Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Modernizacja komputera
Autor Wiadomość
ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 28 Luty 2016, 15:37   Modernizacja komputera

Witam, mój obecny komputer dostaje porządnej "czkawki". Brakuje mi także miejsca na dyskach twardych, które chyba są jego najsłabszą stroną. Płyta główna ma spaloną zintegrowaną kartę sieciową i dźwiękowa (obecnie zewnętrzna karta dźwiękowa na usb i karta sieciowa na pci), kilka portów usb. Czy jest sens modernizować ten komputer czy lepiej kupić nowy? Zależy mi na płynnej pracy, teraz bywa z tym różnie.

System operacyjny win7 64
Większość pracy na Corelu X7

3DMARK - http://www.3dmark.com/3dm11/10994598

Crystal Disk Info:
http://i.imgur.com/tdSwpKy.jpg
http://i.imgur.com/ZIRXy5O.jpg

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 28 Luty 2016, 18:13   

Płyta główna jest ok.Zintegrowana karta dźwiękowa i sieciowa pady zapewne od wyciągania kabli przy włączonym komputerze .Sprawdź czy masz aktualny bios (widzę ze ostatnia poprawka jest z sierpnia ubiegłego roku) i aktualizację do karty graficznej .

Kup jako systemowy dysk SSD ,polecam niedrogi polskiej firmy firmy GOODRAM wielkość w zależności od kasy ,staraj się wyrzucić wszystkie śmieci z pulpitu i systemu i powinno być w porządku .

http://www.asus.com/pl/su...pDesk_Download/

restauro 

Wysłany: 28 Luty 2016, 19:10   

ChuckLee napisał/a:
Większość pracy na Corelu X7

Domyślnie Corel ma chyba wykorzystanie pamięci ustawione na 25% , przy 8 giga można dać mu więcej.
W sumie to dziwne .Mam X4 , 4 giga ram i raczej nic mi się nie dzieje.Inna sprawa że nie robię jakiś wielkich projektów absorbujących bardzo dużo pamięci. ,może dlatego.

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 28 Luty 2016, 19:33   

Komputer używam też do grania, więc tu może być problem. Format w drodze. Jak zwiększyć przydział pamięci? Projekty od ulotek przez auta do witryn sklepowych. Pliki ekstremalnie do 1gb, zazwyczaj 100-200mb. Zazwyczaj mam otwartych kilka takich projektów jednocześnie.

restauro 

Wysłany: 28 Luty 2016, 19:44   

ChuckLee napisał/a:
Komputer używam też do grania

Do grania ,przeglądania stron i zabawy zainstaluj sobie system na innej partycji .Do pracy powinien być czysty od śmieci . Ostatnio odinstalowywałem u siebie przeglądarkę łącznie ze wszystkimi śmieciami.Było tego około 3 Giga.A ile programów szpiegujących ? kto to wie.Nie chodzi o to ,że szpiegują tylko ,że obciążają system .

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 28 Luty 2016, 19:47   

Mądrze pisze, polać mu :D zrobię tak na 100% Dziw że dopiero teraz. Win, przeglądarka(mail), open office, program do FA. To muszę tam upchać.
Ostatnio zmieniony przez ChuckLee 28 Luty 2016, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wysłany: 28 Luty 2016, 19:49   

ChuckLee napisał/a:
Jak zwiększyć przydział pamięci?

Narzędzia-Opcje- Obszar roboczy - Pamięć
Dysk SSD kosztuje niewiele , a po instalacji nie poznasz komputera.

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 28 Luty 2016, 20:04   

http://i.imgur.com/KoWvp4Q.jpg nie widzę takiej opcji.

Rozważam jeszcze zakup nowej skrzynki (wcześniej założyłem taki wątek na innym forum, ale tam nie było takich informacji jakie uzyskałem tutaj :) ), plus zrobienie powyższych rzeczy o których pisałeś. Jeżeli zyskam 10%+ szybkości pracy w Corelu to warto mi kupić nową skrzynkę.

... no i wychodzi że zrobię jak wyżej pisałeś, kupić płytę + SSD i reszta jest ok.

restauro 

Wysłany: 28 Luty 2016, 21:03   

ChuckLee napisał/a:
kupić płytę

Po co Ci nowa płyta? ( Lepiej kupić większy SSD) zawsze później można to zrobić . Co padło działa w inny sposób. To tak jak zintegrowana grafika .Używasz albo instalujesz kartę graficzną. Skoro podstawowe systemy działają ?

