Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel Draw X4 instalacja windows 10
Autor Wiadomość
Bencom
Początkujący

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:07   Corel Draw X4 instalacja windows 10

Witam szanowne forum i mądrych ludzi na nim, mam problem mianowicie skusiłem się na upgrade do windowsa 10, system jak dla mnie ok nie narzekam wszystkie programy które używam się instalują OPRÓCZ mojego corela draw x4 czy jest jakiś sposób na jego instalację?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:11   

Instalowałem w testowej wersji Windows 10 32 BIT ,nie było żadnych problemów.

Bencom
Początkujący

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:20   

Zainstalowałem przed chwilą na nowo system i dalej mam informację że aplikacja nie będzie działać

restauro 

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:23   

Bencom napisał/a:
mam informację że aplikacja nie będzie działać

Masz Windows 32 czy 64 bit

Bencom
Początkujący

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:26   

x64 a corel x4 home & student

restauro 

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:40   

Cytat:
x64

To może być problemem , o ile pamiętam dopiero X6 dostosował CorelDraw do systemu 64 bit.
W win7 jeszcze się jakoś instalowało , 10 to jednak inna bajka.
Nie bardzo wiem czy win10 ma możliwość instalacji programów w trybie np win 7 . Nie wiem czy by to pomogło ,ale można sprawdzić .

Bencom
Początkujący

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:47   

no szkoda może corel coś kiedyś wymyśli jakiś patch w końcu wersja pudełkowa i chyba trzeba iść do przodu, a po za tym mam 12GB ramu więc nie będę zmieniał na x86

restauro 

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:53   

Można ,jeśli często korzystasz z Corela zainstalować na innej partycji jako drugi system win7

restauro 

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 20:55   

Bencom napisał/a:
może corel coś kiedyś wymyśli jakiś patch

Nie licz na to.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Sierpień 2015, 21:45   

no nie ma co liczyc bo patch to nakladka na system logiczny,a tu by potrzeba komunikacji bitowej,to inna bajka niestety,aczkolwiek proces logiczny miedzy 32 a 64 przy kalkulacji 2/4 GB Ram w sensie czystego wektoru jest bez znaczenia poniewaz komputer bedzie kozystal z buforu pamieci podrecznej

s-p-i-n 

Wysłany: 23 Sierpień 2015, 15:17   

Bencom napisał/a:
no szkoda może corel coś kiedyś wymyśli jakiś patch w końcu wersja pudełkowa i chyba trzeba iść do przodu, a po za tym mam 12GB ramu więc nie będę zmieniał na x86

Instalujesz następująco:

1. wkładasz płyte CD-Rom, jeżeli pojawia się informacja "Ta aplikacja nie obsługuje systemu Windows 10". Pomijasz autorun i instalujesz z pliku setup.exe
2. Corel zmienia ustawienia w rejestrze więc, kolejnym krokiem jest modyfikacja rejestru: ppm klikinij na ikonę menu start i daj uruchom>wpisze regedit>gdy uruchomi sie rejestr klikasz ppm na HKEY_CLASSES_ROOT > dajesz uprawnienia > w zabezpieczeniach dodajesz pozycję Wszystkie pakiety aplikacji + uprawnienia na odczyt

Teraz powinno wszystko działać.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 23 Sierpień 2015, 19:08   

a nie lepiej wylaczyc zapora i PPM na exe i klikinac zainstaluj jako administrator? to powinno dac ten sam efekt chyba ??

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 17 Wrzesień 2015, 12:20   

Nie idzie : / setup.exe też wywołuje alert i tyle... administrator też nic, net 3.5 nic.
Ale dno : (

Tak mam po instalacji na czysto Win10, poprzednio, przy migracji z 7 uruchamiał się. Idiotyczne to jest...

s-p-i-n 

Wysłany: 17 Wrzesień 2015, 17:18   

Sponsi napisał/a:
Nie idzie : / setup.exe też wywołuje alert i tyle... administrator też nic, net 3.5 nic.
Ale dno : (

Tak mam po instalacji na czysto Win10, poprzednio, przy migracji z 7 uruchamiał się. Idiotyczne to jest...

na plycie musisz znaleźć bespośredniego exeka do instalacji Drawa, a nie setup.exe

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 18 Wrzesień 2015, 07:14   

Nie mam płyty : )
Mam zgranego z płyty + plik ktoś mi tu podrzucił, bo płyta jakaś porysowana czy coś heh

Plik do instalacji to autostart, a on też się blokuje. Zresztą on i tak uruchamia setup.exe.

restauro 

Wysłany: 18 Wrzesień 2015, 07:57   

Zobacz z folderu Setup .
SetupARP .exe
lub
Setup.exe

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 18 Wrzesień 2015, 10:18   

To te pliki. Nic, dupa. Ta menda nawet nie próbuje tego uruchamiać, tylko wywala alert i koniec.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Wrzesień 2015, 10:32   

zaraz bo sie pogubilem ,temat zaczal inny user chyba :-) masz ten sam corel system,i jaki alert ?

