Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie obejrzeć transmisje KSW32? Oglądaj KSW32 Transmsija.
Autor Wiadomość
TransmisjaKSW32 
Początkujący

Wysłany: 30 Październik 2015, 15:57   Gdzie obejrzeć transmisje KSW32? Oglądaj KSW32 Transmsija.

Transmisja KSW 32 na żywo. Oglądaj /.../ CIACH!!!

Nie tolerujemy i nie będziemy tolerować kryptoreklamy na Forum. Za zrobienie tego grozi ban oraz umieszczenie loginu, e-mail oraz adresu IP na stronach antyspamowych, np. StopForumSpam, CleanTalk itp. Moderator.
Ostatnio zmieniony przez Cysorz 20 Styczeń 2016, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 30 Październik 2015, 20:24   

Spamer zablokowany devil

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 30 Październik 2015, 23:27   

To jeszcze ten spam pokasować...

Cysorz 

Wysłany: 31 Październik 2015, 00:39   

No niestety nie ma aktywnych moderatorów z uprawnieniami na tym forum :-/ ...

Artur Miernik 

Wysłany: 31 Październik 2015, 17:18   

Roland był, ostatnio 8 dni temu, ale znów nie zdążył przeczytać moich próśb o skasowanie kilku kont. Pierwsze prośba jeszcze z 23 września. Ostatecznie, po 12 października odpuściłem sobie zawiadamianie założyciela o naruszeniach na Forum.

chezare 

Wysłany: 1 Listopad 2015, 01:44   

Panowie, blokowanie nie ma żadnego sensu, szkoda czasu, oni wchodzą tu raz i więcej nie zaglądają. Poza tym, akurat w tym przypadku to zachowujecie się jak cenzorzy, jesteśmy w Hyde Parku. :-)
Roland pewnie nie ma czasu żeby samemu utrudniać życie idiotom, nie wiem czy konstrukcja tego forum pozwala skutecznie to robić.
Wyobraźcie sobie sytuację że jakiegoś pięknego dnia może się okazać, że forum nie istnieje, bo Roland doszedł do wniosku, że dla wątpliwej reklamy własnych książek, mu się to zwyczajnie nie opłaca, że zabiera mu to czas, itd., itp., i co wtedy zrobicie z wolnym czasem? :-)

Cysorz 

Wysłany: 1 Listopad 2015, 02:56   

No, ja na przykład mam rodzinę :-D

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 1 Listopad 2015, 07:43   

chezare napisał/a:
że forum nie istnieje, bo Roland doszedł do wniosku, że dla wątpliwej reklamy własnych książek, mu się to zwyczajnie nie opłaca

A jaki jest właściwie "stan prawny" forum? To prywatna inicjatywa? Czy "ktoś" może je wysadzić w powietrze, ot, tak sobie? Bo jak tak, to zaczynam mieć wątpliwości nad sensem bycia tutaj. Może sobie założę własne forum?

Moderator raz na tydzień - to jakiś żart.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 1 Listopad 2015, 09:05   

tu tak naprawde nie ma Moderatora ,wszyscy zieloni jadą na uprawnieniach vModeratora co uwazam za dość poważne niedopatrzenie,a jesli juz tak musi byc to przynajmniej dodac pod forum Kosz i tam vModerator moze spokojnie przenosic spamowe tematy,kosz sam czysci sie raz na tydzien czy tam dwa,i bedzie spokoj :-)

PS: tera tak patrze ze jest testowe forum,to tam przenosic

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 1 Listopad 2015, 12:08   

tegraf napisał/a:
Może sobie założę własne forum?

No ja to proponowałem już jakiś czas temu. Żeby daleko nie szukać, żyjemy w świecie, w którym serwery pozwalające na instalację dowolnego forum są faktycznie bezpłatne i zupełnie (podkreślam to) bez reklam. Jedynym ograniczeniem jest miejsce na serwerze (np. 250 MB) i to, że musi się na nim odbyć ruch przynajmniej raz w miesiącu. Ja na takim serwerze założyłem kilka stron, bo praktycznie zawsze się zdarzy, że ktoś - choćby i sam właściciel strony - wejdzie raz na miecha. A u nas jest ruch jak na Marszałkowskiej.

