Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przykład ze str. 90 w książce CorelDraw X3 PL KUR
Autor Wiadomość
szczepan52 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 16 Maj 2008, 13:45   Przykład ze str. 90 w książce CorelDraw X3 PL KUR

Witam.
Chodzi o przykład ze str. 90 w książce „CorelDraw X3 PL KURS” wydawnictwo HELION 2008, autor Roland Zimek.

Czy krok 1 jest prawidłowy? Co zauważyłem, „i usuń jego kontur.” jest błędne. A żeby jeszcze było „śmieszniej”, to ten błąd powtarza się we wszystkich książkach autorstwa Rolanda Zimka. Powinno być: i nadaj mu kolor np. czarny.

Krok 3. W książce jest obrót w lewo, a na płycie w prawo. Ale to jest mało istotne.
Moja uwaga. Aby precyzyjnie obrócić o 15 stopni, należy przytrzymać Ctrl i uchwycić jeden z uchwytów, i trochę przesunąć w prawo lub w lewo. Prostokąt sam ustawi się na 15 stopni.

Krok 4. Skrót Ctrl+R powtarza ostatnią czynność, a nie dwie czynności, czyli kopiowanie i obrót. W takim razie powinien być skrót, który powtarzałby ostatnie dwie czynności.

Czy autor Roland Zimek mógłby zabrać głos?

Heniek1 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X8
Wysłany: 17 Maj 2008, 08:14   

Witam.
Nie mam tej książki (uczyłem się na Corelu 7 ;-) ). Jednak pozwolę sobie na dwa komentarze.
Jeżeli chodzi o obrót z Ctrl, to 15 stopni jest ustawieniem "fabrycznym" Corela, i w opcjach można ten kąt dowolnie zmieniać.
Natomiast co do kroku 4, to skrót Ctrl+R jak najbardziej powtarza dwie ostatnie czynności. Przykład, wystarczy dowolny obiekt przesunąć myszką w inne miejsce, i przed "puszczeniem" skopiować go naciskając prawy klawisz myszy. Jeżeli teraz naciśniesz skrót Ctrl+R, to powstanie trzeci nowy obiekt (pierwsza czynność kopiowanie), przesunięty o taką samą odległość jak pierwszy obiekt względem drugiego (druga czynność przesunięcie).
Często korzystam z tego skrótu obracając, i kopiując obiekty wokół środka, czy tworząc łańcuchy obiektów ustawionych w jednakowej odległości od siebie.
Pozdrawiam.

szczepan52 
Bywalec

Wysłany: 18 Maj 2008, 01:44   Re: Przykład ze str. 90 w książce CorelDraw X3 PL KURS

Już zrozumiałem.
Poniżej przedstawiam mój sposób opisu przykładu z książki CorelDraw X3 KURS str. 90.

1. Narysuj cienki, podłużny prostokąt.
2. Wypełnij kolorem np. czarnym.
3. Kliknij na Wskaźnik.
4. Kliknij na obiekt (pokażą się uchwyty obrotu).
5. Przytrzymaj Carl,
chwyć jeden z górnych uchwytów półokrągłych, i przesuń w lewo o tyle,
aż pokaże się niebieski prostokąt.
Nie puszczając Carl i lewego przycisku myszy, naduś prawy przycisk myszy.
Puść wszystko. Powstała kopia prostokąta, dodatkowo obrócona o 15 stopni;.
Zobacz str. 63.
6. Powtarzaj krok 5 tyle razy, aż powstanie gwiazda.
(pomoc – zamiast ciągle powtarzać krok 5, lepiej przytrzymaj Carl,
i wduszaj literę R, czyli wykonasz dwie ostatnie czynności:
kopiowanie i obrót (lub przesunięcie).

roland 

Wersja CorelDRAW: X6
Wysłany: 18 Maj 2008, 10:51   

Witam

Pozwolę ustosunkować się do postu.

Ad. Krok 1
Polecenie „i usuń jego kontur” jest jak najbardziej prawidłowe. Zaproponowana zamiana na „nadaj mu kolor czarny” w tym przypadku mogłaby jedynie mieć miejsce w przypadku gdy prostokąt zostanie wypełniony kolorem czarnym. Usuwając kontur, można wypełnić prostokąt dowolnym kolorem. Ponadto w przypadku wielu innych ćwiczeń kontur należy usuwać (dzięki temu pozbędziemy się jego „szerokości”). W książce kolor prostokąta jest czarny, ale jest to książka czarno-biała.
Ponadto samo twierdzenie „usunąć kontur” uważam za poprawne, gdyż w CorelDRAW jest polecenie „Brak” dla konturu. Jeżeli więc dla obiektu „jest brak konturu”, to znaczy że został usunięty.

Ad. Krok 3
Jak już Heniek1 napisał, 15 stopni jest domyślnym kątem obrotu z przytrzymanym klawiszem Ctrl. Można zresztą o tym przeczytać na stronie 63 książki, gdzie dokładnie podałem jak Corel zachowuje się podczas obrotu obiektu z klawiszem Ctrl. Opisałem także jak zmienić to domyślne ustawienie w Opcjach programu. Natomiast zwrot „i trochę przesunąć w prawo lub w lewo” jest zbyt nieprecyzyjny.

Ad. Krok 4
Ponownie, jak już napisał Heniek1, skrót Ctrl+R powtarza ostatnio wykonaną czynność i tylko jedną czynność. I tutaj faktycznie jest w książce błąd. Opisana czynność została podana w dwóch krokach, a Ctrl+R powtarza tylko jedną czynność. Poprawnie powinno być obrócenie obiektu o 15 stopni z jednoczesnym wciśnięciem i zwolnieniem prawego przycisku myszy. Innymi słowy: jest to wykonanie dwóch poleceń w jednej czynności.
Przepraszam za ten błąd i dziękuję użytkownikowi za zwrócenie uwagi.

gleba 
Fachowiec
gleba

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 18 Maj 2008, 18:31   

roland napisał/a:
W książce kolor prostokąta jest czarny,

Ja abstrahując od tematu chce napisać ,że większość książek do corela jest niestety c-b.
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje czy brak kasy czy brak pomysłu na wydanie podręcznika dla normalnych ludzi , którzy nie zawsze maja taka wyobraźnię jak inni.
Jak uczyłam się ps , kupiłam książki Scotta Kelby, facet fantastycznie je pisze i moim zyczeniem jest żeby ktoś coś takiego wydał do corela :cry:

szczepan52 
Bywalec

Wysłany: 19 Maj 2008, 06:07   

Dziękuje Autorowi za zabranie głosu.
I o to właśnie chodzi, aby wyjaśniać sobie nieścisłości i różne niuanse.

Wracając do przykładu na str. 90.
W takim razie brakuje punktu:
1a. Wypełnij kolorem np. czarnym.
1b. Kliknij na Wskaźnik.

Wniosek. Wszystkie punkty w tym przykładzie powinny być zredagowane na nowo.

Szkoda, że na płycie dołączonej do książki, nie ma lektora, tak jak na innych kursach dostępnych na płytach.

Szczepan Górzyński

Odpowiedz do tematu