Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Narzędzie do wymiarowania
Autor Wiadomość
dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 00:23   Narzędzie do wymiarowania

Witam. Wymiaruję obiekt z przyciaganiem i wszystko ok poza jednym mankamentem, że obiekt wymiarujący z obiektem wymiarowanym zostają połączone i zależne od siebie. Nie mam pojęcia jak je rozłączyć bo menager obiektów ich ze sobą nie kojaży i są na różnych warstwach. Jak skasuje obiekt wymiarowany to wymiary również znikają, ale nie vice versa.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 00:27   

OMG :-) hym rozlacz krzywa chyba o to chodzi ? top menu rozmiesc i tam wybierz

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 00:37   

@bidon184 - Co mają krzywe z tym wspólego? Obiekt wymiarujący nawet nie jest krzywą.

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 00:58   

Wiem że narzędzie - wymiarowanie nie jest zbyt często używane przez Corelowców, więc dodam jeszcze że te 2 obiekty są zależne w ten sposób, że jak zmniejszę kwadrat to objekt wymiarujący się do niego dostosowuje, pomimo tego, że nie jest dynamiczny. Jest przynajmniej 10 sposobów żeby to obejść ale ja nie mogę. Będę wdzięczny jak ktoś do tego dojdze. Wystarczy narysować kwadrat i zwymiarować 2 krawędzie

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 01:10   

To nie jest obiekt wymiarujący, tylko grupa obiektów. Trzy linie i tekst.
Te elementy wymiaru mają dokładnie takie same właściwości jak składowe z których się składają. Linie mogą mieć różne zakończenia, grubość czy kolor, to samo z tekstem.
Nie jest to jakiś szczególny przypadek, bo dokładnie tak samo jest np. z cieniem, metamorfozą czy obrysem, standardowo są związane z obiektem który posłużył do ich wygenerowania.
Bidon w zasadzie ma rację, wszystkie elementy wymiaru są zbudowane z grafiki wektorowej, czyli z krzywych.
Żeby oddzielić wymiar od obiektu wymiarowanego trzeba kliknąć którąś z linii (w wymiarze) i wybrać z menu Arrange polecenie Break Linear Dimension Apart (ctrl+K). Po tej operacji obiekt wymiarowany weźmie rozwód z wymiarem, a elementy wymiarowania zostaną rozdzielone na grupę linii (można rozgrupować) i tekst.

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 01:30   

@ chezare widać że się znasz ale nie o to chodzi, zwymiarój kwadrat i bedzięsz wiedział o co chodzi. Jak by tak było z cieniem czy metamorfozą to bym głupio nie pytał. Narzędzie wymiarowanie dobrze działa jak masz włączone wyrównywanie i robisz to na odległość z obiektem wymiarowanym, a kiedy wymiarujesz od krawędzi do krawędzi to obiekty się łączą inaczej niż w przypadkach które wymieniłeś.

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 01:36   

Dodam tylko, że znam Corela ok 20 lat i pierwszy raz pytam na forum bo po prostu nie wiem, jak ktoś na to wpadnie to stawiam browara.

chezare 

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 02:13   

Staram się dokładnie czytać, ale teraz to już naprawdę nie wiem o co chodzi?
Napisałeś, że narysowałeś jakiś kształt, że masz włączone przyciąganie do obiektów i że go zwymiarowałeś. Napisałeś, że jak kasujesz obiekt wymiarowany, to znikają też wymiary. W tym to ja akurat nic dziwnego nie widzę, bo wymiar jest związany z obiektem wymiarowanym. W tym że przy kasowaniu wymiaru nie znika obiekt z którym był związany, też nie ma nic dziwnego bo te wymiary są w tej układance elementem drugorzędnym, wymiarowany obiekt bez wymiarów może istnieć, wymiar bez tego co było wymiarowane, nie ma sensu. Napisałeś też, że nie możesz oddzielić wymiaru od wymiarowanej figury, to w którym miejscu ja czegoś nie zrozumiałem?

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 02:31   

@chezare dzięki za zainteresowanie w pierwszym przykładzie nie wiem jak zrobić tak jak mówiełś bo te obiekty nie są powiazane, a jak tak zrobię to stracę właściwości tego obiektu, oczywiscie moge zrobic break apart ale mi rozwali obiekt na elementy (ten wymiarujacy) Drugi rysunek ok. Te obiekty nie łączą się na tej samej zasadzie co cienie i inne "efekty" do biektów. Chyba że mi menager obiektów kłamie.

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 02:35   

podbijam stawkę do flaszki whisky

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 03:31   

chodzi mi o to że nie ma żadnego powiązania, ale żeby wysłać print screen trzeba mieć gdzie. Mogę na prv?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Styczeń 2016, 18:41   

dymski napisał/a:
żeby wysłać print screen trzeba mieć gdzie.