Jeśli Roland nie ma czasu, czy wręcz chęci na zajmowanie się forum i jego kontynuację, to niech tylko raz da dostęp na prawach admina, żebyśmy mogli zrobić migrację forum (już był o tym post z mojej strony), a pod ten adres wrzucimy przekierowanie na nowy adres?

chezare 

Wysłany: 1 Listopad 2015, 15:50   

Przepraszam bardzo, ale chyba za bardzo się rozpędzacie?
Po pierwsze, Shame, takie forum to gigabajty danych, nie da się tego zrobić za darmo, ale można by się złożyć, wyjdą grosze.
Co do statusu tego miejsca, to ja nie mam na ten temat żadnych danych, ale wydaje mi się, że jest to prywatny projekt Rolanda i on ponosi koszty tego przedsięwzięcia.
Piszę książki, to zrobię forum na którym przy okazji je zareklamuję. Nie mam pojęcia ile kosztuje trzymanie przy życiu tego projektu, ale to raczej nie są jakieś duże pieniądze. Ryzyko jest takie, że jak to jest prywatny projekt, to autorowi może się w pewnym momencie przestać chcieć nim zajmować, z czym po części już mamy do czynienia. O sytuacji kiedy forum raz działało, a raz nie, nie wspomnę, bo na razie się uspokoiło.
To forum jest samoobsługowe, co moim zdaniem, z którym się akurat wyjątkowo zgadzam :-) jest zaletą, a nie wadą. W innych miejscach wywaliliby niektórych z nas tysiąc razy, a tutaj mogę się np. Bidona zapytać jaka jest temperatura wody w Bałtyku, albo Malutkiego ile jest aktualnie gołębi na rynku i nikt mi złego słowa nie powie.
Oczywiście każdy może sobie założyć dowolny serwis, ale nie przekopiujemy tego co tu jest, bo to byłaby pospolita kradzież. Zaczynać od zera, to co już gdzieś istnieje?
Jedyny skuteczny sposób żeby wyeliminować takie historie jak ta z tematu, to badanie wpisów przed ich opublikowaniem, ale do tego potrzebny jest żywy człowiek, który nic innego nie będzie robił, tylko czytał to co ludzie piszą. Za darmo tego nikt nie zrobi, a automat nie wyłapie chomąta przepoconego który napisze qurwa. Po odrzuceniu tej opcji, pozostaje dać uprawnienia do kasowania takich wpisów komuś kto tu często bywa. Najlepiej żeby takich osób było kilka, wtedy mechanizm będzie bardziej skuteczny. Tego powinniśmy domagać się od Rolanda, dla jego własnego dobra. :-)
Oczywiście ten mechanizm nie powinien dotyczyć tych co te uprawnienia dostaną. happy

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 1 Listopad 2015, 22:39   

chezare napisał/a:
Po pierwsze, Shame, takie forum to gigabajty danych

No faktycznie, nie do końca to przemyślałem, bo forum działa od 2006 i trochę postów było, jednak z tymi gigabajtami to przesadziłeś ;-) Według mojej rachuby same posty mogą ważyć ok. 100 MB. Chociaż przyznam się, że to mocno zawyżona wartość, bo przyjąłem że każdy jeden post to +/- znormalizowany maszynopis, czyli 1800 znaków. A przecież wiemy, że pewno 80% postów to 1-2 zdania. Nie mniej jednak można by brać bez załączników, prawda? I tak już właściwie wszyscy wszystko linkują.

Nie mniej jednak, nie chciałem, brońcie bogowie, pochować forum póki dycha! Chwała Rolandowi za inicjatywę i już prawie 10 lat istnienia i oby przeżyło jeszcze 100, ale jak widać dzieje się co raz gorzej i prośby o uprawnienia wiszą chyba od około pół roku. I nadal nic. Co wg ciebie miałoby świadczyć, że czeka nas przełom i nagle modlitwy zostaną wysłuchane? Bo wiesz, moderatorzy to jedno. Jasne, mogą skasować post o imprezie noworocznej, ale jak opowiadał (chyba) Malutki lub tegraf, są boty co zasypują dziesiątkami lub setkami topic'ów. A to raczej robota dla wtyczek, których Mod już nie zainstaluje. Nie chcę być złym prorokiem, ale co raz gorzej to wygląda.

A rozprawy o pogodzie i gołębiach to nie spam reklamowy. Nikt nie karci za jeden czy drugi offtop. Chodzi o to automatyczne gówno, które może nas zalać. Chodzi o nadzór nad spójnością forum. Oraz o możliwą eliminację ewentualnych błędów technicznych. Czy nawet o zainstalowanie jakichś stylów, bo SubSilver już mi obrzydł... ;-)

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 2 Listopad 2015, 09:59   

Nie no, nie wyskakujmy tutaj z darmowymi serwerami z darmowymi forami rzekomo bez reklam. To by było podduszanie tego forum i próba jego uśmiercenia!

Forum trzeba moderować, czyścić też trzeba, tak samo, jak archiwizować, aktualizować i konserwować. A nie, że "blokowanie nie ma sensu".

Gigabajty od 2006 roku? A czemu nie? Jeśli pliki są przechowywane na serwerze wewnętrznie, to może i być, że gigabajt (nie baza, ale całość).

Autor i główny mastah forum ma prawo do wszystkiego i to od Niego wszystko zależy, w Nim nadzieja.

Inna sprawa, że doświadczenie pokazuje, że próby określania czym jest jakieś forum kończyły się tragicznie - komercja potrafi zabić luz społecznościowy.

