Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Konwersja z ISO Coated v2 ECI na Fogra 39
Autor Wiadomość
martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 24 Czerwiec 2015, 22:51   

Faktycznie, niepotrzebnie umieściłem dodatkowo CDR z Fogrą, ale PDF-y i TIFF-y generowałem z CDR-a ISO (najpierw z ISO potem przełączałem na Fogrę). Co ciekawe, w przypadku PDF-ów nie widać różnicy, niemniej jednak kolory wyglądają jak z Fogry, mimo że pierwszy jest z ISO, a w przypadku TIFF-ów różnica jest widoczna (nawet w przeglądarce Windowsa).

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 07:16   

1Ok, ustalamy zatem, że plik Test_Fogra.cdr nie istnieje.

Zatem po kolei:
W pliku Test_ISO.cdr kolejne cztery kwadraciki są wypełnione kolorem:
1. 76 0 99 0
2. 40 0 40 0
3. 0 0 100 0
4. 97 97 2 10

W pliku Test_ISO.pdf (czyli pdf generowany z profilem ISO, bez osadzania profilu).
1. identycznie jak w cdr
2. identycznie jak w cdr
3. identycznie jak w cdr
4. identycznie jak w cdr

W pliku Test_Fogra.pdf (czyli pdf generowany z profilem Fogra, bez osadzania profilu).
1. identycznie jak w cdr
2. identycznie jak w cdr
3. identycznie jak w cdr
4. identycznie jak w cdr

W pdfach sprawdzam kolor wypełnienia za pomocą próbnika w programie Adobe Acrobat (nie Reader).

W pliku Test_ISO.tif (czyli tif generowany z profilem ISO).
1. identycznie jak w cdr
2. identycznie jak w cdr
3. identycznie jak w cdr
4. identycznie jak w cdr

W pliku Test_Fogra.tif (czyli tif generowany z profilem Fogra).
1. identycznie jak w cdr
2. identycznie jak w cdr
3. identycznie jak w cdr
4. identycznie jak w cdr

W tifach sprawdzam kolor wypełnienia za pomocą próbnika w programie Adobe Photoshop.

Podsumowując:
1. Wszystkie cztery pliki (dwa pdfy i 2 tify) wydrukowane w typowej drukarni offsetowej - dadzą ten sam efekt.
2. Elementy zdefiniowane w przestrzeni cmyk w Corelu - zachowują wartości w pdf (tif), bez względu na zastosowany profil.
3. Wydruk z biurowej laserówki lub atramentówki - to nie jest wydruk próbny.
4. Podgląd bitmap wbudowany w system - to nie jest narzędzie do oceny ani porównywania kolorów.

Faktem jest, że podgląd tifów w przeglądarce Windows się różni, tak jak będzie się różnił wydruk na laserówce obu plików. Ale jakie mechanizmy zachodzą w obu tych narzędziach - tego nie wiadomo. Sądzę, że jeżeli wydruk z laserówki jest kierowany na jakiś windowsowy sterownik, to zachodzi proces konwersji z cmyk na rgb a następnie ponownie na cmyk wg jakiś algorytmów opracowanych przez producenta drukarki. Być może, że informacja o profilu zawarta w tifach jakoś na ten proces wpływa. Ale nie ma to nic wspólnego z jakąś miarodajną oceną.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 09:52   

Składowe kolorów sprawdzałem, są takie same w obu profilach. Problemem jest właśnie podgląd, i nie chodzi tu o przeglądarkę bitmap Windowsa, tylko Corela. Jak w zarządzaniu kolorem przełączam profile to widać wyraźnie różnice w wyświetlaniu, mimo że składowe się zmieniają. I tu jest sedno sprawy. Czy dobrze myślę - jeżeli drukarnia pracuje w oparciu o ISO Coated v2 ECI, to w takim profilu mam przygotować projekt i mieć nadzieję, że kolory będą zbliżone? Z kolei inna drukarnia pracuje w oparciu o Fogra 39, wtedy w Corelu zmieniam profil na Fogra 39, tym samym zmienia się podgląd kolorów, które podobnie wyjdą w druku?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 11:54   

martin_sound napisał/a:
Problemem jest właśnie podgląd, i nie chodzi tu o przeglądarkę bitmap Windowsa, tylko Corela

