Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niezgodność kolorystyczna między Corel 12 i PhotoshopCS
Autor Wiadomość
Pablo 
Początkujący

Wysłany: 23 Listopad 2006, 10:26   Niezgodność kolorystyczna między Corel 12 i PhotoshopCS

POMOCY! Mam broblem ze zgodnością wyświetlanych kolorów między Corelem 12 a PhotoshopemCS i Illustratorem. Generalnia problem polega na tym, że pliki PDF wyeksportowane z CORELA12 mają troche inne kolory niż pliki PDF z Photoshopa i Illustratora. Podkreślam, że ustawienia profili są takie same (nie wiem może coś źle ustawiam w Corelu 12 bo ma strasznie porąbany wykres z ustawieniami w którym można sie pogubić!!!
Jak przygotowuje sobie jakieś tło z grafiką w Photoshopie to wszystko jest cacy. Zapisuję gotową grafikę jako Tifa z profilem CMYK Euroscale-Coatedv2 i wklejam go do Corela12 by ponakładać wektory. I tu zaczynają się problemy, odrazu po wklejeniu Tifa widać że corel delikatnie inaczej wyświetla mi kolory tego Tifa niż Photoshop.
Ale nic robie swoje dalej - Po zrobieniu wektorów robie ze wszystkiego PDF z ustawieniami drukarskimi by nadawał się do druku (zachowuje profil, dodaje spady i reszte). Jednak po wyświetleniu tego PDFa w AdobeAcrobat kolory są inne niż w PDFach z Photoshopa czy illustratora z tą samą grafiką - są jakieś zgaszone i przytłumione. O CO CHODZI LUDZIE!!
Dodam jeszcze że jak ten plik w corelu zamienie na Illustratora i zrobie z niego PDF w illustratorze to kolory są jak powinny. POMOCY co robie nie tak?

To są moje ustawienia w Photoshopie
http://www.fotosik.pl/pok...e495e8b4a3.html

To są ustawienia w corelu:
http://www.fotosik.pl/pok...0e5e0cc5d7.html

A tak mniejwięcej wygląda różnica w plikach:
http://www.fotosik.pl/pok...75829c447f.html

Może troche namotałem ale jak ktoś sie zna na rzeczy to zrozumie. Prosze o pomoc

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 23 Listopad 2006, 14:38   

::link::

Pablo 
Początkujący

Wysłany: 23 Listopad 2006, 15:16   

Dzięki za linka ale już go wcześniej przestudiowałem i okazało się, że właśnie tak mam wszystko poustawiane. Dzisiaj zauważyłem że jak zapisuje PDF z Corela jako PDF/X1 albo PDF/X3 to kolory idealnie pokrywają się z Photoshopem i Illustratorem. Problem jest wówczas jak korzystam z opcji ustawień drukarskich, gdzie standardowo wykorzystywany jest PDF Acrobat 4. Wybierając tą opcję kolory w stają się przytłumione i "mdławe" po zamianie na PDF. Czy to normalne?

Musze chyba nowego Corela dorwać, w tej wersji 12 denerwuje mnie ten pogmatwany wykres "zarządzanie kolorami".

anonymus
[Usunięty]

Wysłany: 23 Listopad 2006, 21:21   

Pablo napisał/a:
...jak zapisuje PDF z Corela jako PDF/X1 albo PDF/X3 to kolory idealnie pokrywają się z Photoshopem i Illustratorem.

Bo to właśnie X-3 jest w tej chwili standardem, jeżeli chodzi o przenoszenie profili (nie tylko, oczywiście!).
Pablo napisał/a:
...Problem jest wówczas jak korzystam z opcji ustawień drukarskich, gdzie standardowo wykorzystywany jest PDF Acrobat 4. Wybierając tą opcję kolory w stają się przytłumione i "mdławe" po zamianie na PDF. Czy to normalne?

"Normalne" tylko wtedy, gdy stosuje sie "defaultowe" ustawienia. Profili kolorystycznych jest tyle co włosów na głowie, więc nic dziwnego, że pomiędzy konkurencyjnymi jak by nie było platformami może coś nie działać ;). Co do "mgławych" kolorów to kwestia ich interpretacji przez poszczególne programy (ICC się kłania) i raz jest lepiej, raz jest gorzej - ja zauważyłem, że Corel lepiej transformuje "ciepłe" kolory, natomiast Adobe wszelkie odcienie cyanu i czerni.
Radzę po prostu olać wszelkie eksporty i drukowania na rzecz pdf-ów: to w tej chwili staje się standardem - zresztą już chyba nie ma takiej firmy/naświetlarni, która by nie przyjęła *.pdf.
Pablo napisał/a:
Musze chyba nowego Corela dorwać, w tej wersji 12 denerwuje mnie ten pogmatwany wykres "zarządzanie kolorami".

W X3 jest właściwie taki sam - w tej wersji po prostu zrobiono gruntowny przegląd silnika programu i po usunięciu wad zdecydowano się mu nadać nowe nazewnictwo, i tyle (aż tyle! :mrgreen: ).

Odpowiedz do tematu