Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Duży plik do druku
Autor Wiadomość
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 31 Sierpień 2015, 09:53   Duży plik do druku

Dostałem duże pliki cdr z projektem albumu (na stronie z reguły tekst + fotki). Całość trzeba sprawdzić (krzywe, cmyk itp) i przygotować do druku w pdf. Zastanawiam się nad tym ostatnim zadaniem bo plików jest 13 (rozdziały) i sumie ma to ponad giga. Czy będzie najlepiej spłaszczyć każdą stronę do bitmapy i potem na pdf czy jakieś inne sugestie?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 10:16   

cyklop napisał/a:
Czy będzie najlepiej spłaszczyć każdą stronę do bitmapy

To powinno być karalne. Spłaszczyć - czyli utracić wszystkie dobrodziejstwa związane z wektorową postacią grafiki (ostrość, nadruk, zalewkowanie) i jednocześnie dołożyć całą makabrę rastra (zanik cienkich linii, nieczytelność drobnych tekstów, itp.). Gdyby to było lekarstwem, to jaki jest sens istnienia Corela? Paint wystarczy. Jpg rządzi.

cyklop napisał/a:
i sumie ma to ponad giga

Taka karma. Giga - to nic nadzwyczajnego.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 10:53   

Tak, wiem Tegraf - karę sam sam sobie wymierzyłem :mrgreen:
Wiesz jednak co może się dziać z różnymi efektami, przezroczystościami itp przy eksporcie do pdf. Dlatego przyszły mi na myśl te bitmapy...
btw: czasem korzystam z drukarni, która przyjmuje pliki jpg i wektorki wychodzą nieźle :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 10:59   

cyklop napisał/a:
Wiesz jednak co może się dziać z różnymi efektami, przezroczystościami itp przy eksporcie do pdf.

Może, ale nie musi. Jak będą problemy - konsultuj się autorem, żądaj poprawek lub zrób je sam. Drukuj po ich zatwierdzeniu. Ale zamiana na bitmapę, to pójście na łatwiznę, ze szkodą dla jakości. Mowa jest o jakimś dopieszczonym katalogu, a nie o nadruku na kartonie na zbiorowe opakowanie na cukier.

Pewnie weźmiesz za to przygotowanie jakieś pieniądze, więc zrób to dobrze. Fakt zamiany na bitmapę jest widoczny dla fachowca w pierwszej sekundzie oglądu finalnego produktu. Oby nie skończyło się ponownym drukiem, tym razem z wektorów.

cyklop napisał/a:
która przyjmuje pliki jpg i wektorki wychodzą nieźle

Ale prawdziwe wektorki wychodzą lepiej.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 11:05   

cyklop, po co chcesz coś z tym robić? Przecież giga to nie tak dużo - wejdzie Ci na każdy pendrajw, nie mówiąc już o płycie DVD. Jak robisz album, to licz sie z tym, że pliki pdf będą duże. A jeśli chcesz mieć małe pliki, to przygotuj do druku np. bilet tramwajowy, a nie album. :-)
Dawniej, kiedy wszystko naświetlało się na filmy, pliki postscriptowe były ogromne i nikogo to nie dziwiło.

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 11:26   

No dobra, macie rację. Ja wiedziałem, że tak będzie... :mrgreen:
W swej nieskończonej skromności i pokorze myślałem jednak, że mądrzejsi podpowiedzą jakiś cudowny sposób plotki

Cysorz 

Wysłany: 31 Sierpień 2015, 17:54   

cyklop - wygeneruj pdf-y, zarejestruj się w jakiejś drukarni on-line (np. Chroma), ściągnij programik - tzw. "Weryfikator", który dokładnie sprawdzi te pliki i pokaże ewentualnie co i gdzie trzeba zmienić.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 31 Sierpień 2015, 19:18   

cyklop napisał/a:
jakiś cudowny sposób

To zawsze jest tylko i wyłącznie zdrowy rozsądek i logika. Oczywiście, że - tak jak mówiła reszta - spłaszcze w JPG gotowego projektu to karalna głupota. Jednakże, w samym projekcie sa oczywiście elementy, które możesz spłaszczyć, żeby zaoszczędzić na wadze pliku (jeśli cię to tak boli). Dodatkowo, będziesz miał pewność, że wszystko wyjdzie cacy.

