Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Konfiguracja komputera
Autor Wiadomość
Cysorz 

Wysłany: 18 Styczeń 2016, 19:38   Konfiguracja komputera

Kiedyś sam składałem komputery, ale nie jestem już na bieżąco, stąd moja prośba o pomoc. Chodzi mi głównie (jeżeli ktoś będzie wiedział) czy wybrane przeze mnie części będą ze sobą dobrze współpracowały itp.
Chodzi mi także o tą zintegrowaną kartę graficzną - gdzieś wyczytałem, żeby dołożyć te dwie stówki a odciąży to znacząco procesor.

Płyta główna: MSI Z97 PC Mate
Procesor: Intel Core i5-4440
Chłodzenie: Zalman CNPS80F
Pamięć: GOODRAM 8GB [DDR3 1600MHz CL10 Play Red]
Grafika: MSI Radeon 5450 1GB
Obudowa: Z3 PLUS czarna
Zasilacz: Zalman ZM600-LX 600W
HDD systemowy: Intenso Dysk SSD 256GB SATA III 2,5 top
HDD drugi: WD Purple 1TB

Złożony na częściach ::stąd::.
Chodził na tym będzie Windows 7 64-bit.
Całość około 2,5 tysiąca, więc do Corela i Photoshopa powinno wystarczyć ;-) .

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 18 Styczeń 2016, 20:17   

Malutki napisał/a:
Chodzi mi także o tą zintegrowaną kartę graficzną -

jeśli tak to procesor
http://www.benchmark.pl/t...s-pro-6200.html

Potrzebujesz komputer do pracy ? może lepiej w oparciu o AMD?

Cysorz 

Wysłany: 18 Styczeń 2016, 20:49   

Podobną (może nawet tą samą?) propozycję też gdzieś wyczytałem, a na lepszej karcie graficznej mi nie zależy - Corel i Photoshop pójdzie nawet na drzwiach od stodoły :-D . A dwie stówy piechotą nie chodzą. Jest sens w tej zamianie? Tak na chłopski rozum poproszę, bo ja w zeszłym wieku skończyłem tego rodzaju edukację :-D .

A co do AMD, to mam do nich jakąś awersję. Nie chcę tu wchodzić w dywagacje o wyższości Świąt ... ;-)

restauro 

Wysłany: 19 Styczeń 2016, 08:15   

Nie upieram się przy AMD chociaż mam składaka w oparciu o ten procesor.Odnośnie Intela jestli tylko do pracy , to chyba nie robi to dużej różnicy ,jeśli jednak także do zabawy ( porównywany do GTX750) to bym się zastanowił .
Zobaczę co się dzieje na rynku , od kilka miesięcy nie męczyliśmy tego tematu wiec mogło się trochę zmienić .Odezwą się pewnie i inni koledzy, może zrobi się z tego jakaś burza mózgów .
http://www.purepc.pl/proc...5775c_broadwell

restauro 

Wysłany: 19 Styczeń 2016, 13:17   

Promocja MSI zimowy CashBack
Nowa akcja obejmuje modele kupione w okresie od 24 grudnia 2015 roku do 29 lutego 2016 roku, ale stosowny wniosek można złożyć na stronie nie wcześniej niż 30 dni i nie później niż 60 dni po zakupie płyty głównej (odpowiedni formularz będzie aktywny od 24 stycznia). Wymagane będzie podanie informacji na temat zakupu oraz przesłanie kopii dowodu zakupu, a zwrot gotówki zostanie wypłacony przelewem w terminie do 30 dni.

https://cashback.msi.com/pl/pl/pages/wintercashback/qualifying
Wprawdzie promocja nie obejmuje wybranej przez Ciebie płyty głównej ,warto wiedzieć jednak o akcji .

restauro 

Wysłany: 19 Styczeń 2016, 18:01   

Malutki napisał/a:
Grafika: MSI Radeon 5450 1GB

Masz już zintegrowaną w Intel Core i5-4440 ( Intel HD 4600 ) ,skoro kupujesz ten procesor i płytę główną z wyjściem monitorowym nie ma sensu wydawać pieniędzy na kartę graficzną.
SSD lepiej może firmy GOODRAM .

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 19 Styczeń 2016, 20:24   

restauro napisał/a:
SSD lepiej może firmy GOODRAM .

właśnie sobie zupgrejdowąłem kompa, między innymi o tego twardziela. SSD 240GB od GOODRAMu. Jak na razie sprawuje się OK.

