Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozkład stron
Autor Wiadomość
Bartool 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 16 Listopad 2015, 12:28   Rozkład stron

Witajcie,
napotkałem na spory i dotąd niezrozumiały jak dla mnie problem - dostałem do wydrukowania strony A4 ułożone w wordzie potrzebuję docelowo mieć dwa arkusze na jednej stronie, dwustronnie wydrukowane przecięte na pół, żeby było zbindowane jak zeszyt i teraz jak rozłożyć strony, żeby szły pokolei?? Zdaje się, że to byłaby Impozycja 4-stronicowa składki drukowanej z odwracaniem - Folder 4-stronicowy

Ilość pojedynczych stron w plikach:
21, 24, 12, 53, 10

chezare 

Wysłany: 16 Listopad 2015, 13:15   

Nie wiem co ma wspólnego Word z Corelem, ale to powinno być z odwracaniem i potrójnym Rittbergerem. Poważnie to zrozumiałem tylko tyle, że nie wiesz jak te strony poukładać.
Jest na to prosty sposób, złożyć kartkę(ki) papieru, i po złożeniu je ponumerować. Rozkładasz i widzisz gdzie która powinna być ułożona i czy ma być normalnie, czy do góry nogami. Swoją drogą to nie mam pojęcia jak odwrócić w Wordzie stronę do góry nogami? :-)

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 16 Listopad 2015, 13:57   

Tak, bo przy druku 2 stron obustronnie i rozcięciu A4 na pół 1 strona zamiast mieć na odwrocie 2 stronę ma 4 i sądziłem, że da się to jakoś oszacować, żeby poukładać to tak, żeby przy pocięciu tego na pół była kolejność zachowana - znam ten sposób na wydruk i numerowanie czyli nie ma innej możliwości ?
Zapomniałem, że forum dotyczy Corela z góry Przepraszam, ale nie mam gdzie się z tym zwrócić...
Ostatnio zmieniony przez Bartool 16 Listopad 2015, 14:03, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 16 Listopad 2015, 13:58   

Te strony to masz w Corelu czy w Wordzie?
Z jakiego programu chcesz to drukować?

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 16 Listopad 2015, 14:04   

Mam je w pdf. póki co, mają osobne strony i przy druku daję 2 strony na arkusz i dwustronnie, potem to powinno być przecięte na pół i zbigowane wszystkie kartki

chezare 

Wysłany: 16 Listopad 2015, 14:10   

Oczywiście, że da się to oszacować i ci którzy się impozycją zajmują "z głowy" Ci powiedzą co ma być z czym, nie wspominając specjalizowanego oprogramowania które do tego służy i jest używane np. w drukarniach, w pdf też da się zmieniać kolejność stron. Żeby jednak odpowiedzieć na Twoje pytanie jest potrzebna jedna informacja ile stron jest w dokumencie Worda, żeby nie kojarzyć 200 stron, jak jest tylko 12.

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 16 Listopad 2015, 14:17   

chezare napisał/a:
Oczywiście, że da się to oszacować i ci którzy się impozycją zajmują "z głowy" Ci powiedzą co ma być z czym, nie wspominając specjalizowanego oprogramowania które do tego służy i jest używane np. w drukarniach, w pdf też da się zmieniać kolejność stron. Żeby jednak odpowiedzieć na Twoje pytanie jest potrzebna jedna informacja ile stron jest w dokumencie Worda, żeby nie kojarzyć 200 stron, jak jest tylko 12.

Mam 5 plików word - 1 ma 13 stron, 2 ma 24, 3 ma 12, 4 ma 53, a 5 ma 10

Cysorz 

Wysłany: 16 Listopad 2015, 14:17   

Daj link do tych plików (pojedynczych najlepiej).

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 16 Listopad 2015, 14:27   

Link: http://www85.zippyshare.com/v/r1NgRcAj/file.html

(ułożyłem pierwszy plik na A4 w poziomie i strony idą tak: 1,3,4,2,5,7,8,6,9,11,12,10,13 - po wydrukowaniu tak podstawionych stron i rozcięciu kartek idą po kolei...)
Ostatnio zmieniony przez Bartool 16 Listopad 2015, 15:05, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 16 Listopad 2015, 14:44   

Mam jeszcze jedno pytanie. To ile stron będzie na jednej kartce jest realizowane przez procedurę Worda, ale jest jeszcze jedna sprawa, czy zadrukowanie drugiej strony kartki jest realizowane przez drukarkę, nie każda tak umie, czy może po wydrukowaniu połowy przekręcasz papier na drugą stronę?