To prawda, przełączenie profili w Corelu znacznie zmienia podgląd. Ale to wina tylko wina Corela, a raczej jego ułomności w tym zakresie. Różnica między Fogrą i ISO jest naprawdę symboliczna - i taka różnica w podglądzie (zapewne chodzi Ci o tę nieszczęsną "zieleń mięty") to jakaś pomyłka.

martin_sound napisał/a:
Czy dobrze myślę - jeżeli drukarnia pracuje w oparciu o ISO Coated v2 ECI, to w takim profilu mam przygotować projekt i mieć nadzieję, że kolory będą zbliżone? Z kolei inna drukarnia pracuje w oparciu o Fogra 39, wtedy w Corelu zmieniam profil na Fogra 39, tym samym zmienia się podgląd kolorów, które podobnie wyjdą w druku?

To ciągle jakieś nieporozumienie i poplątanie pojęć. Pracujesz zawsze na profilu ISO Coated, na dzisiaj to on jest obowiązujący. Fogra39 powstała chyba w 2004 roku. W międzyczasie zmieniły się farby, papiery, naświetlarki, płyty. Na bazie pomiarów Fogry powstał w 2009 roku ISO. Profil, to problem grafika, nie drukarni. Nie da się zamienić rgb na cmyk bez profilu. Jakiś musi być. Dzisiaj, najlepiej przekształcającym kolory z rgb na cmyk jest profil ISO. Uwzględnia on dzisiejsze maszyny, papiery, farby. Ona najlepiej (najwierniej) zamienia wartości rgb na cmyk. Cmyk dostarczasz do drukarni. Jak go osiągnąłeś, to nikogo tam nie interesuje.

Udowodniłem Ci, że w pdfach z Corela wartości cmyk zostają zachowane, bez względu na profil. Drukarnie (te dobre) nie pracują zgodnie z jakimś profilem, a zgodnie z normą. Najlepszy dowód, że piszą, że by profilu w pdfach nie osadzać. Skoro tak, to jakie ma znaczenie dla drukarni profil?

Jeżeli drukarnia drukuje zgodnie z normą (używa znormalizowanych papierów, farb i trzyma (zgodnie z normą) inne parametry druku) - to finalny wydruk powinien być taki, jak w podglądzie z ISO. Można (w pewnym uproszczeniu) powiedzieć, że profil ISO jest częścią normy, którą musi spełniać drukarnia, by była drukarnią dobrą.

Jeżeli drukarnia pisze, że drukuje zgodnie z jakimś profilem, to nie wie, co pisze. To bełkot. Może napisać, że drukuje zgodnie z normą (której fragmentem jest profil ISO), ale to nie to samo.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 12:17   

tegraf napisał/a:

To prawda, przełączenie profili w Corelu znacznie zmienia podgląd. Ale to wina tylko wina Corela, a raczej jego ułomności w tym zakresie. Różnica między Fogrą i ISO jest naprawdę symboliczna - i taka różnica w podglądzie (zapewne chodzi Ci o tę nieszczęsną "zieleń mięty") to jakaś pomyłka.

I od tego właśnie się zaczęło. Jeżeli różnica, tak jak piszesz jest znikoma, to jakiego odcienia mogę się spodziewać w rzeczywistości (weźmy dla przykładu "zieleń mięty")? Zbliżonego w przypadku podglądu na Fogra 39, czy ISO? Czy może mam się sugerować wygenerowanym PDF-em? Swoją drogą dziwi fakt, że nie zostało to dopracowane, biorąc pod uwagę ilość wersji (pracuję na X7, a zaczynałem na 8.0). Chyba trzeba będzie przejść na Ai, który niestety do intuicyjnych nie należy...
Ostatnio zmieniony przez martin_sound 25 Czerwiec 2015, 12:32, w całości zmieniany 1 raz  

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 12:20   

tegraf napisał/a:

Jeżeli drukarnia pisze, że drukuje zgodnie z jakimś profilem, to nie wie, co pisze. To bełkot. Może napisać, że drukuje zgodnie z normą (której fragmentem jest profil ISO), ale to nie to samo.

http://www.galar.pl/przyg...ojektu-r93.html

Właśnie tym się sugerowałem...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 12:32   

To jest wzorcowo napisany poradnik. Ale nigdzie tam nie jest napisane, że drukarnia drukuje zgodnie z ISO, ale w oparciu o ISO. To nie to samo, ale to może kwestia semantyki.

