Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak korzystać z PANTONE w Corelu?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 23 Listopad 2015, 13:21   Jak korzystać z PANTONE w Corelu?

Jak mam uzyskać JAKĄKOLWIEK wartość zdefiniowaną jako Pantone w Corelu?
Nigdy nie potrafiłem tego zrobić i zawsze bazowałem na odpowiedniku CMYK.
Najczęściej klienci mają swoje logo czy inne rzeczy zdefiniowane w CMYKu i problemu nie ma.

Natomiast co do Pantone'a, pierwszy przykład z brzegu...
Mam zrobić coś w Pantonie o nazwie: "PANTONE Cool Gray 9 C".
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wrzucić to hasło w Google Grafika, zobaczyć jaki jest to kolor, skopiować go do programu, pobrać próbkomierzem kolor i przekształcić go do najbardziej zbliżonego odpowiednika CMYK. Super profesjonalna robota, nie? Pełen profesjonalizm...

Jak mam to zrobić profesjonalnie skoro Corel nie posiada tych palet by sobie je z programu wygenerować i tym samym otrzymać dokładniejsze oddanie barw?

W okienku Pantone mamy to:

I jeszcze nigdy nie odnalazłem w tych próbkach Pantone koloru, który ktoś mi kazał odnaleźć. Chyba nie wiem jak się z tego narzędzia w ogóle korzysta.

Ktoś pomoże?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 23 Listopad 2015, 16:37   

Będzie prościej, jak zrozumiesz, że biblioteka Pantone to nie biblioteka kolorów, tylko farb (ich nazw).
Dlatego szukanie odpowiednika w cmyk z reguły jest skazane na niepowodzenie. To nie są farby powstałe z wymieszania farb cmyk.

O Pantonach (i kolorach dodatkowych ogólnie) jest już tyle informacji na forum, że wyszukanie ich zajęło by Ci pewnie mniej czasu, niż napisanie tego posta.

Cysorz 

Wysłany: 23 Listopad 2015, 17:45   

Przejdź do "Poprzednie wersje" i tam odszukaj.
C = coated (gładzone czyli powlekane, kredowe itp.)
U = uncoated (niegładzone czyli offsetowe, kartony itp.)

Jeżeli później chcesz wygenerować prawidłowego pdf-a, koniecznie zaznacz w opcjach koloru "Rodzimy" (najlepiej spod PDF/X3). Wcześniej w podglądzie wydruku zaznacz rozbicie na kolory i sprawdź ile masz farb w pliku. Jeżeli użyjesz przykładowo Pantone 032 z palety Coated i Uncoated, dostaniesz dwie płyty w tym samym teoretycznie kolorze (ewentualnie dwa filmy, jeżeli to CTF).

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 23 Listopad 2015, 20:12   

F, czasem mam wrażenie, że wolisz naprawdę spędzić ładny kawałek czasu nad pisaniem posta zamiast kliknąć raz czy drugi na próbę w opcję, której jeszcze nie używałeś. To tak jakbyś stanął przed samochodem i narzekał, że nie widzisz kierownicy, zamiast otworzyć drzwi.

Nawet na załączonym przez Ciebie screenie widać odpowiedź na Twoje pytanie.

Rozwinąłbyś te podfoldery to zaraz byś dostał co potrzebujesz.

I to w dwóch wersjach, starej i nowej. Na Twoim miejscu używałbym PANTONE+, gdyż co raz częściej ludzi korzystają z kolorów w tej palecie. Rozwiń więc podfolder PANTONE+ i wybierz Solid Coated V2 - najczęściej uzywane. Będziesz tam miał wszystkie kolory co w Poprzednich Wersjach i jeszcze kilka nowych. Najlepiej jak sobie to wyciągniesz jako paletę:

Ja dużo operuję tymi kolorami bo często mam etykiety do robienia, a tam to jest standard.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 23 Listopad 2015, 20:24   

podbijam... czy jak otrzymałem logo w PANTONE+ od klienta i zrobiłem z nim projekt w cmyk...
mamy dwa rodzaje barw... jak poprawnie zapisać projekt w pdf zeby drukarnia nie sapała ?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 23 Listopad 2015, 20:45   

Malutki napisał/a:
Jeżeli później chcesz wygenerować prawidłowego pdf-a, koniecznie zaznacz w opcjach koloru "Rodzimy" (najlepiej spod PDF/X3).

Nie wiem, czy zawsze okno eksportu wygląda tak samo (w różnych wersjach Corela), ale chodzi o to, żeby nie przekształcać kolorów dodatkowych (spotowych = PANTONE) na CMYK.

