|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
zdjęcie do mapki - proszę o rady |
| Autor |
Wiadomość |
martyna95
Początkujący

|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 11 Listopad 2015, 15:23
|
|
|
Corela dopiero poznajesz, ale cienie i przeźroczystości już zdążyłaś znaleźć. Mnie się takie rozwiązania nie specjalnie podobają, ale ja się na tym nie znam, ani nie posiadam wiedzy na temat tego jak takie zadania realizować, piszę to co myślę.
Nie podobają mi się te, nazwijmy to, snopy światła wychodzące z mapy, są zbyt masywne w stosunku do reszty, stają się dominujące, odwracają uwagę od istoty grafiki.
Dodatkowo na mapie jest bodaj osiem zaznaczonych lokalizacji, jeśli wszystkie mają być opisane fotografią w tej samej grafice, to z tej mapy nic nie zostanie, jeśli z kolei każda lokalizacja to osobny projekt graficzny, to jaki jest sens powielania tej samej mapy osiem razy i po co na każdej zaznaczać wszystkie miejsca, kiedy przyglądamy się tylko jednemu?
Załóżmy jednak, że wszystkie fotografie będą obok jednej mapy, to jakoś trzeba konkretne lokalizacje z konkretnymi fotografiami powiązać. Można tak jak zrobiłaś je ponumerować, ja bym cyferki umieścił na kolorowych punktach, a nie obok i można je powtórzyć na fotografiach. Zalecał bym ostrożność w stosowaniu różnych wodotrysków typu cienie, rozmaite soczewki i ramki, bo łatwo zamiast uatrakcyjnić projekt graficzny, trafić na wiejski odpust, kolorowy ale kiczowaty.
Niestety trudno coś poradzić kiedy nie wiadomo z jakim projektem mamy do czynienia.
Mam nadzieję, że mapę sama narysowałaś bo firmy które się taką robotą zajmują są wyjątkowo uczulone na próby "podprowadzania" im roboty i kasy, co nie jest specjalnie dziwne, zważywszy że stworzenie mapy, prostą i tanią operacją nie jest. |
|
|
|
 |
martyna95
Początkujący

|
Wysłany: 11 Listopad 2015, 16:29
|
|
|
| więc tak, nie robiłam sama mapy wzięłam tylko grafikę z internetu. bo to nie ma być już gotowy projekt. czekam na mapę i na zdjęcia. z tego tworzę tylko przykładową koncepcję. i każde zdjęcie będzie na oddzielnej grafice, i nie będzie tyle kropek i numerków. nie patrzcie na zdjęcie i mapę, bo są przykładowe. chodzi o sam projekt, wykonanie. mi też się nie podoba właśnie tak jak zrobiłam, chciałabym aby ktoś mi podrzucił pomysł, poradził jak lepiej wykonać jakieś efekty, jakieś ramki, strzałki jak ładniej zrobić itp. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|