Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc przy zakupie programu
Autor Wiadomość
fenderowa 
Początkujący

Wysłany: 11 Styczeń 2016, 22:25   Pomoc przy zakupie programu

Niestety zmieniłam komputer na nowszy i mój corel 12 odmówił współpracy (zawiesza sie podczas otwierania bardziej skomplikowanych plików).

W związku z tym rozglądam się za X7.

Podpowiedzcie proszę co jest nie tak z tymi aukcjami?

http://allegro.pl/coreldr...5865602828.html

http://allegro.pl/coreldr...5915125259.html

W pierwszym przypadku jest to program używany. Jak to teraz w końcu jest przy zakupie takowego na fakturę od legalnie działającej firmy zajmującej się sprzedażą softu?
Można czy nie - bo pamiętam, że kiedyś były z tym problemy ale kupujący powoływali się na dyrektywy unijne.

Jeśli chodzi o drugi link to sytuacja jest podobna. Legalna firma, faktury. Tylko cena dziwna. Czy to możliwe, że to abonament tylko sprzedawca się do tego nie przyznaje?

Z góry dziękuję za pomoc.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 11 Styczeń 2016, 23:57   

To napisz do sprzedawcy. Chociaż ten drugi ma ponad 300 opinii 5/5 czyli raczej nie ściemnia. Ale raczej, to nie na pewno. Chociaż jeśli faktycznie to nowy CGSX7PL to cena jest mega dobra. Dostajesz TYLKO klucz. Czyli pobierasz triala ze strony Corel.com i wpisujesz klucz. Trial zamienia się w pełną wersję.

Pierwsza aukcja używana - tego bym nie brał. Cena podobna do drugiej aukcji, bo tutaj dostajesz BOX czyli fizyczne pudełko i płytę. Ale w sumie na co to komu? Poza tym, nie tyle legalnością bym się martwił, bo w razie czego odpowiedzialność spadam na sprzedającego, a nie kupującego, bo świadomie wprowadził w błąd kupującego. Raczej martwiłbym się tym, że produkt się już zarejestrował i ty nie będziesz w stanie. Rejestracja daje dodatkowe funkcje w DRAWie i inne pierdołki.

fenderowa 
Początkujący

Wysłany: 12 Styczeń 2016, 12:26   

Napisałam do obu sprzedawców.
Pierwszy nie odpisał mi wcale (od piątku).
Drugi zapewnił, że licencja jest dożywotnia :)

Osobiście wolę wersję box-owe bo lubię mieć fizycznie program u siebie na półeczce.
Corela potrzebuję w sumie tylko do exportu swoich starych plików do AI bo i tak mam zamiar przerzucić się na Ilustratora. Niestety mam też fioła na punkcie legalności oprogramowania więc pewnie wersji używanej boxowej nie zaryzykuję.

Bardzo dziękuję za podpowiedż! :)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 12 Styczeń 2016, 12:54   

fenderowa napisał/a:
Corela potrzebuję w sumie tylko do exportu swoich starych plików do AI

To powinien Ci wystarczyć darmowy Inkscape ,lub niekomercyjna wersja CorelDraw.

Artur Miernik 

Wysłany: 12 Styczeń 2016, 21:10   

Jeśli sprzedawca wersji pudełkowej dopisze w aukcji, że produkt mimo używania jest nierejestrowany, to możesz kupić. W razie niezgodności z opisem zwrócisz.

Illustrator, jak dla mnie, lepszy do opakowań i efektów, głównie opartych na stylach, ale samo projektowanie, czyli 80% pracy lepsze jest w Corelu.

Odpowiedz do tematu