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 16 Listopad 2015, 14:59   

Bez przekręcania to u mnie działa, idzie to tak, że z pdf jak daję drukuj to podaję opcję ,wiele' i wtedy ,stron na arkusz' zaznaczam 2 ,kolejność' pionowo i ,drukowanie na obu stronach ,Odbij wg krótkiej krawędzi'

- Ewentualnie zaznacza się bindowanie z lewej i powinno odbijać prawidłowo - o to chodziło?

Cysorz 

Wysłany: 16 Listopad 2015, 15:04   

Bartool napisał/a:
Link: http://www85.zippyshare.com/v/r1NgRcAj/file.html

Ja to myślałem podstawiać w corelu do A4 w poziomie i porozkładać te strony, dobrze myślę? Nie mając znajomości innego programu

::impozycje::
Dwa z przesłanych plików mają odpowiednio: 1 i 2 strony, więc impozycji nie ma z czego robić.
Pododawałem vacaty, bo kartka musi mieć 4 strony - w dwóch przypadkach po stronie tytułowej, w reszcie na końcu jeżeli było trzeba.
Odwrócone strony dopasowałem do innych.
Miłego drukowania :).

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 16 Listopad 2015, 15:07   

Tak tak, te dwa to mi się pomyłkowo z rozpędu wrzuciły... Jak mam dziękować za poukładanie tego w całość? Ocaliłeś mnie dobry człowieku, jak mogę się odwdzięczyć?? :>

chezare 

Wysłany: 16 Listopad 2015, 15:08   

Nie miałem pojęcia że to ma być druk 3D, Malutki mógłbyś zrobić fotkę kartki, która ma 4 strony? :-)
Oryginalny dokument jest na A4, kolega chce zmniejszyć strony tak żeby dwie mieściły się na A4 (cztery strony z oryginalnego dokumentu, na jednej kartce A4), czy ja coś źle zrozumiałem?
Jak masz dziękować Malutkiemu? Dodaj mu punkt pomógł, a później kliknij w Pajacyka, albo odwrotnie? :-)
Ja już dzisiaj kliknąłem :-)
Ostatnio zmieniony przez chezare 16 Listopad 2015, 15:26, w całości zmieniany 1 raz  

Cysorz 

Wysłany: 16 Listopad 2015, 15:25   

chezare napisał/a:
/.../ Nie miałem pojęcia /.../

No ja to chezare "wykombinowałem" z pierwszego postu ;-) .

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 16 Listopad 2015, 23:27   

Rzuciłem okiem na ten temat i nadal nie rozumiem, dlaczego zwyczajnie nie zostało to wydrukowane z PDF? Przecież Acrobat (i Reader chyba też z tego co pamiętam) ma opcję druku BOOKLET. Otwiera się PDF ze stronami 1-2-3-4-5-6-... czyli po kolei, zamiast Dopasuj Do Rozmiaru Strony wybiera się Booklet (nie wiem jak to w polskiej wersji się zwie). On już sam to rozkłada jak trzeba. 4 sekundy roboty. Po wydrukowaniu wystarczy zszyć na środku i książeczka gotowa.

chezare 

Wysłany: 17 Listopad 2015, 10:58   

Masz Shame rację, jest taka możliwość, ale Malutkiemu zajęło to 4,5 s i zrobił to bardziej elegancko niż procedura z AcrobatReadera, która dla przykładu plik procedury dezynfekcji drukuje tak, że na końcu są 3 puste strony, a w Readerze chyba pustej strony w środek pdf się wstawić nie da. :-)

Poza tym, takie prymitywne rozwiązania to są dobre dla amatorów. :-)

Bartool 
Praktyk

Wysłany: 17 Listopad 2015, 11:03   

Te porady są szczególnie cenne nie tylko dlatego, że zachowałem dobre wrażenie i tutejszą klientkę ale również dlatego, że w przyszłości kiedy znów dopadnie mnie ten temat, wrócę do tego, co zostało dla mnie uczynione i z czasem ogarnę to :) Na tym forum są w pełni zawodowi ludzie, a dla najcenniejszego fachowca -Wielki Szacun- i jeszcze raz Dzięki za tak elegancko przygotowane pliki :>

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 17 Listopad 2015, 13:20   

chezare napisał/a:
Nie miałem pojęcia że to ma być druk 3D, Malutki mógłbyś zrobić fotkę kartki, która ma 4 strony? :-)

Pewnie miała być "karta", nie kartka.

Strona = co to jest, każdy wie.
Kartka = czyli dwie strony.
Para drukarska = są to dwie strony w oprawie zeszytowej leżące obok siebie na wspólnym kawałku papieru – np. strony: pierwsza i ostatnia, druga i przedostatnia.
Dwie pary drukarskie = czwórka drukarska = składka 4-stronicowa (inaczej: karta).
Składka = zadrukowany arkusz papieru złożony jedno- lub wielokrotnie.

Odpowiedz do tematu