Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyszukaj obiekty z określonym kolorem konturu i usuń je
Autor Wiadomość
tomek123
Bywalec
tomek123

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 24 Listopad 2015, 04:49   

Kod:
Public Sub FindNamedShapesAndSCurveJJE()
Dim x1#, x2#, y1#, y2#, nazwa$, kw!, _
s As Shape, s2 As Shape, sr As ShapeRange, st As ShapeRange, colArea As New Collection
nazwa = "ObiektXYZ"
Optimization = True: With ActiveDocument: .Unit = cdrMillimeter: .ReferencePoint = cdrTopLeft: End With
Set sr = ActiveLayer.Shapes.All: sr.UngroupAll: Set st = sr.Shapes.FindShapes(name:=nazwa, recursive:=True)
For Each s In st
kw = s.Outline.width: kw = 2 * kw + 0.1
x1 = s.PositionX - kw: y1 = s.PositionY + kw: x2 = s.PositionX + s.SizeWidth + kw: y2 = s.PositionY - s.SizeHeight - kw
v_area = Array(x1, y1, x2, y2): colArea.Add v_area
Next: st.ConvertOutlineToObject
For Each p In colArea
Set s = ActivePage.SelectShapesFromRectangle(p(0), p(1), p(2), p(3), False)
For Each s2 In s.Shapes
With s2: .ConvertToCurves: .name = nazwa: .Outline.Color.CMYKAssign 1, 0, 0, 100: .Outline.width = 0.71: .Fill.ApplyNoFill: End With
Next: Next: Refresh: Optimization = False
End Sub

Jakiego plotera używasz? z pozycjonowaniem optycznym? Nie masz problemów z wycinaniem, może doradzisz jaki ploter kupić, żeby dokładnie wycinał z Corela?!?

Franiu
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 24 Listopad 2015, 12:50   

Działa! Dzięki jak nie wiem co! Wprawdzie raz udało mi się wywalić Corela podczas testowania, ale nie wiem w sumie dlaczego (początkowo myślałem, że problem występuje jak ObiektXYZ jest w jakieś grupie, ale nie). Pomęczę jeszcze i zobaczymy.

Jeśli chodzi o drukowanie to teraz używam popularnego modelu HP 500 (drukujemy z rolki papieru A0+ tanie szablony produkcyjne, więcej nam nie potrzeba) i sprawdza się w 100%. Tani i szybki, bez problemu drukuje jako zwykła drukarka pod Windowsem 7. Czasami są tylko problemy z chipami nieoryginalnych tuszy. Podobno do rysunków typu CAD najlepszy wybór na rynku (rok temu zapłaciłem za używkę ok. 3000 netto).

Jeśli chodzi o wycinanie to tniemy okazyjnie folię chińczykiem SERONA. Tutaj problemów co niemiara (z corela nie udało nam się ciąć bezpośrednio-używamy dołączonego ArtCut 2009, który chodzi tylko pod Windowsem XP). To tania maszyna za parę tysięcy więc sensacji się nie spodziewaliśmy.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Listopad 2015, 13:04   

Franiu napisał/a:
Jeśli chodzi o wycinanie to tniemy okazyjnie folię chińczykiem SERONA

SERONA czy SERON? Jaki model?

Franiu
Bywalec

Wysłany: 24 Listopad 2015, 13:08   

SERON - http://seron.pl/ . Model z przed paru ładnych lat, jużnie produkowany z tego co wiem - 1250USB . Tak jak pisałem polecam średnio (głównie z powodu problemów z sterownikami i programami do wycinania). To co najważniejsze to folię tnie więc i jeśli do okazyjnego wykorzystania to da się żyć.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Listopad 2015, 13:14   

Ma on jakiś system rozpoznawania znaczników, coś na kształt OPOS Summy? Masz jakąś instrukcję w pdf?

