|
Wrażenia z testowania CorelDRAW X4 |
| Autor |
Wiadomość |
DooSHeK
Znawca

Pomógł: 9 razy Wiek: 44 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 157 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2008, 17:30 Wrażenia z testowania CorelDRAW X4
|
|
|
Testuję CDX4 od paru dni. CDGS X4 PL
- zauważalna poprawa stabilności i szybkości w porównaniu do X3. Nie ma denerwującego czasu oczekiwania i przetwarzania czegoś przy zamykaniu pliku oraz usuwanie danych z pamięci trwa znacznie krócej
- kolory na palecie kolorów oddzielone są szarą kreską (poprzednio czarną) co imo powoduje, że kolory sprawiają wrażenie pastelowych i za bardzo ta kreska rzuca się w oczy
- na niektórych systemach w X3 w podglądzie pełnoekranowym były wyświetlane inne kolory niż w projekcie (inne odcienie), w X4 jest już ok.
- po zaznaczeniu bitmapy na dolnym pasku nie pokazuje już rozdzielczości tylko przestrzeń kolorów i na jakiej warstwie znajduje się bitmapa
- przy zamianie na bitmapę z wł. wygładzaniem nadal tworzone jest na około 1px wtopienie :/ co powoduje że trzeba kadrować bitmapę
- brak opcji przy eksporcie "Zapisuj do internetu" czy jakoś tak, zamieniało to spacje w nazwach plików na podkreślenie _
- po zainstalowaniu ADOBE CMM i ustawieniu w PHOTOPAINT jako model obsługi koloru znaczne i widoczne spowolnienie w odświerzaniu wyswietlanego obrazu :/
- dalej nie poprawili błędu z tworzeniem cieni. Czasami nieprawidłowo tworzy się cień zamiast przyjąć kształt obiektu to robi się prostokątny. Trzeba wtedy zapisać i zamknąć dokument i otworzyć na nowo :/
Nowych f-cji nie testowałem jeszcze (np. tabele)
Zapraszam do dzielenia się wrażeniami z testowania nowego corela.
Wersja testowa PL jest do pobrania z www.corel.com |
| Ostatnio zmieniony przez DooSHeK 3 Maj 2008, 17:49, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
marol2
Fachowiec HANYS

Wersja CorelDRAW: x3 i x6
Pomógł: 35 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 206 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2008, 18:41
|
|
|
| gdzie się podziała teczka podręczna?-mnie jej bardzo brakuje! |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2008, 18:55
|
|
|
| Jako że ta wersja robiona jest pod viste to system wyszukiwania został przebudowany i korzysta z mechanizmów visty tak że teraz jak coś szukamy to bezpośrednio z pod visty. Wnioskując na podstawie opisu i filmików na temat nowych f-cji. Nie mam visty więc nie wiem na ile to prawda. Fakt pod XP brakuje klasycznej teczki podręcznej :( |
|
|
|
 |
jagna
Jagna

Pomogła: 13 razy Wiek: 51 Dołączyła: 17 Paź 2006 Posty: 478 Skąd: Australia
|
|
|
|
 |
Bertt
Początkujący

|
Wysłany: 2 Maj 2008, 14:25
|
|
|
Zgadzam się co do szarych kresek oddzielających kolory. Zwykle mam tę paletę bardziej rozbudowaną niż oryginał, a szary w tym przypadku nie jest neutralny i powoduje, że kolory są pastelowe. Można włączyć grubsze linie oddzielające kolory, wtedy są czarne, ale sam pojemnik z kolorem robi się malutki. Można też włączyć duże pojemniki i wtedy zajmą one połowę ekranu. Corel chwali się przełomowymi odkryciami i zmianami, a nie potrafi dostrzec tak prostych błędów. Dla mnie to wbrew pozorom poważny błąd, bo utrudnia pracę. Kontur strony też jest szary i wygląda to tak, jakby monitor siadał. Oczywiście kontur można wyłączać, ale po co producent robi takie idiotyzmy?
Ogólnie X4 jest nieco lepszy od X3, szybszy i ogólnie nowocześniejszy. Mimo wszystko polecam, ale tylko pod warunkiem, że będzie zainstalowany na dobrym kompie. Vista nie jest konieczna, ale XP raczej tak. Ostatnio zmuszony byłem chwilę popracować w CDR 9 i choć kiedyś uważałem tę wersję za najlepszą, dziś wiem, że pomiędzy 9 a X4 jest ogromna przepaść. Cóż, świat nie stoi w miejscu... |
|
|
|
 |
arnoldk_20
Początkujący

|
Wysłany: 3 Maj 2008, 12:23
|
|
|
Zauważyłem kilka błędów
- brak powiększania przy wciśniętym ctrl i kręceniu rolką myszki.
- przy przesuwaniu obiektów za pomocą klawiszy kursora obiekty się przesuwają ale nie zmieniają się współrzędne. |
|
|
|
 |
DooSHeK
Znawca

|
Wysłany: 3 Maj 2008, 12:40
|
|
|
| Domyślnie przy kręceniu rolką jest zoom (można to zmienić w opcjach). Przy wciśniętym CTRL jest przesuwanie suwakiem w lewo/prawo a przy ALT góra/dół. |
|
|
|
 |
seonsei
Początkujący

|
Wysłany: 23 Maj 2008, 13:16
|
|
|
przeglądając ten post liczę na to, że czegoś się dowiem :) więc proszę by laicy piszący o rolkach w myszce i ctrl-ach sie nie wcinali xD ok żarty żartami.. X4 podoba mi sie równie jak x3.. ale nie które "stare bugi" (już tu ujęte)wprawiają mnie w zdumienie ;\
No i nareszcie edycja tabel.. Może ktoś dokładnie sprawdzić możliwości tego narzędzia bo sam nie mam czasu |
|
|
|
 |
arnoldk_20
Początkujący

|
Wysłany: 23 Maj 2008, 18:51
|
|
|
Problem z rolką myszy był, ale częściowo spowodowany przez program do obsługi myszki a4tech po wyłączeniu programu wszystko wróciło do normy, jako ciekawostkę powiem, że nie było tego w żadnej poprzedniej wersji.
seonsei dlaczego twierdzisz, że jestem laikiem. |
|
|
|
 |
|
|