Jakie to elementy? Np. osłabione przezroczystością bitmapowe tła pod tekstem czy czymkolwiek. Po pierwsze nie wiadomo, jak wyjdzie to osłabienie - z przezroczystościami może być różnie. Dodatkowo, niepotrzebny jest kanał alfa, bo pogrubia wszystkie rastry. Zamiast tego, kiedy już nadasz już wyśnioną przezroczystość na bitmapę, to kliknij jeszcze raz Przekształć W Mapę Bitową i wybierz CMYK z ODhaczoną przezroczystością. Dostaniesz płaską bitmapę w kolorach jak po nadaniu przezroczystości. Czasem można w ten sposób zaoszczędzić duuuużo miejsca.

Co jeszcze? Cienie nad cieniami albo przezroczystościami nad wektorami. Jak masz tekst (np. nagłówek) z Cieniem lub półprzezroczystą bitmapę, której zasięg - NIE DAJ BOŻE - nachodzi na jakiś wektor (choćby nawet i milimetrem się ociera), to rozdziel Cień od nagłówka i przesuń na spód. Wtedy też możesz zamienić ten cień na bitmapę (tym razem już z przezroczystością), one zazwyczaj nie są duże i nie ważą aż tyle.

Można by tak wymieniać i wymieniać, jak porządnie przygotować plik do druku, ale to nie czas ani miejsce ;-)

Jeśli nie wiesz, co robi Przezroczystość umieszczona NAD wektorem, to popróbuj w domu i wygeneruj z tego PDFa. Myślę, że od razu załapiesz ;-)

MaK86
Początkujący

Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 09:32   zbyt duży PDF

Witam,

Zrobiłam sobie CV, które składa się z kilku krzywych (+tekst w krzywych) i jednego zdjęcia mojej osoby :)

Przy eksporcie otrzymuję plik 3MB ... Pracuj.pl nie uznaje tak dużych CV -max 1MB.

Czy są jakieś magiczne ustawienia przy eksporcie do .pdf?

Rozumiem, jakby grafika była skomplikowana, ale to dość prosty projekt.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 09:43   

nie osadzaj profilu kolorow

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 16:09   

Taki dokument będzie oglądany, a nie drukowany, zresztą wydrukować też bez problemu się da. Robisz pdf for Document Distributtion, nie zamieniasz tekstów na krzywe, chyba że font jakiś marny i marnie wygląda w pdf. Przy takim typie pdf to czy zarządzanie kolorami jest włączone czy nie, nie ma znaczenia, oczywiście stosujesz się do zaleceń kolegi Bidona. :-)
Taki dokument powinien mieć wielkość której daleko do 1 MB.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 16:11   

bidon184 napisał/a:
nie osadzaj profilu kolorow

Dodatkowo, jak wsadzisz swoją fotkę i już ją zmniejszysz do rozmiarów np. zdjęcia paszportowego (podejrzewam, że mniej więcej takie jest na tym CV) to zaznacz tą fotkę, kliknij Mapa Bitowa > Przekształć Mapę Bitową > z okna wybierz RGB i 150 dpi. Zobaczysz, jak ci PDF schudnie ;-)

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 18:55   

Shame, wydaje mi się, że nie jest to konieczne, fotka zostanie przetworzona przy generowaniu pdf. Fotografia w moim pdf w Corelu ma 2100x2200 pikseli przy rozdzielczości ponad 800 dpi. W pdf, nic nie zmieniałem w ustawieniach, powinna mieć 200, bo tyle chyba jest standardowo? Jak by np. kompresję jpg przestawić na jakieś 50, 60 to ten pdf powinien się zmniejszyć o połowę.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 18:59   

No właśnie pytanie, czy jest? Nie wiemy, jakich ustawień używa MaK. Może Prepress? Może ma Bez kompresji? Oto jest pytanie (a raczej pytania) ;-)

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2015, 19:47   

Shame, ja napisałem co ma zrobić. :-)

Odpowiedz do tematu