Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zamiana tekstu na krzywe (proszę o szybką pomoc)
Autor Wiadomość
janami
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 9 Luty 2016, 12:20   zamiana tekstu na krzywe (proszę o szybką pomoc)

Witam, Nazywam się Jan i bardzo mi miło wszystkich powitać. Z corela korzystam od niedawna, ponieważ dostałem zadanie wykonania gazety. Aktualnie chcę ją wysłać do drukarni. Jednak pojawił się problem przy zamianie tekstu na krzywe. Mianowicie kiedy klikam zamień na krzywe (ctrl +Q) powstaje czarny obraz - tekst akapitowy znika, a w obrębie formy do pisania tekstu pozostaje właśnie czarny obraz. Myślałem, że po zmianie koloru ramki tekst znów będzie widzialny jednak tak nie jest. Proszę o pomoc.

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 9 Luty 2016, 12:28   

Dziwna rzecz, to musi być błąd na Twoim komputerze. U mnie jest wszystko OK. Spróbuj najpierw przekształcić na tekst ozdobny (ctrl+F8), a potem na krzywe - dzieje się tak samo? A jak z innymi obiektami, np. kwadratem?

Prześlij na forum taki "przerobiony" na krzywe tekst - tylko zapisz w niższej wersji.

janami
Początkujący

Wysłany: 9 Luty 2016, 14:21   dzieje się to samo z tekstem ozdobnym

załączam próbke w wersji 11.0

próbka.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 214 raz(y) 220.07 KB

s-p-i-n 

Wysłany: 9 Luty 2016, 14:59   

ale pod czarnym prostokątem masz normalnie litery zamienione na krzywe, podeślij jeszcze nie zamienioną próbę.

chezare 

Wysłany: 9 Luty 2016, 16:15   

Musisz rozdzielić grupę (ctrl+U) i skasować prostokąt. Podejrzyj sobie jak to wygląda w widoku szkieletowym.
Nie zmienia to faktu, że to niestandardowe zachowanie programu.

janami
Początkujący

Wysłany: 9 Luty 2016, 16:37   

Dzięki, cześć rozwiązana.
rozdzieliłem - ctrl + u jednak nie mogłem przesunąć samego prostokąta, za to udało się skasować prostokąt tylko jeszcze np. mam tekst z tłem i chcę je zachować przy przekształceniu w krzywe. Jednak stosując rozdzielenie - tło w ogóle znika, poniżej zamieszczam próbki.

próbka2a.cdr
po zmianie - kiedy usuwam prostokąt, przy okazji tracę cień
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 230.74 KB

próbka2.cdr
przed zmianą
Pobierz Plik ściągnięto 239 raz(y) 24.96 KB

próbka1.cdr
przed zmianą w krzywe
Pobierz Plik ściągnięto 215 raz(y) 23.86 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 9 Luty 2016, 16:48   

To nie jest pik CorelDraw . Bardzo dużo waży, jak na krótki tekst .Można również sprawdzić w notatniku .Zawiera Reference Viewing Condition in IEC61966-2.1
Chyba ma coś wspólnego z Adobe Photoshop .

janami
Początkujący

Wysłany: 9 Luty 2016, 17:04   

próbkę 2 zmieniłem przez "zmień na krzywe" (ctrl + q) w próbkę 2a. wszystko w corelu. To jak - tak jakby samo konwertowało do pliku adobe? Format jest dalej CDR

chezare 

Wysłany: 9 Luty 2016, 17:15   

Janami, ta grafika była od początku robiona w Corelu?
Czy ramka tekstu nie została wstawiona w np. prostokąt (ramkę tekstu akapitowego można wstawić w dowolną zamkniętą figurę)?
Jak tworzysz ramkę tekstu, zaznaczasz narzędziem do pisania jakieś pole (powinieneś kliknąć gdzieś w dokumencie i bez puszczania lewego klawisza myszy, przesunąć ją i puścić przycisk)?

txt_ak.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 223 raz(y) 24.76 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 9 Luty 2016, 19:27   

Korzystasz, jak wspomniałeś z CorelDraw od niedawna .Nie masz więc zapewne jeszcze własnych ustawień .
Może na wszelki wypadek włącz program z wciśniętym klawiszem F8
(powrót do ustawień fabryczny ) ,
może podczas zwiedzania opcji programu nieświadomie pozmieniałeś ustawienia domyślne ?