Jedna uwaga, o której przekonałem się teraz boleśnie, własnie odpicowując sprzęt. Otóż mam płytę główną Gigabyte taką-a-taką i miałem na niej procka Phenom X4. Sprawdziłem NA STRONIE PRODUCENTA jakie procki ta płyta obsługuje i wyszło, że bez problemu mogę włożyć AMD FX-8320, a nawet mocniejsze. No ale jednak problemy wynikły. BRAK STABILNOŚCI i ciągłe, randomowe restarty kompa, niezależne od sytuacji (żadnych wzorców zachowań). Sformatowałem kompa, uaktualniłem BIOS, najnowsze stery i nadal to samo. Komp praktycznie nie do użytku bo co chwila restart. Musiałem włożyć starego procka (jak ręka odjął). Napisałem do tych kutasiarzy, ale nie muszę wam chyba pisać o tym, jak wygląda system ticketów w pomocy technicznej, prawda?... Teraz się okaże, że muszę kupić nową płytę główna, mimo że jest jak krowie na rowie, że płyta przyjmuje nowego procka. Ale chyba lepiej wyjdę na kupieniu płyty za 200-300 zł, niż na tym, by procek za ponad 7 stów leżał w szufladzie...

Dlatego radziłbym dobrze się zastanowić nad kompatybilnością poszczególnych podzespołów...

restauro 

Wysłany: 19 Styczeń 2016, 20:37   

Sprawdź czy nie ma nowszego biosu ,ewentualnie poczekaj z kupnem aż będzie uaktualnienie.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 19 Styczeń 2016, 21:28   

restauro napisał/a:
Sprawdź czy nie ma nowszego biosu ,ewentualnie poczekaj z kupnem aż będzie uaktualnienie.

Mam najnowszego. Ten nowy procek wg producenta powinien być obsługiwany już przez poprzednią wersję. Zaktualizowałem, bo nie obsługiwał jak widać. A nowszy BIOS? Stary, rzuć okiem na nawet najnowsze płyty główne. Mają BIOS sprzed 2-3 lat i nic nie zanosi się na jakikolwiek update bo te wychodzą średnio co pół dekady. Czekanie nie ma sensu. Ewidentnie to wina braku kompatybilności. Na starym procku wszystko działa, bez potrzeby formata, zmiany czegokolwiek i na tych samych pozostałych podzespołach (po prostu zamieniłem tylko procki).

No nic, trzeba będzie się szarpnąć jeszcze na tą płytę, ale to na wypłatę ;-) Swoją drogą nic w przyrodzie nie ginie. Tyle sprzętu wymieniłem, że jak jeszcze zamienię motherboarda to właściwie potrzebny jeszcze mi tylko będzie zasilacz i złożę drugiego kompa dla syna (bo obecnej płycie nic nie dolega). Bo monitor też w końcu wymieniłem (miałem ten poprzedni przez prawie 10 lat).

restauro 

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 09:01   

Shame napisał/a:
Mają BIOS sprzed 2-3 lat i nic nie zanosi się na jakikolwiek update bo te wychodzą średnio co pół dekady

Asus ma inaczej .W swojej płycie przez 4 lata uaktualniałem bios kilka razy.Teraz oczywiście już jest staroć ,choć nadal jary, ale sterowniki do nowszych systemów są uaktualniane na bieżąco.Napisz jaka to płyta ,może znajdziemy jakieś info ...

Także powoli zaczynam się rozglądać za nowszym sprzętem,mam M4A88TD-V EVO-USB3 .Dobrze jeszcze służy ale czas jest nieubłagany .Czekam tylko na jakąś sensowną płytę główną Asusa z M.2 w oparciu o AMD ,niekoniecznie dla graczy.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 19:38   

Gigabyte 970A-DS3P ver. 1.0

Cysorz 

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 19:54   

Dziękuję za pomoc, maszynka zamówiona :-D .

restauro 

Wysłany: 20 Styczeń 2016, 20:02   

"Malutki"maszynka zamówiona
Ale jesteś błyskawica ,a chciałem zaproponować inną obudowę z szufladami bez montażu ,Ten Komputronik tani nie jest .Gdyby kupić podzespoły w różnych sklepach można by trochę ugrać .
http://www.benchmark.pl/t...black-test.html

Ponieważ temat jest ciągłe aktualny, warto w miarę na bieżąco go uzupełniać .
Kilka aktualnych informacji :
Moja obudowa ma już prawie 14 lat , przeżyła 4 składaki. Wypadałoby pomyśleć o nowej przy okazji wymiany sprzętu.

http://www.komputerswiat....ch/obudowa.aspx

Dyski SSD
http://www.benchmark.pl/t...d-polecane.html

http://www.benchmark.pl/r...-850-evo-500-gb

restauro 

Wysłany: 21 Luty 2016, 14:53   

Test ultraszybkiego dysku M.2 - Samsung 950 PRO 512 GB

http://www.komputerswiat....0-pro-test.aspx

Odpowiedz do tematu