|
Corel DRAW X7 - Eksport do PDF |
| Autor |
Wiadomość |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 12 Lipiec 2015, 21:33 Corel DRAW X7 - Eksport do PDF
|
|
|
Proszę o sugestie odnośnie ustawień eksportu do PDF na potrzeby druku offsetowego. Większość ustawień pochodzi z poradnika Tegrafa. Materiał nie zawiera kolorów dodatkowych, desenie teksturowe, soczewki, itp. zostały przekształcone w mapę bitową (TIFF 300 dpi CMYK) i ponownie zaimportowane do projektów.
7.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 780 raz(y) 62.53 KB |
6.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 998 raz(y) 52.19 KB |
5.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 703 raz(y) 44.31 KB |
4.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 541 raz(y) 62.76 KB |
3.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 989 raz(y) 47.54 KB |
2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1580 raz(y) 52.68 KB |
1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1451 raz(y) 51.45 KB |
|
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lipiec 2015, 21:40
|
|
|
no to jesli wiekszosc pochodzi od sugesti tegrafa,to o czym mamy dyskutować tegraf jak cos napisze to wlasciwie paciez jest nie za bardzo rozumiem co niby mielibysmy wprowadzic do dyskusji |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 12 Lipiec 2015, 21:45
|
|
|
| Zgadza się, ale poradnik powstał w oparciu o ustawienia w X3, a w X7 jest trochę inaczej. Głównie chodzi mi o nr 2 i 5. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lipiec 2015, 22:02
|
|
|
no tak ,ale zasady sa te same,watpie zeby tegraf wypowiadal sie na temat interfejsu,no ale poczekamy ,a tak na marginesie to Ty jestes ten sam martin_sound z forum juz nieistniejacego LG Cookie bo tak cos kojaze po nicku |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 12 Lipiec 2015, 22:19
|
|
|
| Telefony komórkowe mnie nie rajcują (mam wprawdzie smartfona), więc zdecydowanie to nie ja :) |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 72 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12 Lipiec 2015, 22:41
|
|
|
Zaznacz jeszcze znaczniki cięcia (czyli tzw. sznyty), pasery i ew. skale densytometryczne, choć nie jest to konieczne. Na ogół w drukarniach operatorzy nie chcą ani sznytów, ani punktur, ani skal dansytometrycznych. Na ogół bowiem Twój pedeef trafia do programu PitStop, w którym operator usuwa Twoje oznaczenia i wstawia swoje. Ważne, żeby Twój pedeef zachowywał nadruki, CMYK + ew. kolory dodatkowe (np. Pantone), żeby miał fonty zamienione na krzywe, bo wtedy nie musisz podpinać w pedeefie fontów (tzn. downloadować wszystkich używanych fontów) i żeby miał spady. Bitmapy muszą być w rozdzielczości 300 dpi i cmykowe albo w szarościach. Grafikę jednobitoą (line art) lepiej osadzać w rozdzielczości 600 dpi (niektórzy nawet proponują 1200 dpi, ale to przesada).
Z Twoich zrzutów wynika, że masz dobre ustawienia. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 12 Lipiec 2015, 22:49
|
|
|
| A jak jest w kwestii "osadzania profilu kolorystycznego" oraz "innych elementów sterujących" (2)? Czy w (5) zostawić zaznaczone "zachowaj informację o rastrze"? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 08:25
|
|
|
2. Osadź profil kolorów.
Osadzisz czy nie - z reguły obojętnie. Częściej jednak drukarnie chcą pdfy bez osadzonych profili, ale (o ile operator dtp w drukarni nie jest "kumaty inaczej") i z osadzonym sobie poradzą. Jeżeli jednak pdf ma służyć do wykonania wydruku próbnego, to osadzenie profilu może być wymagane.
2. Czarny zawsze nadrukowany.
Nadruk drobnych elementów (tekstu, cienkich linii) jest koniczny. Nadruk dużych czarnych apli - nie zawsze...
Dlatego są możliwe cztery warianty:
a) każdemu drobnemu czarnemu elementowi ręcznie nadasz atrybut nadruku, a dużym aplom - ręcznie go wyłączysz. Wtedy wyłączysz Czarny zawsze nadrukowany, a włączysz Zachowaj nadrukowania z dokumentu.
b) uznasz, że nie masz dużych czarnych apli w swoim projekcie. Wtedy odpuścisz ręczne ustawianie nadruku dla drobnych elementów w czarnym, a włączysz Czarny zawsze nadrukowany właśnie w tym miejscu.
c) uznasz, że masz jednak dużą czarną aplę w swoim projekcie, ale nie chce Ci się klikać na każdym drobnym, czarnym elemencie, tym bardziej, że masz ich 300 000. Wtedy odpuścisz ręczne ustawianie nadruku, włączysz Czarny zawsze nadrukowany właśnie w tym miejscu, a czarną aplę zrobisz w tzw. głębokim czarnym.
d) ponieważ drukarnia, w której drukujesz, ma ustawiony nadruk czarnego na RIPie, czyli olewa Twoje ustawienia opcji Czarny zawsze nadrukowany, specjalnie się tą opcją nie przejmujesz. Ale czarną aplę zrobisz w tzw. głębokim czarnym.