janami
Początkujący

Wysłany: 10 Luty 2016, 10:45   

grafika od początku robiona w corelu - w wersji 11 a potem x7 - może z tej zmiany to akcja? Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie da - ja mogę robić w nowych szablonach "dobre" pola z tekstem, które potem zamieniam na krzywe po wrzuceniu uprzednio do szablonu podstawowego - poza polami cieniowanymi i z tłem itp. Jednak jest to praca dosyć żmudna i chciałbym poznać odpowiedź na ten konkretny problem w tym konkretnym przypadku - aby na przyszłość już znać rozwiązanie oraz by w przyszłości pomogło innym użytkownikom tego forum i poszukującym rozwiązania innym ludziom.
Pozdrawiam

chezare 

Wysłany: 10 Luty 2016, 11:10   

Napisałem trochę o ramkach tekstowych. Czy migracja ze starej wersji do nowej może być problemem? Może.
Zrób nowy dokument, pobaw się ramkami, sprawdź czy w nowym dokumencie jest tak samo?
Do dokumentu może być dołączonych wiele ustawień które potrafią zdezorganizować skutecznie pracę. Reset wcale ni
e musi być złym rozwiązaniem, choć nie koniecznie wyczyści Corela ze śmieci.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 10 Luty 2016, 11:34   

janami, z początku nie śledziłem tego tematu, bo problem wydawał się prosty, ale widzę, że się komplikuje ;-) Przyjrzałem się przesłanym przez Ciebie plikom i za każdym razem zauważam, że pod tekstem znajduje się krzywa (prostokąt) ograniczająca twoja ramkę akapitową. Zastanawiam się dlaczego? Pytam, bo po przekształceniu na krzywe (przez Ciebie) ten właśnie prostokąt zaciemnia obraz stając się czarnym polem (pod czarnymi literami).

Próbka 1 przed i po zamianie

Próbka 2 przed i po

Nie wiem w czym ci to pomaga? Używasz tego zamiast prowadnic? Czy wpisujesz tekst w prostokąt?

Ale to nawet nie jest sedno sprawy. Niezależnie od tego, czy tak robisz czy nie, przy zamianie nie powinno się tak dziać.

Możesz spróbować również zrobić eksperyment, w którym przygotowany tekst i wszystko EKSPORTUJESZ do PDF z opcja zamiany tekstu na krzywe. Swoją drogą możesz z tego korzystać zawsze, zamiast ręcznie przekształcać fonty w całym projekcie. Do drukarni i tak wyślesz PDF, prawda?

A co do zaczerniania krzywych to sprawa jest o tyle dziwna, że nie powinna mieć miejsca w ogóle. Podejrzewać można, że jest to błąd programu. Pisałeś, że robione coś było w v11, potem w X7. Czy jak robisz to samo w X7 od początku, to problem też występuje? Czy tylko jak otwierasz i edytujesz pliki zrobione w tej Jedenastce?

Bo zdarzyło mi się już tak, że plik zrobiony w starszej wersji zawierał takie jakieś dziwne metadane, które powodowały świrowanie Corela. Zmuszony byłem wtedy wykonać projekt praktycznie od początku w nowej wersji. Nie wiadomo, dlaczego się tak dzieje, ale czasem się zdarza.

Jeśli okaże się, że pliki v11 nie działają jak trzeba, a nowe projekty w X7 działają, to niestety możesz być zmuszony zrobić je od nowa. Możesz też spróbować przeinstalować v11, ale jeśli masz tą Jedenastkę i Siódemkę na tym samym kompie to nie radziłbym ci tego robić.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 10 Luty 2016, 11:50   

Shame, czy zauważyłeś różnicę w wyglądzie pierwszego i ostatniego wiersza tekstu w tej ramce - przed i po zamianie na krzywe?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 10 Luty 2016, 12:16   

u mnie wszystko piknie smiga,hym problem nie tkwi zapewne w tym ze programy sa na tym samym dysku tylko w tym ze sa w tym samym folderze i powoiazanie convertera odbywa sie jakby z tej samej sciezki,kiedys juz na tym forum o tym bylo o ile pamietam,wiec tak wywal sktroty Coreladrw z pulpitu,wejdz w program files w folder corela i utworz nowe skroty do programow,w tedy przynajmniej bedzie wiadomo ze ikony odpalaja te programy i powiazania ktore powinny

chezare 

Wysłany: 10 Luty 2016, 16:39   

Taki efekt powstaje wtedy gdy do utworzenia ramki tekstowej użyta zostanie jakaś figura, np prostokąt. Widziałem też niewinnie wyglądające dokumenty do których dołączona była lista stylów na której było 5000 pozycji. Wystarczy otworzyć taki plik żeby uziemić Corela. Problem dawno dałoby się rozwiązać gdyby jego właściciel zechciał współpracować. Wyślijcie mu dokument z tekstem akapitowym, będzie miał możliwość sprawdzić czy przy zamianie na krzywe dostaje w prezencie prostokąt?
Sam nie mogę bo nie mam w szajsungu corela.