Franiu
Bywalec

Wysłany: 24 Listopad 2015, 13:19   

To ploter rozpoznający instrukcję HPGL, jeśli chodzi o OPOS Summy to nie mam pojęcia co to jest. :) Daj maila na prova to podeśle Ci instrukcję (choć wiele tam nie ma).

tomek123
Bywalec
tomek123

Wysłany: 24 Listopad 2015, 16:17   

Wychodzi na to, że trzeba porządną sumkę przeznaczyć, żeby mieć dobrą maszynkę do cięcia.... choć słyszałem, że na politechnice studenci wydziałów elektronicznych są w stanie złożyć pod konkretne zamówienie niezły ploterek jaki tylko się wymarzy za max 5k, muszę poszukać kontaktu, jakby ktoś miał to z góry podziękowania. W sumie lepiej wesprzeć swoich niż chińczyków czy amerykańców kreatorów plastikowej tandety;)

Franiu
Bywalec

Wysłany: 25 Listopad 2015, 08:43   

No niestety, porządne plotery do cięcia folii zaczynają się od 5k w górę (i to używki). Jeżeli ktoś tnie dużo, to pewnie dokładność takiej maszyny i łatwość obsługi mu się zwrócą. Jeżeli do cięcia od czasu do czasu to moim zdaniem chińczyki też dają radę. Oczywiście jeżeli można mieć to samo złożone w Polsce za podobne pieniądze to też jestem za.

Franiu
Bywalec

Wysłany: 30 Listopad 2015, 15:11   

Kod:
Public Sub FindNamedShapesAndSCurveJJE()
Dim x1#, x2#, y1#, y2#, nazwa$, kw!, _
s As Shape, s2 As Shape, sr As ShapeRange, st As ShapeRange, colArea As New Collection
nazwa = "ObiektXYZ"
Optimization = True: With ActiveDocument: .Unit = cdrMillimeter: .ReferencePoint = cdrTopLeft: End With
Set sr = ActiveLayer.Shapes.All: sr.UngroupAll: Set st = sr.Shapes.FindShapes(name:=nazwa, recursive:=True)
For Each s In st
kw = s.Outline.width: kw = 2 * kw + 0.1
x1 = s.PositionX - kw: y1 = s.PositionY + kw: x2 = s.PositionX + s.SizeWidth + kw: y2 = s.PositionY - s.SizeHeight - kw
v_area = Array(x1, y1, x2, y2): colArea.Add v_area
Next: st.ConvertOutlineToObject
For Each p In colArea
Set s = ActivePage.SelectShapesFromRectangle(p(0), p(1), p(2), p(3), False)
For Each s2 In s.Shapes
With s2: .ConvertToCurves: .name = nazwa: .Outline.Color.CMYKAssign 1, 0, 0, 100: .Outline.width = 0.71: .Fill.ApplyNoFill: End With
Next: Next: Refresh: Optimization = False
End Sub

No jednak coś z tym makrem jest nie tak. Wcześniej jak próbowałem na próbnych plikach gdzie na szybko rysowałem kilka obiektów i paru z nich nadawałem nazwę ObiektXYZ i wszytko działało ładnie. Teraz na "prawdziwym" pliku coś się chrzani. Mimo, że tylko kilka obiektów ma nazwę ObiektXYZ to i tak zmienia wszystkie obiekty z pliku.... Da się coś z tym zrobić? Jak dasz na priva maila to może podeśle Ci ten plik to łatwiej się będzie połapać co może być problemem.

tomek123
Bywalec
tomek123

Wysłany: 1 Grudzień 2015, 11:46   

http://corel.wodip.opole....wprofile&u=6844
Nie wiem, u mnie działa

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Styczeń 2016, 18:14   

Ola80 myśli, że jest sprytna. Jednozdaniowe, nic nie wnoszące wpisy z linkiem.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 15 Styczeń 2016, 19:35   

tegraf, o tym samym pomyślałem. Stają się co raz sprytniejsi. Niedługo nie będziemy mogli rozróżnić ich od prawdziwych ludzi. CA co bedzie jeśli wygenerują osobowość? Albo... duszę? :shock:

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Styczeń 2016, 20:54   

Shame napisał/a:
CA co bedzie jeśli wygenerują osobowość?

A niech to... Zaatakują nas forumowe terminatory!

Na szczęście parę podręczników, jak przeżyć - już sfilmowano: "Terminator" i "Łowca androidów". Czas się zabrać za oglądanie. Zwłaszcza ten drugi.

Cysorz 

Wysłany: 15 Styczeń 2016, 23:36   

Małe "kuku" zrobione.
Jak będzie powód do większego to zaboli!

Odpowiedz do tematu