Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak nie "smart fill" to co?
Autor Wiadomość
zdzichu 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 12, 14
Wysłany: 28 Listopad 2015, 14:16   Jak nie "smart fill" to co?

Witam wszystkich użytkowników Corela. Na wstępie napiszę, że to mój pierwszy post. Forum przeglądam od dłuższego czasu i znajduje tutaj wiele ciekawych porad, ale z problemem, który mam teraz nie mogę dać sobie rady i dlatego postanowiłem stworzyć posta.

Jestem początkujący w Corelu. Na początku pracowałem w Corel 14, teraz w pracy muszę okazjonalnie pracować na Corel 12 i tutaj mam problem, bo ten starszy Corel nie posiada funkcji "Smart fill" (inteligentne wypełnienie).

Jak zrobić (bez inteligentnego wypełnienia) taką figurę jak niżej?

W Corel X4:
1) rysowałem wielokąt (6 boków)
2) narzędziem obrys dodawałem 2 mniejsze wieloboki w środku
3) narzędziem łamana dodawałem przekątne tak, aby przecinały się na środku rysunku
4) klikałem narzędziem "inteligentne wypełnienie" w każdy z "obszarów" a następnie zmieniam kolor i gotowe.

W Corel 12 nie wiem jak się za to zabrać, aby każdy z elementów był "oddzielnie" i mógł mieć własny kolor. Większość tutoriali w internecie wykorzystuje „smart fill” jak się obejść bez tego narzędzia?

http://zapodaj.net/images/3434c52bdd3f9.png

Dzięki z góry za pomoc!

Cysorz 

Wysłany: 28 Listopad 2015, 14:38   

Posłużyłeś się narzędziem tzw. "interaktywnym", które stworzyło jakby zamknięte "podgrupy". Musisz je teraz rozdzielić - wciśnij "ctrl+K" - dostaniesz dwie grupy a później to już powinieneś mieć z górki...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Listopad 2015, 14:59   

koledze chyba o cos innego chodzi,jesli nie ma funkcji inteligentne wypelnianie to mozna to zrobić kadrowaniem ,czyli efekty szybkie kadrowanie umiesc w ramce i kozystajac z funkcji przyciagaj do prowadnic poukladac pola

chezare 

Wysłany: 28 Listopad 2015, 16:53   

Można by napisać makro, które uzbroiłoby Corela w brakującą funkcjonalność, ale po pierwsze nikomu nie będzie się chciało pisać procedury dla zabytkowej wersji programu, a co ważniejsze, nie wystarczy tu moim zdaniem wiedza o VBA czerpana spod klawisza F1. Być może coś takiego istnieje? Trzeba zajrzeć na strony z makrami.

zdzichu 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: 12, 14
Wysłany: 28 Listopad 2015, 21:24   odp

Witam, dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Sposobu proponowanego przez bidon184 nie udało mi się powtórzyć. Mógłbyś jakoś dokładniej to rozpisać. W corelu nie jestem a dobry a opisałeś to skrótowo.

Sposób Chezare - rysuje figurę a następnie na wierzchu rysuje wszystko jeszcze raz. Da się zrobić ale różnica w czasie wykonania z inteligentnym wypełnieniem i bez robi się kolosalna.

Dla takich aktualizacji warto kupić nowszą wersję Corela. Ale czy szef bedzie skłonny wydać kasę na nowego Corela nie wiem ;-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 28 Listopad 2015, 21:42   

zdzichu napisał/a:
Sposób Chezare

Rysujesz tylko raz , klawiszem " + " powielasz rysunek i z wciśniętym Shift zmniejszasz lub zwiększasz myszką proporcjonalnie kopię .
Warto zapoznać się z podstawami programu.
http://corel.wodip.opole.pl/

chezare 

Wysłany: 29 Listopad 2015, 02:17   

Na Aledrogo X5 po 450 zł w pełnej komercyjnej wersji jest jak mrówków, za niecałe 700 można kupić pudełkowe, lekko używane, bez żadnego SE czy H&S. X6.

restauro 

Wysłany: 29 Listopad 2015, 11:06   

chezare napisał/a:
lekko używane

Z tym to ostrożnie!!! Trzeba najpierw zalogować na własne konto, dopiero później płacić .

