Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Eksport do PDFa - problem spadu wewnętrznego
Autor Wiadomość
mixer 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 23 Sierpień 2015, 20:00   Eksport do PDFa - problem spadu wewnętrznego

Nie wiem jak wyeksportować do PDF ulotkę 4 stronną ze spadami. Wiadomo, że wizytówki i ulotki 2 stronne przygotowuje się z takim samym spadem z każdej strony, ale już ulotkę 4 stronną przygotowuje się ze spadem różnym tzn. trzeba zaprojektować spad wewnętrzny na 0 mm, bo stykają się krawędziami strona 4 i 1 oraz 2 i 3. W opcjach eksportu PDFa jest tylko jedno ustawienie spadu, a nie tak jak InDesignie osobno spad górny, dolny, wewnętrzny i zewnętrzny. Myślałem, że spad wewnętrzny ustawi się automatycznie na 0 mm po włączeniu opcji "Dwie strony obok siebie", ale nic z tego. Eksportuje mi się z równymi spadami, czyli na 1 i 4 stronie pojawia się biały pasek z boku, a na stronie 2 i 3 pasek sąsiedniej strony. Czy ja coś źle robię, czy też w corelu nie da się eksportować do PDF prac 4 stronicowych i większych ze spadami?

ulotka test.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 153 raz(y) 1.6 MB

ulotka test.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 139 raz(y) 1.75 MB

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Sierpień 2015, 20:51   

mixer napisał/a:
Wiadomo, że wizytówki i ulotki 2 stronne przygotowuje się z takim samym spadem z każdej strony, ale już ulotkę 4 stronną przygotowuje się ze spadem różnym

Nie wiadomo. Ulotki jedno, dwu, trzy, cztero, pięcio i ile tam chcesz - stronne, projektuje się też z takim samym spadem z każdej strony. Obcięcie spadu wewnętrznego do zera - to nie Twoja sprawa, tylko drukarni. Tam już sobie z tym poradzą.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 23 Sierpień 2015, 20:56   

Chłopie, bez sensu to zrobileś. Daj format strony A3, dwie strony w pliku cdr. Na pierwszej umieszczasz strony 1 i 4 ulotki, na drugiej - trzecią i czwartą tak, żeby po zbigowaniu było jak nalezy. Spady wyciągasz po 3 mm poza stronę (czyli te fotografie!) i w ustawieniach pdf ustawiasz Bleed Limit na 5 mm i już. Podejrzewam, że nie wiesz, co to są spady i jak je robić.

:-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Sierpień 2015, 21:04   

Jak chcesz sobie sam podrukować na biurowej drukarce - to zrób tak, jak radzi Trurl. Jak chcesz zlecić do druku gdzieś profesjonalnie - to nie wyręczaj drukarni w tym, co sama sobie zrobi najlepiej.

mixer 
Początkujący

Wysłany: 24 Sierpień 2015, 12:15   

tegraf, informacja, że drukarnia sama poradzi sobie z przycięciem spadów wewnętrznych jest dla mnie bardzo pomocna, natomiast nie bardzo rozumiem jak wyobrażasz sobie ulotkę trój i pięcio stronną. Trurl, zrobienie impozycji jest jakimś rozwiązaniem. Nie rozumiem tylko dlaczego zalecasz wyciągnąć spady na 3 mm, a Bleed Limit ustawić na 5 mm. Czy te parametry nie powinny być równe?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Sierpień 2015, 12:31   

mixer napisał/a:
natomiast nie bardzo rozumiem jak wyobrażasz sobie ulotkę trój i pięcio stronną.

Ja sobie nie wyobrażam. Ale niektórzy klienci z moich dawnych czasów drukarnianych - jak najbardziej. A na porządku dziennym było mylenie ilości stron z ilością kartek. To nawet było zabawne, zwłaszcza przy kasie.

mixer napisał/a:
Trurl, zrobienie impozycji jest jakimś rozwiązaniem.

Czego rozwiązaniem? Jaki jest Twój problem właściwie? W Corelu nie można publikować pdfa z różnymi spadami, bo i potrzeby nie ma takiej. Jak już musisz takiego mieć z jakiś tam tajemniczych powodów, to ustal spady ponownie w Acrobacie.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 24 Sierpień 2015, 13:03   

mixer napisał/a:
[...] Trurl, zrobienie impozycji jest jakimś rozwiązaniem. Nie rozumiem tylko dlaczego zalecasz wyciągnąć spady na 3 mm, a Bleed Limit ustawić na 5 mm. Czy te parametry nie powinny być równe?

