Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie katalogu
Autor Wiadomość
ladyz
Początkujący

Wysłany: 26 Październik 2015, 20:17   Przygotowanie katalogu

Witam. Chcę stworzyć mały katalog reklamowy produktów do druku. Tylko nie wiem od czego zacząć. Może ktoś pomóc? Każda strona będzie miała tą samą grafikę. Chciałabym wiedzieć jak ustawić stronę aby juz na początku wszystko było ok. Format jaki chcę drukować to B5 Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Cysorz 

Wysłany: 26 Październik 2015, 20:33   

1. Ustaw sobie docelowy format w nowo otwartym dokumencie. Każda następna strona którą dodasz będzie miała ten sam wymiar, o ile go specjalnie nie zmienisz.
2. Zakładam, że grafika będzie "na spad". Ustaw prowadnice na krawędziach strony, dodaj następne np. na 3 mm na zewnątrz (to ten spad). Dołóż do tego następne, tym razem do wewnątrz (np. 7 mm) - to będzie tzw. "obszar bezpieczny". Zaznacz "dociąganie do prowadnic", co Ci ułatwi pracę.

I właściwie to już koniec przygotowań. Dalej już tylko dodawanie zdjęć/tekstów i ich rozkładanie. Jeżeli tłem(?) będzie ta sama grafika jak napisałaś, warto stworzyć nową multiwarstwę i tam ją (grafikę) umieścić i zablokować.

ladyz
Początkujący

Wysłany: 26 Październik 2015, 20:45   

Tło będzie wszędzie takie samo więc dzięki za podpowiedź z ta blokadą :) czyli ustawiam spady i mogę działać. :)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Październik 2015, 21:01   

Jeżeli to nie jest praca drukowana w jakimś minimalnym nakładzie na cyfrze, tylko w jakimś większym na offsecie - to 100 x przemyśl ten B5, a najlepiej upewnij się w drukarni, co kto tam ma na myśli mówiąc "B5". Poproś o sprecyzowanie wymiarów w mm.

ladyz
Początkujący

Wysłany: 26 Październik 2015, 21:15   

tegraf napisał/a:
Jeżeli to nie jest praca drukowana w jakimś minimalnym nakładzie na cyfrze, tylko w jakimś większym na offsecie - to 100 x przemyśl ten B5, a najlepiej upewnij się w drukarni, co kto tam ma na myśli mówiąc "B5". Poproś o sprecyzowanie wymiarów w mm.

czyli bezpieczniej w A4? Chciałam trosze mniejszy format ale A5 jest za mały:(

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 26 Październik 2015, 21:24   

Malutki napisał/a:
warto stworzyć nową multiwarstwę i tam ją (grafikę) umieścić i zablokować.

Bardzo dobra podpowiedź, tylko w Corelu nie ma multiwarstwy ;-) Jest za to Warstwa Główna:

A co to

Cytat:
czyli bezpieczniej w A4? Chciałam trosze mniejszy format ale A5 jest za mały:(

To nie chodzi o to, co bezpieczniej, a co nie, tylko o to, żeby projektant i drukarnia mówili tym samym językiem. Niektórzy mogą mieć o milimetry inny wymiar dla B5 niż cała reszta. Jak tylko ustalisz z drukarnią wymiar strony netto, to resztę robisz już normalnie, choćby to była książka DL w pionie. Ważne, żeby drukarnia się określiła czego oczekuje w kwestii rozmiaru strony.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Październik 2015, 21:36   

ladyz napisał/a:
zyli bezpieczniej w A4? Chciałam trosze mniejszy format ale A5 jest za mały:(

Nie w tym problem.

2xA5 = A4
4xA5 = 2XA4 = A3
8xA5 = 4XA4 = 2xA3 = A2

Prace A5 najczęściej drukuje się na offsecie na papierze A2, umieszczając 8 stron A5 na jednej stronie arkusza (A2). W teorii. W praktyce, obok stron katalogu, na arkuszu drukarskim musi się znaleźć szereg elementów kontrolnych (różnego rodzaju paski, znaczniki, pasery). Sama strona katalogu to też nie "czysty" A5, a A5 ze spadami, czyli większy.

Czyli na "czystym" arkuszu A2 - nie ma prawa zmieścić się 8 stron A5 + te dodatkowe elementy. Nie da się do litrowej butelki wlać dwóch litrów wody.

Dlatego też 8 stron katalogu A5 drukuje się na arkuszu oznaczanym jako A2+ lub A2++. Każdy + to mniej więcej cal więcej do nominalnego wymiaru.
Na takim arkuszu mieści się 8 stron A5 ze spadami + wszystkie elementy dodatkowe.

Jeżeli jednak spróbujemy zamienić w tekście powyżej A5 na B5, to już nie wszytko musi być prawdą. Nie wszystkie rodzaje papierów występują w rozmiarze większym niż B2 (nie ma B2+ czy też B2++).

Dlatego też często B5, to inny, mniejszy B5. Mniejszy niż rozmiar 176×250 mm, np. 165x235 mm.

Jeżeli jednak drukarniowy klient upiera się, aby jednak B5 był taki, jak w Wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Format_arkusza , to płaci drożej. Druk 8 stron B5 odbywa się na papierze A1 lub jakimś specjalnie docinanym.

ladyz
Początkujący

Wysłany: 26 Październik 2015, 21:42   

Cytat:
dzięki:)

ladyz
Początkujący

Wysłany: 29 Październik 2015, 18:20   

Witam. Czy mógłby mi ktoś przygotować jedną stronę ze spadami do druku? Format A4. Chciałabym aby wszystko juz na początku było ok. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Cysorz 

Wysłany: 29 Październik 2015, 18:36   

Utwórz nowy dokument (domyślnie jest to format A-4).
Wyciągnij prowadnice poza wymiar strony (2-3 mm: to jest spad) i do nich dociągaj tła, grafikę, zdjęcia itp.
Wyciągnij nowe prowadnice do wnętrza strony (5-7 mm: to jest tzw. obszar bezpieczeństwa). Nie przekraczaj ich tekstami, logotypami, tabelami i innymi ważnymi informacjami.

::szablon::

ladyz
Początkujący

Wysłany: 25 Styczeń 2017, 21:49   

Cysorz napisał/a:
Utwórz nowy dokument (domyślnie jest to format A-4).
Wyciągnij prowadnice poza wymiar strony (2-3 mm: to jest spad) i do nich dociągaj tła, grafikę, zdjęcia itp.
Wyciągnij nowe prowadnice do wnętrza strony (5-7 mm: to jest tzw. obszar bezpieczeństwa). Nie przekraczaj ich tekstami, logotypami, tabelami i innymi ważnymi informacjami.

::szablon::

spóźnione dziekuję :)

Odpowiedz do tematu