Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Może w takim razie warto nieco uprzyjemnić sobie codzienne ż
Autor Wiadomość
iqizyreq
[Usunięty]

Wysłany: 16 Styczeń 2016, 10:10   Może w takim razie warto nieco uprzyjemnić sobie codzienne ż

Zapewne /.../
KASUJEMY!!! :-D :evil:
Ostatnio zmieniony przez Cysorz 20 Styczeń 2016, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 16 Styczeń 2016, 13:41   

brawo

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 16 Styczeń 2016, 22:59   

To już oficjalne. Forum dogorywa. To już spam-boty, automatyczne postów generatory i publikatory.

Artur Miernik 

Wysłany: 17 Styczeń 2016, 00:05   

Z botami mamy do czynienia od roku. Do tej pory tylko zakładały nowego użytkownika i wpisywały mu w profil adres pozycjonowanej strony. Pisałem o tym do Rolanda, ale zignorował moją wiadomość. Natomiast to forum ma w internecie status niezabezpieczonego i niepilnowanego.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 17 Styczeń 2016, 02:53   

Arturze oraz pozostali forumowicze, czy uważacie, że 100 GB transferu rocznie oraz 10 GB miejsca dla takiego forum jak nasze to wystarczająco?

Bo jeśli tak, to jestem osobiście gotów wyłożyć kasę na nowy serwer. Niedrogi bo za 110 zł/rok. Następny rok zrzucimy się wszyscy, co mówicie? Jeśli wierzyć internetom, to 1 GB transferu to około 30,000 wyświetleń stron - od 3.000 do 5.000 wizyt miesięcznie. Jak dla nas chyba OK?

Rozglądałem się za serwerami ale niestety Domena, Home czy Nazwa są strasznie drogie. Oferują pierwszy rok za 25-50 zł, ale drugi i kolejne kosztują już 200-300 zł. To co proponuje powyżej to Hoste, pakiet Start. Dobrą (lepszą) ofertę ma Hostinger (nieograniczone właściwie wszystko):
Cytat:
Nieograniczona Przestrzeń Dyskowa!
Nieograniczony transfer!
Darmowa Rejestracja Domeny!
Nieograniczona ilość MySQL Baz Danych
Nieograniczona ilość Kont Pocztowych
Kreator Stron
Autoinstalator skryptów
Pełny Dostęp SSH
Stabilne serwery
Wsparcie Techniczne
Cotygodniowe Kopie Zapasowe

jednak ich cena jest zadowalająca dopiero przy trzyletnim hostingu, gdzie suma to 325 zł (9 zł/mc). Tyle nie jestem w stanie wyłożyć.

Po zakupie odpowiedni ludzie otrzymają dostęp by było można działać.

Co mówicie, koledzy? Strasznie mi przykro, że tak się dzieje, ale bez konkretnych i szybkich działań forum może przekroczyć Point of No Return i nie sposób będzie przywrócić go do stanu użyteczności.

Cysorz 

Wysłany: 17 Styczeń 2016, 14:48   

Za.

Artur Miernik 

Wysłany: 17 Styczeń 2016, 19:17   

Za.

Uwagi:
1) Najpierw jestem za wysłaniem oficjalnego listu do Rolanda, z opisem sytuacji. W końcu on rozpoczął to dzieło i jeśli zechce się pozbierać, to niechby!
2) Najpierw ustalimy strukturę* i funkcje dostępne w forum, a potem zajmiemy się hostingiem.
3) Na serwer myślę, że się zrzucimy po 10 zł i wybierzemy osobę odpowiedzialną za projekt (na kogoś to musi być).
4) Musimy dokończyć testowanie skryptu nowego forum. Na razie wiemy tylko, że instaluje się i działa. Tyle sprawdził Wstydliwy.

* — Co do struktury forum, to wydaje mi się, że z grubsza sprawdził się Rolandowy/nasz obecny podział, ale należy go nieco tylko zmodyfikować. Coś dodać, na przykład dział o polskich książkach o Corelu (nawet tych o wyczerpanych nakładach), coś ująć. I ustalić osoby nadzorujące poszczególne działy. Szczególnej opieki wymaga dział najczęstszych pytań (faq), który to jest po prostu zapuszczony. Niektóre wątki Hyde Parku pojawiają się na tyle często, że zasługują na awans do osobnego działu.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 17 Styczeń 2016, 20:29   

Aktualnie serwer jest na
http://www2.wodip.opole.pl/
Będąc na tej stronie zauważyłem, że najświeższe aktualności są z przed 3 lat , dziwne ?
Wygląda jak gdyby ktoś kilka lat temu włączył zasilanie i wyszedł .
Roland jakiś czas temu wspominał o nowej lokalizacji ,ale o pomyśle ucichło.
S-p-i-n jest gdzieś z tamtych okolic , trzeba go podpytać czy to czasem to nie jest jakiś "Latający Holender ".

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 17 Styczeń 2016, 22:20   

restauro napisał/a:
najświeższe aktualności są z przed 3 lat , dziwne ?