janami
Początkujący

Wysłany: 12 Luty 2016, 09:15   

Byłem poza komputerem przez jeden dzień. Dzięki za wszystkie info.
Odpowiadam:
Po pierwsze corel 11 jest zainstalowany na innym kompie niż x7.
Po drugie, nawet jeśli tworzę nowe strony w pliku to pojawia się problem. Więc trzeba by od nowa cały konspekt tworzyć. Przy nowych dokumentach w x7 nie ma problemu.
Jak pisałem wcześniej corel to dla mnie nowa maszyneria, więc tworzę nowe pola do wpisywania informacji przez narzędzie tekstu (f8), więc rzeczywiście można powiedzieć, że wpisuję tekst w figurę geometryczną - o to pytaliście?
Po czwarte, co do tej krzywej (pod tekstem), przyznam, że specjalnie nie rysuję żadnej krzywej...hm nie wiem skąd to się bierze.
Po piąte, jeśli chodzi o eksport jako pdf - można zmienić ustawienia ogólne np. z ustawieniami drukarskimi - choć przyznam nie wiem co w corelu wchodzi w zakres tego. Bardziej poręczny - eps - można dowolnie zmieniać parametry. Do drukarni wysłałem w wersji pdf i eps. Powiedzieli wstępnie, że ok. Zobaczymy, co w druku z tego wyjdzie :).

Pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Luty 2016, 09:41   

janami napisał/a:
Bardziej poręczny - eps - można dowolnie zmieniać parametry.

Od czego "bardziej" poręczny? Od pdfa? Hm... To może inaczej: dla kogo bardziej poręczny i jakie to parametry można dowolnie zmieniać?

chezare 

Wysłany: 12 Luty 2016, 10:47   

Dokumenty z jedenastki otwierają się ze śmieciami, nowe, tworzone w X7 problemów nie stwarzają. Trzeba Sherlocka Holmesa żeby wykombinować, że trzeba makietę gazety zrobić od nowa? To chyba nie jest New York Times i chyba szybciej będzie zrobić to od nowa niż kombinować?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 12 Luty 2016, 14:46   

chezare napisał/a:
Dokumenty z jedenastki otwierają się ze śmieciami, nowe, tworzone w X7 problemów nie stwarzają. Trzeba Sherlocka Holmesa żeby wykombinować, że trzeba makietę gazety zrobić od nowa? To chyba nie jest New York Times i chyba szybciej będzie zrobić to od nowa niż kombinować?

chez słusznie prawi. Zresztą też to mówiłem, że czasem tak jest z plikami ze starych wersji. Niestety, trzeba zrobić od zera. Żeby było jak trzeba to w nowym dokumencie w X7 zaimportuj sobie po jeden stronie z pliku v11, umieść na osobnej warstwie, zablokuj i trzymaj jako podkładkę, żeby wszystko dobrze poukładać.

Wydawać by się mogło, że skoro to ta sama firma, to samo oprogramowanie, to powinno działać, nie? Ale niestety tak nie jest. Te wersje, v11 i X7 dzieli 12 lat! Dla świata komputerów to jak 120 lat. Wiele się zmieniło. Nowe systemy wymusiły zmiany obsługi niektórych procesów itp..

Kto wie, może to dobry moment, żeby odświeżyć też szatę gazety, tak przy okazji?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 12 Luty 2016, 18:46   

janami, nie zamieniaj tekstu na krzywe, tylko w opcjach pdf (File/Publish to PDF/Settings/Objects) zaznacz Export all Text as Curves. To jest lepsze rozwiązanie, bo w pliku cdr zostaje tekst, a więc możesz go edytować. :-)

Zrobiłem już tysiące gazet i książek, ale odmawiałem robienia tego w CorelDraw, a to z kilku powodów, choćby braku dzielenia wyrazów wg polskich reguł. Jeśli chcesz przyzwoiczie złamać gazetę, użyj do tego innego programu - jaśli chcesz pozostać przy firmie Corel, to posłuż się Corel Venturą, a jeżeli mogą być inne firmy, to spróbuj Adobe InDesign, albo Quark.

Odpowiedz do tematu