Nie muszą, Bleed Limit musi być większy lub równy od wyciągniętych spadów. Bo Bleed Limit określa, jaki obszar poza granicą strony jest naświetlany.
Tę ulotkę trzeba drukować na papierze A3+, żeby się spady zmieściły i żeby mozna było je obciąć, a potem zbigować.
Pamiętaj tylko o montażu 4-1 i 2-3.
Sznytów nie dawaj - zrobią to w drukarni na dostarczonym przez Ciebie pedeefie. A Twoje i tak wywalą w PitStopie. No i pamiętaj, żeby w opcjach robienia pedeefu dać zamianę fontów na krzywe, żebyś nie musiał dbać o ich downloadowanie.

:-)

mixer 
Początkujący

Wysłany: 24 Sierpień 2015, 22:58   

Dzięki Trurl.

mixer 
Początkujący

Wysłany: 25 Sierpień 2015, 07:54   

tegraf napisał/a:
Jaki jest Twój problem właściwie? W Corelu nie można publikować pdfa z różnymi spadami, bo i potrzeby nie ma takiej.

Nie rozumiem cię tegraf. Przecież napisałem na początku, że mam w wyeksportowanym PDFie na każdej stronie zbędny pasek o szerokości spadu. Nie widzisz tego na PDFie który dołączyłem? Nie wygląda to dobrze i może utrudnić impozycję. Jeśli więc nie da się podczas eksportu do PDFa ustawić spadów wewnętrznych, to powstaje pytanie, czy drukarnia przyjmie mi takiego ułomnego corelowego PDFa.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Sierpień 2015, 08:28   

mixer napisał/a:
Nie wygląda to dobrze i może utrudnić impozycję.

Skąd wiesz? Wykonujesz impozycje?

Biały pasek masz dlatego, że ustawiłeś "dwie strony obok siebie". Ale to bez znaczenia. W tym konkretnym przypadku, spad wewnętrzny - biały czy kolorowy - zostanie obcięty podczas montażu w drukarni. Szkoda Twojego czasu na zabawy z ustawianiem stron obok siebie. To, co zajmie Ci kilkanaście minut (z groźbą pomyłki gdzieś tam w tle), drukarnia za pomocą odpowiedniego oprogramowania, załatwi w ułamki sekund.

Zaręczam Ci, że takie corelowe pseudoimpozycje to koszmarny sen drukarniowego montażysty.

Widziałeś gdzieś w regulaminach drukarń online wymóg wykonywania takiego wstępnego montażu, jak proponuje Trurl?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 25 Sierpień 2015, 20:07   

mixer, słuchaj co mówią koledzy, bo to spece z latami doświadczenia i nierzadko pracujący w drukarniach.

A tak na prawdę, bo jeśli chodzi o ulotki składane, to są właściwie dwie szkoły:

1. Żelazkiem ją! czyli projektujesz bezpośrednio w rozmiarze gotowej ulotki rozłożonej, czyli jakbyś ja wyprasował i zeskanował. Dla przykładu, ulotka 3×DL składana w C lub Z jest, po rozłożeniu, rozmiaru A4 gdzie z jednej strony masz 2, 3 i 4, a z drugiej masz 5, 6 i 1. To najlepszy sposób projektowania, bo masz w niej wizję tego, jak będzie wyglądać całość. Jest przy tym tylko jedno ALE - trzeba od drukarni dostać szablon z nałożonymi liniami bigowania bo różnie to w praktyce wygląda. Dlaczego? No bo gotowa ulotka 3×DL po złożeniu ma 99×210, co oznacza, że front ma 99×210, część środkowa ze stronami 3/6 ma taki sam wymiar, ale część wewnętrzna (to skrzydełko, co zamyka się do środka) musi mieć już 96-97×210, bo inaczej ulotka by się nie zamknęła.

2. Every man for himself! czyli przesyłasz każdą stronę osobno, jednak wtedy spady dajesz na około każdej strony, a nie tylko np. z lewej, bo to strona 2, a jak będzie strona 5 to dasz tylko z góry i z dołu. Jednak to dość trudne, musisz mieć w pamięci cały czas którą stronę robisz i jak na tych wewnętrznych, czyli "widzących się" stronach coś będziesz chciał przesunąć, to musisz edytować każdą stronę osobno. No i trzeba wyeksportować je w dobrej kolejności itd. itp.. Dodatkowo, przysparzasz drukarni roboty (w tym złym sensie). Podaruj to sobie.

