|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Logo Hot stamping - nagląca sprawa. |
Autor |
Wiadomość |
100krotka
Początkujący
Wersja CorelDRAW: Corel X5, PS CS2
|
Wysłany: 22 Styczeń 2016, 18:43 Logo Hot stamping - nagląca sprawa.
|
|
|
Cześć wszystkim.
Obserwuję forum już od jakiegoś czasu i przyszedł dzień, że rozpaczliwie potrzebuję pomocy. W technikach drukarskich jestem totalna Lama, a i z Corelem dość z byka na siebie patrzymy.
Do rzeczy:
Skleciłam takie logo w PS i chcę je wykonać w Corelu pod druk np. wizytówka.
1. Czy przy takim rozmiarze dolna część napisu kwalifikuje się do folii i hot stamping'u?
2. Jeżeli Hot stamping'owany element powiien być czarny: na osobnej warstwie, w osobnym pliku lub innej stronie pdf'a, to jaki powinien być kolor tego elementu w oryginalnym pliku do druku.
3. Czy skoro tekst i tak jest przekształcony na krzywe i poprzecinany to należy dołączyć czcionki do takiego pliku?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, poradę i obrywanie uszu. Dopiero zaczynam i ta cała sprawa z drukowaniem to coś strasznego z tego co czytam Wasze rozmowy.
Pozdrawiam.
souvenirs (polished ver R) GOLD AND GREY copy.jpg
|
Pobierz Plik ściągnięto 270 raz(y) 1.52 MB |
Soucenirs (Vector PANTONE 10123 C).cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 165 raz(y) 1.35 MB |
|
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 206 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3138 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22 Styczeń 2016, 20:05
|
|
|
Cześć.
Dokładność HT zależy od wielu czynników - np. nakładania ręcznego/automatycznego, rodzaju papieru itp. Grubość elementu tłoczonego nie powinna być mniejsza niż 0,5 mm, chociaż dopuszcza się też nawet 0,3 mm. Dokładność pasowania zależy od rodzaju maszyny - tutaj różnice mogą być naprawdę znaczne. W każdym razie Twój projekt jest dosyć ryzykowny, chociaż drukarnia z odpowiednim parkiem maszynowym poradzi sobie z tym. Ale będzie to na pewno kosztowało ekstra ;).
Wzór do matrycy powinien być czysto wektorowy. Kolor w pliku roboczym powinien być w innej palecie (np. Pantone), wypełnienie 100%, włączony overprint lub na oddzielnej stronie. Podczas zapisu do pdf'a trzeba zaznaczyć kolorystykę natywną.
Tekst nie może być "poprzecinany" - powinien to być tylko kontur. Jeżeli wiadomo, że na pliku nie będzie w drukarni dokonywana żadna korekta to można wysłać z fontami, jednakże lepiej zamienić je na krzywe (np. w opcjach zapisu do pdf'a), w pliku roboczym lepiej zostawić fonty.
Generalnie dużo więcej powiedzą Ci w drukarni, która będzie bezpośrednio to wykonywała (HT mimo wszystko to dosyć nietypowa metoda uszlachetniania druku) - tak będzie na pewno bezpieczniej. |
|
|
|
|
100krotka
Początkujący
Wersja CorelDRAW: Corel X5, PS CS2
|
Wysłany: 22 Styczeń 2016, 21:40
|
|
|
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Jeżeli chodzi o "poprzecinany" tekst, to chodziło Mi stircte tak jak w moim przypadku, czyli kiedy tekst jest podzielony na dwie części i ma dwa różne kolory i wtedy przestaje być tekstem. Przypuszczam Malutki, że Tobie chodziło z tym moim "poprzecinaniem" o to, że fonty zazębiające się muszą być połączone w jedną całość, jak po Weld'owaniu.
Czy jeżeli chodzi o grubości 0,5 0,3 mm, to czy takie same kryteria obowiązują przy emboss'ingu.
W drukarni niestety nic Mi nie powiedzą, ponieważ klient jest z Arabii Saudyjskiej i to On będzie biegał po drukarniach, a nie chcę go wrzucić na minę, bo bardzo dobrze się z Nim współpracowało przy samym projekcie.
Skoro już to logo ma się świcić i mienić zlotem, to masz może jakąś bezpieczną alternatywę? Czy lepiej napisać klientowi, że np. logo na opakowaniach jak będzie duże to będzie "lustro" złoto z folii, ale na wizytówkach to raczej metalik jak z samochodu, bo w Pantonie i moze mieć inny odcień? Jeżeli możesz to doradź, bo wiem, że na druku zęby zjadłeś ;) |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 206 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3138 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23 Styczeń 2016, 00:18
|
|
|
No niestety wyrocznią nie jestem ;)
Nie potrafię Ci pomóc na takim etapie przy tej ilości danych - a skoro nie możesz dostać wytycznych z drukarni to może zapytaj klienta JAK masz to zrobić? Zawsze to będzie jakaś polisa ;).
To nie tak, żebym Ci odradzał HS i narażał na konflikt z klientem, ale dziwnym zrządzeniem losu robię trochę rzeczy na rynek "arabski" że tak napiszę i wiem, że to co się błyszczy i świeci jest ważniejsze niż zawartość merytoryczna... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.08 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |
|
|