Nie bardzo co prawda rozumiem zapis (a raczej sens działania), w którym drukarnia pisze o konwersji każdej pracy na ISO. Tego nie chwytam.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 16:59   

Tak samo też jest napisane, że po zmianie na profil drukarni (czyli na ISO Coated v2 ECi) mogą zmienić się niektóre składowe kolorów...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 17:37   

martin_sound napisał/a:
Tak samo też jest napisane, że po zmianie na profil drukarni (czyli na ISO Coated v2 ECi) mogą zmienić się niektóre składowe kolorów...

Tak, i tego zapisu nie rozumiem - w sensie - po co.

To normalne, że po przekonwertowaniu z profilu na profil ulegają zmianie składowe kolorów. Ważne - należy to czytać tak: zmianie ulegają składowe kolorów, ale nie kolor. Zmieniają się warunki druku - zmieniają się składowe, ale kolor (w sensie: odbierana barwa) - nie.

Być może drukarnia zna jakieś powody, ale ja nie. W tym zapisie na ich stronie też nie jest wyjaśnione, dlaczego. Może by zapytać?

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 21:01   

Zrobiłem test polegający na porównaniu "podglądu" koloru w Corel DRAW X7 i AI CS6 (po uprzednim zainstalowaniu i wybraniu profilu ISO Coated v2 ECI). Co się okazało? Kolor o składowych 76 0 99 0 wygląda tak samo w AI jak w Corelu, ale po przełączeniu na Fogra 39 (w Corelu). Wniosek z tego, że Corel błędnie wyświetla niektóre kolory w przypadku ISO Coated v2 ECI, i tym samym muszę projektować w oparciu o Fogra 39, żeby uzyskać zbliżone rezultaty w rzeczywistości?

P.S. Sprawdziłem również w Photoshopie CS6 - to samo.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Czerwiec 2015, 23:15   

martin_sound napisał/a:
Kolor o składowych 76 0 99 0 wygląda tak samo w AI jak w Corelu, ale po przełączeniu na Fogra 39 (w Corelu). Wniosek z tego, że Corel błędnie wyświetla niektóre kolory w przypadku ISO Coated v2 ECI, i tym samym muszę projektować w oparciu o Fogra 39

Przyznaję, że chyba przestałem rozumieć o co Ci chodzi i jaki jest właściwie Twój problem.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 08:22   

tegraf napisał/a:

Przyznaję, że chyba przestałem rozumieć o co Ci chodzi i jaki jest właściwie Twój problem.

Chodzi o to, że kolor o składowych 76 0 99 0 jest zupełnie inaczej wyświetlany w Corelu (z włączonym profilem ISO Coated v2 ECI) niż w AI i Photoshopie z tym samym profilem. Natomiast jak w Corelu przełączę na Fogrę, to jest tak samo jak w AI i Photoshop (z włączonym ISO Coated v2 ECI). Po prostu "Karol" przekłamuje kolory (podgląd) po wybraniu ISO i tu jest problem.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 08:32   

martin_sound napisał/a:
Chodzi o to, że kolor o składowych 76 0 99 0 jest zupełnie inaczej wyświetlany w Corelu (z włączonym profilem ISO Coated v2 ECI) niż w AI i Photoshopie z tym samym profilem

Na świecie jest pewnie kilka milionów użytkowników Corela, którzy codziennie przygotowują miliony projektów do druku. Naprawdę sądzisz, że wszyscy mają ustawioną Fogrę, bo wtedy Corel wyświetla jak ISO?

Kiedy ostatnio robiłeś profil monitora?

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 08:34   

tegraf napisał/a:

Kiedy ostatnio robiłeś profil monitora?

Przyznam się szczerze, że nie robiłem wcale. Jak to zrobić we własnym zakresie?

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 08:49   

tegraf napisał/a:

To prawda, przełączenie profili w Corelu znacznie zmienia podgląd. Ale to wina tylko wina Corela, a raczej jego ułomności w tym zakresie.