Wtedy drukarnia dostanie takiego PDFa i im również pokaże, że ten kolor, którego użyłeś zwie się
PANTONE 032C a nie CMYK 15-98-67-12 ;-) Wtedy to już ich broszka, żeby po wydrukowaniu wyszło dokładnie jak na wzorniku PANTONE'a

Sound 
Doradca

Wysłany: 24 Listopad 2015, 09:30   

niby pantone ma ułatwiać życie, ale jak się przyjeżdża na akceptację do różnych drukarni, w każdej ten sam pantone wygląda trochę inaczej :-P

s-p-i-n 

Wysłany: 24 Listopad 2015, 09:42   

Sound napisał/a:
niby pantone ma ułatwiać życie, ale jak się przyjeżdża na akceptację do różnych drukarni, w każdej ten sam pantone wygląda trochę inaczej :-P

wszystko zależy od receptury mieszania farb, dobry drukarz powinien bez problemu namieszać dobre kolory, zły drukarz ten sam kolor za każdym razem jest w stanie sporządzić inaczej i przez to się różnią, dlatego są pantoniery i do nich powinno sie mieszać kolory by nie było różnic, druga sprawa to rodzaj używanego podłoża - papier może być biały i bielszy, kredowy-matowy i tu znów różnica wyjdzie

Sound 
Doradca

Wysłany: 24 Listopad 2015, 09:48   

bardziej chodzi mi o drukarzy, podłoże i często producent podłoża ten sam

chezare 

Wysłany: 24 Listopad 2015, 10:21   

Z Pantonem jest jak z lakierem samochodowym, nie ma być podobny, tylko ma być taki sam.
To jest wcale nie tak dużo gotowych farb i trochę więcej, które powstają przez mieszanie tych pierwszych.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Listopad 2015, 10:48   

Sound napisał/a:
podłoże i często producent podłoża ten sam

Dobrze by było, gdyby farba była taka sama jeszcze.

Farby Pantone są droższe od cmyk. Drukarze często chcą przyoszczędzić na farbach. Jak zamówienie z Pantonami małe, to kupując kilogram farby, często zostają z prawie pełną puszką, aż się zepsuje.

Dlatego usiłują zastąpić mieszankę Pantone mieszanką cmyk, licząc, że niekumaty klient i tak nie zauważy. Cżęsto użycie farb Pantone u początkujących grafików to czysty przypadek, a nie zamierzone działanie. Widziałem już projekty wizytówek z kilkunastu Pantonów.

s-p-i-n 

Wysłany: 24 Listopad 2015, 11:26   

Sound napisał/a:

w takim wypadku akceptacji się nie przyjmuje :) uwierz że firmy są w stanie nie przyjąć tony rol papieru bo im kolor nie odpowiada
jak cos zlecasz to najlepiej dawać wzór do którego się mają dopasować i wówczas wymagać

Sound 
Doradca

Wysłany: 24 Listopad 2015, 12:10   

s-p-i-n napisał/a:

w takim wypadku akceptacji się nie przyjmuje :) uwierz że firmy są w stanie nie przyjąć tony rol papieru bo im kolor nie odpowiada
jak cos zlecasz to najlepiej dawać wzór do którego się mają dopasować i wówczas wymagać

dlatego lepiej być przy początku wydruku na miejscu, choć nie zawsze się da

Sound 
Doradca

Wysłany: 24 Listopad 2015, 12:14   

tegraf napisał/a:

Dlatego usiłują zastąpić mieszankę Pantone mieszanką cmyk, licząc, że niekumaty klient i tak nie zauważy. Cżęsto użycie farb Pantone u początkujących grafików to czysty przypadek, a nie zamierzone działanie. Widziałem już projekty wizytówek z kilkunastu Pantonów.

albo jak się im skończy jeden panton, biorą numer obok

Cysorz 

Wysłany: 24 Listopad 2015, 20:39   

dj_maras napisał/a:
podbijam... czy jak otrzymałem logo w PANTONE+ od klienta i zrobiłem z nim projekt w cmyk... mamy dwa rodzaje barw... jak poprawnie zapisać projekt w pdf zeby drukarnia nie sapała ?

Domyślnie (PDF/X-1a, X-3) Corel zapisuje jako CMYK (to okienko z wyborem typu koloru), więc się nie martw. Żeby wysłać plik z kolorami spotowymi musiałbyś specjalnie zaznaczyć "Rodzimy". Inaczej jest z ustawieniem "drukarskim" - on domyślnie zapisuje jako "Rodzimy".

Podpowiedź: po zrobieniu pdf-a do druku zaimportuj go z powrotem do Draw (do nowego, pustego dokumentu), kliknij "Drukuj" i sprawdź zakładkę "Wyciągi barwne -> Drukuj wyciągi barwne". Tam zobaczysz wszystkie kolory, które będą użyte podczas druku. To samo można zobaczyć pod Acrobatem, ale zakładam, że nie każdy używa pełnej wersji...