PostImage, Imgur, dowolny inny fotohosting. Zawsze możesz dodać screen jako złącznik do postu.

Swoją drogą to przyglądam się temu tematowi i sądziłem na początku, że sprawa łatwa i odpowiedział już chezare. Teraz to również kompletnie nie czaję problemu. W czym on tkwi i co chcesz uzyskać? Może nawet nie tyle screen, a może przykładowy plik prześlij, w wersji max. X3, z obiektem, wymiarami powiązanymi i czym tam jeszcze potrzebujesz. Bo takie opowiadanie o obrazie nie ma sensu. Wystarczy, że nasza nomenklatura jest różna i już się nie porozumiemy.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 18:50   

hehe :-) problem dawno by znikl gdyby autor tematu zastosował sie do mojej pierwszej rady :-) tylko niestety olał te rade i dalej tkwi w odmęcie bezsensownej upierdliwosci typu nie bo nie :-) no ale jak ktos robi 20 lat w grafice jak to sam ujal user to pene zaszłości trza przemilczeć i uznac za regule :-)

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 19:51   

@shame cholera myślałem że potrafię opowiadać obrazowo i myslałem że narysowanie kwadratu i zwymiarowanie go jak pisałem można zrobić szybciej niż przesyłanie sobie plików. @chezare to zrobił ale nie o to mi chodzi, bo break apart rozwala narzędzie wymiarujące. Nie widzę opcji dodawania załączników....

dymski
Bywalec

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 21:00   

Chciałbym żeby kwadraty i wymiary po lewej stronie zachowywały się jak te po prawej.

wymiary.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 252 raz(y) 25.66 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Styczeń 2016, 21:45   

Chciałbym hym :roll: no to poczekamy :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 31 Styczeń 2016, 00:23   

OK, no i teraz zajarzyłem.

No to niestety cię zmartwię. Nie da się. Wymiar, który ma styczność z dowolnym innym obiektem jest z nim powiązany i kropka. Można sobie rysować wymiary w próżni i wtedy zachowują się jak te (w twoim pliku) po prawej. Niestety nie można ich ładnie sobie dopasować, chyba, że czasochłonnymi transformacjami (rozciągniecie, obrót itp.) ale to się mija z celem.

Odpowiedź bidona nie jest zupełnie pozbawiona sensu. Poczekamy, to może zrobią takie narzędzie Wymiar, żeby miało opcję po tytułem "nie wiąż z obiektem". Na tą chwilę, nie ma.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Styczeń 2016, 10:52   

wszystko sie da ,niechcialo mi sie robic ,ale sie zmusilem,daje filmik z opcja wyjscia z sytuacji :-) troche myszka mi nagle siadla wiec bez nerwow w czasie ogladania :dances

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 31 Styczeń 2016, 12:22   

bidonik, chyba nie zrozumiałeś o co w tym chodziło...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 31 Styczeń 2016, 12:35   

no ja zrozumialem ze maja byc krzywe wiec zrobilem krzywe,ale zapewne nie o to chodzilo,no coz nieraz tak bywa ale filmik nakrecilem :lol: :mrgreen:

dymski
Bywalec

Wysłany: 31 Styczeń 2016, 16:13   

Nie miały być krzywe, wymiary muszą pozostać wymiarami. @shame Zgadzam się z Tobą ale to powiązanie między obiektami jest conajmniej dziwne.

1. Narzędzie wymiary łączy obiekty pomimo, że wymiaruję obiekt znajdujący się na zablokowanej warstwie, a wymiar pojawia się na warstwie wyżej.
2. Nie występuje tutaj ta sama zasada co w przypadku, cieni czy obrysów i obiekty są połączone w całkowicie wirtualny sposób.

Jest sposób na rozłączenie obiektów, wystaczy skopiować wymiary, lub wyciąć i wkleić :) ale co się dzieje...? Wymiar ma zablokowaną pozycję i rozmiary :) Jedynie zduplikowanie obiektu wymiar sprawia, że staje się on obiektem niezależnym. Inny sposób to zwymiarowanie obiektu wymiar ...

dymski
Bywalec

Wysłany: 31 Styczeń 2016, 16:25   

Nie rozczulał bym się tak nad tym ale jutro zaczynam prowadzić kurs Corela nastawiony pod konkretne wymagania firmy. Spora część kursu będzie dotyczyła wymiarowania, ale nie do końca w tym rzecz. Będą wymiarowane obiekty o bardzo różnych rozmiarach, od kilku mm do kilku metrów na 1 stronie i drukowane w dużo mniejszej skali. Zapanowanie nad grubościami lini i wielkością strzałek jest tu bardzo istotne i formatowanie "obiektów wymiarujących" a nie krzywych w prosty sposób pozwala nad tym zapanować.

