Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Corel X7
Autor Wiadomość
kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 29 Grudzień 2015, 13:58   Corel X7

Sytuacja podobna zarówno w wersji corela draw x7 jak i x5. Standardowo przy publikacji do pdf-a zaznaczamy w opcjach konwersja fontów na krzywe. Ale drukując wizytówki z małymi literkami na maszynie docucolor 250 często zaznaczamy przy tworzeniu pdf-a bez konwersji na fonty. Wtedy litery przy druku na cyfrówce nie są pogrubione. Ale niestety litery przesuwają się. Załączam dwa pliki. Najbardziej widoczne w kwadracikach. Jakieś rozwiązanie? Font Times New Roman.

przykład.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 164 raz(y) 15.03 KB

przykład.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 206 raz(y) 97.52 KB

Cysorz 

Wysłany: 29 Grudzień 2015, 17:19   

250-tkę miałem bardzo, bardzo dawno temu i nie pamiętam już dokładnie gdzie, ale jak każda maszyna postscriptowa, ta także ma zapewne wgrany własny zasób fontów. W sterowniku drukarki trzeba odznaczyć podstawianie fontów i to powinno załatwić sprawę.
W oprogramowaniu maszyny powinna być także opcja podniesienia jakości - też to warto sprawdzić.

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 4 Styczeń 2016, 08:26   

Piszę dopiero teraz bo wróciłem z sylwka. Ok Malutki pokombinuje z tymi ustawieniami na cyfrze. Ale czemu ten pdf z corela z opcją bez konwersji na krzywe przesuwa fonty?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 4 Styczeń 2016, 11:41   

kolapiatek napisał/a:
zemu ten pdf z corela z opcją bez konwersji na krzywe przesuwa fonty?

ODP:
Malutki napisał/a:
ma zapewne wgrany własny zasób fontów. W sterowniku drukarki trzeba odznaczyć podstawianie fontów i to powinno załatwić sprawę.

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 4 Styczeń 2016, 13:48   

Żeby było jeszcze dokładniej. Cztery pliki: oryginał, publish to pdf z corela na fontach i na krzywych oraz stworzony pdf za pomocą pdf-creatora. Najbardziej zauważalny błąd przy cyfrze VIII w tabeli - przesunięcie w prawo. Ale jak dokładnie sprawdzam to wszystkie fonty są przesunięte. A chciałbym żeby pdf z corela bez konwersji na krzywe był taki jak oryginał.

Publish to pdf_zamiana na krzywe.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 215 raz(y) 143.72 KB

Publish to pdf_na fontach.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 172 raz(y) 14.83 KB

Oryginał.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 205 raz(y) 132.17 KB

Drukuj do pdfcreator.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 154 raz(y) 5.9 KB

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 4 Styczeń 2016, 14:27   

A możesz tutaj wrzucić CDR tego projektu oraz screeny swoich ustawień z których korzystasz podczas eksportu (wszystkich zakładek opcji eksportu PDF). Popróbujemy u siebie, żeby wykluczyć buraka Corela, a może dostrzeżemy coś w ustawieniach.

A poza tym, to na co ci fonty w plikach do druku? Czy z jakiejś niezrozumiałej dla mnie przyczyny Twoja drukarka źle drukuje małe tekstowe wektory, ale radzi sobie jeśli są w formie fontu? I czym przejawia się ta niedokładność przy używaniu krzywych, miast fontów?

Cysorz 

Wysłany: 4 Styczeń 2016, 18:14   

Źle są osadzone fonty. Mi w pliku z PdfCreatora wyświetla (zamiast Timesa) Adobe Sans.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Styczeń 2016, 19:51   

tak na mojego nosa to Corel sie zagubil w tego typu foncie ,bo to jest Times New Roman PS MT,czyli to jest taki font ze litery pokazane sa graficznie w pliku .pfm a kerning i inne duperele w osobnym pliku tekstowym .pfb zmien na zwykly Times albo za pomoca programu CrossFont zamien tego fonta na .otf,powinno wszystko byc cacy po tej operacji

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 08:34   

Załączam plik oryginalny corela.

