|
jak z jpg wyciąć fragment |
| Autor |
Wiadomość |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7700 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
Rav13
Doradca rav13

|
|
|
|
 |
restauro

|
|
|
|
 |
Rav13
Doradca rav13

|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 15:41
|
|
|
jest . ok
ale jak to zrobić , klikam , klikam już prawie drugi dzień zaznaczam to tamto i siamto i dalej nic , cały czas nie aktywne okienka do współnego czy wytnij, i przekładałem na wierzch i pod spód i dalej nic- proszę krok po kroczku o rozpisanie lub o nr tel na priv to odzwonię i może tak się uda |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 16:50
|
|
|
Już wszystko wiem , zobacz sobie w podglądzie szkieletowym. Dwa obiekty nie są połączone ,elipsa także dziwna ,kliknąłem w niej na węzeł narzędziem kształt i pokazał się jakiś dodatkowy element idący w kierunku osi.
Narysuj jeszcze raz dokładnie narzędziem Krzywe Beziera , zwróć uwagę żeby końcowy i początkowy węzeł (malutki kwadracik z napisem węzeł ) idealnie na siebie nachodziły .Tak żeby po połączeniu został tylko jeden.
węzeł.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 172 raz(y) 194.91 KB |
|
|
|
|
 |
Rav13
Doradca rav13

|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 19:36
|
|
|
| restauro napisał/a: | Już wszystko wiem , zobacz sobie w podglądzie szkieletowym. Dwa obiekty nie są połączone ,elipsa także dziwna ,kliknąłem w niej na węzeł narzędziem kształt i pokazał się jakiś dodatkowy element idący w kierunku osi.
Narysuj jeszcze raz dokładnie narzędziem Krzywe Beziera , zwróć uwagę żeby końcowy i początkowy węzeł (malutki kwadracik z napisem węzeł ) idealnie na siebie nachodziły .Tak żeby po połączeniu został tylko jeden. |
narysowałem pkrąg , tak aby były wszystkie wezły pozamykane . i co ? i dalej nic . na wszystkich figurach mogę sobie tworzyć co tylko bym chciał a na tym przeklętym jpg u nic ... a nic , nawet jak przesłałeś mi to co sam powycinałeś i chciałem dalej sobie powycinać to dalej nnie mogłem .
dalej będę próbował bo nie lubię jak byle g .. daje mi radę ... NIE DAM SIĘ .
narazie okrężną drogą zrobiłem tak - dany jpg - mam jego krawędzie w krzywych i poprostu zawężam je tak dodająć wezły i likwidując tło i pozostałe rzeczy nie potrzebne na tym jpgu . tylko jest możliwe jak robię to na zewnątrz jak będzie coś do usunięcia wewnątrz to będzie lipka - jak wpadnie Ci jeszcze do głowy co schrzaniam- to podpowiedz. Dzięki za dotychczasową pomoc.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 14 Grudzień 2015, 21:12
|
|
|
Jedna rada techniczna .Rysując jakąś formę Krzywą Beziera gotowy rysunek zaznacz narzędziem Kształt ,następnie kliknij w górnej belce na Przekształć w krzywą .Od tego momentu będziesz mógł prostą poprawić na płynne łuki, z prostokąta robić elipsę itp.
Obrazek1.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 166 raz(y) 93.57 KB |
|
|
|
|
 |
Rav13
Doradca rav13

|
Wysłany: 15 Grudzień 2015, 00:53
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Jedna rada techniczna .Rysując jakąś formę Krzywą Beziera gotowy rysunek zaznacz narzędziem Kształt ,następnie kliknij w górnej belce na Przekształć w krzywą .Od tego momentu będziesz mógł prostą poprawić na płynne łuki, z prostokąta robić elipsę itp. |
własnie to wyczaiłem na tym moim nieszczęsnym jpg-u- , to idzie gładko , teraz jeszcze szukam powoli co - gdzie - kiedy - kliknać abym w tym jpgu miał aktywne te ikonki na górnej belce ( wyciąć, częśc wspólna itp ) |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 15 Grudzień 2015, 08:28
|
|
|
| Możesz również wycinać w ten sposób .Jest tylko warunek.Krzywa, którą wycinasz musi wychodzić poza bitmapę . |
|
|
|
 |
Rav13
Doradca rav13

|
Wysłany: 15 Grudzień 2015, 08:45
|
|
|
zbyt nowy corel i nie otworzę pliku... |
|
|
|
 |
restauro

|
Wysłany: 15 Grudzień 2015, 08:54
|
|
|
| Rav13 napisał/a: | | zbyt nowy |
Zmieniłem,mam X4 i czasem zapominam zmniejszyć .
Powinieneś zainwestować w Rolanda.( ABC CorelDRAW PL Roland Zimek)
Bardzo dobrze napisany przewodnik po programie.Nieważne, że do nowszej wersji .Podstawy są te same.Możesz zresztą poszukać starszego wydania.
Fragment :
http://pdf.helion.pl/abccx7/abccx7.pdf |
|
|
|
 |
Rav13
Doradca rav13

|
Wysłany: 15 Grudzień 2015, 09:33
|
|
|
| restauro napisał/a: | | Rav13 napisał/a: | | zbyt nowy |
Zmieniłem,mam X4 i czasem zapominam zmniejszyć .
Powinieneś zainwestować w Rolanda.( ABC CorelDRAW PL Roland Zimek)
Bardzo dobrze napisany przewodnik po programie.Nieważne, że do nowszej wersji .Podstawy są te same.Możesz zresztą poszukać starszego wydania.
Fragment :
http://pdf.helion.pl/abccx7/abccx7.pdf |
faktycznie muszę go zakupić , a ten plik nie przeszedł poprawiony |
|
|
|
 |
restauro

|
|