chezare 

Wysłany: 1 Luty 2016, 12:03   

Dymski, bez obrazy, ale jak będziesz tym swoim kursantom tłumaczył tak jak nam, to ja to czarno widzę. Posługuję się obrazkami bo podobno jeden mówi więcej niż tysiąc słów? :-)
Z tego co ostatnio napisałeś to ja rozumiem tyle, że Twoje zmartwienie jest takie, że jak zwymiarujesz dajmy na to samochód w skali 1:1 to wymiary nijak się będą miały do gabarytów wymiarowanej grafiki, nie będzie ich widać na wydruku, itp., itd.
Doskonale wiesz, że wymiar jest skonstruowany z dwóch rodzajów linii i tekstu. Parametry tych elementów można dowolnie zmieniać, domyślnie jest to linia włosowa, czarna i bez grotów, tekst w wymiarze ma format domyślnego tekstu artystycznego, jeśli się nie mylę jest to 12 pkt Arial. Jeśli zmienisz te parametry zanim zaczniesz wymiarować, to w wymiarze też zmienią się linie i tekst. Czy można to zmienić nie przed, a po? Można co widać na poniższym obrazku. Opiszę co na nim jest.
Narysowałem kwadrat, który kazałeś mi rysować :-) i go zwymiarowałem. Linie są standardowe, domyślny font dla tekstu artystycznego wcześniej zmieniłem na Calibrii 14 pkt i tak jest w wymiarze.
W takim samym kwadracie z prawej strony jest wymiar, w którym zmieniłem grubość linii, zmieniłem zakończenia, rozmiar tekstu i jego kolor. To wszystko da się zrobić bez zamieniania na krzywe wymiaru, jego odłączania od obiektu wymiarowanego, itd. To jest dalej wymiar.

Podsumowując, po zwymiarowaniu obiektu można zmienić grubość linii w wymiarze, dodać groty do linii związanej z tekstem, zmienić formatowanie tekstu. To wszystko daje się zrobić bez żadnej ingerencji w powiązania wymiaru z obiektem.
Być może znowu napisałem nie na temat, ale innych pomysłów nie mam.

kula69 

Wersja CorelDRAW: x5
Wysłany: 6 Luty 2016, 21:42   

dymski, chodzi Ci chyba o to że w menadżerze faktycznie poza rozszerzeniem nazwy obiektu lub grupy nie ma żadnej informacji o powiązaniu. Zrób tak (w x4 właśnie sprawdziłem), że zaznaczasz grupę i wymiary a następnie ctr+k i gotowe grupa zostaje grupą obiekty połączone też bez zmian. Wymiary trzeba teraz rozgrupować by nadaniu im parametrów jakie tam się chce.

dymski
Bywalec

Wysłany: 7 Luty 2016, 19:45   

@ kula69, no właśnie nie moge dać ctrl + k, bo wymiary przestają być wymiarami co utrudnia formatowanie, które ma być łatwe bo będą to robić osoby które z corelem maja do czynienia od tygodnia. Nie ma na to rady i trzeba kombinować. Corel ma problem z tym narzędziem. @chezare ty i @shame akurat piszecie najbardziej na temat :)

Żeby było jasne jak na obrazku opiszę jeszcze raz. Założenie jest takie, że wymiaruję obiekt lub prowadnice tak, że wymiary są na osobnej warstwie i do samego końca muszą być to wymiary (nie grupa krzywych) Problemy w corelu są następujące:

1. Nie mogę usunąć obiektu wymiarowanego bo wymiary usuwają się automatycznie. Czasami potrzebuję używać obiektów pomocniczych, które później usuwam.

2. Całkiem nowy problem - błąd Corela. Po zwymiarowaniu obiektów potrzebuję dodać stronę metodą duplikacji, warstwy+zawartość. Jeżeli wymiary znajdują się na osobnej warstwie Corel świruje i duplikuje obiekt x3. Tzn. że zamiast jednego kwadratu mam 3 :)

-Dlaczego chcę mieć wszystkie wymiary na jednej osobnej warstwie?
-Dlatego, że będzie ich dużo i łatwiej je wszystkie zaznaczyć i sformatować hurtem.

Opiszę jak zaplanowałem kursantom używanie Corela. Plan był taki, że w jednym pliku tworzymy projekt, który bedziemy exportować do formatu obsługiwanego przez maszynę do cięcia oraz robimy rysunek techniczny. Strona pierwsza projektu to gołe obiekty exportowane do *.*dxf. Strona druga to obiekty + wymiary(na osobnej warstwie). Strona trzecia to obiekty + wymiary + tabelka informacyjna w formacie A3 lub A4, odpowiednio sformatowane.

Niestety dla Corela to niewykonalne, może w wersji XX7 :evil:

Odpowiedz do tematu