restauro 

Wysłany: 18 Wrzesień 2015, 12:24   

Sponsi ma X4 oraz win 10 ,chyba 64 bit ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Wrzesień 2015, 13:13   

no tak ale jaki system mial windows7 Ultimate czy jaki,bo jesli ultimate to upgrade do 10 i tak zrobi dwa foldery Programs Files i modul symulacji instalacji w zgodnoisci z wczesniejszymi systemami zostaje ,wiec corel musi dzialac jesli dzialal na popezrdnim systemie,i mozemy sie zastanawiac jaki blad popelnia uzytkownik jesli nie dzial ,natomiast jesli ma win 10 czystego czyli instalacja systemu jest nazwijmy to bez migracji corel nie bedzie dzialal,wiec moje pytanie brzmi czy to jest upgrade czy poprostu nowy sysem win10 ? a jesli tak to jaki? bo chyba najwyzszy ma modul symulacji,tylko problem moze polegac na tym ze auto run corela bedzie od razu mielil zgodnosc,no nioe wiem troszku za malo informacji jak na razie :-)

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 18 Wrzesień 2015, 14:24   

Nie, poprzednio po upgradzie grało. Teraz instalka na czysto i lipa.

Win10 64bit. X4 SP2.

Użytkownik jest super, komputer jest super, tylko Corel leci w kulki - albo MS, wybierajcie sobie. Mnie interesi jedno: jak to uruchomić i czy kupować X5 czy X6 jakby co : /

Parę komentarzy wyżej pisałem o tym, że to 10 na czysto : )
Żenujące jest to, że 10tka sztucznie nie uruchamia. Że gdyby upgrade - poszłoby, a że na czysto - ni ceha.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 18 Wrzesień 2015, 15:10   

znaczy do MS to chyba pretensji miec nie mozna bo po upgrade wszystko dziala,czyli zadbali jako tako. a to ze te upgrade to tak de facto top update,to ja bym sie nie czepial.troche smieci zostaje ale zawsze mozna sobie je usunac,ale do tematu ,jak dla mnie uruchomic sie da,problem polega na tym ze to firmy zewnetrzne powinny dostosowac aplikacje,corel widocznie w nizszych wersjach z automatu zablokowal instalacje,pewnie chodzi o kaske zeby kupowac wyzsze wersje,nie mam jeszcze win10 zeby pomoc w instalacji,ale,to moja taka mys ze chyba wystarczy wywalic auto run z pliku instalacyjnego corela i recznie odpalic exe i powinno smigac,ale powtarzam ze to moja raka mysl :-)

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 19 Wrzesień 2015, 08:53   

Nie no - nie będę robił instalacji 7 i potem upgrade... to jest głupota. To normalne, że czysta instalacja jest najlepsza. Czyli na logikę: MS środowisko daje OK. Jak dla mnie to Corel to dno. Tak samo w supporcie - jest formularz i do wyboru 2-3 ostatnie wersje w formularzu, czyli już nawet użytkowników X5 mają w dupie. Żenująca firemka, oby zdechła w końcu (bo tak jak obserwuję przez parę lat korzystania, to wszyscy "ochają" za 9tką i narzekają non stop na kolejne wersje) i żeby konkurencja ich wycięła już totalnie. Tylko poligrafia ich ratuje...
Się wkurzyłem. Żenada totalna. Nie kupię za tysiaka X7, wbijam. Może X6, czy coś, jakiś SE... hmmm.. tylko czy to gówno pójdzie na Win10 64bit, heh. Niby, że X5 chodzi, ale "action required" - cholera wie jakie action (znalezione w necie na jakiejś stronie pokazującej kompatybilność).

Pewnie, że chodzi o kaskę, support - tfu - Corela na twitterze oferuje pomoc w zakupie X7.
ŻE-NA-DA. Będę na pewno o tym pamiętał. I tak kupuję to badziewie co 3-4 edycje, więc może i tak trzeba to kupić i teraz. Boszzz... i oni się dziwią, że zdychają...

restauro 

Wysłany: 19 Wrzesień 2015, 10:34   

Bidon proponuje na czas instalacji wywalić autorun z pliku instalacyjnego corela .Nie wiem czy pomoże ,spróbować można .

64 od x 6
http://www.coreldraw.com/...sonChart_en.pdf

Można kupić uaktualnienie do X7 na stronie amerykańskiej 199 (czasem 50 USD taniej) +14,99 jeśli chcesz na płycie z instrukcją .
W polskim oddziale ,polska wersja językowa - 438,46 USD + za płytkę ta sama cena 14.99.
Wydaje się wszystko ok ,tylko o ile się nie mylę ,żeby zainstalować uaktualnienie trzeba mieć wersję uprawniającą do uaktualnienia zainstalowaną w komputerze.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 19 Wrzesień 2015, 17:11   

Nie wiem, czy X4 SE można updatować do X7 EN (ja chętnie, bo wolę wersje EN)... to będzie legal? : )

Odpowiedz do tematu