Teraz już prawie sprzed czterech. Faktycznie dziwne. Szczególnie jak na placówkę oświatową. Zazwyczaj maja newsy, choćby i sprawozdania i raporty za rok ubiegły czy cokolwiek. A tam faktycznie cisza... :shock:

Ale pewno chodziło o to:

Cytat:
UWAGA: Z dniem 01.05.2012. uruchomiona została oficjalna strona www Regionalnego Centrum Rozwoju Edukacji pod adresem:
www.rcre.opolskie.pl
W związku z tym obecny serwis WODIiP zaprzestaje swojej działalności i staje się jedynie archiwum wiadomości publikowanych do 30.04.2012.

Tam już jest na bieżąco. Może właśnie chodziło o taką przeprowadzkę? Tylko może się nie załapaliśmy?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 18 Styczeń 2016, 00:13   

Shame napisał/a:
W związku z tym obecny serwis WODIiP zaprzestaje swojej działalności i staje się jedynie archiwum wiadomości publikowanych do 30.04.2012.

Czyli w kwietniu będą 4 lata. Jak okaże się ze statystyk, że ilość sięgających do tego archiwum jest znikoma (albo jak skończą się jakieś unijne projekty, które wymagają dokumentacji) to domena wodip.opole.pl przestanie istnieć.

Czas chyba przyspieszać ten rozruch. Może założymy nowy wątek HydeParku? Shame niech założy, będzie moderatorem.

Artur Miernik 

Wysłany: 18 Styczeń 2016, 02:41   

Dokładnie.

restauro 

Wysłany: 18 Styczeń 2016, 08:26   

tegraf napisał/a:
Jak okaże się ze statystyk, że ilość sięgających do tego archiwum jest znikoma (albo jak skończą się jakieś unijne projekty, które wymagają dokumentacji) to domena wodip.opole.pl przestanie istnieć

Myślę, że Roland jednak trzyma rękę na pulsie.
http://www.rcre.opolskie.pl/rcre2/p,14,kadra

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 18 Styczeń 2016, 08:39   

Roland był ostatnio zalogowany na forum 24 Lis 2015 o 10:14. Czas wizyty: 0 minut. Jak to się ma nazywać trzymaniem ręki na pulsie, to strach myśleć co by było, jakby to forum olał.

restauro 

Wysłany: 18 Styczeń 2016, 09:18   

tegraf napisał/a:
Roland był ostatnio zalogowany na forum 24 Lis 2015 o 10:14

To nie znaczy ,że nie bywa .Tydzień temu pól dnia były problemy z forum ,wiec ktoś coś działał.Może Shame awaryjnie zrobi bazę adresów zainteresowanych forumowiczów ?

Cysorz 

Wysłany: 18 Styczeń 2016, 18:41   

restauro napisał/a:
Myślę, że Roland jednak trzyma rękę na pulsie.
http://www.rcre.opolskie.pl/rcre2/p,14,kadra

Czy ktoś się z Rolandem kontaktował na te dane?

Artur Miernik 

Wysłany: 19 Styczeń 2016, 20:54   

Czyli piszemy wspólny do Rolanda? Tak?

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 19 Styczeń 2016, 21:10   

Jestem przeciw.
Transfer to nie wszystko, a 110zł rocznie to nie jest porządny hosting.

Błagam, zostawcie te sprawy ludziom, którzy się na tym znają. I nie, nie mam na myśli siebie, bo nie mam ambicji tutaj forsować jakieś zmiany. Tym bardziej, że to nie jest moje forum ani proponującego (złe!) zmiany.

Jak czytam o "rozglądaniu się" w ofertach Domeny (.pl?), Home, Nazwa, to krew mnie zalewa.

Ludzie, to zupełnie tak, jakby gościu dał plik w RGB 200x300px i powiedział, że mu z tego wydrukujcie plakaty A0...

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 19 Styczeń 2016, 21:37   

Sponsi, a co jest dla Ciebie "porządnym" hostingiem? Taki za 500 złotych miesięcznie? No to super, jak masz kasę to stawiamy. Ja jestem w stanie dać (powtarzam, DAĆ) te 110 złociszy na start i nie jest to zabójcza kwota, której nie da się uzbierać w ciągu roku od stałych forumowiczów. Jak będzie już 500 czy ileśtam-set złotych to na pewno nie uciułamy.

W tej chwili forum stoi chyba na szkolnym serwerze i jego wartość (po "niezawodności") można wycenić na 10 zł/rok. Nic nie wiemy o jego transferze i pojemności, ale to nieistotne. Szacowaliśmy, że forum razem z załącznikami i całym tałatajstwem może wżyć bodajże do 2 GB. A to jest 12 lat postów. To co? 10 GB nie wystarczy? Poza tym odnośnie Domeny, Home i Nazwy powiedziałem, że nie dość że drodzy, to jeszcze średni.

A tak w ogóle to niby komu to zostawić? Mówisz, że nie Tobie. To komu, pytam? Roland ewidentnie już się tym nie chce lub nie ma czasu zajmować. Chwała mu za inicjatywę te 12 lat temu, ale forum zaczyna się rozchodzić na szwach. Pewno dałoby się to wyprostować, ale brak ludziom uprawnień, a żeby te nadać, Roland musiałby się zainteresować i znów wracamy na pole startu.