2. Zachowaj nadrukowania z dokumentu.
To dość niebezpieczna opcja. Jak wygląda projekt z elementami nadrukowywanymi - widać dopiero po włączeniu widoku > Dokładny z nadrukowaniami. A często domyślnym jest tylko dokładny. Nawet jeżeli grafik sam nie używa nadrukowywań, to może je nagle odstać znienacka podczas np. importu pdfa, epsa z logiem niewiadomego pochodzenia czy nawet przy otwieraniu cdra w bardzo archiwalnej wersji. Jeżeli nie wyłapie tego wcześniej, to przy zaznaczonej tej opcji może go czekać dość kosztowna niespodzianka.
Ale... jeżeli jednak w Twoim projekcie są dość skomplikowane efekty polegające na wzajemnych przenikaniach, nadrukowywaniach i przezroczystościach, a części z nich nawet nie widać na ekranie (a będą na wydruku) oraz - jeżeli wykonałeś już 5000 takich projektów - to tę opcję musisz włączyć. Ale wtedy to już nietaktem z mojej strony jest przypominanie o tym.
Dobrzy by było, aby za każdym razem, gdy włączasz opcję Zachowaj nadrukowania z dokumentu, poinformować o tym drukarnię. Także wtedy, gdy z jakiś nieznanych powodów czarny nie może być nadrukowywany.
5. Zachowaj informacje o rastrze.
Chyba sam Corel nie bardzo wie, po co ta opcja w tym miejscu. Powinna ona zachowywać w pdf informację o jakimś specjalnym rastrowaniu (kształcie, liniaturze, kącie) wybranych obiektów. Co prawda, nie ma zdaje się możliwości w Corelu przypisania takiej cechy do obiektu, więc nie bardzo wiadomo, po co ta opcja. Jedynym miejscem, gdzie ewentulanie można taką informację przypisać do obiektu, są informacje postscriptowe przy wypełnianiu obiektów kolorem dodatkowym, więc może o to chodzi. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 12:58
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Częściej jednak drukarnie chcą pdfy bez osadzonych profili |
Więc mogę tą opcję odznaczyć. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 13:00
|
|
|
| tegraf napisał/a: |
2. Czarny zawsze nadrukowany.
d) ponieważ drukarnia, w której drukujesz, ma ustawiony nadruk czarnego na RIPie, czyli olewa Twoje ustawienia opcji Czarny zawsze nadrukowany, specjalnie się tą opcją nie przejmujesz. Ale czarną aplę zrobisz w tzw. głębokim czarnym.
|
Z racji "wzmocnienia" czarnych apli w projektach (30 30 30 100) powyższą opcję mogę odznaczyć. |
| Ostatnio zmieniony przez martin_sound 13 Lipiec 2015, 13:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 13:02
|
|
|
To dość niebezpieczna opcja. |
W takim razie odznaczam. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 13:03
|
|
|
5. Zachowaj informacje o rastrze.
Chyba sam Corel nie bardzo wie, po co ta opcja w tym miejscu. |
Czyli również do odznaczenia. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 14:02
|
|
|
jeżeli jednak w Twoim projekcie są dość skomplikowane efekty polegające na wzajemnych przenikaniach, nadrukowywaniach i przezroczystościach... |
Nie ma takich efektów, poza tym desenie teksturowe, cienie, itp. konwertuję na mapę bitową. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 22:58
|
|
|
| martin_sound, człowieku, nie spamuj, tylko edytuj swoje posty, bo się śmietnik robi. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 23:18
|
|
|
| Nie spamuję. OK, następnym razem będę edytował longiem. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 06:23
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | W takim razie odznaczam. |
| martin_sound napisał/a: | | Czyli również do odznaczenia. |
| martin_sound napisał/a: | | OK, następnym razem będę edytował longiem |
Ale... po co? Chcesz nas informować za każdym razem, gdy zahaczysz/odhaczysz jakiegoś fajfuska w Corelu? |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 10:39
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | Ale... po co? Chcesz nas informować za każdym razem, gdy zahaczysz/odhaczysz jakiegoś fajfuska w Corelu? |
Oczywiście, że nie :)
Ostatnie pytanie (w tym temacie): jeżeli wygeneruję PDF-a (z włączoną lub wyłączoną opcją "zachowaj nadrukowania z dokumentu") i po sprawdzeniu w Acrobat Pro wszystko będzie w porządku, to nie będzie żadnych niespodzianek w rzeczywistości (zdaje sobie sprawę, że niektóre kolory mogą się trochę różnić)?
