Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
logo
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 9 Lipiec 2015, 23:04   logo

do oceny :]

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 10 Lipiec 2015, 00:09   

Skupię się na projekcie wizytówki, bo po prawdzie jedynie tam coś widać ;-)

To, czego mi brakuje najbardziej, to myśl przewodnia dla tego logotypu. W napisie dzieje się tyle, że nie wiadomo, na czym oko zawiesić. Ogólnie rozumiem pomysł z przedłużaniem elementów liter, jednak chyba nieco poszalałeś. Poza tym, kerning jest niestety słaby :-/ A przez wydłużanie niektórych elementów liter, zostały zachwiane proporcje i font wygląda na kiepskiej jakości, jak gdyby nierówności były przypadkowe.

Wybacz DJ, ale z tego wszystkiego najbardziej podoba mi się grzejnik. Może spróbował byś iść w stronę sygnetu + nazwa? Bo teraz masz ciut za dużo. Jest i sygnet (grzejnik) jak i logotyp (przez logotyp mam na myśli tylko napis). A tak to może wyeksponuj ten grzejnik, nazwę firmy i podpis zrób zwyczajne (tylko może nie ten konkretnie użyty font). Dodaj może też jakiś kolor do tego? Może grzejnik na czerwono, jako jedyny element? Albo w kółku, w kontrze na czerwony tle? A jeśli chcesz iść w stronę kombinowanego napisu, to ogólnie obrałeś chyba dobrą drogę, bo uderzyłeś w font typu "wide" albo "extended" co niesie ze sobą właściwy ładunek emocjonalny. Tylko, jak wspomniałem, zbyt przekombinowane. Może tylko jedno przedłużenie by wystarczyło? W tej chwili musiałem dwa razy spojrzeć, żeby upewnić się, że to najbardziej po prawej to H. W pierwszej chwili myślałem, że firma OLTEC, a na końcu coś w rodzaju poprzecznego przekroju zaworu. To też jakiś pomysł, ale wtedy musiałbyś go wyeksponować, np. kolorem.

Możesz jeszcze się zastanowić nad tego typu fontami:

PS. Na wizytówce ustal jeden sposób pisania, bo "Tel." masz z wielkiej litery, ale "e-mail" już z małej. To chyba raczej "E-mail" albo "tel.". Jedno z dwóch ;-)

Cysorz 

Wysłany: 10 Lipiec 2015, 01:29   

Jakoś nie wyobrażam sobie tego w praktycznym zastosowaniu. Na - na przykład - wizytówce na pewno nie będzie to (logo) widoczne. Zresztą na każdym drukowanym akcydensie też prawdopodobnie wyjdzie źle...
Wersja monochromatyczna (kontra/pozytyw?) pewnie przejdzie, ale nie wyróżnia się niczym. Kerning wyje i aż prosi: dobij mnie!
Sam zamysł dobry, ale brakuje czegokolwiek, co by to "logo" wyróżniało. Wprowadzenie innego, kontrastującego koloru na którymś elemencie mogłoby to poprawić...

gogman 
Ekspert

Wysłany: 12 Lipiec 2015, 18:55   

No przekombinowane strasznie, kulfon wyszedł - E i C odbiegają od siebie proporcjami i kaszanka się robi...w ogóle całość to kaszanka wyszła, może pokombinujesz jeszcze z tym.
Co do tagline to jedna/dwie spacje wystarczą i całość wyśrodkowana do nazwy.
Biorąc pod uwagę sygnet to fajnym rozwiązaniem byłoby zrezygnować z niego i wykorzystać literkę E w samej nazwie OLTECH gdzie E tworzyłyby trzy linie poziome (grzejnik) - 80% czarny napis z czerwonym E.
Czyli bez zbędnych wykrętasów, przedłużeń - prosty font - bardziej dłuższy niż wyższy z tym E co opisywałem wyżej i będzie jak w mordę strzelił :)

Pozdro

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 12 Lipiec 2015, 20:52   

dzięki za konstruktywną krytykę.
klientowi podesłałem kilka przykładów... łącznie z tym gdzie E było grzejnikiem.
Wybrał to co wybrał... wiem, że całość nie wygląda "rewelacyjnie"
najważniejsze ze koleś zadowolony a raczej w 7 niebie :] co mnie cieszy :]
robię tez mu mały katalog, możecie zerknąć tutaj: http://www.mareklichy.esy.es/

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Lipiec 2015, 21:19   

1. Dlaczego w opisie produktu, nie ma odstępu między wierszem z "ciśnieniem roboczym" i wierszem go poprzedzającym, a z kolei między "ciśnieniem roboczym" a następnym - są ze trzy?

2. Dlaczego na pierwszej stronie jest napis "G rzejniki Ł azienkowe" zamiast "Grzejniki Łazienkowe"?

3. Dlaczego oznaczenie średnicy i ° jest na czarno?

4. Co to za symbol ?T przy mocy cieplnej?

5. Dlaczego po każdym dwukropku jest wielka litera?

Bardzo trudne do wydruku te szarości w tle.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 13 Lipiec 2015, 23:43   

Wszystko co napisał tegraf, plus jeszcze "grzeją" mnie te foty na końcu, przy Akcesoriach [...] - straszny rozkład i brak spójności. Grzejniki masz ładnie wyszparowane i z cieniem, a te złączki i pierdołki w białych prostokątach? Powinieneś je również wyciąć i lepiej ułożyć.

Ogólnie projekt katalogu fajny, chociaż faktycznie może być problem w druku. Zażycz sobie proofa!

tegraf, odpowiedź na pyt. 1 jest pewnie taka, że odstępy nie są jednakowe, bo to nie tekst akapitowy, tylko tabela o ustalonej wysokości komórki. Raz jest 1 wers odstępu, raz dwa, raz trzy - zależy ile tekstu jest w górnej komórce. Co do reszty można się tylko domyślać ;-) A tak w ogóle, to dobry przykład dla tego proponowanego tematu/działu o korekcie, który jakiś czas temu wszedł na wokandę ;-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 13 Lipiec 2015, 23:54   

Shame napisał/a:
bo to nie tekst akapitowy, tylko tabela o ustalonej wysokości komórki. Raz jest 1 wers odstępu, raz dwa, raz trzy - zależy ile tekstu jest w górnej komórce.

W sumie - to mnie, potencjalnego klienta firmy produkującej grzejniki, niespecjalnie powinny interesować techniczne sposoby osiągnięcia tak koszmarnego efektu.

Shame napisał/a:
to dobry przykład dla tego proponowanego tematu/działu o korekcie, który jakiś czas temu wszedł na wokandę

Wszedł... i spadł. Jakoś ludzie nie lubią, by publicznie się znęcać nad "dziełami", w ich mniemaniu - bezbłędnymi.

Odpowiedz do tematu