Poza tym, znacząca większość użytkowników chciałby, żeby forum mogło się rozwijać. nowe posty to nie miara rozwoju. Chodzi też o skrypty, pluginy, możliwości. Tutaj (wracamy do uprawnień) tego nie uświadczysz.

Jednym słowem - krytykujesz, ale nie podajesz żadnego alternatywnego rozwiązania. Taką krytykę to o kant... można roztrząsnąć. Masz pomysł - poza "nic nie robieniem" - na poprawienie sytuacji z forum?

Sound 
Doradca

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 10:07   

Jestem za! Zrzutę można zrobić.

Sponsi 
Profesjonalista

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 15:48   

Shame,
Nie chodzi o to kto ma jaką kasę, chodzi o dobór usługi do wymagań.
Fora są raczej zasobożernymi tworami. Nie porównuje się hostingu za pomocą gigabajtów.

Wiesz np. ile zapytań do bazy ma jedno wejście na tym forum? (to akurat jest w stopce)
Wiesz ile zapytań w godzinę generuje skrypt?
A może warto zastanowić się nad przeprojektowaniem estetycznym?
A może nad zmianą silnika? Przemoski skrypt jest "sławny" i nie jest to dobra sława.
Itd. itp... masa, masa kwestii. Część techniczna, część PR-owo marketingowa.

Chyba nie chciałbyś, aby po miesiącu ludzie marudzili, że złych wyborów dokonano, bo co godzinę forum zdycha na parę minut.

Podtrzymuję swoje słowo. Można sobie na lajcie pogadać, ale forum jest właściciela, czy to się nam podoba, czy nie.

Nie będę podawał rozwiązań, bo dokładne rozwiązania nie są do obgadywania na forum publicznie.
Jeśli Roland przyjdzie i powie, że zmieniamy cokolwiek, to można podyskutować o szerokości zmian, ale konkretne decyzje to jest temat na mniejszy zespół.

A nie będę się rozpychał, bo to nieładnie. Kultura wymaga na spokojnie i na tyle, na ile możemy sobie pogadać.

restauro 

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 15:59   

Roland był dzisiaj 1,5 godz. więc może w ślad za tym będą decyzje albo jakieś info.

Cysorz 

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 19:44   

Dostałem dzisiaj prawa pełnego moderatora. Ktoś jeszcze?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 20:20   

Odnośnie ewentualnego serwera to w proponowanej przeze mnie ofercie jest do 30 zapytań SQL (więcej, to już droższe). Względem silnika to przed paroma tygodniami z Arturem sprawdzaliśmy SMF (Simple Machine Forum) więc o tym też myśleliśmy.

Sponsi napisał/a:
Nie chodzi o to kto ma jaką kasę, chodzi o dobór usługi do wymagań.

No a jednak chodzi. Najwyraźniej jesteś zdania (pewnie się znasz lepiej niż ja) że proponowane parametry są niewystarczające. Mogę to zrozumieć i przyjąć do wiadomości, ale kwestia jest taka, że hostingi o wyższych parametrach są adekwatnie droższe. Wiadomo, że można walnąć serwer bez żadnych limitów i na mega wypasie. Ale kto za to zapłaci? Nawet jeśli uda się wystartować, to co będzie za rok? Odpowiedzialność się rozmyje i forum przestanie istnieć, bo nie będzie miał kto go opłacić.

Na razie zobaczymy, bo Malutki chyba stał się czymś w rodzaju pół-boga, więc może coś się ruszy, ale Mod nie ma wpływu na stronę techniczną forum. Z tego co się orientuję nie może zmieniać ustawień, nie ma wpływu na administracyjną stronę forum. To może Admin lub JuniorAdmin, a takowego nikt nie ma. Czyli pewno skończy się na kasowaniu postów. Ale moim zdaniem to leczenie syfa pudrem i plaster na truciznę. Pomoże doraźnie, ale czy permanentnie?...

Malutki napisał/a:
pełnego moderatora

I co się z tym wiąże? Panowanie nad czasem i przestrzenią? Co możesz robić? Zmieniać strukturę forum? Na liście MODów jest jeszcze spin, chezare i Artur. Z tych co rzadziej to jeszcze JarekDRAW ale on zagląda mniej więcej tak często jak Roland.
Ostatnio zmieniony przez Shame 20 Styczeń 2016, 20:36, w całości zmieniany 2 razy  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 20:32   

mozna np wywalic gifa ktory ma 10 mb :evil: ,no naprawde Shame lekka przesada :-)

Cysorz 

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 20:34   

Shame napisał/a:
Malutki napisał/a:
pełnego moderatora

I co się z tym wiąże? Panowanie nad czasem i przestrzenią? Co możesz robić? Zmieniać strukturę forum?

Nie - tego bym nie zrobił nawet gdybym mógł bo nie umiem. Mogę za to kasować spam-linki i banować spamerów. Słowem - robić to, co moderator: sprzątać :-D .

Odpowiedz do tematu