Proponuję co niektórym zajęcie się swoim DTP czy offsetem czy innymi kwestiami, w których są dobrzy : )

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 2 Listopad 2015, 18:12   

Sponsi napisał/a:
nie wyskakujmy tutaj z darmowymi serwerami z darmowymi forami rzekomo bez reklam.

Mam wrażenie, że pokutuje jeszcze u niektórych archaiczne przekonania odnośnie usług w Sieci. To już nie te czasy. Świat się zmienia.

Sponsi napisał/a:
To by było podduszanie tego forum i próba jego uśmiercenia!

A teraz pomału osuwa się w przepaść. Twierdzisz, że próby ratowania forum są gorsze, niż nic nie robienie?

Sponsi napisał/a:
Forum trzeba moderować, czyścić też trzeba, tak samo, jak archiwizować, aktualizować i konserwować.

No o to się chyba rozchodzi, prawda? Kłopot w tym, że żadna z tych aktywności nie jest w obecnym stanie możliwa do przeprowadzenia.

Sponsi napisał/a:
Gigabajty od 2006 roku? A czemu nie? Jeśli pliki są przechowywane na serwerze wewnętrznie, to może i być, że gigabajt (nie baza, ale całość).

To się zgadza. Pewnie z załącznikami będzie koło 1GB.

Sponsi napisał/a:
w Nim nadzieja.

Na razie - od roku, może więcej - niestety płonna.

Sponsi napisał/a:
Proponuję co niektórym zajęcie się swoim DTP czy offsetem czy innymi kwestiami, w których są dobrzy : )

Daruj sobie protekcjonalny ton. Mówisz jak sam byłbyś masterem od PHP i SQLa, i w przeciwieństwie do nas, plebsu, masz szczególne pojęcie o czym gadasz w kwestiach forum. Z twojej propozycji nie skorzystam, bo póki co, na forum jest wolność słowa. A nawet jakby nie było, to nie ma moderatora, który mógłby to wyegzekwować :evil: I w tym chyba cały problem.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 2 Listopad 2015, 21:08   

Nie, Shame, żadne pokutowanie. Tak, jak niektórzy mają się czym pochwalić w wątkach o DTP czy produkcji, to ja mogę krótko skrytykować na bazie swojego doświadczenia tego typu, kiepskie, pomysły. Taka prawda - "darmowe serwery" to badziew. Koszty utrzymania forum nie są aż tak wysokie, ale to jest forum autora, więc nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu. A jak widzę takie "podpowiedzi", to nóż mi się otwiera w kieszeni.
To nie są pomysły na ratowanie forum.

Autor musi sobie przemielić wszystko marketingowo, czym to ma być dalej, itd. Przede wszystkim musi wyrazić zgodę (zaprosić?) kogoś do ekipy. A nie, że teraz mega dyskusja pod nieobecność.

Ktoś pisał, że był 8 dni temu? No pisać PW, kombinować.

Cysorz 

Wysłany: 2 Listopad 2015, 23:02   

Klikając "Użytkownicy" w menu można zobaczyć m.in. czas ostatnich odwiedzin.
Problem niestety jest jeden, za to nie do przeskoczenia: komunikacja z Rolandem.
O przeniesieniu forum nie ma mowy - oprócz powodów podanych przez Sponsi jest jeszcze jeden, istotny: duuuużo czasu by zajęło, żeby to forum rozpropagować w necie.
Tak więc pozostaje informowanie raz na czas założyciela forum, ale bez przesady, żeby nas do spamerów nie zaklasyfikował :-/ .

chezare 

Wysłany: 2 Listopad 2015, 23:15   

Jak Roland wykryje ten spisek, to nas wywali na zbity pysk. :-)
Gadamy za plecami właściciela, bo nie da się inaczej. Koledzy pisali i to nie raz i efektu to nie przyniosło żadnego. Jak pacjent wykombinuje że nie chce umierać, to medycyna jest bezsilna.
Tak w ogóle, to odnoszę wrażenie, że to forum już od dawna powoli umiera. Nie wiem jaka jest przyczyna? Może program coraz bardziej nie nadąża za konkurencją, może w szkołach przestali uczniów straszyć Corelem, może Ilustrator staniał?
Martwią się ci, którym to forum w zasadzie do niczego nie jest potrzebne, nie martwi się właściciel, który, może się mylę, założył je żeby sprzedać kilka książek więcej.
Roland ma prawo zrobić z tym miejscem co mu się podoba, ale ze zwykłej przyzwoitości powinien kogoś o swoich zamiarach poinformować.
To by pozwoliło zorganizować jakieś przedsięwzięcie ratunkowe, albo chociaż zakończyło dyskusje w przypadku gdyby żadne zmiany nie wchodziły w rachubę.

Odpowiedz do tematu