Mam X4 ,może odezwie się ktoś z X7 np Shame i podpowie gdzie szukać tych ustawień.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 28 Luty 2016, 21:07   

ChuckLee napisał/a:
nie widzę takiej opcji.

Bo to X7.

W tej wersji zrezygnowali z kontroli przydziału pamięci i program sam dobiera. Mam też X7 właśnie na SSD (proponowanej przez restauro firmy GOODRAM) i jest spoko. Największe przyspieszenie jest przy starcie systemu. Czarny loading screen z logo Win musi chwilkę potrwać, ale od momentu przejścia na ten niebieski "Zapraszamy", to kilka sekund i już jest pulpit i wszystkie (sic!) usługi w systray-u uruchomione i gotowe do pracy. Rewelacja.

Co do Corela to nie zarejestrowałem żadnego przycinania, nawet przy dużych projektach, jednak specjalnego boosta też nie odczułem. Podejrzewam, że po prostu stabilność jest i funkcje np. auto-zapisu przechodzą szybko, gładko i niezauważalnie.

Tak samo jak Ty, używam też kompa do grania - od tego mam GTX 950, chociaż po prawdzie to do obsługi grafy 2D, jak ma to miejsce w przypadku Corela wystarczyłaby byle jaka karta za grosze. Najważniejsze to dysk, RAM i CPU (ten ostatni zresztą też w mniejszym stopniu).

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 29 Luty 2016, 13:13   

Rozumiem że na SSD masz Win, Corela a pliki na HDD. Jak robisz projekt w całości na SSD to nie ma dużej oszczędności czasu?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Luty 2016, 19:12   

Mi zależało na szybkim starcie systemu. Dlatego mój SSD jest systemowy, Corela i aplikacje trzymam właśnie na nim, ale właściwe pliki mam na HDD (z uwagi na rozmiar archiwum). Jak kiedyś będę miał luźną kasę to wtedy dokupię SSD jako magazyn - wtedy przyspieszenie powinno być bardziej widoczne. Na tą chwilę widzę różnicę w samym funkcjonowaniu - odpalanie się Corela, makra, pluginy i inne takie. dodatkowo, Corel jakieś tempy też trzyma na C: więc szybkość zapis/odczyt wzrosła. Jak otwieram projekt z HDD to wgrywa się (otwiera) dłużej, ale sama praca jest szybka. Jeśli masz kasę na więcej niż jeden SSD (jeden na system, drugi na magazyn) to na pewno komp będzie jak rakieta.

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2016, 16:51   

Poczyściłem obecny komp, ale dalej nie czuje komfortu pracy i powątpiewam czy sam zakup SSD spełni moje oczekiwania. Myślę kupić nową skrzynkę za ok 4000zł, która tak jak w Twoim przypadku służyłaby do grania i pracy.

Myślałem o czymś takim...
Cytat:

1 x Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 1 x SilentiumPC Gladius M45W Pure Black (b/z) 1 x Corsair VS 550W 80+ 120mm 1 x Kingston 8GB 2133MHz CL14 HyperX Fury Black 1 x Intel Core i5-6600K /3.9GHz, 6MB, LGA 1151, BOX/ 1 x MSI Z170A-G43 Plus /intel Z170, DDR4, LGA1151/ 1 x EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX2.0 4GB DDR5 256bit (1342/7010) 1 x SilentiumPC Fortis 3 HE1425 1 x Plextor M6S+ 128GB SATA3 (520/300MB/s)

4367 zł + Kod na darmowe złożenie i wysyłkę w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

CPU nowej generacji na 1151 w pełnym ATX + DDR4 2133 MHz. Tańsza i równie dobra GPU od EVGA z chłodzeniem półpasywnym. Zasilacz z mocą ponad 500W na +12V będzie tutaj z sporym zapasem a brak modularnego okablowania przy M45W nie ma najmniejszego znaczenia. Do tego SSD od Plextora.

Ciut drożej masz jeszcze Kingston 8GB 2666MHz CL15 HyperX Fury Black

restauro 

Wysłany: 1 Marzec 2016, 18:36   

Trochę chaotyczny ten Twój zestaw.Ze specyfikacji wnioskuję ,że to bardziej chodzi o granie. Do pracy CorelDraw wystarczy SSD żeby nabrał szwungu . To nie tylko szybki start i zapisywanie .To także szybka pamięć wirtualna.
Masz zamiar kupić płytę główna z M.2 i chcesz nabyć Plextor M6S+ 128GB SATA3 (520/300MB/s)
Czegoś tu nie rozumiem,chcesz Porsche i opony z Debicy ?
Jeśli już kup jeden porządny dysk , podziel na partycje i dodaj swoje stare.
http://www.komputerswiat....0-pro-test.aspx

