Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jaką wersję Corela wybrać
Autor Wiadomość
joju 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: brak
  Wysłany: 21 Grudzień 2015, 13:01   jaką wersję Corela wybrać

Witam,
Pracuję czasami na Corelu (na różnych wersjach - ostatnio na 30 dniowej X7), ponieważ coraz częściej używam tego programu chcę kupić sobie pełną wersję i tu mam kłopot. Różnica w cenie pomiędzy x7 a x6 i x5 jest znacząca. Skłaniam się ku tym tańszym wersjom. Jednak zastanawiam się nad różnicami. Większośc osób które znam pracuje na wersjach nieparzystych i powiem szczerze, że do teraz nie wiedziałam, że są wersje z parzystą cyferką. Czy one się czymś różnią, czy to po prostu tylko kolejne wersje?
Ja wybrałabym x6, ale proszę jeszcze o jakieś fachowe opinie.
Z góry dziękuję za pomoc :)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 21 Grudzień 2015, 14:00   

Porównanie wersji .
http://www.coreldraw.com/...sonChart_pl.pdf
Mam X4 nie będę wiec się wypowiadał na temat X6 , dlatego podsyłam tylko porównanie poszczególnych wersji ,które mogą być pomocne w podjęciu decyzji.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 21 Grudzień 2015, 21:08   

Miedzy X6 ,a X7 różnice są raczej w stabilności i faktycznie, lepiej to wypada na konto Siódemki. Prócz tego to praktycznie te same opcje i interface.

Podobnie ma się sprawa z X4 i X5, tylko moim zdaniem obie te wersje są średnio udane, w porównaniu do X6/7. Powiedziałbym, że po długim okresie klepania tego samego (v11, v12, v13) Corel postanowił zmienić cosik w interface'ie, ale nie bardzo mu wyszło. Starał się jak mógł i powstało X4/5, ale to raczej brakujące ogniwo między starymi, a nowymi "nastkami". Bo porównując v13 do X6/7, z pominięciem X4/5, to różnica w użytkowaniu jest bardzo duża (na korzyść Siódemki, moim zdaniem).

X3 (czy jak kto woli v13) to jedna z najbardziej stabilnych wersji, chociaż już nieco przestarzała. Nie raz będzie cię wkurzać, jak dostaniesz projekt, którego nie będziesz mogła otworzyć. Jeśli jednak robisz tylko dla siebie to nie powinno być problemu. 90% najważniejszych narzędzi jest. Nie wiem jedynie jak ta wersja zachowa się np. na Windows 10. Już na Win Ósemce wyczyniała różne cuda. Musisz zdać sobie sprawę, że jak pisali ten program, to o Win10 nikt nawet nie myślał. To powoduje konflikty sofrware'owe.

Ja radziłbym zaczekać aż na przyszły rok wyjdzie X8 i kupić - potaniałą już wtedy - X7. Jak dla mnie najbardziej udana wersja od czasów X3. A do nowych opcji w interface'ie przyzwyczaiłem się tak bardzo, że teraz bardzo trudno byłoby mi się przestawić na starszy model. Mocno przyspieszają pracę i są bardziej "inteligentne". ale oczywiście to zależy od danego użytkownika. Jeden lubi pomarańcze, a drugi jak mu nogi śmierdzą.
Ostatnio zmieniony przez Shame 21 Grudzień 2015, 21:46, w całości zmieniany 1 raz  

joju 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: brak
Wysłany: 21 Grudzień 2015, 21:32   

Dziękuję, bardzo pomocne informacje.

enka56
Początkujący

Wysłany: 23 Grudzień 2015, 10:40   

Dla użytku własnego bardzo fajna jest ta wersja x7
Znalazłam ją w promocji teraz za 335 zł na http://www.omegasoft.pl/Corel/Corel-Draw
Zobaczcie sobie też te wersje do użytku komercyjnego, maja tam świetne promocje.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 23 Grudzień 2015, 12:29   

Czemu tak drogo ?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 23 Grudzień 2015, 17:13   

enka56 napisał/a:
Dla użytku własnego bardzo fajna jest ta wersja x7

Oj to zależy co zamierzasz robić. Wersja H&S (Home and Student) ma poblokowane część opcji, które dla zaawansowanego użytkownika, nawet takiego, który nie pracuje w drukarni, są dość potrzebne. Stąd różnica cenowa. Tak naprawdę do H&S służy do nauki (poznania programu i funkcji, poruszania się w środowisku i podstaw projektowania), a nie tworzenia do druku czy innego użytku.

Artur Miernik 

Wysłany: 24 Grudzień 2015, 14:15   

enka56 spamuje na forum i pozycjonuje. Przeczytałem wszystkie trzy jej posty, które u nas ma. Zbanować panią.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 25 Grudzień 2015, 00:37   

Artur Miernik, słusznie, słusznie. Ale co ciekawe, nie tylko o stronie omegashit pisze, ale nawet o jakimś tam hostingu się znalazło. To jest prawdziwa praca? takie spamowanie i reklamowanie? Płaca za to?

Odpowiedz do tematu