|
Problem z krzywymi |
| Autor |
Wiadomość |
lucas234
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X7
|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 13:12 Problem z krzywymi
|
|
|
Mniej więcej doszedłem o co chodzi z krzywymi w tym programie ale niestety mam z tym dalej mnóstwo problemów.
Mianowicie rysuje takie coś:
wybieram narzędzie shape tool klikam na węzeł daje break apart i otrzymuje dwie linie
ale dlaczego te linie są w postaci jednego obiektu jak je zaznaczam
Tak samo rysuję krzywą b-splinem przekształcam to na krzywe wybieram shape tool zaznaczam węzeł daje break apart niby polecenie działa a krzywa dalej zostaje taka sama a nie przerwana.
Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 13:20
|
|
|
| bo nadal to jest jedna krzywa dopoty jej nie rozlaczysz |
|
|
|
 |
lucas234
Początkujący

|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 14:40
|
|
|
| No dobra a jakim poleceniem rozłącza się krzywe. Extract czy czymś innym... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 15:24
|
|
|
| Ctrl+K |
|
|
|
 |
lucas234
Początkujący

|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 15:59
|
|
|
| A dokładniej bo ja robię tak. Rysuję krzywą B-splajnem zamieniam na krzywe klikam node brake curves. Potem krzywą zaznaczam daje ctrl+k i krzywa dalej jest w jednym kawałku. |
|
|
|
 |
lucas234
Początkujący

|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 16:11
|
|
|
| Dobra już skumałem o co chodzi. Mianowicie rysujemy sobie krzywą np. B-splajnem dajemy convert to curves, klikamy na shape tool następnie zaznaczamy bądź dodajemy węzeł w którym chcemy przeciąć krzywą, klikamy brake apart, potem zaznaczamy krzywą pick tool następnie z menu arrange dajemy znowu brake apart. Odznaczamy krzywą i zaznaczamy znów i mamy dwie krzywe w miejscu przecięcia. |
|
|
|
 |
lucas234
Początkujący

|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 18:59
|
|
|
Jeszcze jedno pytanie. Ten element z rysunku składa się z dwóch obiektów jak na rysunku 2.
chcę połączyć to w całość poleceniem join curves. ale otrzymuje to co w postaci 3 a chciałbym to co w postaci 1
 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 20:00
|
|
|
nie no to Ty jakies zadanie domowe odrabiasz,bo to az niemozliwe zeby takie pytania zadawać |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 21:15
|
|
|
lucas234, opisane przez Ciebie działanie wskazuje raczej na polecenie Zamknij Krzywą, a nie Połącz Krzywe. Zobacz poniższy schemat:
Masz obiekt 1 składający się z dwóch elementów. Dla przejrzystości odsunąłem lewa krawędź tak jak ty. Zaznaczyłem początki elementów (trójkątne groty) i węzły (kwadraty). Jak widzisz, każdy element ma swój początek i koniec, więc użyte przez Ciebie polecenie działa tak jak wskazują na to różowe strzałki na ryc. 2.
Podczas gdy rzeczywista sytuacja jest jak na ryc. 3, należy zaznaczyć oba groty i wcisnąć Połącz Węzły. Dostaniesz to co na ryc. 4 - jak widzisz grot jest jeden, a w miejscu gdzie groty się schodziły teraz jest zwykły węzeł. Wtedy polecenie Zamknij Krzywą zadziała jak wskazuje to różowa strzałka na ryc. 4.
Sprawdziłem to polecenie, które opisałeś, czyli Połącz Krzywe. W sytuacji takiej jak na ryc. 3 polecenie to, używane z dockera zadziałało idealnie, dając krzywą jak na ryc. 4 bez konieczności zaznaczania żadnych węzłów.
Czyli - u mnie działa. Nieśmiertelna fraza, ale w tym przypadku prawdziwa. Może zależy co zaznaczasz, jakie narzędzie jest "na ręce" itp.? |
|
|
|
 |
Trurl
Ekspert

Pomógł: 66 razy Wiek: 71 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 953 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 7 Styczeń 2016, 22:13
|
|
|
lucas234, poćwicz krzywe Beziera. Weź np. logo Coca Coli (znajdziesz tekie jotpegi w internecie) i odrysuj je krzywymi Beziera. To świetne ćwiczenie na posługiwanie się krzywymi. |
|
|
|
 |
|
|