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2016, 19:20   

Zestaw przekopiowałem z innego forum, dlatego cytat. Jestem otwarty na wszelkie propozycje.
Zależy mi żeby wszystko chodziło jak najpłynniej, a boje się że na obecnym sprzęcie to się nie uda. Budżet mam i jeżeli to poprawi/przyspieszy moją pracę to chcę kupić nową skrzynkę.

restauro 

Wysłany: 1 Marzec 2016, 19:52   

Nie znam się na grach ,trudno mi więc coś doradzać ,może Shame .Tylko spojrzałem na specyfikacje płyty głównej i znalazłem brak logiki.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 1 Marzec 2016, 20:08   

Z całym szacunkiem dla restauro, którego wiedzę na różne tematy nauczyłem się cenić, slot M.2 jest przereklamowany i jest nieco egzotycznym gniazdem. Mam wrażenie, że dobrze się zapowiadał, ale nieco gorzej przyjął.

Ja bym postawił na dobre SSD przez SATA3. Restauro dobrze mówi, żeby kupić porządny, jeden większy, podzielić na partycję np. C: na system i soft, D: na magazyn dla Corela i prace. Wrzuć w pudło swoje stare dyski na których będziesz miał gry i magazyn archiwalny (żeby nie zaśmiecać D:). Wtedy można się spodziewać przyspieszenia pracy.

Kasta ci nie przyspieszy kompa ale dobre pudło o sensownie rozmieszczonych wiatrakach może dać płynny przepływ powietrza bez generowania hałasu. Istotne przy tym jest to, żeby wiatraki na obudowie (i wszystkie inne też) były na 3-pinowych kablach, bo wtedy dają możliwość sterowania obrotami. Pytanie, ile 3-pinowych wejść będzie na Twojej płycie? Ja mam bardzo udana kastę od ThermalTake-a: wiatrak pod front panelem który zasysa, w środku duży wentylator na wielkim radiatorze od CPU Zalmanna od strony front panelu i zasysający, i na koniec mniejszy wentylator z tyłu, wydmuchujący powietrze na zewnątrz. W ten sposób mam przepływ od przodu do tyłu przez CPU. Całość chodzi cicho, bo obroty nie muszą być duże ;-)

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2016, 20:28   

Może zacznijmy od początku, nie sugerując się wklejonym zestawem.
Mam 4000 zł i chciałbym komputer na którym będę płynnie i szybko pracował, w wolnym czasie mogę pograć. Nie gram w żadne super wymagające tytuły, obecnie katuje Planetside 2, i czekam na najnowszego Mount&Blade, wcześniej pogrywałem w SC2, CIV 5. Wygląd obudowy nie ma dla mnie znaczenia, i tak skończy pod biurkiem.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 1 Marzec 2016, 21:30   

ChuckLee napisał/a:
Mam 4000 zł i chciałbym komputer na którym będę płynnie i szybko pracował.

[...]

Nie gram w żadne super wymagające tytuły, obecnie katuje Planetside 2, i czekam na najnowszego Mount&Blade, wcześniej pogrywałem w SC2, CIV 5.

Pytanie raczej powinno brzmieć: potrzebuję komputer do grania, na którym od czasu do czasu mógłbym popracować. Nie odwrotnie.

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2016, 21:39   

Ostrożnie mógłbym napisać że jest to 50 na 50, w rzeczywistości 70 praca i 30 granie. Cały czas mam wrażenie że usiłujecie mi napisać że komp za 4k nic nie zmieni, i stary jest tak samo dobry. Czy nowy komp nie sprawi że wszystko będzie chodzić płynniej, szybciej, stabilniej?

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 1 Marzec 2016, 21:59   

ChuckLee napisał/a:
Cały czas mam wrażenie że usiłujecie mi napisać że komp za 4k nic nie zmieni, i stary jest tak samo dobry.

Jeśli chodzi o pracę to właściwie to prawda. Jedynie SSD przyspieszy odczyt/zapis i ogólne funkcjonowanie komputera. Ale jeśli masz chociaż średni sprzęt (obecnie) to w zupełności on wystarczy. Dla grafiki 2D jaką operuje się w Corelu mega-wypasiona karta graficzna nic nie znaczy i działa tak samo jak zintegrowane na płycie głównej badziewne SVGA. Wiadomo, są jakieś tam minimalne wymagania (np. RAM) ale aktualny-sprzętowo-potwór-PC do gier będzie projektował CDR-y tak samo jak średniak sprzed 3 lat.

