Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukuję czcionki
Autor Wiadomość
jayjay 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 24 Sierpień 2015, 06:34   Poszukuję czcionki

Cześć,

potrzebuje czcionkę jak w załączniku - możecie pomóc?

Z góry dzięki!! :poklon

kerst tape.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 212 raz(y) 110.79 KB

Ostatnio zmieniony przez jayjay 25 Sierpień 2015, 07:21, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 24 Sierpień 2015, 08:13   

Jeśli chodzi o mnie, to nie potrzebuję :-)
Tak na oko, to będzie to:

http://www.whatfontis.com...RRY%20CHRISTMAS

jayjay 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 25 Sierpień 2015, 07:21   

chezare, dzięki :-D

P.S. już poprawiłem wcześniejszy post ;-)

chezare 

Wysłany: 25 Sierpień 2015, 07:42   

To był żart, ale dobrze że poprawiłeś, szkoda że teraz nie wiadomo kto potrzebuje :-)
Nie szukaj w tym co napisałem błędów, bo ja wiem że są. :-)
Poważnie, może przyda Ci się na przyszłość.
Szukając fonta można odpalić jakiś dafont i przeglądać tysiące obrazków. W takim przypadku dobrze jest zawęzić pole poszukiwania deklarując z jakiej rodziny chuligan może pochodzić. Tutaj potrzeba trochę wiedzy o fontach. Niektórzy mają magazyny z fontami na dyskach, ale to to samo. Przy takim szukaniu trzeba przyjrzeć się czcionce i zapamiętać jakiś charakterystyczny fragment znaku, znaków, inaczej od migających na ekranie obrazków prędzej dostaniesz ataku epilepsji, niż cokolwiek znajdziesz. Na szczęście jest w sieci kilka automatów, które porównują obrazki. Chyba najpopularniejsze są te z MyFonts i WhatFontis.
Ja się posłużyłem tym drugim, ale żeby dać mu szansę czasami trzeba wykonać drobną pracę, narysować dwie, trzy litery. W Twoim przypadku trzeba fotografię obrócić i pochylić tak żeby zniwelować zniekształcenia spowodowane perspektywą. Później rysujesz dwa, trzy znaki i czekasz z nadzieją, że procedura znajdzie font. Oczywiście czym czcionka bardziej dekoracyjna, tym szanse większe, najtrudniej jest z prostymi fontami, typu np. Arial, czasami takie fonty różnią się tym, że jeden ma kropki okrągłe, a drugi prostokątne, beznadziejna sprawa.
Jak już wszystko zawiedzie, a przed oczami migają ci tysiące liter, wołasz Bidona. :-)
Miłego dnia.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Sierpień 2015, 09:31   

wszystko sie zgadza ,ale zapomniales o jednej bardzo waznej rzeczy,ze jak szukasz na serwerach z obrazkow to trza to robić conajmniej dwa razy ,czyli raz wpisac z duzej a raz z malej litery poniewaz niektore fonty maja pomieszane style,najgorzej jak jakis napis ma znak specjalnyh no to trza w tedy przegladac glify ,ale to juz inna bajka :-)

Odpowiedz do tematu