałeś wygenerować dwa pdfy: jeden z profilem ISO i drugi z Fogrą, abyśmy mogli porównać, czy kolory w wynikowym pdfie się zmieniają, czy też nie. Ok, dodatkowo zrobiłeś tify, nie zaszkodzi.
Ale po co drugi plik cdr? Nie wiadomo teraz, co z czego było robione i co czym porównywać.
Wyedytuj tego posta i popraw, jak możesz. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.14 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|