P.S. Dziękuję Wszystkim za pomoc i przede wszystkim wyrozumiałość :) |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 11:08
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | sprawdzeniu w Acrobat Pro wszystko będzie w porządku |
Czym? Ocznymi gałkami - to może być mało.
Jak już masz tego Acrobata, to w każdym Acrobacie są tzw. inspekcje wstępne - rodzaj skryptu pozwalającego na sprawdzenie tego, czego nie widać.
Skrót wywołujący listę inspekcji to powinien być Shift + Ctrl + X.
Wczytaj swojego pdfa i wykonaj inspekcję o nazwach:
1. Lista obiektów innych niż cmyk
2. Lista tekstu używającego czcionek nie osadzonych.
Nazwy mogą się nieznacznie różnić w zależności od wersji Acrobata.
Oba testy powinny zwrócić komunikat "Bez problemów". |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 11:21
|
|
|
Powyższe sprawdzam w Corelu, we właściwościach projektu. Chodziło mi, czy po eksporcie do PDF nie zmieszają się kolory (załączniki: 1-zamierzony, 2-niezamierzony).
2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1468 raz(y) 23.49 KB |
1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1416 raz(y) 23.69 KB |
|
| Ostatnio zmieniony przez martin_sound 14 Lipiec 2015, 11:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 11:26
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | Powyższe sprawdzam w Corelu, we właściwościach projektu. |
W Corelu - to sprawdzasz w pliku cdr. Do drukarni dajesz pdf - więc sprawdzaj w pdf. Co z tego, że w Corelu masz ok, skoro w pdf - niekoniecznie? |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 11:31
|
|
|
| Dzięki za sugestię. Jeżeli po eksporcie do PDF, tło nie będzie się przebijać przez czarną aplę (załączniki powyżej), to znaczy, że tak samo wyjdzie w druku? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 11:37
|
|
|
| Jeżeli ten czarny to k + coś_tam_z_reszty_cmy - to nie będzie przebijać. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 11:46
|
|
|
| Czarne aple mam "wzmocnione" (30 30 30 100), zapewne chodzi o to, że 0 0 0 100 ma domyślnie włączony atrybut "overprint". Reasumując nie powinno być problemu przy eksporcie do PDF nawet z domyślnie włączoną opcją (PDF-X3) "zachowaj nadrukowania z dokumentu". |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 17:16
|
|
|
| martin_sound napisał/a: | | zapewne chodzi o to, że 0 0 0 100 ma domyślnie włączony atrybut "overprint" |
Nie, nie ma. Always overprint black to opcja do odhaczenia podczas eksportu do PDF. Normalnie, żaden kolor nie jest domyślnie nadrukowany, bo to nie jest normalne, gdyż może generować nieprzewidziane efekty.
Masz więc opcje Always overprint black i wtedy wszystkie obiekty z Twojego projektu, które mają kolor o składowej K≥95 otrzymają atrybut nadrukowania.
Podczas kiedy Preserve document overprints zachowuje nadrukowania obiektów, którym Ty sam taki atrybut nadałeś ręcznie. |
|
|
|
 |
martin_sound
Praktyk

|
Wysłany: 14 Lipiec 2015, 22:51
|
|
|
Dzięki, mam jeszcze pytanie odnośnie inspekcji w Acrobat X Pro. Wybrałem profil: Przygotowanie do druku - druk arkuszowy offsetowy CMYK. Po otwarciu poszczególnych projektów w dwóch pojawiły się komunikaty:
Załącznik 1 - zapewne z powodu, że rozdzielczość wynosi 200 dpi.
Załącznik 2 - co ciekawe, winowajcą jest obiekt 2a
Odnośnie błędu o niezgodności, to zapewne chodzi o to, że eksportuję do PDF-X3.
Pytanie, czy w ogóle dobrze przeprowadziłem inspekcję...
2a.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 1445 raz(y) 143.79 KB |
2.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 643 raz(y) 104.33 KB |
1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 459 raz(y) 116.12 KB |
|
|
|