Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Eksport do PDFa - problem spadu wewnętrznego
Autor Wiadomość
tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 09:36   

Decyduje drukarnia. Jak będziesz drukował w tej, co znalazłeś to 100+100+97. W innej może być inaczej.

chezare 

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 16:43   

Zasada jest prosta, nie ma co się kopać z drukarnią na wstępie, bo albo wyślą człowieka na drzewo żeby napompował liście, albo powiedzą, że możemy zrobić tak jak pan chce, ale ten 1 mm różnicy będzie pana kosztował tyle, co reszta 5000 tys. nakładu, bo musimy poprzestawiać maszyny. To jest wersja optymistyczna, w której możemy sobie z drukarnią podyskutować. Mnie całkiem niedawno trafiła się sytuacja, w której nie miałem nic do powiedzenia. Chciałem w takiej internetowej drukarni wydrukować prostą teczkę ofertową.
Zapoznałem się z wytycznymi według jakich mam przygotować dokument, ściągnąłem jakąś formę, skonstruowałem grafikę, zrobiłem pdf i wysłałem maila. Jeszcze miałem palec nad Enter kiedy dostałem odpowiedź. Państwa projekt nie spełnia wytycznych, ma złe wymiary. Błąd skorygowaliśmy, nie jest wymagane dalsze działanie. Urwał nać sobie pomyślałem, jak złe wymiary, jak trzy razy sprawdzałem. Otwieram pdf i faktycznie jest różnica jakichś tysięcznych części milimetra. Te wymiary sprawdził jakiś automat i on wysłał maila.
Wracając do tematu, oczywiście że ma być 100x100x97, bo tak chce drukarnia.
Jest w tym jakaś logika bo daje to w sumie A4, czyli format który znajduje się jak najbardziej w stosownej, poniemieckiej normie. Popatrzmy teraz na drugi przypadek, (99+99+97)x210, to niestety nie jest A4, ani żaden inny format który się w normach znajduje, ale po złożeniu daje DL, czego nie można powiedzieć o pierwszym przypadku.

mixer 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 31 Sierpień 2015, 18:05   

OK, dzięki

Odpowiedz do tematu