Praca.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 179 raz(y) 1.33 MB

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 08:55   

Do Shame:
Tak jak pisałem w pierwszym poście robimy takie pdf-y na fontach, gdyż ładniej się drukują małe literki na cyfrze. Niedokładność jest przy fontach, przy krzywych jest tak jak w oryginale corelowskim. Najbardziej widać to przy cyfrze VIII - wchodzi na tabelkę.

Do Malutki:
Tego pdf-a z pdf-creatora to dałem żeby pokazać jak on wygląda, bo tam za bardzo kontroli na temat fontów to nie ma.

Do Bidon184:
Mam takie fonty .pfb .pfm ale przy tym mam opis: czcionka open type, true type outlines

Załaczam zrzut ekranowy ustawień pdf-a:

Zrzut ekranowy.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 196 raz(y) 47.05 KB

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 10:03   

Wyłącz "Embed base 14 fonts" i sprawdź raz jeszcze.

Jak nie pomoże, to tak jak sugeruje Bidon, zamień użyty font postscriptowy (.pfb .pfm) na .ttf lub .otf.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 10:21   

Dodatkowo zmień wartość "podzbiorowania" (subset) na 0% albo najlepiej odznacz w ogóle. Popróbuj z tymi ustawieniami i zobacz, czy któryś pomoże.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 10:35   

Fonty postscriptowe to już wykopaliska.
O fontach postscriptowych możesz poczytać tutaj (rozdział Format Type1)
http://fonty.pl/porady,14,formaty_fontow.htm

W starszych wersjach Windows (do XP) do ich użycia był wymagany dodatkowy program o nazwie Adobe Type Manager (http://www.adobe.com/products/atmlight.html). Nowsze wersje Windows obsługę fontów PS mają wbudowaną, ale działa to tak sobie.

Uwaga: próba instalacji ATM w nowych Windowsach kończy się koniecznością ich reinstalacji.

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 11:18   

Przed chwilą zrobiłem próby:
1. Odznaczałem Embed fonts 14 jak i Subset Fonts zarówno razem jak i osobno i nic to nie dało.
2. Zrobiłem próbę wszystkich rodzajów fontów czyli: Type1, True Type, Open Type jak i postcriptowe i nic to nie dało.

Czy u was po publikacji tego pliku corela do .pdf z ustawieniami do fontów powstaje plik zgodny z corelowskim?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 13:02   

teks kolego ma za malo punktow ,jedynym sposobem zeby nie krzywic i zeby font zachowal swoje formatowanie ,nalezy go zamienic na tekst akapitowy ,czyli ctrl+ F8 i tekst dopasuj tekst do ramki ,tu masz przerobione zebys wiedzial jak to mniej wiecej wyglada,i w tedy mozesz sobie to do pdf publikowac

Pracacdr9 akapit.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 193 raz(y) 31.62 KB

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 13:26   

No extra zawsze jest jakiś sposób. Dzięki Bidon 184. A tak z ciekawości o co chodzi z tym za małym tekstem.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 13:38   

jest mniejszy niz jego pole,jakbys zaznaczyl tekst i wybral inny font to zauwazyl bys ze kursor pisania jest odsuniety w twoim przypadku o conajmniej 2 cyfry i teraz gdy publikujesz to program przesuwa jakby tekst do srodka jego pola poniewaz nie ma ograniczenia jakim jest np ramka tekstu,przy tam np 18,20 punktach tego nie widac,ale przy tak malym tekscie i malym polu umieszczania tego tekstu jest to bardzo widoczne

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 14:15   

Już tak na samo zakończenie tematu zrobiłem drukowanie pliku z tekstem artystycznym a nie paragraf z corela przez drukarkę ADOBE PDF. I jest .pdf na fontach taki jak powinien być. Czyli coś jednak to publikowanie do pdf-a z corela jest nie tak.
Pozdrawiam i dzięki.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 14:48   

kolapiatek napisał/a:
Czyli coś jednak to publikowanie do pdf-a z corela jest nie tak

To by oznaczało, że codziennie tysiące użytkowników Corela na całym świecie generuje pdfy z błędami (w których teksty są poprzesuwane) i takie błędne wysyła do drukarni. To raczej mało prawdopodobne.