Jak pobierzesz od drukarni szablon na ulotkę jakąkolwiek, to zobaczysz, że dostaniesz PDF albo CDR w którym będą tylko dwie strony w formacie rozłożonej ulotki, z zaznaczonymi liniami bigowania, spadu i cięcia. Rób wg tego, a nie kombinuj, bo na końcu prześlesz coś po swojemu, drukarnia się wkurzy i wydrukuje ci DOKŁADNIE to co przesłałeś, a nie to co myślałeś, że dostaniesz ;-) A czasem, to dwie różne rzeczy.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Sierpień 2015, 20:20   

Shame napisał/a:
No bo gotowa ulotka 3×DL po złożeniu ma 99×210, co oznacza, że front ma 99×210, część środkowa ze stronami 3/6 ma taki sam wymiar, ale część wewnętrzna (to skrzydełko, co zamyka się do środka) musi mieć już 96-97×210, bo inaczej ulotka by się nie zamknęła.

Źle. Drukujemy ulotkę A4 i falcujemy ulotkę A4. 99+99+97 to nie jest A4.

Jeżeli występuje to skrzydełko, co zamyka się do środka, tzn. mówimy o tzw. falcowaniu w C (nazwa pochodzi od kształtu krawędzi po sfalcowaniu). Jeżeli środkowe skrzydełko ma być mniejsze niż 1/3 z dłuższego boku A4, bo inaczej ulotka się nie zamknie (słuszna uwaga Shame), to oznacza że:
- ta mniejsza środkowa część to: (297/3) - 2 = 97 mm;
- pozostałe dwie części to: (297-97)/2 = 100 mm.

Jeżeli zaś mówimy o falcowaniu w "Z", to każda z części ma 297/3=99 mm.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 25 Sierpień 2015, 23:42   

Oj tam, czepiasz się. Starałem się uprościć jak można dla mixera, który najwyraźniej nie ma wielkiego doświadczenia w przygotowaniu do druku. Oczywiście masz rację, że format netto 3×DL w C to jakieś (294-295)×210. Ja chciałem jedynie przybliżyć temat bardziej zrozumiałym formatem A4, do którego braknie wszystkiego 3mm. Widzę jednak, że straż czuwa, więc następnym razem postaram się być dokładny, nawet w sprawach trywialnych ;-)

chezare 

Wysłany: 25 Sierpień 2015, 23:53   

Jak już mówimy o impozycji, robić samemu, czy dać zajęcie ludziom w drukarni, to ja z pewną taką nieśmiałością pozwolę sobie zauważyć, że arkusz papieru w drukarni ma tylko dwie strony, i że bardzo często zrobienie samodzielnie impozycji wymaga mniej pracy niż dzielenie projektu na pojedyncze strony. O tym że wygodniej się projektuje kiedy grafika w dokumencie jest ułożona tak jak w gotowym materiale chyba nikogo przekonywać nie trzeba? :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2015, 07:05   

Shame napisał/a:
więc następnym razem postaram się być dokładny, nawet w sprawach trywialnych

Słusznie :-) Trywialna - nie trywialna - wyśle ktoś, kto to przeczyta, pierwszą zrobioną ulotkę w formacie A4-2 mm do jakiejś tam drukarni i mu odeślą do poprawki. I się biedak zniechęci do Corela i zacznie układać glazurę. A może to wielki talent był i poszedł na zmarnowanie przez głupie 2 mm?

mixer 
Początkujący

Wysłany: 27 Sierpień 2015, 07:28   

3×DL falcowane w C w netto ma w końcu 99+99+97 czy 100+100+97? A może 3×DL to coś innego niż A4 składane do DL? (Znalazłem w internecie jeszcze "1/3 A4".)

chezare 

Wysłany: 27 Sierpień 2015, 10:04   

Tegraf, jak odeślą, to biedak znajdzie inną, bo ta co odesłała, to zła drukarnia była. :-)
Człowiek ma prawo zrobić ulotkę w jakim mus się podoba formacie (rozmiarze) i nic drukarni do tego, chyba że przekracza rozmiary arkusza który się da włożyć do maszyny. :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 27 Sierpień 2015, 10:17   

chezare napisał/a:
Człowiek ma prawo zrobić ulotkę w jakim mus się podoba formacie (rozmiarze)

Oczywiście, ale już nie w każdej drukarni wydrukuje. W drukarniach online nie ma z reguły produktów o dowolnych rozmiarach - te są obsługiwane jako zlecenia niestandardowe, czyli droższe.