Artur Miernik 

Wysłany: 29 Listopad 2015, 20:24   

Dobra rada, @Rest.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Listopad 2015, 22:50   

no ale czy to warto kupowac dla jednego obrazka ? tym bardziej ze ten obrazek idzie zrobic w 5 minut,dla niedoswiadczonego niech bedzie 10 ale to z kawa i ciastkiem,zrobilem filmik jak to ugryzc bez inteligentnego wypelniania :-) link ponizej
http://hostuje.net/file.p...9c1e60135427603

chezare 

Wysłany: 30 Listopad 2015, 01:16   

Bidonik, kolega używa w pracy Corela i nie o jeden obrazek chodzi.
Każdy sposób jest dobry, ale najlepszy jest taki, który zostawia najwięcej czasu na spokojne wypicie kawy, ewentualnie innego napoju :-) Nie wiem czy ten mój jest najszybszy, ale zajmuje jakieś pół minuty :-)

I teraz już wiesz, dlaczego ja piję 3x tyle. :-)
Żeby nauczyć się sprawnie obsługiwać taki program jak Corel potrzeba niewiele czasu, ale dopiero po paru latach i tysiącach obrazków, patrzysz na rysunek i wiesz jak najszybciej go narysować, albo jak był narysowany. Oczywiście nie zawsze pierwszy pomysł jest najlepszy i najmniej skomplikowany, ale najczęściej tak jest.
Tak jest z grafiką wektorową, jeśli chodzi o rastrową, to niektóre pomysły są tak złożone, że można umrzeć i nie wykombinować jak coś zostało zrobione. :-)

Sound 
Doradca

Wysłany: 30 Listopad 2015, 09:02   

x6 se nie różni się niczym oprócz opakowania od wersji bez se. Nie ma książeczki i tyle. Można ją upgradować i ma wszystkie fonty, cliparty i zdjęcia stockowe z mieszkańcami Indii :lol:

chezare 

Wysłany: 30 Listopad 2015, 09:54   

I nie ma VBA?

Sound 
Doradca

Wysłany: 30 Listopad 2015, 17:23   

chezare napisał/a:
I nie ma VBA?

jest

restauro 

Wysłany: 30 Listopad 2015, 18:05   

Cytat:
est

A ustawienia PDF i podgląd wydruku ?

Sound 
Doradca

Wysłany: 30 Listopad 2015, 20:10   

restauro napisał/a:
Cytat:
est

A ustawienia PDF i podgląd wydruku ?

ustawienia pdf są, podgląd wydruku również
skąd te pytania, x5 se nie było tych funkcji? O braku vba w x5se słyszałem.
przechodząc z pełnej x5 na x6 se nie dostrzegłem jakiś ograniczeń, co mnie irytuje to zakichane funkcje premium "zabawa czcionkami" "wstaw kod qr" "weryfikuj kod kreskowy" które dumnie zaznaczone są na szaro jako nieaktywne.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Listopad 2015, 23:52   

Sound napisał/a:
zaznaczone są na szaro jako nieaktywne.

Jak utworzysz własne konto Corela to nie będą wyszarzone. Pytanie tylko czy chcesz. Zawsze w takich przypadkach mam wrażenie, że jak trzeba się gdzieś logować i być online, żeby czegoś użyć, to wszystkie te użycia są rejestrowane i ktoś nas podgląda ;-)

Sound 
Doradca

Wysłany: 1 Grudzień 2015, 08:26   

Shame napisał/a:

Jak utworzysz własne konto Corela to nie będą wyszarzone. Pytanie tylko czy chcesz. Zawsze w takich przypadkach mam wrażenie, że jak trzeba się gdzieś logować i być online, żeby czegoś użyć, to wszystkie te użycia są rejestrowane i ktoś nas podgląda ;-)

Shame konto założyłem, ale jak założysz to z automatu masz konto standard, a konto premium wiąże się z subskrypcją tu info
niestety obecnie prywatność możemy sobie w buty wsadzić, windows 10, o sx, nawet linuxy, sukcesywnie analizują wszystko co robisz na kompie, w celu dzielenia się informacjami z "partnerami handlowymi". Google i microsoft i pewnie wiele innych spowiadają się również NSA.
Wystarczy firewall i widać jak każdy soft łączy się z serwerami. Np DXO łączy mi się przy każdej konwersji raw-a :shock: :). Szpiegują już nawet komputery offline, świat stanął na głowie....

chezare 

Wysłany: 1 Grudzień 2015, 10:33   

https://www.youtube.com/watch?v=2qnZMN29z8E
Sound, to wszystko dla naszego dobra. :-)

Odpowiedz do tematu