Twoje cytowane zdanie będzie prawdziwe, jak dodasz "z mojego": "Czyli coś jednak to publikowanie do pdf-a z mojego corela jest nie tak".

Cysorz 

Wysłany: 5 Styczeń 2016, 17:43   

Ja jeszcze raz wrócę do ustawienia DC 250 - czy na pewno sprawdziłeś jaką jakość druku ma maszyna ustawioną? Bo z tego co pamiętam fabryczne ustawienia są na 1.200 dpi (4×300 dpi) a maszyna ma rozdzielczość faktyczną 2.400 dpi (4×600 dpi)...

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 7 Styczeń 2016, 11:37   

Do Tegraf:
Ale przecież standardowo przy publikacji do pdf-a zamieniamy fonty na krzywe. Gdzieś na forum to kiedyś czytałem jak ustawiać. Więc problem jest niezauważalny. Z naszej historii wersji corela (od CorelDraw 5 do X7) wynika, że te problemy zaczęły się od wersji X5. Ale pracowaliśmy zawsze na nieparzystych.
Do Malutki:
Tak pozmieniałem te wartości rozdzielczości oraz jakości drukowania tekstu. Ale i tak zawsze pdf na fontach drukuje się grubiej. Taki urok.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 7 Styczeń 2016, 12:39   

kolapiatek napisał/a:
Ale przecież standardowo przy publikacji do pdf-a zamieniamy fonty na krzywe.

Nie. Zamiana na krzywe fontów to zaszłość, która się ciągnie z Corelem od wieków, a dokładniej od czasów, gdy z Corela nie można było wygenerować pdfów zgodnych ze standardem PDF/X (jakimkolwiek). Pdf niezgodny ze standardem PDF/X może (ale nie musi) mieć fonty nieosadzone, co go dyskwalifikuje w zastosowaniach poligraficznych. I tak to się ciągnie (ta zamiana) rozpędem przyzwyczajenia użytkowników Corela.

Od momentu, w którym Corel umożliwia generowanie PDF/X, nie ma żadnego powodu, aby zamieniać teksty na krzywe.

Wszystkie programy konkurencji (Adobe) nie pozwalają na zamianę tekstów na krzywe w tak prosty sposób, jak to umożliwia Corel. Nie ma zresztą takiej potrzeby. Nie wyobrażam sobie zresztą zamiany na krzywe wszystkich tekstów w 400 stronicowej książce.

W pdfach generowanych z adobowych programów nie zamienia się tekstów na krzywe, nie ma też powodu, aby to robić w Corelu.

Czy Twoje pdfy są zgodne ze standardem PDF/X?

kolapiatek
Początkujący

Wysłany: 7 Styczeń 2016, 13:25   

No właśnie i tu jest dylemat. Jak czytałem na forum większość z was używa przy tworzeniu pdf-a ustawień PDF/X-3 lub PDF/X-1a. My jesteśmy drukarnią ze swoim składem i świecimy na zewnątrz. I oni chcą cytat: pdf zgodny z acrobat 5, fonty na krzywych bez profilu. Więc tak robimy.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Styczeń 2016, 13:26   

no fakt te krzywienie to zbytek laski,chyba ze pod ploter czy tam laser,ale przyznam sie ze ja jak robie herby klubowe to tez krzywie ale to wynika z tego zeby mi nie podbierali fontow,bo jak wiadomo z PDf-u mozna kazdy font wyodrebnic,momo ze Adobe porobilo zabezpieczenia i sie ztara jak moze zeby to zablokowac to i tak jak usiadziesz i podumasz to mozesz fonta wyciagnac :-)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 7 Styczeń 2016, 13:33   

kolapiatek napisał/a:
I oni chcą cytat: pdf zgodny z acrobat 5, fonty na krzywych bez profilu

Gdybym spotkał naświetlarnię, która do świecenia książki złożonej w InDesign wymaga pdfa ze skrzywionymi tekstami, to po takim mejlu kontakt z taką naświetlarnią urwałby się bezpowrotnie z mojej strony. Taki zapis z reguły oznacza, że do impozycji pdfów jest używany Corel lub inny podobny wynalazek, co powinno być karalne.

Odpowiedz do tematu