Artur Miernik 

Wysłany: 25 Listopad 2015, 05:16   

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 27 Listopad 2015, 12:34   

Malutki, bardzo dziękuję za rady. Co więcej, opisałeś nawet parę ciekawostek, które na pewno mi się przydadzą. Skorzystałem z nich - bardzo dziękuję.

Idąc dalej...

Wychodzi na to, że co....? Nie ma dokładnie tego odpowiednika w Corelu? Czy może pojawienie się literki "E" o niczym nie świadczy? Innymi słowy, czy ...Gray 9C to to samo co ...Gray 9EC? Na pewno nie!

Shame, no... nie widać. Mam tam duży zbiór katalogów pod różnymi nazwami. Nie wiedziałem, że "akurat ten" miałem otworzyć.
Bo zobacz...

Przejrzałem wszystkie palety po rozwinięciu.
Nie wiedziałem jaką wybrać bo pokazuje mi się lista "z jakimiś nazwami", zaznaczyłem ją czerwoną kreską:

I po chwili szukania, przeleceniu wszystkich tych nazw jedyne co udało mi się odszukać to:
Pantone Cool Gray 9 EC a szukałem Pantone Cool Gray 9 C

Dopiero później jak skorzystałem z obrazka jaki wrzucił użytkownik Shame - zacząłem szukać w innym miejscu i znalazłem dokładnie taki kolor.
Zasadnicza kwestia była taka - folderów było tam dużo a ja nie wiedziałem gdzie szukać. I o to mi chodziło... gdzie mam szukać. Teraz wiem, że w palecie oznaczonej "Solid Coated V2"

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2015, 12:51   

F, ta literka za oznaczeniem koloru oznacza rodzaj papieru.
Jeśli ktoś Ci mówi, że trzeba użyć farby PANTONE 485 U, albo PANTON 485 C, to albo wie na jakim papierze będzie grafika drukowana, albo bezmyślnie skopiował nazwę farby.
W 99% przypadków, użycie farby Panton, nie jest niczym uzasadnione. Owszem są w tej palecie takie wynalazki których z CMYK nie da się wydrukować, po to Panton powstał, np. wszystkie metalizowane kolory i wtedy nie ma wyjścia, wszystkie inne da się w jakiś sposób obejść. Ci którzy zajmują się projektowaniem logo z reguły podają wartości które pozwalają ustalić kolor w CMYK, Panton czy RGB, w zależności od tego czy grafika ma zostać wydrukowana czy wyświetlona. Te kolory są do siebie podobne, ale nie identyczne. Na tym forum mało jest ludzi, którzy mieli z logo więcej do czynienia ode mnie. W 99 przypadkach na 100, jak poprosiłem o wartości w CMYK, to je dostawałem.
Dla drukarni, to jest zawsze kłopot, trzeba udać się do mieszalni farb i puszkę po zakończeniu roboty wywalić do śmietnika, bo są małe szanse że jakiś egzotyczny kolor zostanie ponownie w przewidywalnym czasie użyty, ale to nie najważniejszy problem, po takim drukowaniu trzeba maszynę, która standardowo używana jest do drukowania w CMYK, wyczyścić z pomysłów domorosłych artystów.

Sound 
Doradca

Wysłany: 27 Listopad 2015, 13:05   

przy wydrukach flexo gdzie słono płaci się za matrycę a teksty są w kontrze, pantone jest jak najbardziej wskazany. Nasze urzędy i unia dba o to aby zmieniać treści na opakowaniach przynajmniej raz w roku. Wówczas zamiast zmieniać 3 matryce na nowe, z której składa się tło, wymieniam jedną, pantonową. Po drugie, nie zawsze da się jeździć wszędzie na akceptację, cmykowe tło w drukarniach wychodzi różnie, z pantonem mamy tą "pewność" zachowania koloru (oprócz przypadków o których pisaliśmy wcześniej). Do wszelkich tekstów również stosuje się pantone ze względu na małą czcionkę i problemy z pasowaniem matryc. Z metalizowanymi się zgodzę, ale pozostają również jaskrawe kolory i parę innych przypadków.

chezare 

Wysłany: 27 Listopad 2015, 13:16   

Sound, oczywiście że w takich przypadkach jak fleksografia czy sitodruk używa się Pantona i nie jest to niczym niezwykłym, tak samo jak niczym niezwykłym jest RAL przy malowqnaiu samochodów, ale mam wrażenie że F mówi o offsecie. Metalizowane farby podałem jako przykład. Miałem przypadki gdzie kolor był definiowany tak:

Odpowiedz do tematu