Jak zamówi z ulotkę A4 - to ma dostarczyć A4. Rozmiar pracy ma być zgodny ze zleceniem. Jak rozmiar nie będzie zgodny - to wyląduje albo w koszu, albo dostanie do poprawki. Klient, dostarczający pdfa w rozmiarze 290x210 i oczekujący finalnie A4 - jest potencjalnie konfliktowy. Lepiej unikać.

Jeżeli dostarczy A4 w C, gdzie zaprojektuje każde skrzydełko na 99 mm, a makieta drukarni zakłada 100+100+97 - to dostanie sfalcowane tak, jak w makiecie. W dużych drukarniach online, gdzie drukuje się tysiące ulotek dziennie, nikt specjalnie nie będzie falcerki przestawiał dla tej jednej ulotki. Pewnie ten 1 mm różnicy w 99% przypadków jest bez znaczenia, ale mogę sobie wyobrazić projekt, gdzie jednak ten milimetr znaczenie będzie miał (np. każde skrzydełko w innym kolorze).

chezare 

Wysłany: 27 Sierpień 2015, 11:11   

Nie, jak się człowiek z taką drukarnią online umawia na coś tam, to jak się nie trzyma wytycznych, to ja nawet jestem za tym żeby chuligana przywołać do porządku i mu to co wysłał, odesłać. :-)
Rozwiązanie problemu powinno wyglądać tak:

Jak już zrobiłeś pojedyncze strony, to każda ma mieć spad na około, tak jak zrobiłeś, drukarnia sobie złoży.
Mam jednak pytanie do fachowców, biorę przykład z pdf autora.
Czy na stronie np. 3 poza granice obcinania powinna wychodzić pani z fotografii, czy powinno być tak jak kolega zrobił, w polu spadu znajduje się fragment z sąsiedniej strony?
Wiem, że to nie ma znaczenia, ale jak powinno być zrobione, żeby było elegancko? :-)

Cysorz 

Wysłany: 27 Sierpień 2015, 22:01   

mixer napisał/a:
/.../ Nie wiem jak wyeksportować do PDF ulotkę 4 stronną ze spadami /.../

Przykład w załączniku jest najbezpieczniejszy.
Szczegóły zobaczysz, jeżeli w Acrobacie ustawisz wyświetlanie z polami "drukarskimi" (Edycja -> Preferencje -> Ogólne -> Wyświetlanie strony -> Pokaż pola grafiki, przycięcia i spadu") - zielona linia pokaże Ci, w którym miejscu będzie "kończyła" się ulotka. Montaż i docięcie zostaw drukarni - zrobią to lepiej.
mixer_ulotka_test.pdf

Nie dodawaj żadnych paserów, znaczników cięcia itp. Zaznacz tylko podczas "Publikuj jako PDF" w zakładce "Ustawienia drukarskie" margines na spad. To ważna informacja dla kogoś, kto będzie robił impozycję. Tutaj przykładowo ustawienie na 3 mm:

chezare 

Wysłany: 28 Sierpień 2015, 09:14   

Jeśli już kolega zrobił osobno czterostronicowy dokument, to mogę się z Tobą zgodzić, ale dalej będę twierdził, że zrobił źle. Gdyby miał robić następną taką ulotkę, to robienie każdej strony osobno jest złym pomysłem.
Każda taka ulotka, obojętnie jakby nie była składana, po rozłożeniu, to dwie strony i jedna kartka papieru i albo powinny być dwa dokumenty jednostronicowe, albo jeden dwustronicowy. Tak jest łatwiej taki użytek skonstruować, szczególnie kiedy jakieś elementy grafiki są wspólne dla sąsiednich stron.

Cysorz 

Wysłany: 28 Sierpień 2015, 10:59   

Przecież można włączyć WYŚWIETLANIE dwóch stron koło siebie...

chezare 

Wysłany: 28 Sierpień 2015, 11:04   

Edycję tych wyświetlonych stron też można włączyć?
W moim zabytku to się nic nie da włączyć, ale może w nowszych wersjach?

Cysorz 

Wysłany: 28 Sierpień 2015, 12:04   

Sprawdź: Preferencje -> Strona -> Układ -> Dwie strony obok siebie.

mixer 
Początkujący

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 09:32   

Ponawiam pytanie: Czy 3×DL falcowane w C w netto ma 99+99+97 czy 100+100+97? A może 3×DL to coś innego niż A4 składane do DL? Znalazłem stronę drukarni http://drukarniacyfrowa.s...roduct,36,.html gdzie piszą, że A4 składane do DL w C to 100+100+97 (link "Jak przygotować").

Odpowiedz do tematu