WIĘC jeśli chcesz sobie pograć (mam dokładnie tak samo jak ty w tym względzie, mniej więcej 70:30), to złóż kompa za 4 klocki i niech się Wiedźmin nie tnie przy full HD i 60 fps-ach. A Corel będzie działał jak działał, może ciut szybciej (bo np. szybciej się uruchomi po kliknięciu w ikonę).

JEŚLI jednak w pełni satysfakcjonują cie osiągi twojego kompa w dziedzinie gier, to zainwestuj tylko w SSD (jak pisaliśmy wcześniej) i nic więcej.

Osobiście dwa miesiące temu zrobiłem modernizację mojego padła, żeby własnie móc pograć. Koszt to ok. 2200 bo nabyłem: monitor LG full HD IPS, grafę GTX 980, SSD 250 GB GOODRAM i procka AMD FX-8320. Kasta, zasilacz, płyta główna, karta muzyczna, RAM i stare dyski zostały. Wczesniej nie mogłem nawet odpalić Wiedźmina 3 lub innego Fallouta 4, a teraz każda gra śmiga na full detalach, a w Corelu różnicy specjalnie nie odczułem, jak wspomniałem. Frajda z giercowania jest, a praca pozostała pracą ;-)

Jeśli masz budżet w okolicach 4k to zrób sobie taki upgrade jak ja, a pozostałą kasę odłóż sobie na X8 (lub upgrade z X7) :-P

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2016, 22:51   

Na wstępie dzięki za wytrwałość w temacie :D

Dyski to jedyne rzeczy które są przełożone ze starego kompa: http://i.imgur.com/IJjLk7V.jpg

Gry chodzą przyzwoicie, Corel tragicznie.
Sprawdziłem że pracuje na ok 250GB plików, reszta to archiwum.
Windows, Corel, kilka gier.

Kupuje dysk SSD który dziele na 2 partycje:
- system, soft
- pliki na których pracuje
Stare dyski używam jako archiwum.

Płyta jest uszkodzona, mimo to zostawiłbym ją, nie działające komponenty zintegrowane mam zastąpione zewnętrznymi.

Moja obecna obudowa: http://proline.pl/?p=AER+PGS+VS-3
Zrobić dobre i ciche chłodzenie (procesor średnio w przedziale 40-60C, karta graficzna tak samo), obecnie wentylatory dosłownie wyją, w lecie tragedia :D inna kwestia że od tego lata, obudowa jest cały czas otwarta.

Podkręciłem trochę kartę dla testów(+80MHz) http://www.3dmark.com/3dm11/11005410
Zakładam że procesor też trochę można podkręcić.

I Tyle mi przychodzi do głowy, żeby wedle waszych wytycznych, uzyskać interesujący mnie efekt.

Jeszcze raz dziękuje za wytrwałość w temacie :D

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 1 Marzec 2016, 23:22   

ChuckLee napisał/a:
I Tyle mi przychodzi do głowy, żeby wedle waszych wytycznych, uzyskać interesujący mnie efekt.

Jeszcze raz dziękuje za wytrwałość w temacie :D

Poczekaj na inne wpisy ;-) Ja przedłożyłem jedynie moją opinię. Pewnie koledzy mają inne pomysły lub zdanie. Wtedy zdecydujesz.

ChuckLee 
Początkujący

Wysłany: 1 Marzec 2016, 23:24   

Ja dalej czekam, nie wiem jaki dysk, czy robić to chłodzenie na procka i jakie, czy jak mam otwartą obudowę cały czas to zamykanie jej i zamontowanie wentylatorów ma sens itd...

Cysorz 

Wysłany: 1 Marzec 2016, 23:26   

ChuckLee napisał/a:
/.../ wentylatory dosłownie wyją, w lecie tragedia :D inna kwestia że od tego lata, obudowa jest cały czas otwarta.

I tutaj masz rozwiązanie. Zamknij obudowę, będziesz miał lepsze chłodzenie procesora. Serio.
Można też wymienić sam wentylator/wentylatory. To niewielki koszt a komfort pracy spory. Trzymanie komputera gdzieś pod biurkiem, gdzie jest kiepski przepływ powietrza, za to sporo kurzu to oddzielna kwestia.

Może jeszcze odnośnie obudowy. Kupiłem niedawno coś takiego: http://www.pctechreview.c...cenzja-obudowy/ i jestem naprawdę bardzo, baaaardzo mile zaskoczony (więcej w ::tym wątku::). Z czystym sumieniem mogę ją polecić, zwłaszcza że cena również pozytywnie zaskakuje.

Odpowiedz do tematu