Więc jak temu zaradzić?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 08:49   

Martin. Przyznaję, że trochę się załamałem. :-)

Różnica w wyświetlaniu kolorów przy Fogrze i ISO jest naprawdę minimalna. Tak minimalna, że prawdopodobnie, zależnie od drukarni, apla w kolorze "zieleń mięty" raz będzie bardziej zbliżona do podglądu w ISO, raz w Fogrze - ale za każdym razem będzie wydrukowana dobrze i nie będzie podstaw do reklamacji. Normy druku offsetowego dopuszczają odchyłki od oryginału w kolorach, a jestem pewien, że różnica w podglądzie przy obu profilach - w nich się mieści.

Ale nie możesz dyskutować o różnicy w podglądzie nie mając skalibrowanego monitora, bo tak naprawdę, to Ty nie wiesz, jak Twój projekt będzie wyglądał po wydrukowaniu niezależnie jaki profil sobie tam ustawisz.

Wiesz tak z grubsza, ale nie na tyle precyzyjnie, żeby dyskutować o tym, że coś jest jaśniejsze, ciemniejsze, bardziej lub mniej zielone.

Profilu monitora bez specjalistycznego sprzętu sam nie zrobisz. Pytanie jeszcze, co to za monitor i czy w ogóle jest sens go kalibrować. Poszukaj w swojej okolicy firm tym się zajmujących usługowo. Pytaj w drukarniach, może jakaś wykonuje taką usługę dla grafików z nią współpracujących. Powinno to kosztować około 100 zł.

Zobacz tutaj:
http://www.letrabit.pl/za...racja-monitora/
http://www.letrabit.pl/oferta/kalibracje/

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 10:49   

OK, kalibracja kalibracją - w pełni się zgadzam, ale domniemam, że nie rozwiąże to głównego problemu:

tegraf napisał/a:

To prawda, przełączenie profili w Corelu znacznie zmienia podgląd. Ale to wina tylko wina Corela, a raczej jego ułomności w tym zakresie...

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 10:52   

tegraf napisał/a:
Pytanie jeszcze, co to za monitor i czy w ogóle jest sens go kalibrować.

http://www.x-kom.pl/p/213...gb-gtx850m.html

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 11:10   

http://blog.graficzne.pl/...-dla-fotografa/

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 11:21   

Niestety, obecnie zakup monitora za 4000 zł nie jest możliwy. Czy ekran w laptopie, który podałem w linku, można poddać kalibracji?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 11:35   

Można. Zawsze lepiej mieć skalibrowany, jak nie. Ale cudów nie będzie.

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 11:53   

Zdaje sobie sprawę, to tylko laptop, aczkolwiek + jest matowa matryca. Niemniej jednak problem jest nadal z przekłamywaniem kolorów przez "Karola" (podgląd), co jest jego ułomnością (jak sam to określiłeś). Czy da się to jakoś obejść? Czy porównanie, które zrobiłem, rysując obiekt w AI i wypełniając go kolorem o tych samych składowych ma sens?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 11:59   

Nie wiem. Moja znajomość z Corelem skończyła się na X3. Od X5 w zarządzaniu kolorem zaszły (podobno) znaczne zmiany.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2015, 12:04   

nie ma sensu moim zdaniem,profil jest wszedzie taki sam,roznica wyswietlenia to tylko ilosc strumieni pixela generowanych przez program do sterownika monitora poprzez karte graficzna,innymi slowy trza miec monitor :-) ,te 4000 zeta to ja bym nie gwarantowal ze to bedzie ideal tak trza by uderzyc pod 10000 zeta :-) innymi slowy jak bardzo Ci zalezy na ideale to warto probki dac drukarni niech wydrukuje i ta ktora najbardziej lezy bedzie oki,natomiast wydaje mi sie ze problem troche rozdmuchales,pierwszy raz spotykam sie z taka dociekliwoscią :-) aczkolwiek z drugiej strony od tego jest forum,a temat przyznaje ciekawie sie rozwinał i rozwija sie dalej z tego co czytam :-)

martin_sound 
Praktyk

Wysłany: 12 Lipiec 2015, 22:23   

Dziękuję wszystkim za pomoc i wypowiedzi. Niebawem oddaję pracę do druku i okaże się jaki będzie rezultat.

Odpowiedz do tematu